orkiszową, ale jeśli chcecie, możecie użyć cukru i mąki tortowej. Nie rezygnujcie jednak z masła na rzecz margaryny czy oleju, bo smak ciasta bardzo na tym ucierpi ;) W najbliższych planach mam jeszcze drożdżówkę z rabarbarem, truskawkami i kruszonką <3 Już nie mogę się doczekać świeżych truskawek <3 A jakie jest Wasze ulubione ciasto sezonowe? Składniki na małą blaszkę
Ze smakiem i z pasjąOwoce pod kruszonką to dla nas najłatwiejszy deser. W sezonie na gruszki będą gruszki pod kruszonką:) Smak zniewala... Składniki; 1/2 szklanki płatków owsianych, 1
Anioły w kuchniJesień idzie wielkimi krokami skoro już upiekłam tartę ze śliwkami. To takie jesienne ciasto i podobne piekłam jesienią ubiegłego roku. Ale w dzisiejszym są inne śliwki
Smaczna Pyzapyszny, kremowy i zawsze się udaje. Składniki: Kruche ciasto: 1 i 1/2 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru pudru 130 g zimnego masła 2 żółtka Masa serowa: 1 kg. twarogu sernikowego 1 budyń śmietankowy bez cukru „Winiary” 1 szklanka cukru pudru 3 jajka Dodatkowo: 500 g malin Przygotowanie: Kruche ciasto: Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy żółtka, masło i cukier(...)układamy maliny, całość posypujemy startą na tarce o dużych oczkach resztą ciasta. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170°C przez około 1 godzinę. Smacznego Przepis bierze udział w Konkursie na przepis miesiąca na Winiary.pl (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); To też może Cię zainteresować: → Sernik waniliowy z rabarbarem i kruszonką → Sernik dyniowo – piernikowy → Sernik „puszysty” → Sernik na zimno
Oryginalny smakmałe śliwki to wystarczy podzielić je na połowę). Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Składniki kruszonki zagniatamy ze sobą i w palcach formujemy grudeczki. Na stolnicy mieszamy mąkę, cukier, proszek do pieczenia. Dodajemy tłuszcz i siekamy. Następie dodajemy żółtka i pół szklanki kefiru. Zagniatamy. Jeżeli ciasto nie chce się połączyć - dodajemy pozostały kefir. Wyrabiamy, rozwałkowujemy i wylepiamy nim blachę.. Powierzchnię(...)będzie drobne siteczko)*. Następnie wykładamy śliwki układając je pionowo ciasno przy sobie. Posypujemy je bułką tartą. **. Na wierzch wysypujemy kruszonkę. Wkładamy do zimnego piekarnika i pieczemy w 170 'C przez 50-55 minut. * posypka z kakao powoduje, że ciasto nie namięka sokiem z owoców ** bułka tarta wchłania nadmiar soku, jest niewyczuwalna podczas jedzenia Ciasto dołączam do akcji "Ciacho na widelcu
kawawszklanceszarlotki nie trzeba przedstawiać. Ona broni się sama! Delikatny, rozpływający się w ustach spód ciasta, dużo kwaskowych jabłek, niebiańska pianka i chrupiąca kruszonka… Mmmm do tego lody i wszystko się zgadza! SKŁADNIKI 1,5 szkl. mąki 5 jajek 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g masła 100 g margaryny cukru wanilinowego 1,5 szkl. cukru(...)margaryną i oprószyć manną. Mąkę przesiać na stolnicę lub blat, dodać 3/4 szkl. cukru, żółtka, proszek do pieczenia, masło i margarynę. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Dokładnie zagnieść. Ciasto podzielić na 4 części, owinąć folią. Trzy włożyć do lodówki, jedną do zamrażalnika. Chłodzenie powinno trwać ok. 1h (można trochę dłużej). Rozgrzać piekarnik do 180º. Wyjąć ciasto z lodówki
zabawa smakiemblachę (posmarowaną tłuszczem i wyłożoną papierem do pieczenia). Nakładamy masę serową. Na wierzch kruszymy (lub ucieramy na tarce) drugą połowę ciasta. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 60 minut. Sernik z kakaową kruszonką gotowy! Smacznego
Moje Kuchenne Rewelacjełyżki cukru pudru 1 łyżka kakao 1,5 łyżeczki żelatyny 4 łyżki wody W misie miksera mieszamy mąkę oraz posiekaną margarynę. Musi nam powstać kruszonka. Dodajemy zimną śmietanę i szybko zagniatamy na gładkie ciasto. Dzielimy je na dwie części i owijamy folią spożywczą. Chłodzimy w zamrażarce przez 40 minut. Po tym czasie rozwałkowujemy każdą część na placek o grubości
VioletoweKucharzenieużyłam do tego blendera. W misce umieść mąkę, zmielone migdały, cukier puder i sól morską, całość wymieszaj. Dodaj masło i zagniataj palcami formując kruszonkę. Dodaj wodę i zagniataj do momentu aż powstanie gładkie ciasto. Uformuj kulkę, zawiń ją w folię spożywczą i wstaw na około godzinę do lodówki. Nadzienie: Rabarbar pokrój na 2 – 3 centymetrowe kawałki. Nie ma potrzeby
Moja pasja smakuużyłam do tego rozdrabniacza. W misce umieść mąkę, zmielone migdały, cukier puder i sól morską, całość wymieszaj. Dodaj masło i zagniataj palcami formując kruszonkę. Dodaj wodę i zagniataj do momentu aż powstanie gładkie ciasto. Uformuj kulkę, zawiń ją w folię spożywczą i wstaw na około godzinę do lodówki. Nadzienie: W misce wymieszaj cukier puder, mąkę, cynamon i sól morską. Dodaj
Moja pasja smakupachną pomarańcze, święta są tuż, tuż... Tuż przed świętami proponuję Wam pyszny, wykwintny sernik z dodatkiem skórki pomarańczowej. Połączyłam w tym przepisie elementy dwóch innych receptur od Dorotus. Spód ciasta zrobiłam według sernika migdałowego z malinami , zaś wierzch to świąteczny sernik wykwintny . To połączenie sprawdziło się znakomicie. Koniecznie wypróbujcie je podczas świąt. Jestem przekonana, że będzie Wam smakowało. Składniki: Spód(...)temperaturę pokojową . Sposób przygotowania: 1. Mąkę przesiać, zrobić wgłębienie, do którego włożyć cukier, masło i żółtko. 2. Składniki zagnieść razem, wyrabiając między palcami, jak na kruszonkę. 3. Dodać zimną wodę i zagnieść gładkie ciasto. 4. Uformować z niego kulę, lekko spłaszczyć, owinąć folią i schłodzić w lodówce przez 30 minut. 5. Ciasto cieniutko rozwałkować w blaszce o wymiarach
W mojej kuchniNatalia studentskitchenblog.blogsp ot.com Patryk i Ada cookpl.blogspot.com Składniki na 12 drożdżówek: Ciasto: 500 - 550 g mąki 30 g świeżych drożdży 250 ml mleka 100 g masła 2 jajka 4 łyżki cukru Nadzienie: 0,5 kg truskawek 1 budyń waniliowy 2 łyżki cukru 300 ml mleka Kruszonka: 100 g mąki 50 g masła 35 g cukru Z drożdży, 2 łyżek(...)masłem (musi być jeszcze ciepłe) i wyrośnięty zaczyn. Wszystko dokładnie ze sobą łączymy i zagniatamy elastyczne ciasto. Posypujemy je z wierzchu lekko mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce aż do podwojenia swojej objętości. W międzyczasie przygotowujemy kruszonkę. Wszystkie wymienione składniki łączymy i zagniatamy ze sobą. Odstawiamy do lodówki. Truskawki myjemy i obieramy z zielonych szypułek. Kroimy
My simple kitchenbezy i kruszonki- pyszności... :-) To ciacho bardzo zauroczyło nas swym smakiem. Zawsze przygotowywałam je z brzoskwiniami. Sezon truskawkowy zainspirował mnie do stworzenia troszkę innej koncepcji i to był super pomysł, to ciacho z truskawkami okazało się jeszcze smaczniejsze niż wersja brzoskwiniowa. Polecam na weekend wszak sezon truskawkowy w pełni. :-) Piekłam w ciemnej blaszce o wym.33x23cm. Składniki kruchego ciasta: - 530g mąki(...)partiami dosypujemy cukier, cały czas ubijając. Masa ma być sztywna. Gotową masę wykładamy na owoce. Wierzch posypujemy schłodzoną kruszonką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190*C i pieczemy ok.45-50 minut, na programie góra-dół, bez termoobiegu. Po wystudzeniu delikatnie lukrujemy wierzch ciasta. Lukier przygotowujemy z pudru trzcinowego, z dodatkiem kilki kropli aromatu migdałowego i kremówki. Smacznego
Smaczne ZdroweJabłka są niewątpliwie jednym ze smaków jesieni <3 Uwielbiam je w każdej postaci. Do ciast najlepsze są antonówki lub szara reneta. W połączeniu z kruszonką, orzechami, cynamonem, lodami i bitą śmietaną stanowią idealną kompozycję :) Czytaj więcej
Ana Mari's worldzielonych, wytrwanych ptysiach przyszła pora na różowe ptysie na słodko :) Buraczano-truskawkowe ptysie ze słodką kruszonką w takim samym smaku, idealnie skomponowały się z naturalnym twarożkiem i świeżymi truskawkami. Uwierzycie na słowo, jak powiem, że warto się skusić? :) 14 sztuk ciasto: 200 g mąki tortowej 100 g masła 250 ml soku z buraka (kupiłam gotowy w buteleczce 230 ml, resztę(...)stopni. Przygotowujemy ciasto na ptysie. Masło z sokiem i szczyptą soli doprowadzamy do wrzenia w średnim garnku. Zmniejszamy ogień i wsypujemy przesianą mąkę. Energicznie mieszamy drewnianą łyżką do momentu, aż ciasto będzie gładkie. Odstawiamy do przestudzenia i dodajemy rozmieszane jajka. Miksujemy na gładką masę. Za pomocą rękawa cukierniczego wyciskamy ptysie na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Kruszonkę wyjmujemy z zamrażarki
Mienta blog