aromat, a z ananasem tworzą bardzo harmonijne połączenie smakowe. Soczysty ananas zatopiony w kokosowym cieście na pewno Wam posmakuje. Pracy przy nich niewiele, mam nadzieję, że się skusicie. Składniki: 1 szklanka mąki orkiszowej jasnej 1 szklanka mleka kokosowego 3 łyżki wiórków kokosowych 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 jajko(...)łyżka cukru 1/2 łyżeczki soli 6 plastrów świeżego ananasa olej do smażenia cukier puder do posypania Wykonanie: mleko kokosowe wymieszać mikserem w misce z jajkiem. Dodać mąkę, proszek do pieczenia, wiórki kokosowe, sól i cukier. Zmiksować i odstawić ciasto na 10 minut obrać ananasa. Odkroić 6 plastrów grubości około 0,5 cm. Wydrążyć specjalnym nożykiem twardy trzpień ze środka każdego
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Dodatkowo zaznaczam, że kusi swym wyglądem więc znika błyskawicznie... Kruche ciasto z budyniem i malinami SKŁADNIKI : ciasto: 2 szklanki mąki 3 żółtka 200 g masła sól 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru pudru budyń: 900 ml mleka 3 żółtka 4 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki cukru pudru 1 łyżka cukru waniliowego 250 g malin świeża mięta(...)stolnice wysypujemy mąkę, dodajemy sól, proszek do pieczenia i cukier puder, dodajemy masło i siekamy, dodajemy żółtka i zagniatamy ciasto, zawijamy w folię spożywczą i odkładamy na 30 minut do zamrażalnika. Po tym czasie 3/4 ciasta wałkuję i przekładam do blachy wyłożonej papierem do pieczenia i nakłuwam widelcem. Do rondla przelewam 700 ml mleka, podgrzewam z cukrem pudrem
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiwersję.....:) Składniki Tortownica o śr 26 cm Ciasto: 1 szklanka mąki tortowej 80 g cukru 10 dag masła 1 jajko 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia skórka starta z 1/2 cytryny Masa: 75 dag twarożku mielonego 3/4 szklanki cukru do wypieków 50 g masła 4 jajka 150 ml mleka 1 budyń śmietankowy 2 łyżki mąki kukurydzianej 1 łyżka soku z cytryny(...)Sposób przygotowania 1. Ciasto: Mąkę pszenną mieszamy z cukrem i proszkiem do pieczenia,dodajemy pokrojone na kawałki masło, dodajemy startą skórkę z cytryny,wbijamy jajko i zagniatamy kruche ciasto. Wylepiamy dno natłuszczonej lub wyłożonej pergaminem blaszki. 2. Masa: Twaróg ucieramy z jajkami i cukrem,wlewamy budyń rozpuszczony w mleku miksujemy z masłem,mąką kukurydzianą sokiem z cytryny i rumem.tak przygotowany
Wanilia i Kardamonłyżki cukru pudru, ½ łyżeczki proszku do pieczenia, ½ łyżki śmietany 18%, 1/3 szklanki cukru kryształu, 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej, ½ słoiczka powideł śliwkowych, 100 g bakalii (orzechów, rodzynek, wiórków kokosowych, płatków migdałowych), Ciasto makowe: 4 białka, 3/4 szklanki cukru, 1 łyżeczka octu, 1 łyżka mąki pszennej, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 3 łyżki suchego maku, Masa: 500ml mleka, 2 opakowania budyniu śmietanowego(...)proszkiem do pieczenia, żółtkami oraz śmietaną. Zagniatam ciasto. Ciasto rozwałkowuję i wykładam na blaszkę o wymiarach 22cmx35cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto smaruję powidłami śliwkowymi i posypuję bakaliami. Pozostawione białka ubijam na sztywną pianę. Dodaję cukier kryształ oraz mąkę ziemniaczaną. Ubijam. Pianę wykładam na ciasto na blaszce. Wyrównuję. Ciasto piekę około 30 minut w temperaturze 180 stopni. 2. Ciasto makowe
Tradycyjna kuchnia Kasijajka 500 ml mleka 75 g rozpuszczonego masła 3 łyżeczki proszku do pieczenia 75 g cukru 320 g mąki szczypta soli Ilości składników są dość orientacyjne, nam tak wychodzi, ale musicie pamiętać, że każde naleśniki zależą od wielu rzeczy, od mąki, czy patelni na jakiej smażymy, więc ciężko aby proporcje zawsze zachować takie same. Ciasto musi być troszkę gęściejsze niż(...)gęstej śmietany, ale takie żeby bez problemu się rozlewało na patelni. Jeżeli ciasto nie jest odpowiednie dodajemy trochę mleka, lub mąki. Przygotowanie: Zaczynamy od wymieszania mokrych składników, czyli jajek, mleka i rozpuszczonego masła. Masło musi być lekko wystudzone, żeby jajka się nie ścięły. Dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia, cukier i sól. Całość mieszamy i odstawiamy na 15-20 minut
KasiaiKrzysiu.pl130g masła/margaryny 1 jajko 3 łyżki cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 2 łyżki kakao 1 łyżka mleka 1 łyżeczka proszku do pieczenia (płaska) W misce dokładnie wymieszać: mąkę, proszek do pieczenia, masło/margarynę, jajko, cukier i cukier wanilinowy. Zagniecione ciasto podzielić na 2 części. Do jednej z nich dodać mleko i kakao. Oba kawałki owinąć folią spożywczą
Di gotujesię wykorzystywać go w pełni!Ciasta już były …. muffinki też … koktajle i babeczki również …. więc dziś mam dla Was przepyszne naleśniki z ich dodatkiem , które nie tylko rewelacyjnie smakują , ale i super wyglądają!30 minut i wspaniały obiad mamy na talerzu!Jak go zrobić?Zobaczcie!SKŁADNIKI:NALEŚNIKI:- mąka – 2 szkl- mleko – 1,5 szkl- woda(...)gazowana – 0,5 szkl- jajko – 2 szt- olej – 3 łyżki- kakao – 3 łyżki- proszek do pieczenia – 2 łyżeczki- sól-szczyptaNADZIENIE:- ser biały – 200 g- cukier puder – 3 łyżki- truskawki – 200 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: NALEŚNIKI:Mąkę , mleko , kakao, wodę , proszek do pieczenia , jajka , olej i sól dokładnie mieszamy na gładkie ciasto.Smażymy duże
Ostra na Słodkoniedzielnej kawki będzie w sam raz :) SKŁADNIKI NA CIASTO KRUCHE : 3 szklanki mąki typ 550 + do podsypania 1 kostka margaryny Kasia 3/4 szklanki cukru 3 jajka 1 cukier waniliowy 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kwaśnej śmietany MASA BUDYNIOWA : 1 l mleka 3 budynie waniliowe z cukrem Winiary 1 łyżka kopiasta mąki 1 cukier waniliowy(...)dużych jabłek blaszka tradycyjna jak na zdjęciu WYKONANIE : Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem, dodajemy cukier, cukier waniliowy, jajka, śmietanę i ścieramy na tarce margarynę, szybko zagniatamy ciasto i wstawiamy do lodówki na 10 minut. Do garnka wlewamy połowę mleka i zagotowujemy w drugiej połowie rozpuszczamy budynie z mąką, cukrem i cukrem waniliowym. Do gotującego mleka wlewamy mieszankę
Sama słodycz i szczypta chiliprzygotowania 30 min Czas gotowania 50 min Czas przygotowania 1 hr 20 min Ciasto 350 g mąki pszennej 200 g drobnego cukru 250 ml mleka 2% 200 ml oleju 2 jajka M 4 łyżki ciemnego kakao 2 łyżki jogurtu naturalnego 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Frużelina malinowa 300 g malin * 4 łyżki cukru 4 łyżeczki żelatyny(...)flavoured fudge ** 4 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka pasty waniliowej Ciasto Mąkę mieszamy z kakao, proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Przesiewamy przez sito i odstawiamy na bok. Do miski wbijamy jajka, dodajemy cukier i ubijamy tak długo, aż cukier się rozpuści aż masa będzie puszysta. Na przemian dodajemy mleko, olej i suche składniki. Mieszamy do połączenia się składników
Wędrówki po kuchniciasto tortowe. Zrobienie tortu jest pracochłonne, a takie ciasto nie wymaga od nas dużo czasu. Składniki: ciasto: 6 jajek 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 - 3 łyżki kakao krem: 3 jajka 1/3 szklanki mleka 3 łyżki mąki 1/2 szklanki cukru 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki kakao 200 g masła (może być(...)minut. Piec dokładnie 29 minut, gdyż dłuższe pieczenie wysuszy ciasto, zaś krótsze to będzie surowe. Po upieczeniu sprawdzić patyczkiem, jeśli suchy patyczek to ciasto upieczone. Ciasto wystudzić i rozkroić na 2 części. krem: Jajka roztrzepać z mlekiem, mąką, cukrem i sokiem z cytryny. Gotować na wolnym ogniu, ciągle mieszając aby nie przypalić. Gotować do czasu uzyskania postaci gęstego, jednolitego budyniu
Kuchcik gotujebyła porażka..tym razem udało się...Nie zdążyłam zrobić zdjęcia po ukrojeniu.. Ciasto parzone: 1 szklanka wody 150g margaryny 1 szklanka mąki pszennej 5 jajek szczypta soli szczypta proszku do pieczenia (tak na koniec noża) Masa: 3 szklanki mleka 300g masła (Ilość masła możecie zmniejszyć, jeśli nie lubicie bardzo maślanej masy) ¾ szklanki(...)szczyptę soli i proszek do pieczenia. Ciasto podzielić na 2 części. Formę prostokątną o wymiarach ok. 35x 24cm wysmarować margaryną i posypać mąką. Połowę ciasta rozprowadzić łyżką w formie. Piec w nagrzanym piekarniku, na złoty kolor, ok. 30min. w temperaturze 180°C. W ten sam sposób upiec drugą połowę ciasta. Przygotować masę budyniową. 2 szklanki mleka i cukier zagotować. Pozostałe
Moje domowe kucharzeniełyżeczka proszek do pieczenia 100 g cukru 100 g czekolada biała 12 daktyli Stopioną, ostudzoną margarynę zmiksować z jajkami i mlekiem. Mąkę wymieszać z cukrem, kakao , proszkiem do pieczenia i powidłami ,dodać do masy jajecznej i wymieszać łyżką. Ciasto nałożyć do papilotek. Do każdego daktyla włożyć kostkę czekolady białej i taką niespodziankę włożyć w środek ciasta. Piec w temp.180stop.12-15
Kulinarny karnet ChristopheraCiasto wzbogaciłam biszkoptem budyniowym a do kremu dodałam galaretki truskawkowe. Dzięki temu nabrało ono bardziej wyrafinowanego smaku. Składniki biszkopt 5 jajek 1 budyń waniliowy Gellwe ok. 2/3 szkl mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy Gellwe 1 szkl cukru krem 1 l mleka 2 budynie rodzinne śmietankowe Gellwe 2 galaretki truskawkowe Gellwe 250 g margaryny lub masła dodatkowo(...)czekolady 1. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukry i stopniowo po jednym żółtku. Na koniec wsypujemy przesianą mąką z proszkiem i budyniem. Wlewamy ciasto do formy 25 x 40 cm i pieczemy w 180 stopniach. 2. W szklance mleka mieszamy budynie śmietankowe, resztę gotujemy. Na wrzące wlewamy mieszankę. Kiedy budyń zgęstnieje wsypujemy suche galaretki. Dokładnie mieszamy i zostawiamy
Fiołkowa Kuchnia Małgorzatydodać miód, sezam i cukier. Mieszając gotować kilka minut. Ciepłą masę sezamową rozłożyć na dwóch blatach ciasta. Wszystkie trzy części ciasta upiec w 200*C przez około 10 minut aż się zarumienią. Wystudzić. Z mleka, cukru i proszku budyniowego ugotować budyń i całkowicie wystudzić. Miękkie masło rozetrzeć a następnie ucierając dodawać po trochę budyniu. Gotową masę podzielić na połowę
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniadzisiaj mamy za oknem nachodzi mnie ochota na kawałeczek aromatycznego ciasta czekoladowo - pomarańczowego, który swoją lekkością przypomina babkę.Składniki:- 450 g mąki pszennej- 220 g cukru kryształu- 1 opakowanie cukru waniliowego- 150 g masła- 5 jajek- 1 szklanka mleka- 3 łyżki kakao- 2 łyżeczki proszku do pieczenia- skórka i sok z 1 pomarańczy- 1 szklanka cukru(...)przesianej z 1 łyżeczką proszku do pieczenia, kakao oraz pół szklanki mleka. Całość dokładnie mieszamy. Do drugiej części dodajemy pozostałą mąkę, proszek do pieczenia, resztę mleka oraz skórkę z pomarańczy, mieszamy.Do wysmarowanej keksówki nakładamy na przemian obie masy. Ciasto pieczemy w 180 C przez około 1 godzinę ( do tzw. suchego patyczka ). Wystudzone ciasto dekorujemy lukrem ( cukier puder łączymy z wyciśniętym
Zainspirowana w kuchni