ciasto z kruszonka - 4855 przepisów (strona:209/324)

szybkie placuszki a la ciasteczka z patelni 672

oprószenia wykonanie: Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia.Dodajemy cukier oraz masło, siekamy nożem na drobne kawałeczki a następnie rozcieramy palcami do uzyskana drobnej kruszonki. Dodajemy jajko oraz mleko, wyrabiamy nożem a następnie zagniatamy ciasto. Pod koniec dodajemy żurawinę lub rodzynki i zagniatamy do wmieszania w ciasto. Lekko podsypujemy mąką i oprószonym mąką wałkiem wałkujemy. Wykrawamy ok. 12 placuszków

Domowy Smak Jedzenia
TARTA ZE ŚLIWKAMI, BUDYNIEM I MIGDAŁAMI + FILMIK 181

Tarta to pyszne i szybkie ciasto w przygotowaniu, przeważnie przygotowuje się ją z owocami, grzybami i warzywami. Sezon na śliwki trwa więc    dzisiaj przygotowałam ją z budyniem, śliwkami i kruszonką migdałową. Wyszła smaczna, krucha i pachnąca(...)układamy go w tortownicy, brzegi odcinamy. Z resztek ciasta wyklejamy foremki na babeczki ( wyjdzie ich około 3-4 ) Na ciasto wylewamy budyń, na to rozkładamy śliwki skórką do dołu. Posypujemy je po wierzchu opcjonalnie cukrem. Na wierzch posypujemy kruszonkę. Tartę pieczemy w temperaturze około 180 * C, przez około 35-40 minut. Tartę całkowicie studzimy, posypujemy cukrem pudrem i podajemy

Kulinarne Fantazje Marioli
Placek drożdżowy bez wyrabiania. 129

Składniki: -10 dag. drożdży -1 szklanka cukru do ciasta -4 roztrzepane jajka -szczypta soli -3/4 szklanki lekko podgrzanego mleka -1 szklanka lekko podgrzanego oleju -4 szklanki mąki -pół kilo owocu (rabarbar, truskawki lub śliwki) -100 g. masła -0,5 szklanki cukru do kruszonki -1 i 1/4 szklanki mąki do kruszonki -cukier puder do posypania Sposób przygotowania: Drożdże kruszymy(...)odstawiamy na 2 godziny (nie mieszać). Po 2 godzinach składniki mieszamy i wykładamy na blaszkę posmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą. Na ciasto kładziemy umyty owoc. W osobnej misce ugniatamy ze sobą masło, cukier i mąkę tworząc kruszonkę. Posypujemy nią wcześniej ułożony owoc. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok. 40 minut (pieczemy do suchego patyczka). Smacznego

Magia jedzenia.
Babeczki drożdżowe z truskawkami 169

każdego kawałka zrobić kulkę, lekko spłaszczyć na dłoni, włożyć do środka po jednej truskawce i dobrze sklejać ciasto, formując kuleczki. Kuleczki układać w foremkach, odstawić do wyrośnięcia babeczek. KRUSZONKADo miski wyłożyć schłodzoną margarynę, dodać cukier i mąkę, rękoma rozetrzeć na kruszonkę. Babeczki posypać kruszonką, wstawić do piekarnika i piec około 20 minut w temperaturze 180 C. Ostudzone babeczki posypać

Kuchnia Danusi
Ciasto drożdżowe maślano - waniliowe 130

Ciasto drożdżowe o puszystym i miękkim środku oraz przyjemnie chrupiącym wierzchem, który uzyskujemy dzięki warstwie masła, cukru waniliowego oraz płatków migdałowych. Jest to ciasto, którego smak nie jest 'zakłócony' przez dodatki w postaci owoców, polewy czy kruszonki (choć takie też uwielbiam- żeby nie było! ;)), zaś czuć przyjemny aromat wanilii, zniewalającą maślaną nutę, no i oczywiście smak drożdży. Jeżeli chcecie się

Kraina Miodem Płynąca
Tarta z rabarbarem i truskawkami 176

ciasto: 20 dag mąki zwykłej 5 dag mąki krupczatki pół kostki margaryny 2 -3 łyżki cukru pudru 2 żółtka szczypta soli nadzienie: 30 dag truskawek 20 dag rabarbaru    kruszonka: 10 dag cukru 10 dag masła 20 dag mąki Do miski wkładamy najpierw tłuszcz z cukrem pudrem i solą. Zagniatamy, dodajemy jajko i mąkę, zagniatamy. Formujemy kulę i wkładamy(...)fasolę, by ciasto w pieczeniu zachowało swój kształt. Wkładamy do nagrzanego do 180C piekarnika.  Pieczemy 15 minut, zdejmujemy z ciasta papier z fasolą. Rabarbar myjemy, kroimy w kostkę, dodajemy pokrojone w plasterki truskawki. Wkładamy na tartę. Przygotowujemy kruszonkę zagniatając masło z cukrem i mąką. Posypujemy owoce.  Pieczemy jeszcze około 20 minut.   Z proporcji wychodzi tarta

Humanistka w kuchni
Kruche tartaletki z paprykowo-pomidorowym twarożkiem 193

nieco” na przyjęcie – tartaletki z twarożkiem, papryką i ketchupem. Można nadać im charakteru kojarzącego się z Mikołajem…albo jego kompanem Rudolfem :) Gwarantuję, że maluchy będą zachwycone! Ciasto: 230 g mąki pszennej 100 g masła łyżka śmietany 3 łyżki zimnej wody 0/5 łyżeczki soli Nadzienie: 2 łyżki Ketchupu Kotlin Łagodny 250 g tłustego twarogu spora szczypta soli spora(...)rogi Rudolfa odrobina masła i bułki tartej do foremek Mąkę mieszamy z solą. Siekamy ją z masłem po czym rozcieramy palcami towrząc drobną kruszonkę. Dodajemy wodę, śmietanę i jajko i zagniatamy na gładkie ciasto. Jeśli trzeba schładzamy je w lodówce. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Ciasto dzielimy na 10 części. Foremki na tartaletki smarujemy tłuszczem i wysypujemy bułką tartą. Wykładamy

Mienta blog
Fantazyjne bułeczki 111

Wyszły śliczne, były pyszne, ciasto było znakomite, świetnie się formowało. Ciasto wyrabiałam w maszynie do chleba. Przepis na bułki, jak zwykle, z niezawodnej  strony Moje WypiekiSkładniki na 12 bułeczek:475 g mąki pszennej chlebowej2 łyżki miękkiego masła1 łyżeczka cukru1 łyżeczka soli1 i ¼ łyżeczki suchych drożdży (5 g) lub 10 g drożdży świeżych275 ml wodyPonadto:żółtko(...)posypania: mak, sezam, siemię lniane, kminek, sól morska, świeże zioła, papryka, słonecznik, itp.przygotowanieW naczyniu umieścić mąkę, dodać masło i wyrobić, aż całość będzie przypominała kruszonkę. Wsypać sól, cukier, drożdże, na końcu wlać ciepłą wodę. Ciasto wyrabiać przez 5 minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Umieścić w naczyniu, przykryć ściereczką i pozostawić do podwojenia objętości w ciepłym miejscu (około

Stare Gary
Ciasto francuskie- przepis podstawowy 181

Przygotowanie: (przedstawione również na zdjęciu powyżej) 1. 250 g mąki przesiać do miski. 25 g masła roztopić, a następnie wlać do mąki. Wyrobić jak kruszonkę. 2. Dodać sól, żółtko oraz wodę. 3. Dobrze zagnieść rękami. Ciasto uformować w kulę. 4. Owinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce 2 godziny. 5. 250 g masła pokroić w kostkę, zasypać

Nastoletnie Wypiekanie
Zawijaniec drożdżowy (drożdzówka) z budyniem, czekoladą i wiśniami 240

szklanki mleka (400 ml) 2 łyżki cukru 1 budyń waniliowy 50 g gorzkiej czekolady (pół tabliczki) 3 garście mrożonych wiśni (w sezonie świeżych) Kruszonka: 1/4 szklanki mąki ¼ szklanki cukru 1 czubata łyżka masła Przygotowanie: Ciasto: mleko zletnić. Rozpuścić   w nim drożdże. Do miski wsypać mąkę, cukier, sól, wbić jajka. Dodać rozpuszczone, ale ostudzone masło. Powoli wlewać drożdże. Zagnieść ciasto

Fabryka pomysłów
Drożdżówki z budyniem i suszonymi owocami i kruszonką 117

części. Ciasto dzielimy na części, formujemy kulki i układamy w dużych odstępach na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto musi jeszcze raz podrosnąć więc blachę przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce do podwojenia swojej objętości. W między czasie robimy kruszonkę. Kruszonka 1 łyżka margaryny 1 łyżka cukru pudru 4 łyżki mąki pszennej Wszystkie składniki siekamy szybko by masło margaryna(...)wyciskamy dołek praktycznie do samej blaszki w każdej bułeczce. Wypełniamy dołki dużą ilością schłodzonego budyniu. Budyń posypujemy mieszanką kandyzowanych owoców i gotową kruszonką. Piekarnik rozgrzewamy do 180*C i pieczemy około 20-25 min do zrumienienia sie ciasta

Piekielna Kuchnia Pati
zapiekane owoce: Śliwki pod migdałową kruszonką! Przepyszny deser z piekarnika! 155

Dzisiaj na moim insta stories pokazywałam Wam nasz szybki patent na zapiekane owoce dokładnie śliwki pod kruszonką migdałową. Zapiekane owoce idealnie smakują na śniadanie, jako deser czy podwieczorek. Są świetną alternatywą dla ciast i czasochłonnych deserów. Robimy je bardzo często jesienią w różnych wariantach, ale dzisiaj pogoda taka trochę jesienna więc poszły śliwki do piekarnika.  Dokładny filmik możesz obejrzeć(...)dzisiaj było co nie miara przy fotkach, zazwyczaj zawsze się wygłupiamy, jak robimy zdjęcia, ale rzadko je publikujemy. Dzisiaj wyjątek może i Wam poprawimy humor ;-))) PRZEPIS NA ŚLIWKI POD KRUSZONKĄ MIGDAŁOWĄ - około 2 kg śliwek dużych i dojrzałych - olej kokosowy do wysmarowania formy Na kruszonkę około: - 4 łyżki masła kokosowego lub oleju kokosowego (zamiennie masło) - 8 łyżek mąki pszennej

SMYKWKUCHNI
TYMIANKOWE TARTALETKI Z KARMELIZOWANĄ PAPRYCZKĄ CHILI, CZOSNKIEM I KOZIM SEREM 183

świeży tymianek * świeża chili – 1 szt * miękki kozi ser – 100 g * twardy kozi ser – 100 g * sól, pieprz SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: KRUCHE CIASTO: Mąkę przesiewamy z solą dodajemy posiekany tymianek oraz zimne masło, siekamy a następnie rozcieramy palcach na kruszonkę. Dodajemy żółtko i wodę, szybko zagniatamy, zawijamy w folię i odstawiamy na ok. 15 minut do zamrażalnika. Schłodzone ciasto wałkujemy, wylepiamy

Ostra na Słodko
Muffiny waniliowe z porzeczkami i kruszonką 177

jednej misce.  Suche (mąkę, sól, cukier, proszek, ziarenka wanilii) - w drugiej. Mokre wlać do suchych, wymieszać szybko i niedbale. Wrzucić do ciasta porzeczki, jeszcze raz wymieszać łyżką. Rozłożyć do przygotowanej formy wyłożonej papilotkami. Posypać kruszonką. Piec

Słodkie inspiracje
Szarlotka z kruszonką 137

pieczenia. • Na tarce o grubych oczkach zetrzeć masło do mąki. • Ucierać mąkę z masłem między dłońmi jak kruszonkę. • W środku zrobić dołek, wlać żółtka i wymieszać wskazującym palcem. • Szybko zagnieść ciasto, przełożyć na talerzyk, przykryć papierkiem po maśle i odstawić do lodówki na co najmniej 30 minut. Ciasto bardzo

To co kocham