Lubimy drożdżowe, najbardziej chyba z kruszonką i z sezonowymi owocami. Dzisiaj dla odmiany zawijaniec z konfiturą malinową. Składniki na dużą tortownicę o średnicy 26 cm. Ciasto: - 5 dag świeżych drożdży - 5 szklanek mąki pszenej - 8 jaj + 1 żółtko do posmarowania wierzchu ciasta - wanilia - 1/2 kostki roztopionej margaryny - 1/2 szklanki mleka - 3/4 szklanki cukru - szczypta soli Dodatkowo: - 1 słoik dżem
Apetyczna babeczkałyżki) 150 g cukru (też użyłam kokosowego) kruszonka: 30 g zimnego oleju kokosowego około 50 g mąki (dowolnej) 50 g wiórków kokosowych Przygotowanie: Drożdże rozpuść w 50 ml ciepłego mleka z dodatkiem łyżki cukru, odstaw na 10 minut, aż zaczyn się „obudzi”. Po tym czasie ze wszystkich składników na ciasto zagnieć je i odstaw pod przykryciem(...)wymieszaj z rabarbarem, tylko delikatnie żeby się nie rozpadł. Z podanych składników zrób kruszonkę, wykorzystaj do niej sok z odcedzonego rabarbaru. Jeżeli kruszonka Ci zostanie, to spokojnie możesz ją przechowywać w lodówce tydzień, a nawet dwa. Wyrośnięte ciasto wyrób chwilę, podziel na części, uformuj kulki i przełóż w dostępach na blachę. W każdej kulce zrób spore zagłębienie i nałóż łyżkę
greenscarfbudyniem czy z twarogiem. To zdecydowanie moje ulubione. Jeśli lubicie też takie z owocami, te są dla Was wymarzonym rozwiązaniem. Mięciutkie, puchate, pachnące drożdżowe ciasto, nadziane najlepszym owocowym budyniem i posypane chrupiącą, mleczną kruszonką, w której od czasu chałki zakochałam się bez pamięci. Całość stanowi idealne trio; te bułeczki znikają szybciej, niż się je robi, i gwarantuję, że nikt(...)mlekiem i jajko. Wyrobić gładkie ciasto, odstawić na 1-1,5 godziny do wyrośnięcia.Wyrośnięte ciasto podzielić na 12 równych części, z każdej uformować okrągła bułeczkę. Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w sporych odstępach. Odstawić na 30 minut.W tym czasie przygotować kruszonkę: mąkę wymieszać z mlekiem w proszku i cukrem, następnie rozgnieść palcami z masłem
Pożeraczka, czyli raz adobrzeKoktajle … ciasta … muffinki i inne desery powstają u mnie w ilościach hurtowych( a mama narzeka , że pupa rośnie :p ).Było już przepyszne ucierane ciasto na jogurcie … muffiny z truskawkami i chrupiącą kruszonką też były … torcik z truskawkami i bitą śmietaną też już zrobił furorę … więc przyszła pora na coś innego!Dziś mam dla Was kolejny
Ostra na Słodkodanie pełne ulubionych smaków! Półkruche, delikatne ciasto z dodatkiem soczystych pomidorów pełnych świeżej, ziołowej fety wraz szynką parmeńską i jajkami w koszulce ze świeżym szczypiorkiem jest cudownym ukoronowaniem moich zachcianek! Każdy kęs zachwycał! Każdy! Danie zrobiło furorę nie tylko wyglądem,ale i smakiem! Tak miało być! Pysznie! I było! Spróbujcie i Wy! SKŁADNIKI: CIASTO: * mąka pszenna – 250 g * masło(...)mielony pieprz i pieprz czerwony * oliwa z oliwek SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: CIASTO: Mąkę przesiewamy z solą, dodajemy masło, śmietanę, siekamy, rozcieramy w palcach na kruszonkę. Dodajemy żółtko, odrobinę wody i wszystko razem dokładnie zagniatamy na gładkie ciasto. Zawijamy w folię spożywcza i dostawiamy do lodówki na ok. 30 minut. Po tym czasie wałkujemy i wylepiamy formę do pieczenia. Podpiekamy
Ostra na Słodkoobiadowych zapiekanek. Dziś jednak nie zapiekanką Was tu uraczę, a daniem, które jest świetnym pomysłem np. na imprezę lub romantyczną kolację. Inspirowane kuchnią azjatycką połączenie niesamowicie delikatnego, kruchego ciasta ze śledziowym tatarem, grzybami shitake, delikatną śmietaną z wasabi i kawiorem z ogórka kiszonego z całą pewnością jest świetnym pomysłem! Zaskakuje zarówno smakiem, jak i innowacyjnym wyglądem. Zawsze zrobi furorę(...)KISZONEGO: * sok z kiszonych ogórków – 200 ml * agar agar – 1 czubata łyżeczka * bardzo zimny olej np. rzepakowy + strzykawka/pipeta SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: KRUCHE CIASTO: Mąkę przesiewamy z solą, dodajemy masło, siekamy, rozcieramy w palcach na kruszonkę. Dodajemy żółtko, cebulkę, odrobinę wody i wszystko razem dokładnie zagniatamy na gładkie ciasto. Wylepiamy foremki i wkładamy na ok. 30 minut do lodówki. Wypiekamy
Ostra na Słodkomacarpone 3/4 szklanki ksylitolu/cukru 2 łyżki mączki ziemniaczanej 2 jajka dodatkowo: 1 szklanka jeżyn 1 szklanka czerwonej porzeczki Wykonanie: składniki na kruche ciasto: mąkę, masło i cukier umieścić w misie robota i zagnieść jednolitą kruszonkę, następnie dodać jajko i miksować, aż składniki połączą się w zgrabną kulę. Ciasto owinąć w folię spożywczą i na 30-60 minut umieścić
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!zajadali tak, że aż im się uszy trzęsły. Mięciutkie, pachnące i słodkie. Z chrupiącą kruszonką i aromatycznymi truskawkami. Wyciekający z nich podczas pieczenia sok razem z mąką ziemniaczaną utworzył taki kisiel - nie kisiel, który zachwycił wszystkich. A do tego ciasto nie rozmiękło i nie miało nawet śladu zakalca!Koniecznie musicie spróbować, póki jeszcze można dostać truskawki. W zasadzie sezon się(...)przestudzić, wlać do ciasta, dokładnie wyrobić.Odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia.Wyrośnięte ciasto podzielić na 10 równych części. Z każdej uformować okrągłą bułeczkę, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w sporych odstępach.Odstawić na 30 minut do wyrośnięcia.W tym czasie zagnieść kruszonkę: wymieszać mąkę z cukrem, zagnieść z masłem. Wstawić do lodówki.Truskawki umyć, osuszyć, odszypułkować.Dnem
Pożeraczka, czyli raz adobrzesoli Nadzienie: 200 g sera twarogowego, 3 łyżki śmietany 1 op. cukru waniliowego 1 łyżka budyniu waniliowego dodatkowo cukier do smaku 2 nektarynki Kruszonka: 2 łyżki margaryny, 2 łyżki cukru, 2 łyżki mąki WYKONANIE Ciasto: drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku, wlewamy do większej miski, dodajemy cukier, jajko, sól i olej, mieszamy drewnianą łyżką, dodajemy powoli mąkę i nadal mieszamy(...)czasie robimy nadzienie : ser mieszamy ze śmietaną, cukrem i budyniem na gładką masę. Gdy ciasto podrośnie, szklanką na środku każdej kulki robimy wgłębienie i nakładamy nadzienie serowe. Na serze układamy pokrojone w paski nektarynki. Całość posypujemy kruszonką (składniki na kruszonkę zagniatamy). Wstawiamy bułeczki do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy
słodki bratekSuper deser na każdą porę roku. Kruche ciasto i mus czekoladowy możemy ozdobić dowolnymi owocami. Ja wykorzystałam prawdopodobnie ostatnie świeże maliny, w tym roku, oraz pomarańcze. Ciasto jest bardzo słodkie, więc wychodzi sporo porcji. Przyrządziłam je na wizytę gości i wszyscy byli zachwyceni, polecam :) ciasto: 200 g mąki 100 g masła 50 g cukru szczypta soli jajko mus czekoladowy(...)sparzona, wyszorowana i pokrojona pomarańcza opcjonalnie mini bezy opcjonalnie starta czekolada Mąkę mieszamy z cukrem i solą. Siekamy z masłem po czym rozcieramy palcami towrząc drobną kruszonkę. Dodajemy jajko i zagniatamy na gładkie ciasto. Jeśli trzeba schładzamy je w lodówce. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Rozwałkowujemy ciasto i przekładamy do formy do pieczenia tarty (używam firmy z wyjmowanym dnem
Mienta blogulubione drożdżówki mojego dziecka i kiedy spał ja wzięłam telefon i nagrałam pierwszą część sama. Potem pomógł mi syn. Wg. mnie są lekko nudne, ale jak ktoś zaczyna z ciastem drożdżowym to pewnie się przyda. Dawno się tak bardzo nie stresowałam jak wtedy, zresztą to widać, dwa pierwsze odcinki są bez głosu, bo tak czułam się bezpieczniej, że nie muszę(...)Wstawiłam do piekarnika nagrzanego na 200 stopni i piekłam około 15-20 minut. (filmik na którym w końcu Blondynka przemówiła) Po tym czasie wyciągnęłam ciasto z piekarnika i wyłożyłam na tacę. Było pyszne! Jak zrobić kruszonkę? Pokazałam jak ja robię kruszonkę w filmiku poniżej. Czyli suche składniki (mąkę i cukier puder) wymieszałam w misce, wlałam masło , wymieszałam palcami. Powstały takie
Blondynka GotujeWarzywa z tofu w sosie satay Pulpety jaglane Tortilla przepis na ciasto Makaron w sosie szpinakowym Boczniaki po kaszubsku (wegańskie) Boczniaki w mięsnej marynacie Sałatka z buraków Tofu mielone Więcej wegańskich przepisów znajdziesz tutaj . A może coś wegańskiego na słodko? Wegańskie ciasteczka cynamonowe Chałwa domowa bez cukru Ciasto bananowe (wegańskie) Bomby tłuszczowe czekoladowo-orzechowe Michałki bez cukru Keto bounty (wegańskie(...)PRZEKĄSKI WEGAŃSKIE << >> SŁODKOŚCI WEGAŃSKIE << Przepisy sezonowe Sos tatarski Pasztet jajeczny z pieczarkami Sernik królewski Chłodnik litewski z burakami Rabarbar pod kruszonką Sernik snickers Pasztet jajeczny Sernik tradycyjny Ciasto z rabarbarem Majonez tradycyjny Sałatka jarzynowa bez ziemniaków Sernik mleczny z mlekiem w proszku Zobacz więcej przepisów wielkanocnych Najnowsze przepisy Flaczki z boczniaków (wegańskie) Suszone kanie jako przyprawa
WegePrzepisDlatego gdy zobaczyłam ten przepis nie wahałam się ani chwili. Do tego w lodówce mnóstwo jagód :) Sami spróbujcie z dowolnym owocem a się nie zawiedziecie. przepis znalazłam u Kasi :) Ciasto: 550 g mąki krupczatki 3/4 szklanki cukru pudru 3 jajka 250 g masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa z mascarpone: 250 g mascarpone 2 jajka 2 czubate łyżki(...)cukier puder do posypania Mąkę łączymy z cukrem i proszkiem do pieczenia. Do mąki dodajemy posiekane masło i wcieramy je w mąkę do chwili utworzenia się kruszonki. Następnie dodajemy jajka i szybko zagniatamy ciasto, podsypując sobie stolnicę krupczatką. Ciasto ma być miękkie i delikatne. Gotowe ciasto dzielimy na dwie części w proporcjach 2/3 i 1/3. Mniejszą część wkładamy
Delicious Titbitsmożliwe, została od razu zjedzona. Smakowała zarówno dorosły jak i dzieciom. Serdecznie zapraszam do spróbowania.Składniki na tartę o średnicy 25 cm:ciasto: 200 g maki pszennej, 2- 3 łyżki cukru pudru,100 g zimnego masła,1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią,1 jajko,masa: 500 g serka mascarpone(...)łyżka maki ziemniaczanej,1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.30 g migdałów w płatkach.Przygotowanie:Mąkę zgniatamy z cukrem pudrem, cukrem z wanilią i masłem, aż powstanie kruszonka. Dodajemy jajko i zagniatamy na gładkie ciasto. Formułujemy kulę i schładzamy w lodówce 30 minut. Następnie ciasto rozwałkowujemy, wkładamy nim formę do tarty. Nakłuwamy widelcem i pieczemy 20 min w temperaturze
Moniki Smakołykiteraz czas na inne warzywa i owoce, ale mam nadzieję, że uda się Wam jeszcze wypróbować przepis i nie trzeba będzie czekać cały rok. Na spodzie z kruchego ciasta, leży warstwa uduszonego na masełku pora, miękkiego i słodkawego, na nim leżą podgotowane wcześniej połówki młodych ziemniaków, poprzetykane kozim twarożkiem, całość zalana jest śmietanką z jajkiem, zapieczona w piekarniku i posypana(...)koziego twarożku sól pieprz do smaku Instructions Mąkę zmieszać z solą. Dodać pokrojone w kostkę masło i wyrobić w palcach na kruszonkę. Dodać żółtko i śmietanę wyrobić na ciasto. Ciasto owinąć w folię i włożyć na conajmniej na godzinę do lodówki. Okrągłą formę do tarty wysmarować masłem. Z ciasta odjąć niewielki kawałek (na wypadek jakby zjechały boki). Resztę ciasta rozwałkować
Cooking for Emily