ciasto z kruszonka - 4855 przepisów (strona:177/324)

Muffiny z jabłkiem krówkami i kruszonką 143

delikatna kruszonka z waniliowym posmakiem. Już sam opis mówi wiele, ale gwarantuję, że jak spróbujecie je chociaż raz - to najprawdopodobniej mi przytakniecie, że są nieziemskie :). Tak więc, jeżeli macie przed świętami jeszcze odrobinę czasu - to serdecznie zachęcam do wypróbowania tego przepisu. Podana ilość składników wystarcza na na 10 bardzo dużych babeczek lub 20 w tradycyjnym rozmiarze : Składniki na ciasto(...)wsypać rodzynki (ja dodatkowo je uprzednio namoczyłam we wrzątku, a później dokładnie odcedziłam), jabłko, krówki i krótko wymieszać łyżką do połączenia składników (fot.1) . Ciasto przełożyć do formy na muffiny wyłożonej papierowymi foremkami  (fot.2) .  Przygotować kruszonkę. Wymieszać mąkę, cukier. Dodać posiekane masło, aromat i rozcierać palcami, aż powstanie kruszonka. Dodać krówki i ponownie wymieszać  (fot.3) . Wierzch muffinek posypać

Świat Ciasta
Tarta gruszkowa z migdałami 131

ciasto do kawy. Lisa, dziewczyna syna pracowała do piątej. Była szczęśliwa, że w domu czekał na nią obiad i coś niecoś do kawy. Tarta gruszkowa z migdałami to typowe ciasto dla tej pory roku. Tarta z owocami i migdałami smakuje cudownie na ciepło z lodami lub zimno z waniliowym sosem. Tarta gruszkowa z migdałami Składniki: okrągła forma o średnicy(...)zmielonych migdałów 1 łyżeczka waniliowego ekstraktu szczypta soli 5 gruszek średniej wiekości Posiekaj zimne masło z mąką, cukrem i otartą skórką z cytryny. Kiedy już powstanie kruszonka dodaj jajko i zagnieć delikatnie ciasto. Zawiń w folię i włóż do lodówki na 30 minut. Po tym czasie rozwałkuj ciasto i wyłóż nim formę. Nakłuj dno widelcem i wstaw do nagrzanego

codojedzenia
Wielkanocne przepisy. Ponad 30 propozycji na ciasta i sałatki. 185

Babka podwójnie pomarańczowa Sernik z bakaliami Ciasto marchewkowo-jabłkowe Rolada z masą makową Mazurek różany na kruchym cieście Szybka jabłkowa babka jogurtowa Waniliowy keks Ciasto pomarańczowe Babka z kokosem Strucla z białym serem i kruszonką Małe mazurki orzechowe Wielkanocne chlebki i zajączki do koszyczka Inne przepisy na ciasta znajdziecie tutaj (klik) Małe wypieki – babeczki do koszyczka, ciasteczka znajdziecie tutaj

Słodkie okruszki
Ciasto rabarbarowe z bezą 132

Tartę z rabarbarem Jogurtowe ciasto na razowej mące Truskawkowo-rabarbarowe ciasto na zimno Ciasto rabarbar truskawka Jogurtowe ciasto z rabarbarem Kruche ciasto rabarbarowe Lekkie ciasto jogurtowe z rabarbarem Drożdżówki z karmelizowanym rabarbarem i imbirową kruszonką Muffiny z truskawkami rabarbarem Muffiny z rabarbarem Sernik z rabarbarem na zimno Ciasto rabarbarowe z bezą Proporcje na tortownicę o średnicy 27 cm Czas przygotowania

Kulinarne przygody Gatity
Ciasto kokosowe z rabarbarem 162

Tartę z rabarbarem Jogurtowe ciasto na razowej mące Truskawkowo-rabarbarowe ciasto na zimno Ciasto rabarbar truskawka Jogurtowe ciasto z rabarbarem Kruche ciasto rabarbarowe Lekkie ciasto jogurtowe z rabarbarem Drożdżówki z karmelizowanym rabarbarem i imbirową kruszonką Muffiny z truskawkami rabarbarem Muffiny z rabarbarem Sernik z rabarbarem na zimno Ciasto kokosowe z rabarbarem Proporcje na formę o wymiarach

Kulinarne przygody Gatity
Ciasto malinowo-budyniowe z pianką 164

Dawno nie było u mnie ciasta ;) Dzisiaj mam dla Was przepyszne ciasto z budyniem i malinami pod mięciutką pianką i chrupiącą kruszonką. Koniecznie wypróbujcie bo jest przepyszne :) Moi goście zjedli je w mgnieniu oka ;) Ciasto pięknie prezentuje się na talerzach ze złotej kolekcji od Porcelany Bogucice.   Duży talerz "Agawa Gold" Filiżanka "Diament Gold" Ciasto: 4 szkl mąki 4 żółtka

Smakołyki Asi
Szarlotka kokosowa 156

zawinąć w folię i odłożyć do lodówki lub zamrażarki foremkę wyłożyć papierem do pieczenia, a bok wysmarować masłem. Na dnie foremki ułożyć rozwałkowne kruche ciasto lub wylepić palcami. Nałożyć przestudzone jabłka i równomiernie rozkruszyć kruszonkę. Ewentalnie zetrzeć na tarce, jeśli przebywała w zamrażarce piec w 175`C 50-55 minut. Jeśli szarlotka za szybko  się rumieni przykryj ciasto folią

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
W kolorze słońca. Morele 182

Moreli i kokosu było za mało, ale to nie problem. Połowę moreli bowiem zastąpiłam suszonymi śliwkami, i wyszło mi dwukolorowe nadzienie, które prezentowało się bardzo ładnie. Kokosu dałam do kruszonki tyle, ile miałam, i podsypałam mąką do otrzymania właściwej konsystencji. Efekt - bardzo zadowalający. Ciacho jest bardzo maślane, dość mocno słodkie. Ja następnym razem zmniejszyłabym ilość cukru, ale C. zaoponował(...)utrzeć z cukrem na puszystą masę. Wbić jajko, dokładnie wymieszać. Partiami dodawać przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę, miksując na najniższych obrotach.Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć równomiernie ciasto, dociskając palcami.Piec w 180 st. C. przez 25 minut.Ostudzić.Morele i śliwki posiekać (osobno). Do jednej miski włożyć morele, dodać Cointreau, 1 łyżkę cukru i 125 ml gorącej wody

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Sernik Oreo 1314

Sernik Oreo, czyli sernik na zimno z dodatkiem ciasteczek Oreo. Bardzo proste w wykonaniu ciasto, które świetnie smakuje w upalne dni oraz jesienne wieczory. Czas wykonania: 1 h 30 min Ilość porcji: 12 – 16 kawałków (tortownica o średnicy 26 – 28 cm) Składniki: 40 ciastek Oreo 200 g masła (1 kostka) 1/3 szklanki cukru(...)żelatynę, cały czas mieszając. Następnie dodać ubitą śmietanę i delikatnie połączyć całość. Masę serową przelać do formy. Na wierzch wysypać pozostałą część ciasteczkowej kruszonki, tak aby zakryć całą powierzchnię. Ciasto chłodzimy w lodówce minimum 8 godzin. Krok po kroku: 1. Przygotować ciasteczka 2. Rozpuścić masło 3. Zmiksować ciemne ciasteczka 4. Wymieszać ciasteczka

KuchniaWeDwoje.pl
Teatr pod gołym niebem. I letnie drożdżówki z morelami 133

kawy były kanapki, a ja zabrałam słodkie co nieco. Tym razem drożdżówki z morelami i cynamonowym twarożkiem, z dużą ilością kruszonki. Proste w wykonaniu; nie napiszę, że szybkie, bo drożdżowe to po prostu nie ten typ . Jednak ciasto zagniotłam wieczorem, wyrastało sobie sobie spokojnie całą noc w chłodnych czeluściach lodówki, a następnego dnia upiekłam puszyste bułeczki. To zdecydowanie pozwala(...)żółtko 60 g masła 15 g świeżych drożdży nadzienie: 200 g serka kremowego 1 żółtko 2 łyżki cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 1/3 łyżeczki mielonego cynamonu 5 dużych moreli kruszonka: 85 g mąki pszennej 65 g cukru 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu 60 g zimnego masła dodatkowo: 1 żółtko 2 łyżki mleka Mąkę przesiać. Po środku zrobić wgłębienie, wkruszyć drożdże, wsypać

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Szarlotka Kukurydziana 314

blacie wysypanym mąką pszenną (tak, pomijamy schładzanie ciasta).Jabłka ścieramy na grubych oczkach, odstawiamy.Ciasto na spód, grubo wałkujemy, następnie przekładamy do formy od tarty, ugniatamy tak, aby zakryło całą powierzchnię i dziurkujemy wierzch. Wkładamy do piekarnika na około 15 minut rozgrzanego do 180`C. Pieczemy do zarumienienia.W tym czasie przygotowujemy kruszonkę.Do wysokiej miski wrzucamy miękkie masło, mąkę i cukier

Słodkie Przyjemności
Ostatnie tchnienie lata: tarta z malinami i morelami 197

wielki niedosyt, że ciężko mi się z obecnym stanem rzeczy pogodzić. Co robić...? Upiec ciasto! Mam dla Was jeszcze letnią tartę, z malinami, morelami i boskim kremem budyniowym, pod którym ukryłam cienką warstwę obłędnej masy orzechowej. A wszystko to zapiekłam na cudownie kruchym cieście. Prosta, pełna słońca tarta, która z pewnością uczyni niejedno deszczowe popołudnie odrobinę bardziej znośnym. Tarta(...)budyniu waniliowego (proszek) 25 g cukru dodatkowo: 100 g malin 3 morele Mąkę przesiać, wymiezać z cukrem. Dodać masło, posiekać, a nastpęnie rozterzeć palcami na kruszonkę. Wbić jajko, szybko zagnieść gładkie ciasto. Ciasto rozwałkować na prostokąt nieco większy od formy; wyłożyć ciastem formę, formując brzegi. Schłodzić w lodówce prze 30-45 minut. Ciasto gęsto nakłuć widelcem. Przykryć papierem od pieczenia

Pożeraczka, czyli raz adobrze
SZYBKIE CIASTO ZE ŚLIWKAMI I KRUSZONKĄ + FILMIKI 116

Ciasto ze śliwkami, bardzo smaczne, szybkie w przygotowaniu i pachnące. Ciasto po upieczeniu jest zwarte, nie kruszy się, ładnie się kroi, no i smakuje. Zaliczam je do smacznych, letnich ciast. Jest idealne do popołudniowej kawki lub herbatki(...)podwoją swoją objętość. Następnie wlewamy olej, chwilkę miksujemy i wsypujemy przesiane mąki z proszkiem do pieczenia. Śliwki przecinamy na pół, wyjmujemy pestki. Składniki kruszonki przekładamy do miseczki i rozcieramy aż powstaną małe grudki. Ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, wyrównujemy. Rozkładamy na nim połówki śliwek, skórką do dołu. Na wierzchu rozsypujemy kruszonkę. Pieczemy 40 minut w piekarniku nagrzanym

Kulinarne Fantazje Marioli
MARCEPANOWE MUFFINKI - NAJLEPSZE! 164

Mięciutkie, puszyste, wilgotne  i aromatyczne.  Przepyszne!  Nie sposób było się od nich oderwać ... 😉💗 Przepis cytuję za autorką, zmniejszyłam jednak ilość cukru dodanego do ciasta, a górę babeczek wzbogaciłam  maślaną kruszonką , co jeszcze podkręciło ich smak. Składniki: (na 12 sztuk) 175 g masy marcepanowej, startej na tarce o dużych oczkach 260 g mąki pszennej 1 łyżka proszku(...)drugim naczyniu składniki mokre (jajka, mleko, olej, aromat). Połączyć zawartość obu naczyń i wymieszać łyżką, tylko do połączenia się składników. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, nałożyć do nich ciasto (do 3/4 wysokości papilotki). Posypać płatkami migdałów. Piec około 20 - 25 minut w temperaturze 180ºC lub do tzw. suchego patyczka

Walijskie Pichcenie
Tarta z jagodami, budyniem i bezą 285

mąki ziemniaczanej Przygotowanie: Zagniatamy kruche ciasto- mieszamy mąkę, cukier, dodajemy pokrojone w kostkę zimne masło i rozcieramy palcami lub ciekamy nożem aż powstania sypka, drobna kruszonka. Dodajemy żółtka i zagniatamy do powstania jednolitego ciasta. Delikatnie je rozpłaszczamy, zawijamy w folię i wkładamy na 1 godzinę do lodówki. Formę do tarty smarujemy masłem. Ciasto wałkujemy i w razie potrzeby podsypujemy mąką

Smakowity Blog Kulinarny