ciasto z kruszonka - 4855 przepisów (strona:163/324)

Sernik z mlekiem w proszku 149

obecnością spodu lub jego brakiem. Podawany jest zarówno na zimno, jak i na ciepło. Co więcej, miłośnicy sera mogą delektować się także seromakowcem (lub makoserowcem), strudlem serowym, ciastem drożdżowym z serem i kruszonką, śląskim kołaczem z nadzieniem serowym i wieloma innymi słodkimi specjałami z serem w roli głównej. Ten pyszny składnik, podobnie jak jajka, symbolizuje odrodzenie, dlatego też w krajach(...)ilościach. Celina Nierodkiewicz, członkini Loży Ekspertów Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie” przypomina, że sposobem uzyskania najlepszego wypieku jest użycie ingrediencji wysokiej jakości. – Najlepiej, aby twaróg, czyli podstawowy składnik ciasta, był tłusty. Tłuszcz jest nie tylko nośnikiem smaku, ale pozwoli także uzyskać „mokry” sernik, a takie są najlepsze – przyznaje Celina Nierodkiewicz”. Sernik z mlekiem w proszku, to jedna

mojewypiekiinietylko
Sernik z mlekiem w proszku 328

obecnością spodu lub jego brakiem. Podawany jest zarówno na zimno, jak i na ciepło. Co więcej, miłośnicy sera mogą delektować się także seromakowcem (lub makoserowcem), strudlem serowym, ciastem drożdżowym z serem i kruszonką, śląskim kołaczem z nadzieniem serowym i wieloma innymi słodkimi specjałami z serem w roli głównej. Ten pyszny składnik, podobnie jak jajka, symbolizuje odrodzenie, dlatego też w krajach(...)ilościach. Celina Nierodkiewicz, członkini Loży Ekspertów Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie” przypomina, że sposobem uzyskania najlepszego wypieku jest użycie ingrediencji wysokiej jakości. – Najlepiej, aby twaróg, czyli podstawowy składnik ciasta, był tłusty. Tłuszcz jest nie tylko nośnikiem smaku, ale pozwoli także uzyskać „mokry” sernik, a takie są najlepsze – przyznaje Celina Nierodkiewicz”. Sernik z mlekiem w proszku, to jedna

mojewypiekiinietylko
Mała drożdżówka z rabarbarem i gruszką 159

Upiekłam małą, ale przepyszną drożdżówkę z rabarbarem, gruszką i kruszonką. Ot tak, po prostu. Domowe drożdżowe ciasto jest najlepsze pod słońcem! Czasami człowieka najdzie na zrobienie ciasta nawet po nocy. Któregoś wieczoru tak mnie dopadło, że nie wytrzymałam i poszłam do kuchni zagniatać drożdżowe ciasto . Na szczęście drożdże mam w domu prawie zawsze a do wykorzystania była odrobina rabarbaru. Niestety

Smaczna Pyza
Proste Ciasto Kruche ze Śliwkami 229

blat wysypuję mąkę, dodaję szczyptę soli i dobrze schłodzone masło. Składniki ciasta łączę ze sobą pocierając je delikatnie dłońmi. Gdy się połączą (powstaną grudki podobne do kruszonki) dodaję cukier puder, żółtka i zagniatam ciasto. Ciasto zagniatam tylko do momentu gdy składniki się połączą, gdy za długo będziemy wyrabiać ciasto kruche to powstaną zaciągi i po upieczeniu będzie twarde

Uwaga Babcia Gotuje
Tarta bananowo wiśniowa 167

torebkę (16 gram) cukru wanilinowego i 150 gram wysokiej jakości zimnego (wyjętego prosto z lodówki) masła śmietankowego. Całość miksowałem za pomocą blendera z przystawką do wyrabiania ciasta aż do momentu uzyskania konsystencji przypominającej kruszonkę. Do takiej masy dodałem jedno duże jajko i całość dalej miksowałem, do uzyskania jednolitego ciasta, które uformowałem w kulkę i umieściłem na pół godziny w lodówce

Wyprawy kulinarne
Bułeczki drożdżowe z budyniem, karmelizowanymi owocami i kruszonką 140

kaloryfera). Do mleka dodałam roztopione masło i wymieszałam. Do miski przesiałam resztę mąki, cukru, sól, wbiłam jajka, wlałam rozczyn drożdżowy,   wymieszałam i zaczęłam wyrabiać ciasto. Na koniec wlałam mleko z masłem. Wyrobiłam elastyczne ciasto, które przestało się kleić. Przełożyłam do dużej miski, przykryłam ściereczką i zostawiłam żeby wyrosło i podwoiło, a nawet potroiło swoją objętość. Teraz czas na karmelizowanie(...)owocową mieszankę odstawiłam do wystudzenia. Ciasto po wyrośnięciu przełożyłam na deskę, krótko wyrobiłam i podzieliłam na 20 w miarę równych części (ciasto można zważyć). Ukształtowałam z nich okrągłe bułeczki. Ułożyłam je na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia. Znów przykryłam ściereczką i zostawiłam na około 30 minut, żeby znów ciasto podrosło. Teraz szybko zrobiłam kruszonkę Wszystkie składniki wsypałam do miski. Wymieszałam

Kuchnia u Krysi
Mąki roślinne – bezglutenowe. Mąki niechlebowe, rodzaje i zastosowanie mąk bezglutenowych 165

mocnym blenderze, w trybie smoothie lub w młynku do kawy. Dodaje się ją do ciasta przeznaczonego na pieczywo, ciasteczek, muffinek, do mokrych ciast jak brownies, gofrów i ciast kruchych. Wprost stworzona na kruszonkę.   Mąka gryczana – powstaje ze zmielonych ziaren gryki. Charakterystyczny, brudno-szary kolor. Bardzo charakterystyczny smak i zapach. Używana do blinów, naleśników, w niewielkich ilościach jako dodatek(...)smaku słodko-gorzka (przez saponiny obecne w tym ziarnie). Polecana jako zagęszczacz – w zawiesinie nie tworzy grudek. Nadaje się do pancakes, deserów, legumin i sufletów a także lekkich ciast drożdżowych.   Kupowana w sklepach mąka jaglana jest gorzka. Zawsze. Wszystko przez obecność saponin, czyli związków mydlących obecnych na ziarnach kaszy. Możecie kaszę jaglaną zrobić w domu i nie będzie miała

Karo in the Kitchen
Szybkie, ucierane, kokosowe ciasto z rabarbarem i truskawkami 244

jest na tyle stabilne, że możesz dodać dowolną ilość owoców bez obawy, że podczas pieczenia opadną na dno. Amatorów ucieranych ciast z owocami, na drugie, równie pyszne ciasto z rabarbarem oraz owsianą kruszonką zapraszam tutaj. Składniki: 260g mąki 60 g wiórkówk kokosowych 160 g cukru lub ksylitolu 4 jajka M 200 g masła 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia(...)makę wymieszać z proszkiem do pieczenia i wiórkamo kokosowym miękkie masło utrzeć na puch, następnie ciagle ucierając dodawać po jednym jajku. Na końcu na małych obrotach wmieszać mąkę utarte ciasto wyłożyć do przygotownanej tortownicy, góre wyrównać szpatułką. Na górze rozsypać owoce, lekko wciskajac je w ciasto piec w 180`C 40-45 minut do suchego patyczka studzić na kratce. Przed

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Na Dzień Taty: drożdżówka z rabarbarem. I melasą 208

babcina kuchnia wypełniała się tym aromatem niemal w każdy weekend. Oczywiście, tamta drożdżówka jest najlepsza na świecie: z dużą ilością kruszonki, czasami z rabarbarem. Miękka, puszysta i delikatna. I choć wszyscy doskonale znali zdanie Babci na temat jedzenia ciepłego ciasta drożdżowego ( ani mi się waż! Brzuch Cię będzie bolał ), to i tak naszym ulubionym zajęciem było podkradanie cieplutkich kawałków(...)znudziły się już klasyczne ciasta drożdżowe. Ja dodałam rabarbar i truskawki - wpasowały się tu idealnie. Soczyste owoce na nieco konkretniejszym cieście drożdżowym świetnie sprawdzą się jako podwieczorek, a nawet późne, weekendowe śniadanie.  Cóż, do pełni szczęścia brakuje tylko kruszonki... Waniliowa drożdżówka z rabarbarem i truskawkami Składniki: (na tortownicę o średnicy 26 cm) 300 g mąki pszennej 15 g świeżych

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Maślana chałka z migdałową kruszonką 194

masła 2 łyżki cukru brązowego Składniki na kruszonkę wymieszać w miseczce, odstawić. W misce pokruszyć drożdże, dodać mleko, dwie łyżki mąki (z tych 500 gr), cukier, wymieszać, odstawić w ciepłe miejsce na 10 min, tak żeby zobaczyć czy drożdże ruszą (zaczna bąbelkować). Dodać do drożdży resztę mąki, jajka, masło, sól. Wyrobić ciasto, dość długo, ja wyrabiałam w robocie przez(...)kolejnym wałkiem. Tu jest fajny filmik obrazujący. jak zrobić splot. Końce zlepić, ułożyć pod spód. Chałkę przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Posypać kruszonką. Odstawić w ciepłe miejsce na 20-30 min, tak aby ciasto napuszyło się, a w dotyku było mięciutkie jak nóżka niemowlaka :). Po tym czasie wstawić do nagrzanego do 180 st., piec

moj przepis na
25 pomysłów na drugie śniadanie do pracy na zimno 43

pankejki idealne na drugie śniadanie pożywne ciasta i babeczki domowe drożdżówki i bułeczki drugie śniadania na słono Zobacz również 15 przepisów na fit desery . PRZEPISY NA DRUGIE ŚNIADANIE DO PRACY NA ZIMNO Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub nazwę danego przepisu. Lekkie ciasto z puszystym kremem i owsianymi ciasteczkami | GYMBEAM Lekkie ciasto z mlecznym kremem, które może stać się(...)lemon curd są wegańskie. Orzeźwiające nadzienie świetnie komponuje… ZOBACZ PRZEPIS Mini chałki – miękkie bułeczki drożdżowe z kruszonką Przepis na bułeczki drożdżowe z kruszonką, czyli mini chałki. Bułki są miękkie, a waniliowa kruszonka dodaje im pysznego smaku. Ciasto… ZOBACZ PRZEPIS Szarlotka bez pieczenia! Wegańska fit szarlotka na spodzie z płatków owsianych Szarlotka bez pieczenia z budyniem na spodzie

Via Gusto
Tarta Tatin ze śliwkami węgierkami 169

zachód od Paryża. Stephanie robiła jabłecznik – szykowała w piekarniku jabłka i uświadomiła sobie, że zapomniała pod jabłka włożyć porcję ciasta. Oszczędna i sprytna gospodyni niewiele myśląc położyła kawałek maślanego ciasta na jabłkach, zamiast pod nimi, a upieczone ciasto po prostu odwróciła do góry nogami. Lekko przejrzyste, cudnie bursztynowe jabłka zdobiły teraz wierzch zupełnie nowego placka z jabłkami. Voilà! Tarta Tatin(...)jabłek. I nie tylko z kruchym wierzchem/spodem ale np. z użyciem ciasta francuskiego lub ciasta filo. Sama nie przepadam za taką wersją tarty Tatin – zdecydowanie wolę kruche ciasto, które świetnie przyjmuje aromat i soki z owoców, a także potrafi bez szwanku znieść ciężar bogatego nadzienia.   Kruche ciasto robię w misie malaksera z ostrzami tnącymi – taki sposób zajmuje dosłownie chwilkę

Karo in the Kitchen
Orzeszki 231

sztuk po złożeniu) Ciasto półkruche: 150 g zimnego masła 300 g mąki pszennej 100 g mąki krupczatki 80 g kwaśnej śmietany 18% 1 jajko 50 g cukru pudru 1 łyżka cukru wanilinowego Dodatkowo: ok. 350 g kremu czekoladowo-orzechowego typu Nutella Przygotowanie: Ciasto półkruche: Wszystkie składniki rozetrzeć palcami w misce lub na stolnicy na kruszonkę, a następnie zagnieść dłońmi

Nastoletnie Wypiekanie
Mazurek bakaliowy wg Aleex 128

Przygotować spód ciasta: Do miski przesiać mąkę pszenną, dodać mąkę ziemniaczaną, cynamon, cukier i pokrojone na kawałeczki masło. 2. Rozetrzeć masło z mąką aż powstanie drobna kruszonka. Następnie dodać jajko i zagnieść ciasto, łącząc wszystkie składniki w jednolitą kulę. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na godzinę. 3. Formę o wymiarach 20 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia

W mojej kuchni
Kruche ciasto truskawkowo-jagodowe z kokosem. 130

Kolejna moja propozycja na letnie ciasto, szczególnie dla wszystkich miłośników kokosanek. Jest pyszne! Kruche ciasto z truskawkowym dżemem, pod kokosową kruszonką, skrywającą soczyste, lekko kwaskowe jagody. Wszystkie smaki są idealnie wyważone, subtelnie się ze sobą łączą, tworząc niesamowicie pyszną całość. Polecam!!! Składniki na kruche ciasto truskawkowo-jagodowe z kokosem na blaszkę o wymiarach 24x28 cm 1,5 szklanki mąki pszennej

Rozpustne gotowanie