ciasto z kruszonka - 4855 przepisów (strona:164/324)

Owsiana tarta z czerwoną porzeczką 163

Formę (najlepiej do tarty, ale może być też zwykła tortownica) wyłożyć 2/3 ciasta, na wierzchu ułożyć owoce – ja posypałam dodatkowo odrobiną cukru. Pozostałą część ciasta pokruszyć na owoce, tworząc coś w rodzaju kruszonki. Piec w temp. 180 st. C przez około 35 minut, aż ciasto ładnie się zrumieni. Przed podaniem wystudzić. Można posypać cukrem pudrem. Smacznego,Anulla

Fabryka pomysłów
KRUCHE CIASTO – SŁODKIE I SŁONE – IDEALNE! 204

cukier – 90 g * żółtko – 1 szt * śmietana kwaśna – 1 łyżka SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Mąkę przesiewamy z cukrem, dodajemy masło, siekamy, rozcieramy w palcach na kruszonkę. Dodajemy żółtko, odrobinę śmietany i wszystko razem dokładnie zagniatamy na gładkie ciasto. Zawijamy w folię spożywcza i dostawiamy do lodówki na ok. 30 minut. Po tym czasie przygotowujemy wg przepisu. WERSJA SŁONA: SKŁADNIKI: * mąka pszenna(...)żółtko – 1 szt * sól – 1 lyżeczka * woda – 50 ml SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Mąkę przesiewamy z solą, dodajemy masło, siekamy, rozcieramy w palcach na kruszonkę. Dodajemy żółtko, odrobinę wody i wszystko razem dokładnie zagniatamy na gładkie ciasto. Zawijamy w folię spożywcza i dostawiamy do lodówki na ok. 30 minut. Po tym czasie przygotowujemy wg przepisu

Ostra na Słodko
Czekoladowe ciasto z bananami 127

czekoladowe ciasto, nie spodziewałam się, że parę miesięcy później, taka amatorka pieczenia jak ja, założy blog kulinarny! Ponad dwa lata temu mąż podarował mi piekarnik, dzięki któremu mogłam wrócić do słodkiej pasji, która z niezależnych ode mnie przyczyn musiała zostać odłożona na kilka lat do szafy. Gdy zabierałam się za pieczenie tego ciasta nie potrafiłam zrobić nawet kruszonki! O biszkopcie(...)jest on bliżej niż dalej. Dziś, w drugą rocznicę założenia bloga ‘Słodki Pomysł’ życzę sobie i Wam, drodzy czytelnicy wielu słodkich sukcesów kulinarnych i […] Artykuł Czekoladowe ciasto z bananami pochodzi z serwisu SŁODKI POMYSŁ

Słodki Pomysł
Ciasto drożdżowe ze śliwkami i jabłkami 103

łyżeczki cynamonu Wykonanie: zaczyn: w naczyniu umieścić drożdże, zasypać cukrem, dodać pozostałe składniki, dokładnie wymieszać, przykryć ściereczką,odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia kruszonka: masło roztopić, dodać mąkę, cukier i cynamon, całość połączyć,wyrobić palcami ciasto: w misie umieścić wszystkie składniki na ciasto, dodać zaczyn, wyrobić ciasto mikserem z końcówką z hakiem, ciasto ma być gładkie i elastyczne, misę przykryć(...)wyłożonej papierem do pieczenia, przepołowione śliwki układać ciasno przekrojoną częścią do góry. Jabłka pokroić w plasterki, układać między śliwkami. Posypać kruszonką. Wstawić do nagrzanego  do 180C piekarnika. Piec do „suchego patyczka” ok. 45-50min. Ciasto jest pyszne! /inspiracja  MojePasje/ Artykuł Ciasto drożdżowe ze śliwkami i jabłkami pochodzi z serwisu Raj dla Podniebienia

Raj dla Podniebienia
Nalewka z pigwy wg Aleex 133

wreszcie ma mnie obok, tylko dla siebie, bo chwilowo nawet łaskawie nie dzwoni żaden z moich telefonów, przynosi dla nas gorącą herbatę. Przynosi też kilka kawałeczków ciasta ze śliwkami i cynamonową kruszonką, które udało mi się upiec w niedzielę. Hugo śpi na drapaku, a Młody odpoczywa w swoim pokoju. Domowy spokój tak bardzo jest mi potrzebny. W takie chłodne, ciemne(...)się jeszcze pigwa, przyłączcie się do robienia nalewki. Jeśli pigwę już spożytkowaliście, wróćcie do tego przepisu za rok. Jestem pewna, że będzie warto. Pamiętajcie, żeby w tym tygodniu nastawić ciasto na piernik . Składniki: • 1 kg owoców pigwowca • 1 kg cukru • 1 l spirytusu 70% Dodatkowo (opcjonalnie): • miód, cynamon, goździki, wanilia, skórka pomarańczowa, jabłka, Sposób przygotowania: 1. Dojrzałe owoce pigwowca dokładnie

W mojej kuchni
KRUCHE CIASTO Z JAGODAMI i BEZĄ 942

średnicy 20x30 cm smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. CIASTO : Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier i pokrojone na kawłki masło. Energicznie mieszamy do otrzymania kruszonki i dodajemy żółtka. Krótko mieszamy, łączymy ciasto w kulę, oprószamy mąką i lekko spłaszczamy. Wkładamy pomiędzy dwa arkusze folii spożywczej i rozwałkowujemy na wielość spodu formy. Odklejamy jeden arkusz folii i przenosimy ciasto

cool and minty
Tarta czekoladowa z truskawkami 264

około 600g umytych, obranych truskawek 70g gorzkiej czekolady     Ciasto: 1. Mąkę i kakao przesiać, dodać cukier, masło i przez chwilę rozcierać palcami, aż powstanie kruszonka. 2. Następnie dodać żółtko i jeśli ciasto będzie suche, to dodać 1 łyżkę wody, zagnieść ciasto. 3. Formę do tarty o średnicy 28cm posmarować masłem i wyłożyć ciastem (aby zrobić to równomiernie, ciasto

Mała Cukierenka
Cytrynowa tarta 254

torebkę (16 gram) cukru wanilinowego i 150 gram wysokiej jakości zimnego (wyjętego prosto z lodówki) masła śmietankowego. Całość miksowałem za pomocą blendera z przystawką do wyrabiania ciasta aż do momentu uzyskania konsystencji przypominającej kruszonkę. Do takiej jednolitej masy dodałem jedno duże jajko i całość dalej miksowałem, do uzyskania jednolitego ciasta, które uformowałem w kulkę i umieściłem na pół godziny

Wyprawy kulinarne
Tarta z malinami 147

torebkę (16 gram) cukru wanilinowego i 150 gram wysokiej jakości zimnego (wyjętego prosto z lodówki) masła śmietankowego. Całość miksowałem za pomocą blendera z przystawką do wyrabiania ciasta aż do momentu uzyskania konsystencji przypominającej kruszonkę. Do takiej jednolitej masy dodałem jedno duże jajko i całość dalej miksowałem, do uzyskania jednolitego ciasta, które uformowałem w kulkę i umieściłem na pół godziny

Wyprawy kulinarne
Placek z rabarbarem 243

kokosowej dodać jajka i dobrze wymieszać- masę rozsmarować na podpieczonym cieście i zapiekać około 20 minut do zrumienienia kokosowej pierzynki Wiórki kokosowe są alternatywą dla tradycyjnej kruszonki, swoją słodyczą wspaniale łagodzą kwaskowatość rabarbaru. Ciasto rozpływa się w ustach ze względu na dużą ilość nadzienia rabarbarowego oraz cienką warstwę ciasta kruchego na spodzie. Placek smakuje wybornie również w kilka

Smakołyki Bereniki
Babcine ciasto ze śliwkami. 155

wielu pokoleń. Pamiętam, jak robiła go moja babcia, potem mama i w końcu przyszła i kolej na mnie;) Oczywiście można zrobić wiele wersji tego samego ciasta. Babcia czasami na wierzch dodawała kruszonkę a mama posypywała je płatkami migdałowymi. Ja z kolei wolę je bez dodatków. Takie najzwyklejsze, bez jakichkolwiek udziwnień. Bowiem najprostsze rzeczy bywają często najlepsze:)   Babcine ciasto

My simple kitchen
Drobinki, okruszki... Galette z truskawkami i solą morską. 170

słońca zrywając kolejny bukiet ukochanych piwonii. Przypudrować nos pyłkiem z kwiatów dzikiego bzu marząc o flakonie perfum, które zamknęłyby w sobie ten wspaniały, cytrusowy zapach. Podjadać surowe ciasto i niby przypadkiem zrobić kruszonkę z podwójnej porcji. I zjadać drożdżówki z ulubionego talerzyka z fiołkami.  Kupić paczkę draży kakaowych, by pod chrupką polewą odnaleźć smak licealnych powrotów do domu(...)Moje życie. A w nim coraz bardziej kocham to, co proste, zwyczajne. Jak galette z truskawkami . Zakochałam się w galette wiele lat temu. Urzekła mnie rustykalność, prostota, zwyczajność. Kruche ciasto, które pełni równocześnie rolę formy. Okrągły placek z wywiniętym brzegiem, do środka którego wkładamy ulubione owoce lub w wersji wytrawnej warzywa. Zamiast dużej tarty wybrałam małe jednoosobowe lub jednokęsowe galette

KUCHARNIA
Orzechowa strucla z rumem 59

orzechów włoskich 150 g orzechów laskowych 150 g brązowego cukru 120 g śmietanki kremówki 3 łyżki rumu 1 łyżeczka cynamonu 1 białko kruszonka 50g masła 90 g mąki pszennej 50 g cukru 1 łyżeczka cynamonu Wykonanie: Ciasto : w wysokim naczyniu mąkę wymieszać z drożdżami, dodać cukier, sól, mleko i resztę składników. Wyrabiać ciasto, aż będzie elastyczne. W razie gdyby było(...)rzadkie, podsypać mąką. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Kruszonka: masło stopić, wymieszać z mąką, cynamonem i cukrem. Nadzienie: orzechy rozdrobnić w malakserze lub drobno posiekać. Połączyć z pozostałymi składnikami i ubitym na sztywno białkiem. Strucla : ciasto rozwałkować na prostokąt, tak aby dłuższy bok pasował do standardowej keksówki. Rozsmarować nadzienie, zwinąć struclę od dłuższego boku. Przenieść

Raj dla Podniebienia
Drożdżówki z wiśniami i kruszonką 141

jajka 4 łyżki cukru Nadzienie: 400 g wydrylowanych wiśni 2 łyżki cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej Kruszonka: 70 g masła 100 g mąki 35 g cukru pudru cukier waniliowy Lukier: cukier puder mleko aromat rumowy lub sok z cytryny  Ciasto: Z drożdży, 2 łyżek mąki i ok 70 ml ciepłego mleka przygotowujemy zaczyn. Przykrywamy go ściereczką i odstawiamy(...)następnie wlewamy mleko z masłem (musi być jeszcze ciepłe) i wyrośnięty zaczyn. Wszystko dokładnie ze sobą łączymy i zagniatamy elastyczne ciasto. Przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce aż do podwojenia swojej objętości. Kruszonka: Wszystkie wymienione składniki łączymy i zagniatamy ze sobą. Odstawiamy do lodówki. Nadzienie: Wiśnie mieszamy z cukrem i mąką ziemniaczaną. Gdy ciasto wyrośnie przekładamy

My simple kitchen
DROŻDŻOWE BUŁECZKI- BUCHTY Z CZEKOLADĄ LUB DŻEMEM 173

pysznego, "naszego" do jedzenia. Nawet nasza najmłodsza Zosieńka najbardziej na świecie kocha jeść. Silne geny. Nie ma co. Jedną z potraw, którą pamiętam najsilniej są drożdżowe ciasta.  Pyszne, drożdżowe placki z kruszonką naszej Mamusi- jedzone w najprzyjemniejszych chwilach. Kiedy wracaliśmy zmarznięci do domu, kiedy potrzebowaliśmy pocieszenia albo tak po prostu, kiedy byliśmy razem. I chcieliśmy celebrować tę chwilę(...)wymieszajcie i odstawcie na kwadrans. Mąkę przesiejcie, wymieszajcie z solą, cukrem, jajem, żółtkami, ekstraktem z wanilii i zaczynem. Kiedy składniki połączą się dodajcie roztopione masło, zagniećcie elastyczne i sprężyste ciasto. Przełóżcie do misy, przykryjcie folią spożywczą i odstawcie do wyrośnięcia na 1 godzinę. Przygotujcie formę do zapiekania, wyłóżcie ją papierem do pieczenia. Z wyrośniętego ciasta odrywajcie kawałki wielkości orzecha włoskiego

OliveandThyme