nimi podzielić. Zatem pieczcie i korzystajcie:) Kruche ciasto z jagodami i kremem cytrynowm Drukuj Prep time 30 min Cook time 40 min Total time 1 godzina 10 min Kruche, kokosowe ciasto z jagodami zapieczonymi w cytrynowym kremie. Świetne połączenie smaków, idealne na letni deser Author: Cooking for Emily Ingredients Ciasto 230 g mąki 70 g wiórków kokosowych(...)łyżki miodu ( albo cukru) ½ łyżeczki mąki ziemniaczanej Instructions Mąkę zmieszać z wiórkami kokosowymi i cukrem, dodać masło pokrojone w kostkę i wyrobić w palcach na kruszonkę, dodać żółtko i wyrobić ciasto. Ciasto przełożyć do torebki foliowej i włożyć na godzinę do lodówki. Jagody z cukrem umieścić a garnku i gotować przez ok 10- 15 minut aż puszczą sok. Trochę
Cooking for Emilypokrojonego w kostkę - 1 średnie jajko (wiejskie) rozkłócone - 4 łyżki wody Przygotowanie ciasta: Do miski miksera wsypujemy mąkę i wrzucamy pokrojone masło. Gdy zacznie przypominać grudki kruszonki, dodajemy sól, jajko i wodę. Jeżeli ciasto będzie zbyt suche możemy wlać dodatkową łyżkę czy dwie wody. Formujemy z masy kulę i chłodzimy w lodówce przez minimum 30 minut. Składniki na nadzienie
Życie zamknięte w smakudokładnym połączeniu składników wylewamy ciasto do wysmarowanej tłuszczem foremki Na wierzch kładziemy owoce, u mnie śliwki - ale mogą to być również pokrojone jabłka, gruszki- posypać kruszonką (po upieczeniu gdzieś mi uciekła:) Ciasto upiekłam w prodiżu, urosło dość wysokie Jeśli w piekarniku to pieczemy w temp. 170-180 stopni C, przez min.30-40 min (sprawdzić patyczkiem
Proste Potrawytartą. Lubisz ciasta ze świeżymi owocami, wypróbuj także: – najlepsze ciasto kruche ze śliwkami – szarlotka na kruchym cieście – biszkopt z truskawkami – sernik z malinami – szybki biszkopt z rabarbarem – sernik z porzeczkami – sernik z jagodami – biszkopt z jabłkami – prosta szarlotka tarta z budyniem i owocami PRZYGOTOWANIE: 50 minut + 30-40 minut chłodzenia ciasta SKŁADNIKI: – 190 g mąki(...)tarty – groch lub fasola Przygotowanie: Do miski wsyp mąkę i drobno pokrojone zimne masło, dodaj pozostałe składniki: cukier, sól, śmietanę, żółtko. Rozgnieć rękami aż stworzy się kruszonka a następnie ulep kulę. Ciastem wylep formę do tarty, tak aby pokryć spód i zrobić brzegi. Za pomocą widelca nakój spód tarty. Na tarcie połóż arkusz papieru do pieczenia. Na papier połóż
nietylkopasta.plbezę.Wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 °C. Piecz przez 40 minut. Po upieczeniu odstaw do wystygnięcia. Przed pokrojeniem na kawałki i podaniem posyp ciasto cukrem pudrem.Szarlotka z kruszonką i bezą.Szarlotka z kruszonką i bezą.Szarlotka z kruszonką i bezą.inspirował blog Myszka piecze
Grahamka, weka i kajzerkaciasto: 2 szklanki mąki tortowej 25 gram drożdży 1 jajko 3 łyżki cukru 1/2 szklanki mleka 50 gram masła szczypta soli rabarbar kruszonka: 50 gram mąki 25 gram cukru 25 gram masła Przygotowanie: ciasto: Mleko lekko podgrzewamy i rozpuszczamy w nim drożdże, mieszamy z 1 łyżką cukru i 1 łyżką mąki, pozostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu(...)solą. Dodajemy rozczyn, ubite jajko i masło. Wyrabiamy kilka minut. Wyrobione ciasto pozostawiamy w ciepłym miejscu, aż podwoi swoją objętość, do 1 h. Ciasto przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, posypujemy rabarbarem, cukrem waniliowym i kruszonką. Pieczemy 40-50 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni góra - dół. kruszonka: masło ucieramy z cukrem i mąką, aż powstaną
Życie zaczyna się w kuchniczas żebym zamieściła post z przepisem na tartę. Składniki:1. Ciasto: 1,5 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 szklanki cukru 0,5 łyżeczki imbiru 125 g masła łyżka śmietany 2. Nadzienie 5 jabłek skórka otarta z 1 cytryny ew. sok z 0,5 cytryny 3. Kruszonka 4 łyżki masła 4 łyżki cukru pudru 8 łyżek mąki(...)lekko kwaskowe, dlatego jeśli po uduszeniu ich smak jest zbyt słodki, dodaję sok z połowy cytryny, mieszam i wyłączam gaz, po czym przygotowuję kruszonkę łącząc wszystkie składniki i ugniatając je w jednolitą masę. Gdy samo ciasto lekko się upiecze, wyjmuję je z piekarnika i przekładam na nie równomiernie układając jabłka, a na wierzch, na cała powierzchnię tarty kładę kawałeczki kruszonki
Taste Of My DayPamiętam do dziś smak jabłecznika Babci. Na kruchym spodzie, z kratką, z kruszonką, a do tego na swojskim masełku. Przepyszna. Dziś dziele się z Wami tym przepisem, abyście i Wy mogli poczuć ten smak. Składniki: ciasto: 3 szklanki mąki 1 kostka masła 5 żółtek szklanka cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia dodatkowo: 2 szklanki musu z jabłek(...)proszkiem do pieczenia, dodać masło, posiekać dodać żółtka i cukier zagnieść ciasto. Podzielić na 2 części. Włożyć do zamrażarki. po 15 minutach wyłożyć rozwałkowana połowę ciasta na blachę, na nie wyłożyć jabłka ,a na wierzch z pozostałego ciasta zrobić kratkę. Można do tego jeszcze posypać kruszonką. Zapiekać w piekarniku ok 40-45 minut
Z Majeczką w kuchniFantastyczny sernik, który zachwyci Was idealnym połączeniem kwaśnego rabarbaru z utrzymaną w migdałowym klimacie masą serową i pachnącą masłem kruszonką. Pycha! Jeżeli jednak wolicie uzyskać inny smak sernika, bo z jakichś powodów migdałowy Wam nie odpowiada, nic nie stoi na przeszkodzie, aby do masy serowej dodać np. ziarenka wanilii ( ewentualnie aromat waniliowy ), skórkę otartą z cytryny lub z pomarańczy - każdy(...)łyżki cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej lub proszku budyniowego Wykonanie: Kruche ciasto: Mąkę pszenną oraz mąkę ziemniaczaną wymieszać z cukrem, cukrem wanilinowym i proszkiem do pieczenia. Dodać pokrojone w kosteczkę zimne masło i przesiekać wszystko razem nożem lub specjalną siekaczką do kruchego ciasta, do momentu, aż powstanie kruszonka ( można również szybko wyrobić kruszonkę dłońmi ). Naczynie z kruszonką przykryć folią spożywczą
Opowieści z piekarnikaSzybkie, proste w wykonaniu i bardzo smaczne ciasto :) Składniki: -4 jajka -1 i 1/2 szklanki cukru -2 i 1/4 szklanki mąki -1 łyżeczka proszku do pieczenia -3-4 jabłka -100 g. masła lub margaryny -odrobina bułki tartej Sposób przygotowania: Jajka, 1 szklankę cukru, 1 szklankę mąki i proszek do pieczenia wymieszać ze sobą za pomocą miksera. Miksować(...)masę biszkoptową. Na koniec zrobić kruszonkę. Do miski wsypać 1/2 szklanki cukru, 1 i 1/4 szklanki mąki i pokruszone masło lub margarynę. Całość dokładnie wymieszać, wyrobić kruszonkę i posypać na jabłka. Ciasto piec w temperaturze 180 stopni przez ok. 40 minut (do suchego patyczka i aż się zarumieni). Placek można polukrować lub posypać cukrem pudrem. Smacznego
Magia jedzenia.Niestety ten weekend miałam bardzo zajęty więc postanowiłam wypróbować wreszcie przepis na szybkie ciasto drożdżowe bez wyrastania, który w poczekalni leżał już od dłuższego czasu. Ciasto pomimo, iż rośnie dopiero w trakcie pieczenia jest dobrze wyrośnięte, owoców przynajmniej tych, które puszczają mniej soku można położyć naprawdę dużo (według mnie 1 kg rabarbaru to nawet nieco(...)soli, cukier, jajka i rozmieszać dokładnie.Następnie dodać mąkę, olej i wszystko połączyć.Ciasto wyłożyć do formy (36/24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia, na ciasto gęsto ułożyć rabarbar odsączony z soku, a następnie posypać kruszonką.Wstawić do lekko podgrzanego piekarnika, piec w temperaturze 180 stopni, ok. 50 min. przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem.Ciepłe ciasto posypać cukrem pudrem lub polukrować
Mix smakujest jeszcze bardziej chrupiąca. Podczas pieczenia pięknie pachnie w kuchni :). Prosta w przygotowaniu, bez prażenia jabłek. Do szarotki użyłam mąki krupczatki, dzięki temu spód ciasta nie rozmiękł i ładnie się upiekł. Pyszna, aromatyczna szarlotka z kruszonką, bardzo polecam… Szarlotka z kruszonką Składniki: 100g migdałów lub orzechów włoskich, laskowych 500g mąki krupczatki 150g cukru pudru 300g masła 2 żółtka(...)Migdały zemleć. 2. Mąkę wymieszać z cukrem pudrem, cukrem wanilinowym. Dodać masło i posiekać nożem (schłodzone masło można zetrzeć na tarce z grubymi oczkami). Dodać żółtka, śmietanę i zagnieść ciasto. 3. Ciasto podzielić na dwie części, do jednej dodać zmielone migdały i zagnieść. Oba kawałki ciasta zawinąć w folię i wstawić do lodówki na około 60 minut. 4. Jabłka obrać
Mała CukierenkaDlatego nas ostatnio tutaj mniej niż więcej ale pasja do wspólnego pieczenia zawsze wygrywa Mamy dla Was wspaniałe ciasto. Idealne na tą porę roku. Serniczek na czekoladowym brownie spodzie, z jabłkami, z cynamonem i gałką muszkatołową, polane karmelem i posypane kruszonką. Czego chcieć więcej? Dla mnie bomba, zarówno smakowa jak i ta kaloryczna. Słodkości pod dostatkiem. Składniki na brownie
Made By Mom And Sonwersje z owocami, które można zmieniać w zależności od pory roku. Bardzo lubię dodatek kruszonki, czego chyba nie muszę tłumaczyć - ogólnie przecież wiadomo, że wszystko z kruszonką smakuje lepiej. Zamiast niej można ciasto polać lukrem, lub zostawić bez niczego - idealnie nada się na piknik. Z tego samego ciasta można też przygotować muffinki, choć nawet duża blacha znika bardzo szybko. Jeśli
Pożeraczka, czyli raz adobrzepodanych składników zagniatamy kruche ciasto. Mąkę i cukier puder przesiewamy i dokładnie mieszamy. Schłodzone masło ścieramy na tarce. Palcami łączymy starte masło z mąką na drobną kruszonką. Dodajemy żółtka i śmietanę – wyrabiamy ciasto. Stolnicę lekko oprószamy mąką i wałkujemy ciasto na grubość 3-4 mm. Szklanką lub foremką wykrawamy krążki i wylepiamy nimi foremki. Ja użyłam silikonowych, więc
mojewypiekiinietylko