Nadzienie: 65 dag kremowego twarogu 100 ml mleka zagęszczonego słodzonego 2 łyżki masła 4 jajka 1/2 szklanki cukru 1 cukier waniliowy olejek pomarańczowy do ciast 1 budyń śmietankowy 2 czubate łyżki śmietany 18% 1 szklanka musu pomarańczowego lub dżemu ja użyłam OWOCOWA ROZKOSZ Sposób przygotowania 1. Ciasto: Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia dodać śmietanę wbić jajko wymieszać
Wanilia i KardamonPrzepis pochodzi z czasopisma "Moje Smaki Życia" (dostępne w Biedronce). Porcja na 12 muffinek Składniki: 400 g mąki 200 g cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 łyżek wiórków kokosowych 6 łyżek jogurtu naturalnego 2 łyżki mleka * 2 jajka 120 g masła 12 ciasteczek (u mnie orzechowe(...)mogą być każde inne z nadzieniem) Polewa: 100 g czekolady 1 łyżka masła wiórki kokosowe * ciasto wychodzi bardzo gęste wiec dodałam więcej mleka (koło 5-6 łyżek) Masło roztopić w rondelku i odstawić do wystudzenia. Wymieszać ze sobą suche składniki: mąkę, cukier, proszek do pieczenia i wiórki kokosowe. W osobnej misce wymieszać składniki mokre: jogurt, jajka, mleko i roztopione masło
My simple kitchenmleka w proszku ( nie granulowanego) 100 g prażonych i obranych orzechów laskowych przepis Do miski przekładamy białka oddzielone od żółtek i ubijamy je na sztywną pianę, pod koniec ubijania wsypujemy cukier. Następnie dodajemy żółtka i wszystko łączymy mikserem na małych obrotach. Do masy jajecznej wsypujemy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia oraz kakao i wszystko delikatnie mieszamy łyżką. Ciasto(...)dość drobno siekamy. Do miseczki wlewamy ciepłą wodę, dodajemy wyciśnięty sok z cytryny i wszystko mieszamy. (Będzie to nasączenia biszkopta) Wystudzoną masę z mleka, tłuszczu i cukru przelewamy do miski, dodajemy do niej mleko w proszku i wszystko dokładnie miksujemy, na końcu do masy mlecznej wrzucamy posiekane orzechy i jeszcze raz wszystko razem łączymy. Wystudzony biszkopt przekrawamy wzdłuż na pół
Smakowite Daniamoją bezglutenową babkę – bez mleka, laktozy i jajek. Ciasto jest niesamowicie smaczne i puszyste. Do przygotowania ciasta potrzebujemy: – 250 ml mleka roślinnego – 50 g oleju roślinnego – 100g mąki gryczanej – 200g mąki z migdałów – proszek do pieczenia – 1 banana – sok z cytryny – 50 g cukru – 1 łyżeczka cynamonu – 2 łyżki(...)mąki z ciecierzycy Opcjonalnie: jagody lub inne owoce Mleko z olejem i cukrem zagotować po czym ostudzić. Obydwie mąki przesiać, dodać proszek, cynamon i płynne składniki. Banana rozdusić widelcem, skropić cytryną i wymieszać z resztą ciasta. Na sam koniec dodać jagody. Wymieszać i przelać ciasto do blachy wyłożonej papierem. Piec w 160 stopniach ok 40-45 minut
Szybko Tanio Smaczniesię upiec. Owoce i czekolada tworzą zgrany duet któremu trudno się oprzeć. Polecam! Składniki: Ciasto kruche; 20 dag mąki krupczatki 10 dag masła 2 żółtka 5 dag cukru 1 łyżka kakao Masa serowa: ½ kg sera twarogowego chudego 4 jajka ½ szklanki mleka w proszku ¾ szklanki słodkiej śmietanki 30% 1 budyń czekoladowy 1 tabliczka gorzkiej czekolady 10 dag cukru Dodatkowo(...)zimne pokrojone masło, oraz żołtka, szybko zagnieść ciasto, wylepić dno wyłożonej pergaminem tortownicy o wym 22 cm. Włożyć do nagrzanego do 180*c i podpiec 15 minut, wyjąć, ostudzić. Masa serowa: Tabliczkę gorzkiej czekolady połamać i rozpuścić w miseczce nad parą wodną do uzyskania, lejącej konsystencji. Twaróg, jajka, budyń, mleko w proszku, cukier oraz słodką śmietankę, umieścić w misce, zmiksować
Wanilia i KardamonSkładniki Ciasto: 100 g masła 15 dag mąki tortowej 80 g cukru 16 g cukru waniliowego 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 żółtko 1 łyżka śmietany 18% 1 płaska łyżka kawy rozpuszczalnej Masa serowa: 1 kg mielonego twarogu półtłustego 6 jaj od szczęśliwych kurek 1 płaska łyżka kawy rozpuszczalnej 1 łyżeczka ciemnego kakao ¾ szklanki cukru ½ szklanki mleka(...)dekoracji Sposób przygotowania 1. Ciasto: Mąkę pszenną połączyć z cukrami, kawą rozpuszczalną, żółtkiem, proszkiem do pieczenia, dodać masło oraz śmietanę zagnieść ciasto kruche, wylepić ciastem blaszkę wyłożoną pergaminem o wym 24/28 cm. 2. Masa serowa: Zmielony twaróg utrzeć z cukrem oraz żółtkami wlać budyń rozrobiony w mleku, dodać mąkę kukurydzianą oraz masło zmiksować. Białka ubić na sztywno połączyć z masą
Wanilia i KardamonDUŻĄ BABKĘ : -1 szklanka maślanki naturalnej -2,5 szklanki mąki tortowej -3 łyżeczki proszku do pieczenia -2 jajka -1 szklanka cukru -0,5 szklanki oleju -1 tabliczka czekolady mlecznej (pół tabliczki do ciasta, pół na polewę) *dodatkowo do polewy łyżka masła i 3 łyżki mleka Jajka ucieramy na pulchną masę wraz ze szklanką cukru. Następnie dodajemy maślankę(...)masy dodajemy olej i miksujemy. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy do całości. Miksujemy na gładką masę. I ciasto gotowe :-) Pół tabliczki czekolady łamiemy na małe kawałki i dodajemy do ciasta-mieszamy. *jeśli nie chcecie babki z czekoladą, nie musicie jej dodawać, ciasto jest pyszne bez żadnych dodatków. Możecie też dodać np borówki , orzechy co chcecie
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuśmietankowy 350 ml mleka 2 żółtka 100 g cukru 150 g masła 1 cukier wanilinowy 1 puszka kajmaku (460 g) do dekoracji orzechy pekan Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj Przygotowanie: ciasto: Wszystkie składniki na ciasto wyrób na jednolitą masę. Ciasto podziel na 2 części i każdą z osobna wyłóż na blachę (wyłożoną papierem pergaminowym 26x30 cm) Ciast jest dość kleiste(...)placek piecz osobno w rozgrzanym piekarniku na 180 C przez 13-17 minut. Ostudź placki. krem: Budyń w proszku wymieszaj z mlekiem. W garnuszku podgrzewaj na małym ogniu cukier z żółtkami, tak aby cukier się rozpuścił ( uważaj żeby nie zagotować). Dodaj mleko z budyniem i mieszaj aby w całości zgęstniało. Zdejmij z ognia i ostudź. Ucieraj masło
Niezły Młynekłyżki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 300g masła 300g wiórków kokosowych + do posypania na górę ciasta 1 szklanka adwokata Składniki na kulki kokosowe 1/2 szklanki wiórek kokosowych 1/2 szklanki cukru 1/4 szklanki przegotowanej wody 2 suche wafle 1/2 szklanki mleka w proszku Dodatkowo: Spirytus i woda do nasączenia biszkoptów tabliczka ciemnej czekolady do polania po wierzchu WYKONANIE(...)Mieszamy z ubitymi białkami. Mąkę mieszamy z budyniem i proszkiem do pieczenia i delikatnie łączymy z masą jajeczną. Pieczemy w temp. 180 C ok. 40 minut. Przygotowanie masy. 2 szklanki mleka zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Pół szklanki mleka mieszamy z żółtkami i mąką. Dodajemy do gotującego się mleka i gotujemy budyń, ciągle mieszając. Budyń pozostawiamy do ostygnięcia. Masło
W kuchennym oknie Ewydodać stopniowo całe jajka i proszek do pieczenia cały czas miksując. Gotowe ciasto podzielić na dwie części. Dwie blachy wysmarować masłem lub margaryną, przełożyć na każdą po połowie ciasta i wyrównać. Blachę z ciastem wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 30 minut w temperaturze 180 stopni C. Tak samo upiec drugą część ciasta. Jeżeli nie posiadamy dwóch takich(...)margaryny 8 łyżek cukru 3 łyżki mąki pszennej 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej. Dodatkowo: Cukier puder do oprószenia ciasta. Sposób wykonania kremu budyniowego. 2/3 mleka zagotować z cukrem, w 1/3 części mleka rozpuścić budynie w proszku i mąki. Całość dokładnie wymieszać, żeby nie było grudek. Do gotującego mleka dodać rozpuszczoną masę budyniową, cały czas energicznie mieszając do zgęstnienia
Na słodko lub wytrawniełyżki cukru pudru - 1,5 łyżki mleka w proszku instant odtłuszczonego * Poniżej gif, jak zrobić foremki. Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy sól i cukier – mieszamy. Na tarce jarzynowej o grubych oczkach, do mąki ścieramy zimne masło – rozcieramy palcami. Dodajemy śmietanę i szybko zagniatamy ciasto. Wkładamy do woreczka strunowego lub owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum(...)folię aluminiową (prostokąt o wym. ok. 14x30cm). Dodatek mleka w proszku spowoduje, że śmietana nie podchodzi wodą. Sposób ten podała w jednym ze swoich programów Pani Ewa Wachowicz. Polecam, bo się sprawdza. Dałam trochę więcej masła niż było w oryginale, po prostu moja kostka ma 227g. Warto się pokusić i ciasto rozwałkować naprawdę cienko. Rurki z bitą śmietaną przywołały smak
mojewypiekiinietylkociasto w wersji ze śliwkami. Wyszło rewelacyjne. Warto je przygotować, bo jest przepyszne. Polecam!!! SKŁADNIKI: Ciasto: 5 jajek 25 dag margaryny 1 szklanka cukru 30 dag mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 2 łyżki śmietany 18% ½ kg śliwek Krem: ½ litra mleka 2 budynie waniliowe 5 łyżek cukru pudru 1 kostka masła Polewa: 1 łyżka margaryny(...)wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Białka ubijam na sztywną pianę. Dodaję do ciasta i delikatnie mieszam. Ciasto dzielę na dwie części. Do jednej dodaję kakao oraz śmietanę, mieszam. Na blaszkę (wymiary 22×30 cm) wylewam ciemne ciasto, wyrównuję. Na to wylewam ciasto jasne i wyrównuję. Śliwki przekrawam na pół. Usuwam pestki. Owoce układam na cieście, lekko dociskając. Ciasto piekę około
Tradycyjna kuchnia KasiJapanese-style cookies with goji berries. Składniki. 8 ciasteczek. Ciasto. 1 białko sól -szczypta 25g cukru pudru 45g mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki mleka 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżka jagód goji Sos miętowo-miodowy . 100ml herbaty miętowej 100ml mleka skondensowanego 1 łyżka miodu Wykonanie. Jagody goji zalać wodą na 5 min. Osączyć(...)osuszyć. Białko ubić z solą, dodać cukier dalej ubijając. Wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem i wymieszać. Dolać mleko wymieszane z oliwką i jagodami, całość wymieszać. Do małych foremek ,najlepiej okrągłych ,przepędzlowanych delikatnie oliwką, nałożyć 1,5-2 łyżeczki ciasta. Foremki ułożyć w koszyku bambusowym i gotować na parze 15 minut. Większe ciasteczka około 20min. Składniki sosu wymieszać i polać
Kulinarny karnet Christopherałyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki kakao 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Masa serowa: 500 g śmietanki 30 % 600 g serka waniliowego 2 op. galaretki cytrynowej 2 łyżki cukru pudru Polewa: 1 szklanka mleka 200 g mlecznej czekolady 2 łyżeczki czubate żelatyny Sposób przygotowania : Ciasto : Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Do piany dodajemy 3/4 szkl(...)dodajemy tężejącą galaretkę i całość wymieszać. Taka masę wykładamy na wcześniej upieczony i wystudzony biszkopt. Polewa: Do 1 szklanki mleka wsypujemy 2 łyżeczki żelatyny . Dokładamy połamaną czekoladę . Należy zagotować cały czas mieszając. Odstawiamy do wystygnięcia. Na koniec rozlewamy na ciasto. Wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc . Smacznego
Różne smaki w kuchniszklanka cukru (1 szklanka - 3 łyżki) 1 budyń waniliowy lub śmietankowy bez cukru CIASTO: 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka kakao słodkiego (takiego dla dzieci np. Puchatek, Nesquik) 3 łyżki gorzkiego kakao 3/4 szklanki cukru pudru 1 łyżeczka sody 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka mleka 1/2 szklanki oleju 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 1 szklanka gorącej kawy(...)soku zagotowujemy, w reszcie roztrzepujemy proszek budyniowy i wlewamy do wrzącego soku. Zagotowujemy, trzymamy jeszcze na ogniu 15-20 sekund, cały czas mieszając. Studzimy. Gd budyń ostygnie dodajemy do niego rabarbar, mieszamy i przygotowujemy ciasto. Piekarnik nagrzewamy do 175-180 stopni C. W misce łączymy wszystkie suche składniki, następnie kolejno wlewamy mleko, olej, ekstrakt wanilii, gorącą kawę i mieszamy ciasto
Rozpustne gotowanie