ciasto z kruszonka - 4855 przepisów (strona:157/324)

Sernik królewski 88

Sernik królewski to ciasto które smakuje każdemu. Kruchy czekoladowy spód, puszysta masa serowa, a całość zwieńczona warstwą chrupiącej czekoladowej kruszonki. Naprawdę, uważam, że jest to ciasto idealne, które zdecydowanie zasługuję na miano królewskiego! Koniecznie przeczytajcie dodatkowe porady pod przepisem. Zwróćcie również uwagę na jakość zastosowanego sera. Chociaż jakość to nie jest dobre słowo, gdyż wiele dobrych firm sprzedaje naprawdę słabe

WegePrzepis
Krakersy cebulowe 212

około 10 minut na średnich obrotach, aż ciasto dobrze się zagniecie.Ciasto można także wyrobić ręcznie - po dodaniu margaryny, rozdrobnić ją palcami razem z mąką podobnie jak kruszonkę. Następnie dodać jogurt i zagnieść ciasto w jednolitą masę.Dużą, prostokątną blachę z piekarnika wysmarować olejem i położyć na niej papier do pieczenia.Ciasto rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy na placek o grubości

Gospodyni Miejska
Ciasto z rabarbarem 121

połączyć (można mikserem na małych obrotach).Ciasto wylać do formy (36/24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia, na ciasto dość gęsto wyłożyć rabarbar, lekko go wcisnąć w ciasto, a następnie na wierzchu rozsypać kruszonkę.Wstawić do nagrzanego piekarnika.Piec w temperaturze 180 stopni, ok. 40-50 min. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem

Mix smaku
Ciasto drożdżowe z truskawkami 160

Jeśli ciasto jest zbyt gęste należy dodać letniego mleka ( nie więcej niż 1/3 szklanki) Na koniec dodać rozpuszczony tłuszcz, wymieszać mocno drewnianą łyżką Ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem formy Na wierzchu ułożyć truskawki, posypać kruszonką, pozostawić w cieple do wyrośnięcia Piec w temp. 180 *C około 40 min.  Ciasto pieczone było w prodiżu w foremce o średnicy

Proste Potrawy
Placek brzoskwiniowy 129

Placek brzoskwiniowy to ciasto, które nazywam pięciominutowym ze względu na czas, który zajmuje mi jego przygotowanie. Chyba nie ma prostszego sposobu, aby w tak krótkim czasie wyjąć z piekarnika blaszkę pysznego, pachnącego placka. Jedno jest pewne- znika tak samo szybko jak się go robi:) Placek brzoskwiniowy 1 szkl maślanki naturalnej 3/4 szkl cukru 2,5 szkl mąki 3 jajka(...)cukru 200 g mąki 4 brzoskwinie Wszystkie składniki ciasta wymieszać ze sobą niedbale łyżką i przelać na wysmarowaną masłem i wysypaną bułką tartą blachę. Na ciasto wyłożyć pokrojone w kostkę brzoskwinie. Składniki kruszonki wymieszać ze sobą i wyłożyć na owoce. Piec około 35-40 minut w 180 stopniach. Artykuł Placek brzoskwiniowy pochodzi z serwisu Każdy ma jakiegoś bzika - Pieguskowa kuchnia

Pieguskowa Kuchnia
Drożdżowe bułeczki ze śliwkami 187

cukier, mieszamy i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce. Gdy drożdże zaczną pracować dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy mikserem gładkie elastyczne ciasto. Miskę przykrywamy i odstawiamy na 60 minut w ciepłe miejsce.Składniki na kruszonkę miksujemy i wkładamy do lodówki.Śliwki drylujemy stając się, aby połówki owoca zostały połączone.Gdy ciasto(...)szczyptę cynamonu i cukru waniliowego i zawijamy śliwkę w ciasto, formując z niego bułeczkę.Bułeczki układamy w tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 60-90 minut do wyrośnięcia.Po tym czasie bułeczki malujemy mlekiem, posypujemy kruszonką i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni  prze

Kulinarne przygody Gatity
Kruche ze śliwkami i bezą 141

Dynia to królowa jesieni wśród warzyw, a śliwka to królowa jesiennych owoców. Zaraz po kruchej szarlotce najlepsze ciasto tej jesieni to kruche ze śliwkami. Dodatek bezy uszlachetnia wypiek, a kruszonka nadaje swojskości. To moje odkrycie roku 2016, z przepisu mojej siostry Uli, niekwestionowanej rodzinnej królowej wypieków wszelakich. Składniki: Ciasto(...)pieczenia. • Na tarce o grubych oczkach zetrzeć masło do mąki. • Ucierać mąkę z masłem między dłońmi jak kruszonkę. • W środku zrobić dołek, wlać żółtka i wymieszać wskazującym palcem. • Szybko zagnieść ciasto, przełożyć na talerzyk, przykryć papierkiem po maśle i odstawić do lodówki na co najmniej 30 minut. • Ciasto trudno

To co kocham
Babeczki czekoladowo - bananowe z kruszonką 95

drugiej mokre razem z dokładnie rozdrobnionym bananem. Mokre składniki przekładamy do suchych i starannie mieszamy, aż powstanie jednolita masa bananowo - czekoladowa. Do foremek na muffinki przelewamy ciasto na 3/4 wysokości, posypujemy kruszonką. Pieczemy przez 25 minut w temperaturze

Moja smaczna kuchnia
Słodka delicja 327

proszkiem do pieczenia,przesiać do masy żółtkowej,utrzeć. Powstanie z tego kruszonka. Białka ubić na sztywno,dodając cukier,ubić na pianę. Na bardzo małych obrotach miksera,ucierać kruszonkę,dodając pianę,delikatnie wymieszać. Ciasto zrobi się lejące. Formę o wymiarach 25x36 wysmarować tłuszczem,wylać ciasto na blachę. NADZIENIE: Jabłka obrać,zetrzeć na tarce o dużych oczkach,wsypać do jabłek cukier waniliowy

Kuchnia Danusi
Tarta z gruszkami i serem gorgonzola 135

pszennej tortowej (typ 450) i dodałem 150 gram pokrojonego w mniejsze kawałki schłodzonego masła oraz szczyptę soli, a następnie całość miksowałem przy użyciu końcówki do wyrabiania ciasta w blenderze do momentu uzyskania konsystencji kruszonki. Wtedy dodałem jedno jajko, po czym całość zmiksowałem do uzyskania jednolitego ciasta, które umieściłem w lodówce na 40 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkowałem i wykleiłem

Wyprawy kulinarne
Jabłecznik z pianką budyniową 117

Pieką ten jabłecznik w przedszkolu dla dzieciaczków. Wykonanie ciasta – do miski wrzucić masło, cukier, mąkę, proszek do pieczenia, żółtka. Wszystko posiekać nożem do uzyskania konsystencji kruszonki. Następnie szybko lekko zagnieść. Podzielić ciasto w proporcji 3/4- 1/4. Większą częścią ciasta wyłożyć blaszkę. Wykonanie ciasta w thermomix do naczynia dodać pokrojone masło na kawałki, cukier, mąkę, żółtka, proszek do pieczenia, wyrobić

Kuchnia Pokoleń
Prosta tarta szarlotka sypana bez miksera 73

Jabłecznik z prostych składników i prosty w przygotowaniu, jabłecznik idealny. Do upieczenia poniższego ciasta z jabłkami nie potrzebujesz miksera, wystarczy ostre metalowe tarło. Szarlotka robi się praktycznie sama, nawet kruszonka na jej wierzchu powstaje praktycznie(...)sama, zdziwisz się jak łatwy jest ten przepis. Grysik, czyli kasza manna nadaje fantastycznej konsystencji, dzięki niej ciasto nie jest suche, jak w przypadku dodania samej mąki pszennej. Po upieczeniu na górze ciasta tworzy się cudowna skarmelizowana tafla, coś przypominającego połączenie maślanej kruszonki i skorupki cukru na Crème brûlée. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Prosta szarlotka sypana przygotowana na tarce

ProstePesto.pl
Sernik z karmelizowanymi jabłkami 38

pudrem, cynamonem, proszkiem do pieczenia oraz solą. Dodać żółtko oraz pokrojone w kosteczkę zimne masło i przesiekać wszystko razem nożem lub specjalną siekaczką do kruchego ciasta. Kiedy składniki zaczną się łączyć i przypominać kruszonkę, dodać 1 łyżkę zimnej wody i szybko zagnieść gładkie ciasto. Jeśli ciasto byłoby zbyt suche, dodać drugą łyżkę wody i zagnieść. Ciasto uformować w kulę, spłaszczyć

Opowieści z piekarnika
Kruche ciasto z budyniem i musem z papierówek 169

kompot, przecier i oczywiście ciacho :) Przepis na bardzo fajne ciasto no kruchym spodzie z budyniem i musem z papierówek podrzucam poniżej.  Ps. Zamiast piec mus z papierówek specjalnie do ciasta można wykorzystać gotowy mus jabłkowy ze słoika Ilość porcji: Duża prostokątna blacha (ok. 20 kawałków) Składniki: Na ciasto kruche: 300g mąki pszennej (około 2 szklanki) 200g masła ¾ szklanki cukru(...)stworzyć mus jabłkowy. Wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy na bok. Przygotujemy ciasto kruche: do miski robota przesiewamy oba rodzaje mąki, dodajemy sól, proszek do pieczenia, cukier i cukier waniliowy. Całość mieszamy delikatnie szpatułką i dodajemy   pokrojone zimne masło. Ugniatamy ciasto przy pomocy miksera końcówką „hakiem”. Kiedy powstanie kruszonka dodajemy żółtka i ponownie włączamy mikser, aż powstanie jednolite ciasto. Połowę

Kolizje Smaków