Inspiracja : Artkulinarnia Ciasto: 150 g mąki pszennej lub krupczatki 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 60 g cukru 100 ml maślanki 1 jajko 60 ml oleju 1,5 łyżeczki cukru z wanilią 1 płaska łyżeczka cynamonu 250 g śliwek z kompotu wg przepisu Kruszonka: 100 g mąki pszennej 40 g cukru pudru 60 g masła Piekarnik nagrzać(...)suche połączyć w jednej misce, w drugiej połączyć wszystkie składniki mokre. Wymieszane składniki mokre przelewamy do suchych, dodajemy śliwki i delikatnie mieszamy tylko do połączenia składników. Ciasto nakładamy do papilotek i obficie posypujemy kruszonką. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w 180°C przez ok 25 min (do suchego patyczka
Atlas Smakówulubiony wypiek ostatniego miesiąca!! Ideał pod względem struktury - delikatnie chrupiący spód z rozpływającym się w ustach wnętrzem, pod mega chrupiącą kruszonką- jak i smaku -słodko-kwaśny mix, który długo nie daje o sobie zapomnieć <3 Składniki (12 babeczek): Ciasto: 70 g margaryny 2 żółtka 200 g mąki 70 g cukru pudru Nadzienie: 4-5 łodyg rabarbaru 3 łyżki(...)cukru wiórki kokosowe (pół łyżeczki na jedną babeczkę) Kruszonka: 2/3 szklanki mąki 1/4 szklanki cukru 1/4 kostki masła 1/2 łyżeczki smalcu 1/2 cukru wanilinowego Przygotowanie: Z podanych składników szybko zagnieść ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię i wstawić do lodówki na około 30 minut. Rabarbar umyć, obrać i pokroić. Przełożyć do miski i zasypać dwoma łyżkami cukru. Odstawić. Ciasto
Malinowo w kuchnizawsze lubię do niego wracać, ponieważ dobrze mi się z nim pracuje a bułeczki wychodzą mięciutkie i pyszne. Zamiast migdałów możecie drożdżówki posypać kruszonką - taki chrupiący element będzie fajnym dopełnieniem całości :) Składniki na 12 drożdżówek: Ciasto: 500-550 g mąki 30 g świeżych drożdży 250 ml mleka 100 g masła 2 jajka 4 łyżki cukru Mleczny budyń: 300 ml mleka(...)łyżek mleka w proszku 5 łyżek cukru 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej 1 cukier waniliowy Dodatkowo: garść posiekanych migdałów (lub kruszonka albo płatki migdałowe) 1,5 szklanki porzeczek (u mnie 1 szklanka czarnych i 1/2 szklanki czerwonych) Ciasto : Z drożdży, 2 łyżek mąki i ok 70 ml mleka przygotowujemy zaczyn. Przykrywamy go ściereczką i odstawiamy na 20 minut. Mleko, masło
My simple kitchenobierz ze skórki i pokrój na talarki. Przystąp do przyrządzenia ciasta na spód tarty. Zimne masło posiekaj z mąką nożem. Kiedy już zacznie się tworzyć kruszonka dodaj zimną wodę i zagnieć szybko lekkie ciasto, zbytnio nie ugniatając. Rozwałkuj ciasto i wyłóż nim dno formy. Brzegi równo przytnij i wstaw do lodówki na godzinę. Nastaw piekarnik na 200ºC. Po godzinie spód
codojedzeniamąkę. Zacząć wyrabiać, pod koniec dodając olej i kilka kropel aromatu. Masa serowa Składniki masy serowej wymieszać razem. Ciasto przełożyć do foremki wysmarowanej tłuszczem. Na ciasto wyłożyć masę serową i owoce. Można posypać kruszonką. Piec w 180 stopniach do suchego patyczka. 4.14 http://mieszamwgarnku.pl/desery/ciasta-drozdzowe/szybkie-ciasto-drozdzowe-owocami-masa-serowa-oleju-bez-wyrastania/ MieszamWGarnku Artykuł Szybkie ciasto drożdżowe z owocami i masą serową na oleju bez wyrastania pochodzi
Mieszam w GarnkuOsłoda jesiennych wieczorów. Szarlotka na cienkim cieście z dużymi kawałkami jabłek i grubą, chrupiącą kruszonką. Czas wykonania: 2 h Ilość porcji: 12 kawałków (tortownica o średnicy 20 cm) Składniki: Ciasto: 350 g mąki 250 g margaryny (1 kostka) 1 żółtko 80 g cukru Masa jabłkowa: 1 ½ kg kwaśnych jabłek (u mnie renety) 150 g cukru
KuchniaWeDwoje.plustach. Idealne na rozpoczęcie sezonu. Bardzo polecam… (przepis ze strony BBC goodfood ciut zmodyfikowany). Świetnym połączeniem jest pomarańcza i rabarbar, dlatego proponuję wypróbować również „Pomarańczową kruszonkę z rabarbarem” (klik) . Składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej: 400g rabarbaru 50g cukru kryształu (białego) 230g masła w temperaturze pokojowej 200g jasnego brązowego cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 16g skórka
Mała CukierenkaPyszne szarlotki wypiekam szczególnie jesienią. Wtedy mamy świeże, soczyste i aromatyczne jabłka. Tym razem szarlotka otulona kruchym ciastem z dużą ilością jabłek. Na górze kakaowa kruszonka. Składniki: 200 g margaryny 350 g mąka pszenna 150 g mąki krupczatki 2 żółtka 150 g cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka jogurtu naturalnego Nadzienie 1 kg jabłek (po obraniu(...)Mąki, margarynę,żółtka,cukier,proszek do pieczenia i jogurt naturalny włożyć do naczynia z miksera. Zmiksować na wolnych obrotach. Powinna powstać alla kruszonka. Wyjąć przełożyć do miski lekko docisnąć i schładzać z 2-3 godziny w lodówce. Ciasto podzielić na 3 części. Pierwszą część wyłożyć na wysmarowaną i wysypaną bułką tartą tortownicę o średnicy 24 cm. Włożyć do nagrzanego piekarnika
Ala piecze i gotujeWyobraźcie sobie, że na doworzu jest zimno a wy siedzicie owinięci kocem i trzymacie w rękach to cudo. Połączenie kwaskowych śliwek i kruszonki. Rozgrzewające i aromatyczne
Słodka Strefasmarujemy masłem i i posypujemy mąką Wykładamy ciasto, wygładzamy je i posypujemy je równomiernie jabłkami, delikatnie wciskając w ciasto Placek wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 *C i pieczemy wpierw 15 min. W tym czasie robimy kruszonkę orzechową: topimy 5 dag brązowego cukru na jasny karmel, dodajemy posiekane orzechy, smażymy przez chwilę, rozsmarowujemy na cieście i posypujemy 2 łyżkami(...)Moje uwagi : - karmelowa kruszonka jak dla mnie jest za słodka. Zwykła kruszonka, ewentualnie z niewielką ilością pokruszonych orzechów byłaby wystarczająca, - jeśli dynia po starciu jest bardzo mokra i puściła dużo soku należy ten sok odcisnąć, bo ciasto i tak jest bardzo wilgotne
Proste PotrawyUwielbiam ciasta z serem, a drożdżowe i do tego kruszonka.. poezja :) Dzisiaj podam przepis na dwie duże strucle z serem. Przepis pochodzi z TEJ strony Składniki na ciasto: 3 szklanki mąki pszennej chlebowej 1/2 szklanki letniej maślanki lub kefiru 2 duże jajka 3 czubate łyżki cukru pół łyżeczki soli 60 g roztopionego masła lub margaryny(...)części i rozwałkować na prostokąty o wymiarach 25 x 35 cm, delikatnie podsypując mąką. Masę serową podzielić również na pól i każdą część wyłożyć na środku rozwałkowanego ciasta. . Ciasto zwinąć w roladę, ułożyć na wyłożonej papierem dużej blasze tak aby koniec rolady był na spodzie. Gotowe strucle przykryć sieweczką i pozostawić jeszcze na 30 minut do wyrośnięcia. Między struclami
Na słodko lub wytrawniewymieszać. Masę równomiernie rozłożyć w 6 naczyniach do zapiekania o wymiarach 10x10cm (można w 1 dużym naczyniu). Kruszonka: 2. Składniki zagnieść w rękach, robiąc kruszonkę. Jeśli będzie lepka i klejąca, proszę dodać jeszcze mąki (ciasto powinno być wilgotne, ale trochę rozsypywać się w palcach). 3. Kruszonką równomiernie posypać rabarbar w naczynkach i deser wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze
Mała Cukierenkadowolne owoce mrożone lub sezonowe. Ciasto: 3/4 szklanki oleju, u mnie Olej Polski Rzepakowy 1 szklanka maślanki 3 szklanki mąki pszennej, u mnie Mąka Szymanowska, uniwersalna typ 480 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 3 jajka L 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka aromatu waniliowego Kruszonka: 100g masła 1 szklanka mąki 1/2 szklanki cukru(...)dodajemy olej, aromat waniliowy, następnie na przemian po trochę mąki i maślanki. 3. Ciasto przekładamy na blaszkę o wymiarach 25x30cm wyłożoną papierem do pieczenia. Na ciasto układamy brzoskwinie odsączone z zalewy, posypujemy kruszonką. Pieczemy w temperaturze 170 stopni przez około
Szefowa kuchnizjedzeniu robi wielkie WOW. :-) Wilgotne jabłka, słodka krówka i przeogromna ilość przepysznej kruszonki - nic dodać, nic ująć. Na stałe wpisałam je do mojego słodkiego menu - ku uciesze domowników, bo znikają szybciej niż się pojawiają. :-) (składniki na 20 babeczek w standardowym rozmiarze lub 12 dużych) Ciasto: 300g mąki 1 płaska łyżeczka sody 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 80g cukru(...)niskich obrotach miksujemy jajko, jogurt, i cukier. Dodajemy olej i mieszamy. 4. Do suchych składników wlewamy mokre, mieszamy tylko do połączenia składników. 5. Ciasto przekładamy do foremki na muffinki wyłożonej papilotkami. Posypujemy obficie kruszonką i pieczemy na najniższym poziomie piekarnika, w temperaturze 200 stopni przez około 25 minut
Szefowa kuchni