ciasto z kruszonka - 4855 przepisów (strona:165/324)

Drożdżówki z truskawkami 107

mnie w kuchni zapachy kojarzące się z ciepłym latem. Delikatnie maślane, mięciutkie, ze sporą ilością owoców i kruszonką - drożdżówki z truskawkami. Można je przygotować również z innymi owocami miękkimi np. z jagodami, na 100% będą również przepyszne :)  Składniki na ciasto drożdżowe: 25 g świeżych drożdży 125 ml mleka 250 g mąki pszennej szczypta soli 50 g drobnego cukru(...)godziny. W tym czasie powinno conajmniej dwukrotnie, powiększyć swoją objętość (fot.1 i 2) . Przygotować kruszonkę: mąkę wsypać do miski, dodać drobno posiekane zimne masło i rozcierać palcami aż powstaną drobne okruszki, następnie połączyć składniki w jednolite ciasto. Wyrośnięte ciasto wyjąć z miski i podzielić na 12 równych części. Z każdej z nich uformować okrągły placuszek o grubości

Świat Ciasta
Rafaello na krakersach 292

masy budyniowej, kolejna warstwa krakersów, 1/2 masy budyniowej, warstwa krakersów i reszta masy. Pozostałe krakersy kruszymy i wraz z resztą wiórek kokosowych delikatnie rumienimy na suchej patelni. Kruszonką taką posypujemy wierzch naszego ciasta i odstawiamy do lodówki do stężenia.  Efekt końcowy

Kuchnia w czekoladzie
Warkocz z rabarbarem 140

zmięknie. W kubku rozpuszczam budyń w 1/5 szklanki wody i wlewam do gotującego się rabarbaru. Zagotowuję i odstawiam do przestudzenia. Kruszonka: W misce zagniatam palcami mąkę z masłem, i na końcu dodaję cukier. Dosłownie chwilę zagniatam. Ciasto wyrośnięte, przekładam na deskę podsypaną mąką i zagniatam. Dzielę na trzy części. Rozciągam ciasto i rozwałkowuję na prostokąt o długości(...)rozsmarowuję frużelinę, zostawiając po około 1 cm z każdego brzegu. Ciasto zwijam w rulon i sklejam końce i wzdłuż. Trzy takie rulony skręcam jak warkocz i sklejam końce. Przekładam na blaszkę wysmarowaną tłuszczem. Formuję rękoma, odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 30 minut. smaruję rozbełtanym jajkiem, posypuję kruszonką. Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 160 stopni góra dół i piekę

wesoła kuchnia
Chałka z daktylami 119

drożdży 70 g. cukru 400 g. maki pszennej tortowej (typ 450) 200 ml. ciepłego mleka 2 żółtka 1 jajko 1/2 łyżeczki soli 30 g. masła 100 g. suszonych daktyli Kruszonka: pół żółtka czubata łyżka mąki pszennej 1 łyżka cukru 1/2 łyżeczki masła Oraz: odrobina białka do posmarowania chałki Mąkę przesiej do dużej miski, zrób zagłębienie w środku i rozkrusz(...)pozostałe lekko ciepłe mleko i ostudzone masło. Wymieszaj, dodaj posiekane na mniejsze kawałeczki suszone daktyle i wyrabiaj ciasto drewnianą łyżką lub ręką przez 5 minut. Ciasto w misce przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 1,5-2 godz. Składniki na kruszonkę ucieraj w miseczce aż powstaną grudki. Wyrośnięte ciasto przełóż na posypaną mąką stolnicę i krótko wyrób. Podziel

Delicious Place
Dwukolorowa chałka z kruszonką 166

również dzielimy na pół i formułujemy dwa wałeczki, tego ciasta już nie nadziewamy.Układamy na stolnicy wałki obok siebie  ciemny - jasny - ciemny - jasny , dokładnie sklejamy je ze sobą na górze i przeplatamy je ze sobą na przemian.Tak przygotowaną chałkę przekładamy do natłuszczonej wąskiej blaszki, smarujemy mlekiem i posypujemy kruszonką. Zostawiamy na ok 20 - 30 min, a następnie pieczemy

charlotte gotuje
Drożdżowe ósemki z porzeczkami, twarożkiem i kruszonką  205

szklanki roztopionego masła (50 g) Wszystkie składniki na kruszonkę wyrobić między palcami. Wyrobić drożdżowe. Do dużej miski wsypać mąkę. Mleko podgrzać, aby było bardzo ciepłe, dodać jajka, cukier, olej, wszystko dokładnie wymieszać, sprawdzić czy mleko nie jest za ciepłe (palcem), jeżeli jest ok, dodać drożdże, wymieszać. Dodać do mąkę, wyrobić, ciasto ma być gładkie, elastyczne, lśniące. Ja wyrabiam robotem(...)rozgrzanym piekarniku 20 min. w 180 st., każdą blaszkę z osobna, bez termoobiegu. Wyjąć z pieca, lekko ostudzić. Smacznego! Drożdżowe ósemki z porzeczkami, twarożkiem i kruszonką listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='Ciasto drożdżowe 5 szklanek mąki pszennej typ 650 1 szklanka mleka 1 szklanka jajek 1/2 szklanki oleju 1/2 szklanki cukru 1 łyżka ekstraktu waniliowego 1/4 kostki

moj przepis na
Czekoladowe ciasto z sosem karmelowym i fistaszkami. 129

białej, roztopionej czekolady i 1 łyżeczki żelatyny      Przygotowujemy kruche ciasto. Mąkę mieszamy z masłem, miksujemy mikserem około 1-2 minutki, aż otrzymamy kruszonkę, następnie dodajemy żółtko i szybko zagniatamy gładkie ciasto. Gotowe ciasto formujemy w kulę i wkładamy do lodówki na co najmniej 30 minut. W tym czasie przygotowujemy dwie porcje sosu karmelowego (najlepiej każdą osobno

Rozpustne gotowanie
Ciasto jogurtowe z rabarbarem i jabłkami 175

rabarbar :) Chodził za mną i chodził, aż wreszcie dopadł mnie w sklepie... a że miałam upiec ciasto, to tak wyszło... i miało być z kruszonką, ale strasznie się spieszyłam, więc zostało z cukrem pudrem. Nawet lepiej ;)Jogurtowe ciasta są super bazą pod różne owoce, śliwki, jabłka czy właśnie np. rabarbar, który owocem podobno nie jest ;) W każdym razie ciasto idealnie

Kraina Tysiąca Smaków
Szybkie i łatwe kokosowe ciasto z agrestem, wiadomo że wegańskie! 146

wyłożona papierem do pieczenia. Piec przez 40 minut w temp. 180 C na środkowej półce piekarnia. Odłożona na bok wiórki, cukier i olej wymieszaj razem. Wyjmij ciasto z piekarnika i posyp je powstała kruszonką, po czym wstaw ponownie do piekarnika na około 15 minut. Smacznego!   Artykuł Szybkie i łatwe kokosowe ciasto z agrestem, wiadomo że wegańskie! pochodzi z serwisu

greenscarf
Zapraszam na śniadanie: Chałka 132

drożdży 1 szklanka ciepłej wody 5 łyżek cukru 2 łyżki cukru waniliowego 5 średnich żółtek 3 łyżki oleju 1/2 łyżeczki soli Kruszonka: 50 g rozpuszczonego masła 6 łyżek cukru 6 łyżek mąki Ze wszystkich składników zagnieść jednolite, gładkie ciasto. Ciasto nie może się kleić do rąk, więc gdyby tak się zachowywało - można wyrabiać je dłużej podsypując po trochu mąką(...)czasu aż przestanie się kleić. Uformować kule i włożyć do posmarowanej olejem miski, którą przykrywamy folią i wstawiamy na całą noc do lodówki. Rano wyjąć ciasto i zapleść z niego warkocze. Zrobić kruszonkę: do roztopionego masła dodawać po łyżce cukru i mąki. Po pewnym czasie mieszanka powinna zacząć przypominać grudkowatą kruszonkę. Wyplecione chałki posmarować z wierzchu roztrzepanym jajkiem i posypać

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Cynamonowa tarta ze śliwkami 145

dodałem jedno opakowanie (16 gram) cukru wanilinowego. Dodałem 150 gram pokrojonego w mniejsze kawałki schłodzonego masła i całość miksowałem przy użyciu końcówki do wyrabiania ciasta w blenderze do momentu uzyskania konsystencji kruszonki. Wtedy dodałem jedno jajko i 3 łyżeczki mielonego cynamonu, po czym całość zmiksowałem do uzyskania jednolitego ciasta, które umieściłem w lodówce na 40 minut. Po tym czasie ciasto

Wyprawy kulinarne
Kołaczyki z jagodami. 195

słodkie i u nas właśnie, najczęściej pojawiają się te drugie. Za nadzienie mogą nam posłużyć świeże lub mrożone owoce, dżem, twaróg lub mak, ale koniecznie oprószone kruszonką (tak przynajmniej jest u nas). Ciasto drożdżowe przygotowane z tych proporcji jest bardzo miękkie i puszyste, najlepsze jeszcze lekko ciepłe ;) Ja do nadziania moich kołaczyków użyłam mrożonych jagód, lecz w sezonie polecam oczywiście(...)mikserem) przez około 8 minut. Po tym czasie ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Teraz wlewamy masło i wyrabiamy aż do wchłonięcia się tłuszczu, czyli około 5 minut. Gotowe ciasto oprószamy mąką, miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 60-90 minut. Po tym czasie ciasto przekładamy na blat, chwilę wyrabiamy i dzielimy na 10 równych części

Rozpustne gotowanie
Uniwersalne ciasto drożdżowe w 100% BEZ JAJ !!! ;) 135

zrobić je z różnymi owocami, samo lub nawet z budyniem. Modyfikacja zależy tylko i wyłącznie od fantazji kucharza :) Ciasto: 50 dag mąki 10 dag cukru 30g cukru waniliowego 5 dag drożdży (+ 1 łyżeczka cukru) Szczypta soli 250ml mleka 15dag masła Kruszonka: 10dag masła 10 dag cukru 15g cukru waniliowego (ok.2 łyżeczki) 1 szklanka mąki Dodatkowo: Ok. 40 – 50 dag jagód(...)wyrośnięcia. Gdy wyrośnie jeszcze raz wyrabiamy je widelcem, a następnie przekładamy do średniej wielkości blaszki wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej pergaminem i równomiernie rozprowadzamy ciasto. Następnie całość posypujemy jagodami (lub innymi owocami) i robimy kruszonkę. Masło rozpuszczamy, dodajemy do niego cukier i cukier waniliowy, a na koniec mąkę. Całość razem mieszamy, a następnie kruszymy na ciasto z jagodami. Ciasto pieczemy

Smakowy Raj
Ciasto z białek z truskawkami i ananasem 153

niż 10 minut - w przypadku ręcznego robota max 15 ;) Przygotowałam dla Was kolejna białkową propozycję. Wiem jak bardzo je lubicie. Tym razem bardzo wiosenną, piankową i lekką. Zapraszam na Ciasto z białek z truskawkami i ananasem."Składniki:6 białek150 g cukru1/3 szklanki oleju rzepakowego90 g mąkiłyżeczka ekstraktu waniliowego2-3 plasterki ananasaszklanka truskawekDodatkowo:50 g masła80 g cukru80 g mąkiSposób przygotowania(...)kawałki miękkie masło, dodajemy cukier i mąkę i ugniatamy, do momentu powstania małych okruszków.Gotowe ciasto przekładamy do podłużnej blaszki-keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch ciasta dekorujemy pokrojonymi owocami i posypujemy przygotowaną kruszonką.Pieczemy około 35 minut w 180`C. Studzimy w formie.Smacznego

Słodkie Przyjemności
Podsumowanie III roku działalności bloga 112

Tylko w ciągu tego roku na blogu przybyło aż 119 przepisów! Sama się nie spodziewałam, że było ich tak dużo :O Wśród nich zdecydowanie dominowały przepisy na sałatki i ciasta. W roku również: w końcu doczekałam się przycisku „drukuj” przy każdym przepisie udało się przekroczyć magiczną liczbę 1000 lików na Facebook’u – za które z całego serducha Wam dziękuję(...)Pomidorowa rolada 4. Kolorowa sałatka grillowa 5. Sałatka z zupek chińskich z kurczakiem Oto 5 najchętniej oglądanych przepisów na desery: 1. Szybkie ciasto ucierane z czekoladą i bitą śmietaną 2. Ciasto ucierane ze śliwkami i kruszonką 3. Makowiec królewski 4. Sernik zielone jabłuszko 5. Makowa delicja A oto 3 najpopularniejsze przepisy: Miejsce pierwsze: Sałatka z brokułami, kukurydzą i jajkiem Miejsce

PatiGotuje