proszek do pieczenia i cukier - wymieszać. Margarynę pokroić w kostkę, dodać do mąki i posiekać nożem. Śmietanę, jajko i żółtka rozbełtać widelcem w miseczce. Powstałą masę wlać do mąki - zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na cztery równe części. Każdą rozwałkować na wielkość blaszki ( około 30x25 cm ). Dla ułatwienia dociąć papier do pieczenia na wymiar dna blaszki, na papierze wałkować ciasto(...)małym ogniu, aż tłuszcz się rozpuści i masa zacznie wrzeć. W mleku rozrobić proszek budyniowy i mąkę ziemniaczaną. Wlać do gotującej się masy serowej. Gotować, cały czas mieszając. Gdy masa zacznie gęstnieć, wsypać wiórki kokosowe, zamieszać i zdjąć z ognia. Ciepłą masą przełożyć kruche blaty. Na wierzch ciasta również wyłożyć cienką warstwę masy serowej i posypać wiórkami kokosowymi. Sernik odstawić
kolorowotorcikowoCzas przygotowania 20 min Czas gotowania 50 min Czas całkowity 1 hr 10 min Ciasto 400 g twardych śliwek 250 g masła niesolonego 350 g mąki pszennej 60 g mąki ziemniaczanej 170 g cukru 120 ml mleka 50 ml oleju 3 duże jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 opakowanie cukru wanilinowego Kruszonka 80 g mąki pszennej 1 cukier wanilinowy(...)wanilinowy. Rozcieramy między palcami tak, aby powstała kruszonka. Ciasto Do wysokiej miski przekładamy miękkie masło, dodajemy cukier i ucieramy do białości. W tym czasie do drugiej miski przesiewamy obie mąki z proszkiem do pieczenia. Do ucieranego masła dodajemy stopniowo po jednym jajku, nie przerywając ucierania. Następnie wsypujemy powoli suche składniki, dodajemy mleko, olej i mieszamy do połączenia się masy. Śliwki
Wędrówki po kuchnidużych jajek 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szklanki mąki pszennej 100 g mielonych orzechów Krem grysikowy: 500 ml mleka 6 płaskich łyżek kaszy manny 150 g cukru 200 g masła + na wierzch polewa i siekane lub mielone orzechy włoskie Sposób wykonania: 1. Składniki na miodowe ciasto zagnieść, podzielić na dwie równe części, wylepić blaszki i piec(...)dodać cukier i zmiksować. Dodać rozmieszane żółtka, zmiksować na małych obrotach, a na koniec dodać mąkę z proszkiem i orzechy i delikatnie zamieszać najlepiej łyżką. Ciasto wylać na blaszkę i piec w 170 st.C przez 30-35 minut. 3. Zrobić krem: mleko z cukrem zagotować, dodać kaszę manną i gotować do zgęstnienia. Całkowicie ostudzić. Masło w temp. pokojowej utrzeć, dodawać
Kuchnia domowa AniSkładniki : Na ciasto : 6 jajek 40 dkg mielonego twarogu 3 łyżki cukru 8-10 łyżek mleka 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 2 szklanki mąki 2 szczypty soli Przygotuj także : około 50 dkg świeżych dojrzałych truskawek olej do smażenia cukier puder z wanilią do posypania Sposób wykonania : Całe jajka zmiksuj z cukrem na puszystą pianę. Dodaj twaróg(...)zmiksuj. Następnie wsypuj stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wlewaj mleko , zmiksuj ponownie na jednolitą masę. Truskawki dokładnie opłucz i przelej pod bieżącą wodą na cedzaku. Obiesz z szypułek. Pokrój na mniejsze kawałki. Gotowe ciasto wlewaj dużą łyżką na rozgrzany olej na patelni. Na każdy placuszek poukładaj po kilka kawałków truskawek, lekko dociśnij palcami, aby się zanurzyły
Przepisy i porady kulinarnemigdałami i pomarańczami ciasto ucierane może z powodzeniem zastąpić pracochłonne oryginalne ciasto drożdżowe. Składniki : /w temp. pokojowej/ 200 g mąki pszennej 150 g mąki ziemniaczanej 3 jaka 180 g cukru pudru 150 g masła 1 szklanka mleka 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej po jednej łyżeczce aromatu migdałowego i waniliowego(...)cukrem dodając stopniowo po jednym żółtku i aromaty. -Ucierając dodawać po trochę mąkę wymieszaną z solą i proszkiem do pieczenia na przemian z mlekiem. -Na koniec dodać skórkę pomarańczową oraz ubitą pianę, delikatnie wymieszać. -Ciasto przełożyć do jednorazowej foremki / poj. 750 g /w kształcie colomby. -Wierzch posypać grubym ,ozdobnym cukrem i obłożyć migdałami
Zakamarki mojej kuchniklasyczna Zebra może stać się babą :). Dla tych co nie mają czasu na długie zagniatanie ciast, prosta, smaczna i ucierana.... Składniki: 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej 6 jaj, najlepiej wiejskich 120 ml mleka 1 kostka margaryny 1 pełna szklanka cukru kryształu 2 łyżeczki proszku do pieczenia cukier waniliowy lub mielona wanilia 2-3 łyżki dobrego kakao 1. Masło ucieramy(...)cukrem na pulchną masę, można ucierać pałką w makutrze lub zrobić to mikserem. Dodajemy żółtka oraz wanilię. Następnie przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i dodajemy mleko. Ucieramy całość na jednolitą gładką masę. 2. Białka ubijamy, dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy. Ciasto dzielimy na połowę, do jednej części dodajemy kakao. 3. Formę na babkę smarujemy tłuszczem i posypujemy kasza
Apetyczna babeczkaSernik jagodowy Składniki: Masa sernikowa sernik na zimno w proszku - 1 opak mleko - 0,5 l jagody - 1 szkl Masa z serkiem mascarpone śmietana 36 % - 1 szkl serek mascarpone - 250 g cukier puder - 3 łyżki śmietan - fix - 1 opak Wierzch ciasta galaretki truskawkowe - 2 opak woda gotowana - 800 ml jagody - 0,5 szkl Dodatkowo biszkopty okrągłe - 150 g Sposób przygotowania(...)Jagody przebrać, opłukać, osączyć. Dno tortownicy o wymiarach 27 cm, wyłożyć biszkoptami Sernik w proszku wysypać do miski, dodać mleko, miksować kilka minut. Następnie dodać jagody, zmiksować. Wyłożyć masę jagodową na biszkopty, włożyć do lodówki. Masa z serkiem mascarpone Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, dodać cukier puder i serek mascarpone, śmietan fix, zmiksować. Masę z serkiem wyłożyć na masę
Kuchnia Danusibiszkoptowa! :) Składniki: 500g mąki pszennej 6 jajek 2 łyżeczki proszku do pieczenia 100ml oliwy z oliwek 4 łyżki słodziku w proszku (możecie zastąpić cukrem - jakieś 180-200g) duuuużo owoców :) Jeśli ciasto będzie za gęste, możecie dolać odrobinę mleka. Do dzieła: Oddzielamy białko od żółtka i ubijamy na sztywną pianę. Następnie nie przerywają ubijania dodajemy stopniowo pozostałe składniki: cukier, następnie
Spektrum Smakułyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki czosnku granulowanego Mięso cienko ubić i obficie posypać solą i pieprzem. Wlać mleko do garnka, dodać przesianą mąkę, proszek do pieczenia, jajko, czosnek granulowany, sól i pieprz. Zmiksować na masę gęstszą od ciasta naleśnikowego. Rozgrzać olej na patelni, zamaczać kotlety i smażyć do zarumienienia
Karola gotujecukier. Poczytajmy na stronie jak słodzić . CZYTAJ Składniki: ciasto : jajka - 8 szt 2 szkl - cukru białego kryształ Polski Cukier maka - 3 szkl kakao - 3 łyżki proszek do pieczenia -3 łyżeczki olej-16 łyżek woda -16 łyżek Masa : mąka -8 łyżek czubatych cukier -8 łyżek masło -1 i 1/2 kost mleko -3 szkl Polewa : 100 g białej czekolady słodka śmietanka(...)Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodawać na przemian do wody z cukrem, mąkę, olej, żółtka. Z białek ubić pianę na sztywno, delikatnie wkręcić do ciasta. Podzielić ciasto na dwie części, do jednej dodać kakao, wymieszać, upiec w 2 jednakowych wąskich blaszkach. Piec w 180 stopni przez ok.35 minut. Masa : Zagotować 2 szkl. mleka z cukrem. Pozostałą
Kuchnia DanusiOzdoby do dekoracji Muffinki: W jednej misce mieszamy ze sobą suche składniki - mąkę pszenną, kakao, cukier i proszek do pieczenia. Do drugiej miski wlewamy olej oraz mleko i wbijamy jajko - mieszamy. Do mokrych produktów dosypujemy te sypkie i miksujemy na gładkie ciasto. Do formy wyłożonej papierowymi papilotkami nalewamy po jednej łyżce ciasta(...)każdej muf finki dokładamy na środku po łyżeczce masy orzechowej. Przykrywamy masę kolejną łyżką ciasta. Blaszkę wstawiamy do nagrzanego do 200*C piekarnika. Pieczemy przez 20 minut. Studzimy. Krem budyniowy: Do garnka wlewamy jedną szklankę mleka oraz wsypujemy cukier. W reszcie mleka rozpuszczamy proszek budyniowy. Gdy mleko wrze dolewamy resztę i energicznie mieszamy do momentu powstania gładkiej masy. Garnek przykrywamy
VioletoweKucharzeniejest świeże i nie wysycha. *foremka 23*28 cm Składniki: na ciasto: 150 g masła 600 g mąki 1 jajko 1/2 szklanki cukru 200 g miodu 1 opakowanie przyprawy do piernika 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 3 łyżki mleka na nadzienie: 50 g suszonych śliwek 100 g rodzynek 100 g orzechów(...)posypki Bakalie posiekać i wymieszać z powidłami. Masło utrzeć z cukrem, następnie dodawać miód i jajko. Ucierając wsypać przesianą mąkę, proszek do pieczenia i przyprawę do piernika. Mleko zagotować, rozpuścić w nim sodę i wlać do ciasta. Zmiksować a następnie przełożyć na stolnicę, zagnieść i podzielić na trzy części. Każdą część rozwałkować na wielkość blaszki do pieczenia. Foremkę wyścielić
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniałyżeczka, kakao 3 łyżki, truskawki 70 dag, serek homogenizowany 250 ml, galaretka cytrynowa 1 opakowanie, galaretka truskawkowa 1 opakowanie jajka, olej, mleko, cukier dobrze zmiksować i wsypać make z proszkiem, kakao i wymieszać chwilę tylko łyżką na ciasto o konsystencji gęstej śmietany tortownica 24 cm - dno wyłożyć papierem do pieczenia, boków nie smarować niczym, wlać ciasto do blaszki i powkładać
W Mojej Kuchni LubięŚliwki umyć ,przekroić ,wyjąć pestki . 200 g cukru i 2 cukry waniliowe utrzeć z masłem. Dodawać kolejno jajka ,przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia ,5 łyżek mleka i zmiksować. Na blasze 30x40cm lub średniej tortownicy rozsmarować połowę ciasta. Do drugiej połowy dodać kakao ,25 g cukru i 3 łyżki mleka ,wymieszać . Na białe ciasto, nałożyć kleksami ciemne , robiąc marmurek
Kulinarny karnet Christopherasię przede mną :) Składniki na ok 16 sztuk małych placuszków: 3 jajka szczypta soli - przy ubijaniu piany z białek 3 łyżki mąki pszennej 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka stołowa mleka olej rzepakowy - do smażenia cukier puder DIAMANT - do posypania po wierzchu Mąkę przesiać przez sito wraz z proszkiem do pieczenia,niech czeka na boku na połączenie(...)przez przesiewanie wprowadza się pęcherzyki powietrza i ciasto lepiej wyrasta . Oddzielić białka od żółtek. Żółtka rozkłócić razem z mlekiem w oddzielnym naczynku. W dużej misce ubić pianę z białek ze szczyptą soli - dodanie soli wpływa na trwałość piany . Mikserem na najwolniejszych obrotach - lub łyżką - połączyć pianę, żółtka z mlekiem, mąkę z proszkiem do pieczenia - dodając wszystko po trochu . Patelnię skropić
Grunt to przepis!