sernik o smaku kokosowym z dodatkiem jagód i kruszonki, to pyszna propozycja na weekendowe ciasto SKŁADNIKI Spód: 200 g kruchych ciastek kokosowych, 15g rozpuszczonej margaryny Masa serowa: 4 jajka, 1/3 szkl. cukru, 4 łyżki oleju, 1 budyń kokosowy, 4 łyżki mleka, 700 g twarogu z wiaderka Kokosowa kruszonka: 2 łyżki mąki, 3 łyżki cukru, 3 łyżki masła, 2 łyżki wiórek
słodki bratektarki i wykładamy na dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Lekko przygniatamy, następnie wylewamy chłodny budyń, na nim układamy odsączone jagody (mrożonych nie rozmrażać) i posypujemy kruszonką z mniejszej porcji schłodzonego, startego ciasta. Ja posypałam jeszcze całość płatkami migdałów. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180*C ok. 30-40 minut do lekkiego zrumienienia. Ja piekłam 30 minut na termoobiegu.Przed podaniem
Smaczne Zdroweciasto dyniowe dla mnie nowe odkrycie ciasta dyniowego, ciasto warte przetestowania :) Składniki: Ciasto (30x12cm): 2 szklanki mąki pszennej ⅔ szklanki cukru ( dałam brązowy) 1 łyżeczka sody szczypta soli ½ łyżeczki mielonego cynamonu ½ łyżeczki zmielonych goździków ½ łyżeczki startej gałki muszkatołowej ½ szklanki żurawiny lub rodzynek 2 jajka ¼ szklanki oleju np. rzepakowego ⅓ szklanki jogurtu naturalnego ½ szklanki miodu ¾ szklanki puree z dyni ⅓ łyżeczki aromatu waniliowego Kruszonka(...)misce mieszamy ze sobą jajka, olej, jogurt, miód, puree z dyni oraz aromat waniliowy do suchych składników dodajemy mokre i mieszamy do połączenia składników ciasto przekładamy do formy 30x12cm wyłożonej papierem do pieczenia i posypujemy kruszonką , pieczemy około 60 minut do suchego patyczka w piekarniku nagrzanym do 180ºC. Źródło: https://malacukierenka.pl/ciasto-dyniowe-z-kruszonka.html
Słodkie zapomnieniezmienić trochę ich formę, aby nie było zbyt monotonnie, a wciąż pysznie. Tym razem moje drożdżówki zwinęłam nadając im kształt kwiatków 😊 Puszyste, drożdżowe ciasto + orzechowa nutella w środku + maślana kruszonka = 💕💕💕 Uczta dla podniebienia! Składniki: 2 szkl. mąki pszennej tortowej 4 czubate łyżki cukru 15 g świeżych drożdży 1/2 szkl. mleka(...)soli, dodajemy jajko, ciepłe roztopione masło, oraz wyrośnięty rozczyn z drożdży. Mieszamy i wyrabiamy ciasto, w razie potrzeby podsypujemy lekko mąką, żeby się nie kleiło do stolnicy. Formujemy kulę i wkładamy do miski, przykrywając ściereczką, zostawiamy do wyrośnięcia na ok 1,5 godziny. Wyrośnięte ciasto przekładamy znowu na stolnicę, posypaną mąką i dzielimy na 4 części. Każdą część
Walijskie PichcenieSposób przygotowania: Składniki na kruszonkę miksujemy granolę miksujemy jak najdrobniej dodajemy pozostałe składniki (poza borówkami), miksujemy formę wykładamy papierem do pieczenia, a na niej równomiernie rozsmarowujemy ciasto na wierzch wykładamy borówki i kruszymy kruszonkę ;) pieczemy w temp. 200 stopni przez około 15-20 minut SMACZNEGO
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćdwie równe części. Standardową blachę wyłożyć papierem do pieczenia i wylepić jedną częścią ciasta spód (można rozwałkować). Wyłożyć mus jabłkowy i rozporowadzić po cieście. Drugą część pokruszyć na jabłkach, aby powstała kruszonka (można zetrzeć na tarce po schłodzeniu). Piec w 180 stopniach przez około godzinę. Ciasto na drugi dzień będzie lepiej się kroiło, ale oczywiście świeże najlepsze
FitKotmieszamy mąkę pszenną, kukurydzianą i ziemniaczaną dodajemy proszek do pieczenia, mieszamy a następnie dosypujemy do ubitych jaj.Ciasto przekładamy do prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia.Na wierzch ciasta układamy rabarbar, pokrojonego banana i ananasa.Przygotowujemy kruszonkę - mieszamy ze sobą miękkie masło, cukier i mąkę tworząc małe okruszki, którymi posypujemy ciasto.Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180`C na około 45 minut - do suchego
Słodkie PrzyjemnościDziękuje siostrzyczka, masz smaczne pomysły. Wykonanie ciasta – Mąkę i proszek do pieczenia przesiać na stolnicę, dodać masło i posiekać za pomocą noża. Musi powstać tzw kruszonka. Dodać cukier, żółtka i szybko zagnieść. Ciasto podzielić na dwie części i w oddzielnych woreczkach włożyć do zamrażalnika na 30 minut. Wykonanie budyniu brzoskwiniowego – brzoskwinie odcedzić. Brzoskwinie przekroić na pół i odłożyć
Kuchnia Pokoleńbabcia trzymała duży metalowy, emaliowany kubek wypełniony cukrem, a każde z nas co chwilę maczało w nim gałązkę rabarbaru. Im kwaśniejszy tym lepszy! Pamiętam też świetne ciasto drożdżowe z rabarbarem i dużą ilością kruszonki, przepisem na które się już z Wami na blogu dzieliłam. Dzisiaj mój autorski przepis na pyszne, mocno aromatyczne ciasto z rabarbarem, z kardamonem, cynamonem, skórką pomarańczową
SMYKWKUCHNIpianę białka Jeśli ciasto za gęste dodać śmietanę, dokładnie utrzeć Wyłożyć do foremki, poukładać truskawki i pokrojony w kostkę rabarbar, można posypać kruszonką Piekłam w prodiżu około 60 min. Ciasto wygląda może trochę "zakalcowato", ale smakuje wyśmienicie
Proste PotrawyCiasto z rabarbarem - idealne na wiosnę! Soczysty spód przykryty grubą warstwą kwaskowatego rabarbaru, oraz delikatnie chrupiącą kruszonką z dodatkiem płatków owsianych. Powiem krótko: poezja! Tej kruszonce trudno się oprzeć, pokochasz ją od pierwszego okruszka. Jeśli jeszcze upolujesz różowy rabarbar malinowy to czeka Cię prawadziwa uczta smaków. Świeże smakuje super, na drugi dzień jeszcze lepsze. Bardzo proste do przygotowania. Polecam! Składniki(...)dodawać mąkę i mleko mieszając na najniższych obrotach miksera cisto równomiernie rozsmarować na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Jeśli masz wrażenie, że ciasta jest bardzo mało, nie przejmuj się, bo bardzo urośnie. Ułożyć pokrojony rabarbar i rozsypać kruszonkę. Rabarbaru ułożyłam 2 warstwy piec na środkowej szynie w 190` C 45 minut do zezłocenia kruszonki przed podaniem oprószyć cukrem pudrem
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!solą, proszkiem do pieczenia i sodą. Do składników suchych dodać składniki mokre - wymieszać ciasto. Ciasto przekładać do foremek na muffiny, do wysokości nieco ponad połowę. Na cieście ułożyć kawałki rabarbaru i posypać kruszonką. Piec w 180 stopniach około 20-25 minut. Smacznego
kolorowotorcikowocukier i mieszamy suche składniki łyżką. Dodajemy zimne, twarde masło pokrojone w małe kosteczki i rozcieramy je między palcami zagniatając szybko z mąką. Jak uzyskamy konsystencję kruszonki, wbijamy jajko i szybko zagniatamy ciasto, z którego formujemy kulę, którą lekko spłaszczamy, owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy pomiędzy dwoma arkuszami papieru
Blondynka Gotujeszybko ciacho się zrobi...a ciacho łatwe do zrobienia i co najważniejsze sprzątania mało, bo tylko 1 łyżka i dwie miski.Do ciasta można dać dowolne owoce, u mnie trochę porzeczek,winogrono..miałam także zamrożoną kruszonkę, którą wykorzystałam..ale to nie jest koniecznie.Ciacho szybko zrobione...przełożone do foremki aluminiowej Gosia , której nie trzeba smarować..ciasto pięknie się upiekło[ nawet ciut(...)mokre w drugiej.Następnie wymieszać razem.Ciasto przełożyć do foremki , ułożyć owoce.Posypać kruszonką , ale można upiec i bez kruszonki [ dodatkowo pod koniec pieczenia posypałam cukrem kokosowym].Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 40 minut. Ciasto wystudzić , ewentualnie posypać cukrem pudrem
Moje domowe kucharzenieJeśli macie ochotę zaskoczyć swoich gości, to przygotujcie efektowne ciasto czekoladowe ze śliwkami. Ciemne ciasto kontrastuje z jasnym, na to śliwki i pyszna kruszonka, nie trzeba nic więcej no chyba że jeszcze kawka ☺ Potrzebujemy: Czytaj więcej
Tylko pyszniepiany jabłkowej 200 g wiórek kokosowych 0,5 szkl cukru Składniki na ciasto wkładamy do miski i ugniatamy aż powstanie cos w rodzaju mokrej kruszonki. Formę smarujemy masłem i posypujemy wiórkami kokosowymi. wykładamy ciasto i ugniatamy niezbyt mocno. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 st i pieczemy ok 15 min W tym czasie ubijamy białka, dodajemy cukier i ubijamy jeszcze
Gotowanie jest łatweżółtko - żółtko zostało mi po oddzieleniu od białka przeznaczonego do smarowania bułeczek przed pieczeniem 70g cukru pudru - pierwotnie było 40g zwykłego cukru, ale że nie robiłam kruszonki, postanowiłam więcej dołożyć słodyczy do ciasta; o braku zwykłego cukru w domu już wspominałam... 1 mały cukier wanilinowy (16g) - nie miałam esencji waniliowej CIASTO: 600g mąki pszennej - pierwotnie było 500g, jakoś tak ciągle
Grunt to przepis!