ciasto z kruszonka - 4855 przepisów (strona:194/324)

CIASTO MIGDAŁOWE Z OWOCAMI I BUDYNIEM Z DODATKIEM MĄKI GRYCZANEJ 117

więc można jeść, jeść i jeść. W związku z tym przygotowałam ciasto z budyniem z dodatkiem owoców. U mnie są to truskawki i borówki.  Budyń to delikatna pianka, która rozpływa się w ustach.  Ciasto z dodatkiem mąki gryczane wyszło pyszne i kruche. Składniki: CIASTO: 200 g masła 250 g mąki pszennej 50 g mąki gryczanej 200 g posiekanych(...)BUDYNIOWA: 2 op. budyniu waniliowego 3 szkl. mleka 100 g cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego Mąkę, migdały, cukier, proszek do pieczenia ugniatamy aż powstanie drobna kruszonka. Dodajemy jajko i ugniatamy do momentu aż ciasto będzie jednolite. Ciast dzielimy na 2 częśći. Jedną wkładamy do lodówki. Drugą część wykładamy na formę do pieczenia. Dziurkujemy spód. 3/4 szklanki mleka wymieszać z budyniami

Kuchnia w oparach
Miodownik (Stefanka) 264

więc śmiało ciasto można przygotować sporo wcześniej przed świętami lub planowanym przyjęciem. Z pewnością wypróbuję to ciasto w wersji z masą serową. Składniki na dużą blachę 25×30 cm: Ciasto: 600 g mąki pszennej 1 czubata łyżecza sody 300 g cukru 4 łyżki płynnego miodu 2 łyżki wody 2 żółtka 300 g margaryny lub masła (ja użyłam masło) Przygotowanie: Blaszkę(...)wyłożyć papierem do pieczenia (papieru będą potrzebne 4 arkusze). Mąkę wymieszać z sodą i cukrem. Dodać miękkie masło i rozetrzeć w palcach do uzyskania grubej kruszonki. Dodać pozostałe składniki i zagnieść na gładkie ciasto. Podzielić na 4 równe części. Jedną porcję ciasta rozwałkować na wielkość blaszki (najlepiej robi się to bezpośrednio na papierze do pieczenia, na którym rysuję wymiar blaszki

Mojewlasne.pl
Placek ze śliwkami i bezą - Lubelski kociołek X 165

dziesiątą edycję Lubelskiego Kociołka przygotowałam placek ze śliwkami i bezą z książki Pawła Małeckiego "Cukiernia Lidla".  Ciasto banalne w wykonaniu, ale przepyszne.  Zniknęło w jedno popołudnie. Zajrzyjcie do dziewczyn i zobaczcie co śliwkowego przygotowały : Marta , Gosia , Joanna .     Składniki: 200 g miękkiego masła 20 g cukru (użyłam domowego waniliowego) 1 opakowanie cukru waniliowego (nie dałam) 6 żółtek(...)odrobinę mniejszą) wyłożyć papierem do pieczenia lub posmarować masłem i wysypać mąką.  Do tak przygotowanej blachy wsypać kruszonkę i dokładnie docisnąć.  Na kruszonkę ułożyć umyte, przepołowione i pozbawione pestek śliwki (skórką do ciasta).  Posypać owoce cukrem wymieszanym z cynamonem. Białka ubić na sztywną pianę pod koniec dodając stopniowo cukier.  Sztywną pianę przełożyć do rękawa cukierniczego

Sto kolorów kuchni
Chałka z kruszonką (bez jajek) 93

posmarowania chałki kruszonka: 40 g masła 40 g mąki pszennej 30 g masła PRZYGOTOWANIE W garnku podgrzewamy lekko mleko (by było letnie). Dodajemy cukier i masło w kawałkach - dobrze mieszamy do rozpuszczenia. Wkruszamy drożdże i znów dokładnie mieszamy. Pozostawiamy zaczyn do wyrośnięcia na ok. 15-20 minut (podwoi objętość). Dodajemy mąkę i sól i dobrze wyrabiamy ciasto (co najmniej kwadrans(...)dobrze napowietrzone).  Przekładamy do natłuszczonej miski i przykrywamy ściereczką. Zostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na godzinę.  Przygotowujemy kruszonkę - mieszamy w miseczce składniki ręką i rozdrabniamy w palcach. Wstawiamy miskę do lodówki.  Po godzinie dzielimy ciasto na 3 części i rozwałkowujemy rękami na wałki (ok. 40 kilka cm dł.) Zaplatamy warkocz, podwijamy końce pod spód i kładziemy

Moje Kuchenne Rewelacje
Truskawkowo waniliowa zebra 150

puder, proszek do pieczenia) przesiewamy i dokładnie mieszamy. Dobrze schłodzone masło ścieramy do mąki (na tarce jarzynowej). Palcami łączymy starte masło z mąką na grubą kruszonkę. Dodajemy żółtka, śmietanę i lodowatą wodę. Szybko wyrabiamy ciasto. Przekładamy do woreczka i wkładamy do lodówki na noc. Na drugi dzień dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Wyjmujemy ciasto (tylko potrzebną ilość – pozostałe zamrażamy

mojewypiekiinietylko
Rogaliki drożdżowe z marmoladą i kruszonką (wersja tradycyjna i bezlaktozowa) 109

oliwek 1/4 szklanki cukru + 1łyżka marmolada o dowolnym smaku Składniki na ciasto (wersja bezlaktozowa): 500g mąki pszennej 50g świeżych drożdży 3 jajka pół szklanki mleka sojowego lub bezlaktozowego 100g margaryny bezlaktozowej łyżka oliwy z oliwek 1/4 szklanki cukru +1 łyżka marmolada o dowolnym smaku Składniki na kruszonkę: 50g mąki pszennej 25g masła 25g cukru pudru kilka kropel ekstraktu pomarańczowego(...)pomarańczowej Składniki na kruszonkę (wersja bezlaktozowa): 50g mąki pszennej 25g margaryny bezlaktozowej 25g cukru pudru kilka kropel ekstraktu pomarańczowego lub startej skórki pomarańczowej Wykonanie kruszonki: Podane składniki zagnieść w misce i wstawić do lodówki. Wykonanie ciasta: Tłuszcz roztopić i ostudzić. Mleko podgrzać (uwaga, żeby nie zagotować). Drożdże rozetrzeć w miseczce z łyżką cukru kryształu. Dwa jajka ubić z cukrem

Mania Wypiekania
Szarlotka na mące żytniej z czekoladowym piankowym puddingiem 167

sody oczyszczonej 30 g budyniu czekoladowego w proszku 1/4 łyżeczki octu winnego około 20-30 ml oleju słonecznikowego dodatkowo: cukier puder do posypania. Przygotowanie: ciasto: 1. Mąkę przesiać 2. Dodać pozostałe składniki, zagnieść do otrzymania kruszonki. 3. Podzielić na 2 części i wyłożyć połowę kruszonki na spód brytfanki, delikatnie przycisnąć do spodu, spód będzie kruchy-bardziej sypki, jeśli chcesz(...)był zwarty dodaj więcej masła bądź kolejne jajko- ciasto będzie się bardziej lepić. 4. podpiec spód  Piec: w temperaturze 180-200 stopni, najpierw spód około 15-30 minut W tym czasie przygotować pozostałe składniki czekoladowy piankowy pudding: 1. Ubić białka na sztywno, 2. Dodać po łyżeczce cukru 3. Dodać pod koniec ubijania sodę oraz ocet 4. Dodać pomału proszek

KreatywnePiny
Domowe drożdżówki z białym serem; drożdżówki z serem, kruszonką i rodzynkami 115

mąkę, mleko, cukier, cukier waniliowy, jajo i roztopione masło. Przykrywam ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość. W tym czasie przygotowuję kruszonkę: łączę mąkę z cukrem i masłem i schładzam w lodówce. Kiedy ciasto jest już wyrośnięte, formuję drożdżówki, układając je na blaszce. Wykładam na nie biały ser połączony z cukrem i rodzynkami, na to ścieram kruszonkę, smaruję

Wielopokoleniowo
Szneka z glancem i kruszanką 146

rozczyn: 1/2 szkl ciepłego mleka 50 g drożdży 1 łyżeczka cukru 1 łyżka mąki Składniki na ciasto: 1/2 kg mąki pszennej 1 całe jajo 3 żółtka 1/2 szkl ciepłego mleka 150 g masła 2 łyżki cukru szczypta soli Składniki na kruszonkę: 70 g masła 1/3 szkl cukru 2/3 szkl mąki pszennej skórka otarta z całej cytryny Wykonanie: Najpierw zrobić rozczyn(...)składników, pod koniec dodać przestudzone, rozpuszczone masło i urabiać, aż ciasto zacznie odchodzić od rąk. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, obsypać delikatnie mąką. Urywać kawałki ciasta, zwijać je w rękach na długie części, z których następnie tworzyć małe zawijańce, ślimaki. Przykryć ściereczką i odstawić na godzinę. W międzyczasie przygotować kruszonkę. Składniki na kruszonkę wymieszać, aż powstanie sypka masa. Piekarnik rozgrzać

Trufelkowo
Ciasto kokosowe z malinami i kokosową kruszonką 115

owoce (np. jagody, wiśnie, jabłko czy nawet banany), super smakuje też z brzoskwiniami (nawet z puszki)! Składniki Kruszonka 100 g cukru 100 g masła 30 g wiórków kokosowych 120 g mąki pszennej Cukier, mąkę i wiórki wymieszać. Dodać masło, rozetrzeć opuszkami palców. Ciasto 2 szklanki mąki pszennej pół szklanki wiórków kokosowych 1 szklanka cukru 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia(...)mleko, ekstrakt i wszystko dokładnie wymieszać. Mokre składniki wlać do suchych i szybko wymieszać całość (nie mieszać zbyt długo, mogą pozostać grudki). Wylać ciasto do foremki kwadratowej o boku dł. 20 cm, posypać malinami i kruszonką, piec w piekarniku nagrzanym uprzednio do 175 st. C przez ok. 45 min. (lub do tzw. "suchego patyczka"). źródło: klik

Słodkie inspiracje
Czyżby jeżyny? 135

brzoskwiniami , postanowiłam wrzucić go na bloga. I namawiać wszystkich, żeby choć raz w sezonie zrobili to ciacho, bo jest pyszne! TARTA Z JEŻYNAMI I KAJMAKOWĄ MASĄ SEROWĄ   Ciasto: 125g mąki 4 łyżki cukru szczypta soli 75g zimnego masła 1 jajko Krem: 1 jajko 250g mascarpone 250g słodzonego mleka skondensowanego około 250g jeżyn wiórki kokosowe do dekoracji   Formę(...)natłuszczamy. Piekarnik nagrzewamy do 190*C. Jeżyny przepłukujemy i zostawiamy do osuszenia. Mąkę mieszamy z cukrem, solą i drobno posiekanym zimnym masłem, do otrzymania grubej kruszonki. Dodajemy jajko i szybko wyrabiamy na gładkie ciasto (można mikserem). Ciastem wylepiamy formę do tarty i gęsto nakłuwamy widelcem. Wylepioną formę umieszczamy w zamrażarce. Kiedy ciasto się mrozi przygotowujemy krem- łączymy jajko, mascarpone

les mirabelles
Strucla bezglutenowa z dżemem 123

łyżeczki, skórka z cytryny (starta) 1 łyżeczka, nadzienie: dżem lub marmolada 1 mały słoik, kruszonka, mąka bezglutenowa 5 dag, cukier 5 dag, masło 5 dag, Sposób przygotowania: Masło rozpuszczamy, mleko podgrzewamy. Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy żółtka jaj, cukier, drożdże oraz mleko i wyrabiamy ciasto. Pod koniec wyrabiania dodajemy rozpuszczone masło i ponownie zagniatamy aż ciasto pochłonie cały  tłuszcz(...)kruszonkę wkładamy do miseczki i wyrabiamy między palcami. Wyrośnięte strucle przekrawamy na pół wzdłuż, prawie do samej blachy i posypujemy kruszonką. Piekarnik rozgrzewamy, następnie wkładamy blaszkę do piekarnika i pieczemy w 170 stopniach przez 35-40 min, aż wierzch ciasta będzie złocisty. Smacznego

kulinarne odsłony pati
Jabłecznik z budyniem. 170

warstwy ciasta, a pomiędzy nimi całe jabłka napełnione rodzynkami i kremowy budyń. Dawno nie jadłam tak dobrego ciasta! Polecam!!! Składniki na jabłecznik z budyniem: na formę 24x28 cm KRUCHE CIASTO: 325 g przesianej mąki 100 g przesianego cukru pudru szczypta soli 200 g zimnego masła pokrojonego w kostkę (choć w tym przypadku lepiej użyć 100 g masła(...)ewentualnie połowa białka lub łyżka zimnej wody)      Mąkę mieszamy z cukrem i solą, dodajemy masło i rozcieramy palcami, aż otrzymamy drobną kruszonkę. Teraz dodajemy żółtko i szybko zagniatamy gładkie ciasto (gdy jest zbyt suche i nie chce się połączyć dodajemy połowę białka lub łyżkę zimnej wody). Tak wykonane ciasto chłodzimy w lodówce około 30-40 minut. MASA

Rozpustne gotowanie
Różane bułki drożdzowe 179

Składniki: - 1/4 kostki margaryny - 0,5 kg mąki - 5 dag drożdzy - 5 żółtek - 1/2 szklanki cukru - 1 szklanka mleka - marmolada o smaku różanym Kruszonka: - 200 g mąki - 100 g margaryny - 100 g cukru  Sposób przygotowania ciasta: Lekko podgrzewamy  mleko i rozpuszczamy w nim drożdże. Margarynę rozpuszczamy i odstawiamy na chwilę do przestygnięcia.  Do miski przesypujemy mąkę wymieszaną(...)Dodajemy pozostałe składniki. Dodajemy mleko z drożdżami, płynną margarynę i wyrabiamy ręcznie jednolita masę. Ciasto wyrabiamy do momentu aż będzie jednolite i będzie odchodziło  od ręki. Odstawiamy do wyrośnięcia. Na blaszce wysmarowanej margaryna formułujemy bułeczki nadziane marmoladą. Odstawiamy do ponownego wyrośnięcia. Sposób przygotowania kruszonki: Kroimy margarynę dodajemy cukier a po chwili mąkę.  Zagniatamy wszystko razem i wykładamy

Pan i Pani Smith w kuchni
DROŻDŻOWE BUŁECZKI Z JABŁKAMI I KRUSZONKĄ 165

innych owoców, ale i np. powideł czy nutelli (wersja dla fanów bardziej słodkich ciast). Składniki:   2 szkl. mąki pszennej tortowej  4 czubate łyżki cukru 15 g świeżych drożdży 1/2  szkl. mleka 75 g masła 1 jajko szczypta soli dodatkowo : prażone jabłka do nadzienia kruszonka z  tego przepisu Wykonanie: Przygotowujemy rozczyn: mleko lekko podgrzewamy, dodajemy do niego(...)godziny. Wyrośnięte ciasto przekładamy znowu na stolnicę, posypaną mąką, rozwałkowujemy na placek o grubości 0.5 cm. Wycinamy prostokąty, każdy nacinamy jak na zdjęciu poniżej i na nienaciętą część nakładamy prażone jabłka (bądź smarujemy nutellą). Składamy do środka najpierw prawą, nienaciętą stronę, a na nią lewą - ponacinaną w paski. Wierzch posypujemy kruszonką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180st na około

Walijskie Pichcenie