cukru pudru 3 łyżeczki cukru waniliowego 150 g zimnego masła 1 jajko Wymieszać mąkę, cukier puder i cukier waniliowy. Dodać pokrojone na drobne kawałki masło. Ciasto wyrobić do uzyskania formy kruszonki. Następnie dodać jajko i ponownie wyrabiać kształtując w kulę. Wstawić do lodówki na około pół godziny. Piekarnik nagrzać do 180°C. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Z zimnego ciasta
Bulliomąki 50 g cukru 50 g masła 82% pół łyżeczki cukru waniliowego nadzienie: 4 jabłka pół łyżeczki cynamonu dekoracja: cukier puder listki mięty Przygotowanie: Zagnieść wszystkie składniki ciasta do momentu otrzymania grudek kruszonki. Jabłka umyć, obrać,usunąć gniazda nasienne i pokroić w drobną kostkę. Na patelni dusić jabłka z cynamonem na odrobinie wody aż zmiękną. Przełożyć jabłka do kokilek
KreatywnePinyPiaskowe ucierane ciasto, proste do przygotowania , lekkie, z czerwoną porzeczką i maślaną kruszonką, idealne na słodki poczęstunek dla niespodziewanych gości. Posmakują również najmłodszym. Prawdziwie letnie muffinki. Składniki: Na 10-12 sztuk: 2 duże jajka 20 dag mąki tortowej 15 dag cukru 125 g masła 100 g kwaśnej śmietany 18% 1 torebka budyniu śmietankowego Dr.Oetker 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia(...)szklanki czerwonej porzeczki Kruszonka: ½ szklanki mąki tortowej 50 g masła ¼ szklanki cukru Przygotowanie: Wszystkie składniki do przygotowania ciasta powinny być o temperaturze pokojowej-to gwarancja udanych wypieków. Mąkę pszenną wymieszać w misce z budyniem i proszkiem do pieczenia. W misie miksera utrzeć miękkie masło z cukrem aż będzie puszysta jasna masa, wbijać jajka, jedno po drugim cały czas miksując
Wanilia i Kardamonresztę składników. Masło posiekać nożem, wszystko razem zagnieść tak, aby powstała drobna kruszonka. Uformować dwie kule (jedna trochę większa), zawinąć w folię i włożyć do lodówki na około 30 minut. Piekarnik nagrzać do 170 stopni. Blaszkę o wymiarach około 22 x 32 wysmarować delikatnie masłem. Większą część ciasta rozwałkować, wylepić nim blaszkę i ponakłuwać widelcem. Wstawić do piekarnika na około(...)odlać. Na podpieczonym spodzie układamy starte jabłka i wyrównujemy. Wyjmujemy z lodówki drugą, mniejszą część ciasta i ścieramy ją na dużych oczkach na jabłka. Zamiast zetrzeć ciasto, można posypać nim, tak jak kruszonką. Następnie wstawiamy je do piekarnika nagrzanego do 170 stopni, na około 15 minut, aż wierzch się przyrumieni.Beza:Białka z cukrem i szczyptą soli ubijamy na sztywno. Rozsmarowujemy
Oryginalny smakchleb, a drożdżowe ciasto, które jak się okazuje również w automacie można upiec. Ciasto wyszło bardzo smaczne, puszyste, wyrośnięte ... trochę brakowało mi tylko ulubionej kruszonki, ale tłumaczę sobie, że bez niej ciasto jest mniej kaloryczne :)) Myślę, że różnorakie wypieki z automatu na stałe zagoszczą w mojej kuchni, bo chociaż bardzo lubię wyrabiać ciasto drożdżowe ręcznie, użycie automatu pozwala
Walijskie Pichceniewarzyw. Na pierwszy ogień idzie rabarbar a z nim szybkie ciasto na maślance. Składniki: 3 duże jajka 0,5 szkl cukru 2,5 szkl mąki pszennej T500 1 szkl maślanki 0,5 szkl oleju 2 łyżeczki proszku do pieczenia 500 g rabarbaru 2-3 łyżki cukru Kruszonka: 100 g mąki pszennej 50 g masła irlandzkiego Mlekoma 50 g cukru(...)dodać resztę składników i zmiksować na jednolitą masę. Formę o wymiarach 35*24 cm wyłożyć na dnie papierem do pieczenia. Wylać ciasto i równomiernie rozprowadzić. Na cieście rozsypać rabarbar (bez soku) i pokruszyć kruszonkę. Włożyć do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i piec około 35-40 minut do tzw suchego patyczka. *Można ciasto upiec w mniejszej formie wtedy będzie wyższe
Ala piecze i gotujewszystkie zwykłe proszkowe, ucierane ciasta mówi "kuch" :-) Latem są to pyszne ciasta z sezonowymi owocami, zimą taki proszkowy kuch może być z jabłkami albo tylko z kruszonką. Chodzi tu o prostotę danego ciasta. Ale pokusiłam się o poszukanie skąd ta nazwa pochodzi, i gdzie "kuch" ma swoje korzenie :) No i okazało się, że "kuch" w oryginale to proste
Walijskie Pichceniezamieni w mus. Pod koniec, jeśli ktoś lubi, można dodać rodzynki. Istnieje kilka szkół ozdabiania szarlotek, ja preferuję wersję z bezową pianką i kruszonką. Piankę ubijamy z dwóch białek, które zostały nam w trakcie przygotowywania ciasta, żeby była grubsza można dodać jeszcze dwa białka, oraz z dwóch-trzech łyżek cukru na każde białko. Kruszonka 200 g mąki 100 g masła(...)wydziabać" widelcem dziurkowy wzorek, żeby w trakcie pieczenia nie wyrosły nam góry i doliny jak w cieście karpatkowym. Ciasto zapiec przez ok. 20 minut w temperaturze 150°C. Następnie na jeszcze gorące wyłożyć mus jabłkowy, piankę i obsypać kruszonką. Piec 35-40 minut w temperaturze 180°C. Smacznego
Przepysznik - BLW i nie tylkodrożdżami. Można je przygotować na wiele sposobów: z owocami sezonowymi, z mrożonymi, bułeczki z owocami, z twarogiem, czekoladą, budyniem lub po prostu z samą kruszonką. Posmarowane masłem kromki świeżej chałki smakują najlepiej, jeszcze ciepła... Ciasto drożdżowe to ciasto niezbyt pracochłonne, 10 minut przygotowania i na godzinę możemy o nim zapomnieć. Później kolejne dziesięć minut i kolejna godzina lenistwa. Najbardziej(...)zrobić? Składniki na kruszonkę: Kawałek masłaMąkaCukierI to by było na tyle! Składniki mieszamy, rozgniatamy drewnianą łyżką aż utworzy nam się kruszonka. Chcemy uzyskać małe kawałeczki zlepione ze sobą dające się swobodnie pokruszyć na przygotowane ciasto. Następne były małe "pączki" pieczone z nadzieniem z konfitury z róży (oczywiście domowej!) i odrywaniec cynamonowy. Pączki: Ciasto należy rozwałkować i wycinać
Symfonia Smakówmiski wsypać wszystkie sypkie składniki, dokładnie wymieszać dodać pozostałe produkty. Zagnieść ciasto, odstawić na około godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto podzielić na 10-12 części, każdą część uformować w kulkę i lekko spłaszczyć, posmarować mlekiem, posypać kruszonką i do piekarnika nagrzanego do 180'C na ok.20-25 minut. Polecam są naprawdę smaczne. Przepis ze strony skutecznie.tv
Zrób to smaczniecukru dla niemowlaka i czy w słodkościach można ukryć witaminy? Złocista tarta z masą budyniową i frużeliną owocową. Jagodzianki z kruszonką Kruszonka – składniki 150 gramów mąki pszennej typ 450 100 gramów zimnego masła 50 gramów cukru kokosowego Ciasto – składniki 1 kilogram mąki pszennej typ 650 lub wyżej 40 gramów świeżych drożdży ( ) 500 mililitrów mleka 2 jajka 160 gramów(...)bułki tartej 2 łyżki skrobi ziemniaczanej Kruszonka – wykonanie Składniki posiekać nożem i połączyć rozcierając w dłoniach. W razie, gdyby kruszonka była zbyt kleista, można dodać więcej mąki. Wstawić do lodówki. Nadzienie – wykonanie Wymieszać wszystkie składniki na nadzienie. Ciasto – wykonanie Do dużej miski wlewamy mleko, syrop klonowy i rozkruszamy drożdże. Mieszamy rózgą do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodajemy szklankę
Krupeczkiciasto to taka klasyka wśród ciast z owocami - idealnie kruche ciasto, budyniowa pianka, soczyste truskawki i chrupiąca kruszonka... Czy może być coś lepszego, od kawałka takiego ciacha w słoneczny dzień? :) Ciasto: 2,5 szklanki mąki pszennej 250 g masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki cukru pudru 5 żółtek Z podanych składników zagniatamy ciasto i chłodzimy co najmniej godzinę(...)piana będzie gęsta i lśniąca. Następnie wsypujemy proszek budyniowe i olej i mieszamy całość ostrożnie. Wykładamy na podpieczony spód, a na piankę rozkładamy równomiernie osuszone i umyte truskawki Kruszonka: 100 g masła 100 g. cukru 200 g mąki Wszystkie składniki zmiksować ze sobą, posypać nimi truskawki i piec ok 35 minut
Cynamonowe szczęścieposypałam bułeczki to i wsypałam między bułeczkami..układałam je dość blisko siebie, bo chciałam , żeby były "odrywane"..i co Wam powiem ? po prostu rewelacja...zwłaszcza ta kruszonka, która smakowała wyśmienicie i sprawiła, że ciasto było mięciutkie , puszyste ..musiałam zjeść prawie zaraz po upieczeniu...do tego kubeczek mleka..i nic więcej nie potrzeba.. 100 g tłustego mleka 25 g świeżych(...)pozostawić w naczyniu, przykryć.Odstawić do wyrośnięcia na 2 godziny.[ ja wyręczyłam się automatem do chleba].Delikatnie odpowietrzyć ciasto dłońmi .Uformować 15 bułeczek [ u mnie 12] .Ułożyć na blaszkach w odstępach [ u mnie bardzo male odstępy , bułeczki posmarować delikatnie mlekiem,posypać kruszonką -między bułeczkami też ].Przykryć ściereczką i ponownie odstawić do wyrośnięcia około 2 godziny [ u mnie dużo krócej
Moje domowe kucharzenieposypania jagód kruszonka: 1/2 szkl. mąki krupczatki 3 łyżki cukru 2 łyżki zimnego masła lukier: 1/3 szklanki cukru pudru sok z 1/2 cytryny Sposób przygotowania Podgrzewamy mleko w rondelku, dodajemy cukier, masło, wbijamy jajko i wszystko rozbijamy trzepaczką. Mąki przesiewamy do misy robota, dodajemy szczyptę soli i drożdże, mieszamy hakiem. Wlewamy płyn i wyrabiamy gładkie ciasto, tak długo(...)ciepłe miejsce, objętość ciasta powinna się podwoić. Ciasto znów zagniatamy, formujemy prostokąt na którym kładziemy jagody, posypujemy je cukrem. Zwijamy formując wałek i dzielimy na 8 kawałków. Roladki delikatnie rozpłaszczamy i układamy w formie wyłożonej papierem do pieczenia. Podobnie przygotowuję : Pizza roladki ( pizza rolls ) Składniki na kruszonkę wkładamy do miski i rozcieramy palcami, aż do uzyskania konsystencję sypkiego piasku. Kruszonką
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię