ciasto z kruszonka - 4855 przepisów (strona:209/324)

Knedle ze śliwami 254

teraz za kruszonkę: Wszystkie składniki umieszczamy w misie z założonym ostrzem do wyrabiania. Uruchamiamy na 30 sekund przy prędkości 12, a następnie przesypujemy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170⁰C na kilka minut (do uzyskania złotego koloru). Kruszonkę studzimy, a następnie ponownie miksujemy na prędkości 12. Kolejnym etapem jest przygotowanie ciasta: W misie(...)prędkości 6. Stolnicę podsypujemy odrobiną mąki, przekładamy ciasto i wyrabiamy. Dzielimy na małe kawałki (u mnie wyszło ok 20), rozpłaszczamy, układamy wypestkowaną śliwkę i zlepiamy. Dłońmi nadajemy kulistego kształtu. Knedle wrzucamy na gotującą, osoloną wodę i gotujemy 3 minuty od momentu wypłynięcia na wierzch. Obtaczamy w roztopionym maśle i kruszonce cynamonowej. Sposób przygotowania tradycyjny: Obrane ziemniaki zalewamy wodą, solimy

Kuchnia w czekoladzie
Słodka kanapka z powidłami 178

bukiet z kwiaciarni za miliony monet. Czasem można, a nawet trzeba     pokusić się upiec  proste domowe ciasto. Słodka kanapka   z domowymi powidłami które smażyłam w tamtym sezonie u schyłku lata z bezową pianką i kakaową kruszonką jest pyszna!   Ten pomysł wpadł mi do głowy podczas spaceru, wiedziałam już,   że dam go na konkurs

Wanilia i Kardamon
Ciasto mirabelka na maślance -sezonowe gdy są śliwki ale inne owoce też mogą być 217

Ciasto jest uniwersalne może być pieczone w małej blaszce 24 na 24 i jest wysokie lub w dużej ale będzie niskie .Dobrym atutem jest to że szybko się robi i krótko się piecze tylko 40 min. składniki 2 jajka 1 szklanka maślanki ja miałam truskawkową 1/2 szklanki oleju 2 całe szklanki i 1/4 szkl mąki proszek do pieczenia 1 łyżeczka(...)Pracy jest bardzo mało suche składniki dajemy do jednej miski a do drugiej mokre i pierwsze ucieramy mokre dodając stopniowo suche ,Na koniec wylewamy ciasto na to owoce i jak ktoś chce to zrobić kruszonkę .i pieczemy w temp180st .Zapraszam do komentowania przepisu i miło mi będzie usłyszeć wasze zdanie

Moje Wyroby
Ciasto z twarogiem, rabarbarem i owocami 387

Miałam ogromną ochotę na ciasto . Niestety, nie miałam konkretnego pomysłu. Był w domu rabarbar, a w lodówce 2 kostki twarogu i resztka mrożonych owoców z ubiegłego roku. Zagniotłam ciasto i powstał placek z masą serową, owocowym akcentem i kruszonką. Spontanicznie i pysznie! Upiecz te drożdżówki! ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
CIASTO- KOSTKA TRUSKAWKOWA- Z PIANKĄ I MUSEM TRUSKAWKOWYM 416

równomiernie na piankę truskawkową. Ciasto wstawić do lodówki. Zapraszam Was do korzystania z innych moich przepisów na ciasta z wykorzystaniem truskawek: *  KRUCHE CIASTO Z OWOCAMI I BUDYNIOWĄ PIANKĄ *  DROŻDŻÓWKA Z TRUSKAWKAMI I KRUSZONKĄ *  TRUSKAWKOWA POEZJA

Zrób to smacznie
Karmelizowany rabarbar 282

rabarbarowe z bezą Jogurtowe ciasto na razowej mące Truskawkowo-rabarbarowe ciasto na zimno Ciasto rabarbar truskawka Jogurtowe ciasto z rabarbarem Kruche ciasto rabarbarowe Lekkie ciasto jogurtowe z rabarbarem Drożdżówki z karmelizowanym rabarbarem i imbirową kruszonką Muffiny z truskawkami rabarbarem Muffiny z rabarbarem Sernik z rabarbarem na zimno Jagielnik rabarbarowy Dżem rabarbarowy Domowe lody wiśniowe z karmelizowanym rabarbarem Kompot z rabarbaru

Kulinarne przygody Gatity
Chałka drożdżowa z kruszonką 200

źle. 25 g drożdży około  1 szkl.mleka   10 dkg cukru  50 dkg mąki  1 jajko 25 g masła kruszonka 2 łyżki mąki 1 łyżka wiórków kokosowych 1 łyżka cukru 1 łyżka masła Składniki ciasta wymieszać w misce, zagnieść ciasto.Przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu na 2 godziny. Następnie podzielić ciasto na 6 kawałków. Z każdego

Moje domowe kucharzenie
Tatar śledziowy z marynowanymi pieczarkami na krakersowej kruszonce 195

sklepie lub własnoręcznie upieczone ) Śledzia, szalotkę, pieczarki, koperek i olej wymieszać razem.  Pokruszyć krakersy i na nich ułożyć śledziowego tatara. Ja przygotowałam ciasto na krakersy (bez kminku) i część upiekłam w postaci kruszonki. Na talerzyku ustawiłam pierścień cukierniczy i do środka wsypałam kruszonkę krakersową. Na kruszonkę nałożyłam tatara i docisnęłam go delikatnie łyżeczką nadając odpowiedni kształt. Dopiero wtedy delikatnie

Codzienna kuchnia niecodzienna
Kołacz śląski z rabarbarem i posypką 184

zaczyn drożdżowy do jaj oraz mąkę. Wyrabiaj ciastodopóki nie będzie gładkie i elastyczne. Odstaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Na stolnicy posypanej mąką rozwałkuj ciasto. Ułóż je na blasze. Rozłóż na nim rabarbar, posyp kruszonką. Pozostaw jeszcze około 10 min po czym wstaw do nagrzanego piekarnika (180 st C) i upiecz na złoty kolor.  Po ostudzeniu posyp cukrem pudrem

Gotuj Sam!
Kruche babeczki z kremem (z serka homogenizowanego) 175

Upiec babeczki. Mąkę przesiać na stolnicę i wymieszać z cukrem pudrem oraz szczyptą soli. Suche składniki posiekać z dobrze schłodzonym masłem. W powstałej kruszonce zrobić dołek, wbić w niego zimne żółtka i wymieszać. Ciasto szybko zagnieść (dłońmi), uformować w kulę, owinąć folią do żywności i włożyć do lodówki na 30 minut. Po tym czasie z ciasta zrobić cienkie placuszki

Di gotuje
Kruche babeczki z kremem waniliowo-cytrynowym (z serka homogenizowanego) 216

Upiec babeczki. Mąkę przesiać na stolnicę i wymieszać z cukrem pudrem oraz szczyptą soli. Suche składniki posiekać z dobrze schłodzonym masłem. W powstałej kruszonce zrobić dołek, wbić w niego zimne żółtka i wymieszać. Ciasto szybko zagnieść (dłońmi), uformować w kulę, owinąć folią do żywności i włożyć do lodówki na 30 minut. Po tym czasie z ciasta zrobić cienkie placuszki

Di gotuje
Leniwa drożdżówka ze śliwkami i kruszonką 243

godziny. Po tym czasie wszystko wymieszać i wyrobić jednolite ciasto. Następnie ciasto przełożyć do blaszki. U mnie blaszka 35x25 wyłożona papierem do pieczenia. Na cieście ułożyć połówki śliwek, skórką do dołu. Na wierzchu posypać kruszonką. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 C i piec ok 40-45 minut, funkcja góra-dól.  Kruszonka: 100 g zimnego masła 1/2 szklanki cukru

Monia miesza i gotuje
Kruche ciasto orkiszowe ze śliwkami i kruszonką… 345

To już oficjalne – dołączyłam do grona rozbieganych mam, babć i tatusiów, którzy każdego ranka od poniedziałku do piątku maszerują … Czytaj dalej →

brunetkawkuchni
Miodowe bułeczki z jabłkami 164

duże jabłka Forma:  blacha z piekarnika Przygotowanie: Do jednej miski wsypuję mąkę, cukier i proszek do pieczenia. Dodaję posiekaną margarynę. Rozcieram wszystko jak kruszonkę. Jabłka obieram i kroję w drobną kostkę. Dodaję do ciasta. W drugiej misce miksuję jaja, mleko i rozpuszczony miód. Łączę wszystkie składniki i zagniatam ciasto. Odstawiam na pół godziny. Ciasto rozciągam na stolnicy

Kuchnia co dnia
Kruche babeczki z budyniem i owocami. 241

pieczenia, cukier puder, mieszamy i przesiewamy na stolnicę, dodajemy cukier waniliowy, mieszamy. Do suchych składników dodajemy masło i siekamy, aż uzyskamy konsystencję kruszonki, następnie dodajemy żółtko, chwilę siekamy i szybko zagniatamy rękoma (im krócej to trwa, tym ciasto jest bardziej kruche), zawijamy w folię spożywczą i chłodzimy w lodówce około 60 minut.      350 ml mleka wlewamy

Rozpustne gotowanie