ciasto z kruszonka - 4855 przepisów (strona:207/324)

Muffinki z rabarbarem i kruszonką 234

jajka 0,5 szk olej 1 szk  mleko 3 łyżeczki cukier waniliowy 1 łyżeczka esencja waniliowa 2 łyżeczki proszek do pieczenia 1 szk rabarbar krojony 2 łyżki cukier Kruszonka kokosowa 50 gr masło, 100 gr cukier 100 gr kokos Przygotowanie: Rabarbar pokroić w 2 cm kawałki , zasypać 2 łyżkami cukru i odłożyć. W jednym naczyniu połączyć wszystkie suche(...)miksera zmiksować na gładką masę. Do suchych składników dodać mokre i dokładnie wymieszać za pomocą łyżki.Na końcu dodać rabarbar i wymieszać.Papilotki wypełnić ciastem do 2/3 wys. Z zimnego masła,cukru i kokosu zagnieść kruszonkę i rozkruszyć na każdej muffince. Piec w 170 st około

Ala piecze i gotuje
Migdałowe ciasto z malinowym dżemem chia 336

Brzmi dziwnie? To nie jest żadna filozofia! To ciasto zostało zrobione z płatków owsianych i migdałów. Nie zawiera mąki pszennej ani masła. Pod bardzo chrupiącą kruszonką jest malinowy dżem chia, który przygotowuje się bardzo szybko. Można użyć dowolnych owoców np. wiśnie, czereśnie, truskawki, jagody, jeżyny. Jest to potężna dawka energii i daje uczucie sytości na długi czas. Polecam podawać polane(...)jogurtem naturalnym. Migdałowe ciasto z malinami około 10 porcji Składniki: na spód: 3 szklanki płatków owsianych 1 szklanka migdałów 1/3 szklanki oleju kokosowego 1 banan 3 łyżeczki stewii 1 łyżka miodu 2 łyżki nasion chia 1 łyżeczka proszku do pieczenia dżem chia: 2 szklanki malin 2 łyżki miodu 6 łyżek nasion chia kruszonka: 1/2 szklanki płatków owsianych 1/2 szklanki migdałów

Jaglusia
Drożdżówki ze śliwkami i kruszonką 175

obowiązkowo piekę ciasta ze śliwkami gdyż moja rodzinka za nimi wręcz przepada. Tym razem wybór padł na drożdżówki. Drożdżóweczki z tego przepisu są delikatne i bardzo puszyste. Doskonałe nie tylko do kawy ale również na drugie śniadanie do szkoły lub pracy. Na pewno nikt się im nie oprze.  Z tego przepisu wyszło mi 19 drożdżówek. #MyVictorinox Ciasto drożdżowe(...)spora szczypta soli 80 g cukru pudru 2 jaka 250 ml ciepłego mleka 100 g rozpuszczonego, ciepłego masła Kruszonka: 6 łyżek mąki 40 g zimnego masła 3 łyżki cukru pudru ok 400 g śliwek jajko do posmarowania Ciasto drożdżowe: Mąkę przesiać do dużej miski. Dodać pozostałe suche składniki i wymieszać. Wbić jajka, wlać ciepłe mleko i wyrabiać ok 10 minut

Smakołyki Asi
Pleśniak z porzeczkami 251

Ciasto pyszne!   Składniki (dyktuję za Kasią): – 3 szklanki mąki – 220 g masła – 1,5 szklanki drobnego cukru – 1 cukier waniliowy – 2 łyżeczki proszku do pieczenia – 6 jajek – 600 g porzeczek Wykonanie: Mąkę, masło, cukier waniliowy, 0,5 szklanki cukru, proszek i żółtka jajek łączymy w misce. Uzyskamy coś, co przypomina kruszonkę(...)wysmarowanej olejem tortownicy (28 cm) i ugniatamy spód. Wkładamy do lodówki na ok 15 minut. Na spód z ciasta wykładamy owoce. Białka ubijamy na sztywną pianę i pod koniec ubijania dodajemy szklankę cukru. Pianę wykładamy na owoce, a wierzch posypujemy pozostałą kruszonką. Pieczemy 45 minut w temperaturze 190 stopni. Smacznego function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined

dom-agi.pl
Szarlotka z migdałową kruszonką i budyniem 215

mnie w domu jak szarlotka to tylko z budyniem, siostra innej nie uwzględnia. Składniki: Ciasto na spód: 3 szklanki krupczatki 150 g margaryny jajko cukier waniliowy łyżeczkę sody Masa jabłkowa: kg jabłek (szara reneta: najlepsze) 2 łyżki cynamonu 4 łyżki cukru Kruszonka: szklanka krupczatki 100 g płatków migdałowych 100 g  margaryny 1/2 szklanki cukru Budyń: 2 budynie 3 łyżki(...)margaryną i dać jajko, zagnieść. Brytfankę wysmarować margaryną. Dać na to ciasto, górę ciasta posypać lekko bułką tartą, jabłka nie wsiąkną mocno wtedy w spód. Masa jabłkowa: Jabłka obrać, i pokroić w paseczki, wymieszać z cynamonem i cukrem. Wyłożyć nimi spód i lekko docisnąć. Kruszonka: Migdały zmielić w blenderze. Składanki wymieszać, aż powstanie piaskowa konsystencja (będą nam się robiły grudki

Moje pyszne gotowanie
sernik na kruszonce 163

przeglądania starych maminych przepisów znalazło się kilka "perełek"- ciast pieczonych jeszcze przez babcię ale trochę zapomnianych. Tak jak ten sernik, pieczony ostatni raz ze dwadzieścia lat temu. Lubię "odkurzać" takie stare przepisy, bo dzięki nim czuję się jak dziecko na herbatce u babci.  *foremka 23*23 cm Składniki: na kruszonkę: 1,5 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru 2 żółtka(...)jajek 1 szklanka cukru 1/2 kostki masła 4 łyżki soku z pomarańczy 3 łyżki kaszy manny 1 opakowanie budyniu waniliowego Składniki kruszonki umieścić w misce i szczypać palcami aż wszystkie połączą się (ale nie zagniatać jak ciasto). Połowę przełożyć na dno foremki wyścielonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec aż będzie rumiana czyli około

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
MAZUREK KAJMAKOWY Z CZEKOLADĄ 210

Ferrero Rocher WYKONANIE SPÓD : Do miski przesiewamy obie mąki, dodajemy cukier i pokrojone w kostkę zimne masło. Rozcieramy mieszadłem lub w dłoniach, aż powstanie kruszonka. Dodajemy jajko i wyrabiamy  do połączenia składników w gładkie ciasto. Formujemy kulę, wkładamy pomiędzy dwa arkusze folii spożywczej i rozpłaszczamy. Odstawiamy na 1 godzinę do lodówki. Piekarnik rozgrzewamy do 200℃ z włączoną funkcją grzanie

cool and minty
Ciasto drożdżowe bez wyrabiania owocami 269

tego czasu wszystko wymieszać, lekko napowietrzyć i wylać na natłuszczoną i obsypaną lekko mąką blachę do pieczenia. Na wierzchu ułożyć owoce. Obsypać kruszonką. KRUSZONKA: 1/2 kostki masła 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki wyrobić palcami Ciasto piec przez około godzinę w nagrzanym do 170*C piekarniku. Smacznego ! :) Przepis bierze udział w zabawie kulinarnej ” Słodkie wypieki z Kujawskim ” pod patronatem

Jemy Pijemy
Kruche babeczki z kremem cytrynowym 278

kruche miseczki.   Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier i pokrojone w kostkę masło. Zaczynamy wyrabiać, aż utworzy się drobna kruszonka. Następnie dodajemy wodę i szybko wyrabiamy na jednolitą, sprężystą kulkę. Wstawiamy do lodówki na godzinę.   Schłodzone ciasto kroimy na pół, mniejsze kawałki będzie się lepiej wałkować. Wkładamy ciasto między dwa arkusze papieru do pieczenia i rozwałkowujemy na cienki

Smaczna Strona
Urywane bułeczki ze słodką kruszonką 175

świeżych drożdży 50 ml ciepłego mleka 3 łyżeczki brązowego cukru 1 łyżka mąki pełnoziarnistej, np. TOTA Składniki na ciasto: 3 szkl mąki pełnoziarnistej, np. TOTA 250 ml ciepłego mleka 2 łyżki masła roztopionego szczypta soli 1 łyżka nasion chia Składniki na kruszonkę: 1 łyżka oleju kokosowego 2 łyżki cukru brązowego 2 łyżki mąki pełnoziarnistej, np. TOTA Wykonanie: Rozczyn: Drożdże rozkruszyć(...)odstawić na 10 minut do wyrośnięcia. Ciasto: Mąkę przesiać do miski, dodać rozczyn, mleko, przestudzone masło, sól, nasiona chia i wyrabiać, aż ciasto zacznie odchodzić od rąk. Podsypać mąką, przykryć ściereczką i odstawić na 1 godzinę. Uformować bułeczki i ułożyć je w tortownicy, zostawiając małe odstępy. Odstawić na 30 minut. Kruszonka: W tym czasie przygotować kruszonkę, połączyć wszystkie składniki

Trufelkowo
MAKOWIEC JAPOŃSKI Z KASZĄ JAGLANĄ I KRUSZONKĄ, BEZGLUTENOWY 389

makowce, a odkąd kilka lat temu odkryłam, że można kupić czysty mak mielony bez żadnych dodatków, przygotowanie tego jakże czasochłonnego kiedyś ciasta, stało się czystą przyjemnością. Dziś wersja szybkiego, pysznego makowca japońskiego z orzechami, migdałami i pyszną kruszonką, tym razem w wersji bezglutenowej. Oczywiście jak zawsze u mnie kaszę mannę zastępuje pyszna i zdrowa kasza jaglana. Piekłam w ciemnej formie(...)łyżka ksylitolu z prawdziwą wanilią (lub cukier waniliowy) Wszystkie składniki umieścić w misie miksera i zagnieść (przy pomocy haka) kruche ciasto. Można oczywiście zagnieść ciasto ręcznie. Większą część ciasta przełożyć do przygotowanej wcześniej formy (boki przesmarowane, spód wyłożony papierem do pieczenia) i wygnieść kruchy spód. Drugą część przełożyć do mniejszej miski i umieścić w lodówce. Do lodówki wstawić także tortownicę

Smaczne Zdrowe
Drożdżówki owocowe 180

lukier  - pół szklanki cukru pudru, 3 łyżki wody - wymieszać tak aby nie był za gęsty ani rzadki.    kruszonka - 1/3 kostki masła, 1/2 szkl. mąki, 1/2 szkl cukru - wszystko zagnieść jak na kruche ciasto. Jeśli jest zbyt klejące dodać więcej mąki i cukru.   owoce u mnie truskawki, czereśnie, porzeczki  - umyć osączyć, wydrylować, pokroić na mniejsze kawałki(...)umieścić przesianą mąkę, cukier wanilinowy, jajka, maślankę, tłuszcz, szczyptę soli i wyrośnięty rozczyn. Dokładnie zarobić ciasto ręką - napowietrzając je, Odstawić do wyrośnięcia.  Po wyrośnięciu formować spłaszczone kulki - wielkość zależy od nas.  Łyżką uformować dziurkę w środku. Posmarować roztrzepanym jajkiem, nakładać powidła, posypać kruszonką. Piec około 15-20 minut w 180*C. Wystudzić, polukrować

Garnkowe fanaberie
Idealny letni deser, czyli crumble z truskawkami 227

Ostatnio wszystkie moje posiłki muszą spełniać trzy kryteria. Mają być proste, szybkie i pyszne :) Dotyczy to także deserów. Dziś wprawdzie miałam już nic nie piec (i

Ratunku obiad
Drożdżowe bułeczki z borówkami 169

borówek (dziękuję D:*) i dzisiaj musiałam coś z nich zrobić. Zdecydowałam się na pyszne drożdżówki z borówkami. Oczywiście, ciasto drożdżowe potrzebuje troszkę czasu na przygotowanie, ale warto :)SKŁADNIKI:Ciasto:500 g mąki pszennej10 g drożdży1 mały jogurt naturalny100 ml mleka1 jajko3 łyżki cukru40 g masła2 łyżki olejuszczypta soliNadzienie:1,5 szklanki borówek2,5 łyżki cukru1 łyżka mąki ziemniaczanejKruszonka(...)Myjemy i osuszamy borówki, dodajemy do nich cukier i mąkę ziemniaczaną - mieszamy.Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Formujemy z ciasta małe bułeczki, wkładając do nich borówki. Bułeczki zostawiamy pod przykryciem na kilkanaście minut.Następnie musimy posmarować bułeczki jajkiem i posypać kruszonką.Piekarnik nastawiamy na 180 stopni i pieczemy bułeczki 25 minut. Życzę smacznego! :)Kulinarne akcje! Dziękuję za inspirację :margarytka

Serce zamknięte w formie pyszności
Lodowe pucharki Lusette 169

lodu. Przed nałożeniem do pucharków wyciągamy je ok 30 minut wcześniej z zamrażarki. Nakładamy moczoną w ciepłej wodzie gałkownicą. 3. Kruszonka: Masło siekamy z cukrem i mąką, a następnie dodajemy aromat i zagniatamy w całość. "Skubiemy" po odrobinie ciasta i rozkładamy na wyłożonej papierem blaszce. Pieczemy na rumiany kolor (ok 15 minut) w piekarniku nagrzanym do 170st C. Przestudzoną kruszonką

Kuchnia w czekoladzie