mąki tortowej 80g mąki ziemniaczanej 100g drobnego cukru 5 jajek 20g (1 łyżka) ciemnego kakao 4 łyżki oleju 8g (1½ łyżeczki) proszku do pieczenia Krem: 250g masła 100g drobnego cukru 125ml mleka 2% 120g (1 szklanka) mleka w proszku kilka kropel aromatu waniliowego Polewa: 60ml śmietanki 30% 60g mlecznej czekolady Sposób przygotowania Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy(...)oraz mleko umieszczamy w rondelku z grubym dnem i mieszamy na małym ogniu do całkowitego rozpuszczenia cukru. Nie gotujemy! Masło ucieramy na puch, dodajemy stopniowo mleko w proszku i miksujemy na gładki krem. Powoli dodajemy syrop cukrowy na mleku oraz esencję waniliową. Dobrze ubity krem schładzamy w lodówce, a następnie przekładamy nim blaty, dociskając delikatnie górny. Wierzch ciasta dekorujemy czekoladowym
Kuchnia w czekoladziemasła 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 4 jajka 1 torebka cukru z prawdziwą wanilią Masa serowa: 1/2 kg twarogu zmielonego 4 jajka 3/4 szklanki cukru 1 łyżka miękkiego masła 1 budyń śmietankowy 1/2 szklanki mleka 4 krople miętowe Zielony barwnik-opcjonalnie zależy jaki efekt chcemy uzyskać Sposób przygotowania: Ciasto: Masło, cukier, cukier waniliowy i kakao podlewamy(...)szklanki odlewamy, zostawiamy do polania ciasta po upieczeniu. Do reszty masy dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wmieszać do ciasta wcześniej ubitą na sztywno pianę z białek, tak przygotowane ciasto wylać na wyłożoną pergaminem formę. Zmielony twaróg miksujemy z jajkami, mlekiem, masłem, cukrem, oraz budyniem na jednolitą masę-krótko tylko do połączenia, na sam koniec wlewamy
Wanilia i Kardamonpięknie pachnące, wilgotne i mięciutkie, dodatkowo polane cytrynowym lukrem, który wzbogaca smak.Do gorącej herbatki, jak znalazł! :) Ciasto:* mąka- 300 g* cukier brązowy- 180 g* jajka- 2 szt.* masło- 180 g* mleko- 120 ml* suszony imbir- 1,5 łyżeczki* imbir kandyzowany- 45 g* proszek do pieczenia- 1 łyżeczka* soda- 1 łyżeczkaLukier:* cukier puder- 1/2 szklanki* sok z cytryny- 2 łyżeczkiCiasto:Piekarnik
Kraina Miodem Płynącazapachu… Ciasto z budyniem i jabłkami: 3 i 1/2 szklanki mąki pszennej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szklanki cukru 1 masło (200 g) 1 całe jajko 3 żółtka jajek 3 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany (18%) 3 łyżki oleju szczypta soli Budyń z jabłkami: 2 budynie waniliowe (+ 4 łyżki cukru do budyni niesłodzonych) 3/4 litra mleka (3 szklanki(...)śmietany (18%) 3 łyżki oleju szczypta soli 2 budynie waniliowe (+ 4 łyżki cukru do budyni niesłodzonych) 3/4 litra mleka (3 szklanki) 1 łyżka cukru z wanilią 1 łyżeczka cynamonu ok. 6 jabłek garść płatków migdałowych'; document.write(" "); Ciasto: Mąkę mieszamy z proszkiem, cukrem i szczyptą soli. Dodajemy całe jajko, żółtka, olej, śmietanę oraz pokrojone na kawałki, zimne masło. Zagnitamy wszystko
Poezja smakuSkładniki: Ciasto 4 jajka 2 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki oleju 4 łyżki kakao 6 łyżek mleka 1 szklanka cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Krem 500 g serka mascarpone 250 ml śmietany kremówki(...)łyżki cukru pudru Dowolne owoce do dekoracji Wykonanie: Jajka ucieramy z cukrem na gładką puszystą masę. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, kakao i dodajemy do utartej masy jajecznej. Wlewamy mleko i olej i miksujemy do połączenia się składników. Wlewamy ciasto do formy na babeczki i pieczemy około 30 minut do suchego patyczka. Babeczki studzimy na kratce. Krem: Schłodzoną
O kuchni z uczuciemmigdałowe do posypania Ciasto:1. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, solą. 2. Masło utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym (ucierać mikserem na najwyższych obrotach przez około 3 minuty). Następnie dodawać po jednym żółtku, po każdym dodaniu wymieszać mikserem. Dodać jajko i krótko wymieszać. 3. Do maślnej masy dodać mąkę, mleko i wymieszać mikserem do połączenia
Mała CukierenkaPolecam! (Tortownica o średnicy około 23-24 cm) Ciasto: 1 szklanka maku + 1 i 1/4 szklanki mleka do zaparzenia maku 1 szklanka cukru 3 łyżki bułki tartej (płaskie) 2 łyżki zmielonych herbatników (można zastąpić bułką tartą) 50g migdałów (bez skórki) 30g gorzkiej czekolady 5-6 jajek 1 łyżeczka proszku do pieczenia (płaska) 3 łyżki soku z cytryny kilka kropel(...)migdałowe do dekoracji Upiec ciasto. Opłukany mak należy zalać zagotowanym mlekiem i zostawić do przestudzenia. Następnie mak osączyć i zmielić (2 razy) za pomocą maszynki z gęstym sitem (lub malakserem). Żółtka z cukrem utrzeć do białości i połączyć z sokiem z cytryny oraz aromatem migdałowym. Do masy żółtkowej stopniowo dodawać mak, bułkę tartą, herbatniki, proszek do pieczenia, drobno posiekane
Di gotujeDużo kremu, dwie pyszne i delikatne warstwy ciasta, odrobina cukru pudru - niebo w gębie! :-) Składniki: * na ciasto parzone: 1 szklanka wody 1 szklanka mąki 175 g masła 5 jajek łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli * na krem: 1 szklanka cukru 2 szklanki mleka 1,5 łyżki mąki pszennej 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej 1 budyń waniliowy 250 g (kostka) masła(...)mieszając). 3. Na końcu dodałam proszek do pieczenia. 4. Rozgrzałam piekarnik do 180 stopni. 5. Ciasto podzieliłam na dwie mniej więcej równe części i każdą z nich wyłożyłam na natłuszczone i obsypane bułką tartą blachy. 6. Piekłam przez 30 minut - do zarumienienia się ciasta. 7. Upieczone blaty wystudziłam. Krem: 1. 1,5 szklanki mleka zagotowałam, a pozostałe pół szklanki mleka
Kulinarny Pamiętnikkremówka oraz posypka z kruszonego biszkopta. Wszystkie składniki komponują się idealnie, dzięki temu ciasto smakuje znakomicie! Składniki: Biszkopt: 4 jajka 3/4 szklanki cukru 3 łyżeczki octu niepełna szklanka mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki kakao 4 łyżki oleju szczypta soli Masa budyniowa: 600 ml mleka 2 budynie czekoladowe (po 40 g) 4 łyżki cukru 100 g gorzkiej czekolady(...)boki lekko odejdą od formy. Sprawdzamy patyczkiem czy ciasto w środku jest suche. Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystygnięcia. Masa budyniowa: Czekoladę gorzką drobno siekamy. Z podanej porcji mleka odlewamy około 3/4 szklanki i rozprowadzamy w nim proszki budyniowe. Resztę mleka wlewamy do garnka, dodajemy cukier i zagotowujemy. Do gotującego się mleka wlewamy rozrobione proszki budyniowe
Kuchnia MagdaLenykremówka oraz posypka z kruszonego biszkopta. Wszystkie składniki komponują się idealnie, dzięki temu ciasto smakuje znakomicie! Składniki: Biszkopt: 4 jajka 3/4 szklanki cukru 3 łyżeczki octu niepełna szklanka mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki kakao 4 łyżki oleju szczypta soli Masa budyniowa: 600 ml mleka 2 budynie czekoladowe (po 40 g) 4 łyżki cukru 100 g gorzkiej czekolady(...)boki lekko odejdą od formy. Sprawdzamy patyczkiem czy ciasto w środku jest suche. Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystygnięcia. Masa budyniowa: Czekoladę gorzką drobno siekamy. Z podanej porcji mleka odlewamy około 3/4 szklanki i rozprowadzamy w nim proszki budyniowe. Resztę mleka wlewamy do garnka, dodajemy cukier i zagotowujemy. Do gotującego się mleka wlewamy rozrobione proszki budyniowe
Kuchnia MagdaLenySkładniki na ciasto: 250g masła 4 jaja 200g cukru 200g mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżki mleka 3 łyżki kakao Sposób przygotowania: Masło zmiksować z cukrem. Dalej miksując dodać po jednym jajku. Następnie mieszankę sypkich produktów i mleko. Gotowe ciasto wyłożyć na blachę o wymiarach około 30x 40cm wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką. Piec
Wielki apetytłyżeczki proszku do pieczenia Ok. ¼ szklanki mleka 1 małe jabłko Olej do smażenie Przygotowanie: Mąkę, jajko, cynamon, cukier, proszek do pieczenie i mleko połączyć ze sobą na jednolitą masę. Jabłko obrać, pokroić w kostkę, dodać do ciasta. Wymieszać. Patelnie posmarować olejem (ja robię to za pomocą pędzla i używam patelni do naleśników). Nakładać za pomocą łyżki ciasto i smażyć
Fabryka pomysłówSkładniki: ciasto: 1 tabliczka czekolady mlecznej 50 ml mleka 10 dkg mąki 1/2 szklanki cukru 3 jajka 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 2 łyżki kawy rozpuszczalnej masa … Czytaj dalej Ciasto czekoladowe z masą porzeczkową
czarrna od kuchniDziś zapraszam Was na moje ulubione ciasto czekoladowe. Łatwe, szybkie w przygotowaniu i do tego nie wymaga pieczenia. Najważniejsze o czym musimy pamiętać to to aby zaopatrzyć się w mleko w proszku. Ja je przygotowuję tylko z herbatnikami, ale można dodać do niego orzechy, rodzynki, migdały czy żurawinę. Jednym słowem dodajemy to co lubimy;-). Zapraszam!!! Składniki(...)cukrem waniliowym. Dodajemy mleko i kakao. Dokładnie mieszamy. Jak już masa będzie gotowa przekładamy ją do miski, dodajemy mleko w proszku. Mieszamy. Na koniec dodajemy pokruszone herbatniki. Przelewamy masę do keksówki. Odstawiamy do wystygnięcia. Jak wystygnie trzymamy ciasto w lodówce. Smacznego
Passion of Cookingsól, cukier, mleko w proszku i drożdże. Dokładnie wymieszaj. Dodaj mąkę i wyrób dokładnie ciasto (15-20 minut), aż będzie gładkie i sprężyste. Następnie dodaj przestudzone do temperatury pokojowej masło i wgniataj w ciasto, aż się wchłonie. Przykryj i zostaw do wyrastania na ok. 1 godzinę (ciasto powinno podwoić objętość). Po tym czasie podziel ciasto na 3 równe części, uformuj(...)Każdą część rozwałkuj na potrójną szerokość formy, następnie złóż i zroluj w sposób pokazany na en.christinesrecipes.com . Przenieś rolki ciasta do natłuszczonej formy (szwem do dołu). Przykryj i zostaw do wyrastania na ok. 45-60 minut, najlepiej w ciepłym miejscu (ciasto powinno podwoić objętość). Posmaruj chleb żółtkiem roztrzepanym z niewielka ilością wody i szczyptą soli. Można posypać nasionami, ja dałem
Przepisy na domowy ser i chleb