ciasto z kruszonka - 4855 przepisów (strona:217/324)

Chrupiące ciastka czekoladowe 178

przygotowaniu, co można zobaczyć na załączonym do przepisu FILMIE . Ciastka są smaczne, sycące, ale trochę się kruszą podczas jedzenia, więc proszę mieć pod ręką talerzyk. Piękną kratkę do studzenia ciast CAKE COUTURE BIRKMANN , którą widać na załączonych zdjęciach, otrzymałam ze sklepu Leduvel ,który jest dystrybutorem tej marki. Bardzo polecam…   Zapraszam na FILM .       Składniki: 120g miękkiego masła(...)dodać żółtko, wymieszać do połączenia składników. 2. Na maślaną masę przesiać mąkę i kakao, dodać proszek do pieczenia, wymieszać mikserem (ma powstać gęsta kruszonka, patrz FILM ). Dodać poszatkowaną czekoladę, płatki kukurydziane i wymieszać rękoma. 3. Z ciasta formować w rękach kulki wielkości orzecha włoskiego i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, lekko spłaszczać (proszę między ciasteczkami zachować odstępy). Piec

Mała Cukierenka
Chrupiące ciastka czekoladowe 201

przygotowaniu, co można zobaczyć na załączonym do przepisu FILMIE . Ciastka są smaczne, sycące, ale trochę się kruszą podczas jedzenia, więc proszę mieć pod ręką talerzyk. Piękną kratkę do studzenia ciast CAKE COUTURE BIRKMANN , którą widać na załączonych zdjęciach, otrzymałam ze sklepu Leduvel ,który jest dystrybutorem tej marki. Bardzo polecam…   Zapraszam na FILM .       Składniki: 120g miękkiego masła(...)dodać żółtko, wymieszać do połączenia składników. 2. Na maślaną masę przesiać mąkę i kakao, dodać proszek do pieczenia, wymieszać mikserem (ma powstać gęsta kruszonka, patrz FILM ). Dodać poszatkowaną czekoladę, płatki kukurydziane i wymieszać rękoma. 3. Z ciasta formować w rękach kulki wielkości orzecha włoskiego i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, lekko spłaszczać (proszę między ciasteczkami zachować odstępy). Piec

Mała Cukierenka
Ciasto kefirowe z brzoskwiniami 165

proszku do pieczenia - 1 jajko - 1/4 szklanki oleju rzepakowego - 1 mały kefir owoce:  - brzoskwinie w syropie (z puszki) kruszonka: - kruszonka (mąka, cukier, masło) dodatki: - tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania formy Forma: torownica o średnicy 22 cm Przygotowanie: Ciasto przygotowuję według przepisu  Ciasto kefirowe z czereśniami . Owoce kroję na mniejsze kawałki. Ciasto wkładam do nagrzanego piekarnika. Temperatura piekarnika

Kuchnia co dnia
Szarlotka z karmelizowanymi jabłkami 185

Następnie układamy na nim ostudzone jabłka . Resztę cista wyjmujemy z zamrażarki, urywamy niewielkie kawałki i kładziemy na jabłkach, aby utworzyły kruszonkę. Całość wkładamy do nagrzanego do 200st C piekarnika i pieczemy 40-45min na środowym poziomie. Następnie przekładamy ciasto na niższy poziom i pieczemy jeszcze ok. 10-15min w tej samej temperaturze. Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem (świetnie

Zawsze głodna!
Sernik z serka waniliowego między kruchym ciastem czekoladowym 160

Sernik jest przepyszny i oprócz kuszącego aromatu jest baaardzo szybki w przygotowaniu. Masa serowa rewelacyjnie komponuje się z kruchym ciastem czekoladowym. Całość jest lekka, delikatna..., po prostu rozpływająca się w ustach! Koniecznie spróbujcie! (Forma o średnicy 24-26 cm) Ciasto: 2,5 szklanki mąki pszennej (1 szklanka = 250 ml; około 425g) 3/4 szklanki cukru (180g) 180g margaryny 2 łyżeczki proszku(...)wiaderka, ale może być zwykły homogenizowany) 1/2 szklanki cukru 100g margaryny 1 budyń śmietankowy/waniliowy 2 białka Opcjonalnie: polewa czekoladowa  Przygotować ciasto. Margarynę należy stopić i lekko ostudzić, a następnie wszystkie składniki dokładnie wyrobić - tak jak kruszonkę. Całość podzielić na części: 2/3 i 1/3. Przygotować masę z serka. Margarynę stopić i pozostawić do ostudzenia. Serek wymieszać z cukrem, budyniem

Di gotuje
KRUCHE TARTY Z KREMEM PATISSIERE I BIAŁĄ CZEKOLADĄ / IDEALNY KREM PATISSIERE 168

wanilii – 1 szt * biała czekolada – 80 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: KRUCHE BABECZKI: Mąkę przesiewamy z cukrem, dodajemy masło, siekamy, rozcieramy w palcach na kruszonkę. Dodajemy żółtko, odrobinę śmietany i wszystko razem dokładnie zagniatamy na gładkie ciasto. Zawijamy w folię spożywcza i dostawiamy do lodówki na ok. 30 minut. Po tym czasie wylepiamy foremki i wypiekamy na złoto w 180C. CREME

Ostra na Słodko
KRUCHE BABECZKI Z KREMEM PATISSIERE I BIAŁĄ CZEKOLADĄ 269

wanilii – 1 szt * biała czekolada – 80 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: KRUCHE BABECZKI: Mąkę przesiewamy z cukrem, dodajemy masło, siekamy, rozcieramy w palcach na kruszonkę. Dodajemy żółtko, odrobinę śmietany i wszystko razem dokładnie zagniatamy na gładkie ciasto. Zawijamy w folię spożywcza i dostawiamy do lodówki na ok. 30 minut. Po tym czasie wylepiamy foremki i wypiekamy na złoto w 180C. CREME

Ostra na Słodko
Sernik jogurtowy pieczony. 225

Polecam każdemu spróbować to lekkie, delikatne kremowe ciasto, być może zakochacie się w nim tak jak ja? Składniki na sernik jogurtowy pieczony  na tortownicę o średnicy 28 cm. CIASTO: 250 g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 100 g cukru 1 łyżka startej skórki cytrynowej lub drobniutko pokrojonej  kandyzowanej skórki cytrynowej , lub kilka kropel aromatu cytrynowego(...)Mąkę, proszek do pieczenia, sól, cukier, skórkę z cytryny mieszamy, wysypujemy na stolnicę, dodajemy pokrojoną, zimną margarynę i siekamy nożem, aż uzyskamy kruszonkę. Następnie dodajemy żółtka, nadal siekamy, aż żółtka wstępnie połączą się z resztą ciasta. Teraz szybko zagniatamy ciasto (im mniej ogrzejemy je dłońmi tym lepiej), dzielimy na pół. Jedną częścią wykładamy blaszkę (ja najpierw wyłożyłam ją papierem

Rozpustne gotowanie
Słodkie bułki z porzeczką, budyniem i kruszonką 183

jagodzianek , ale podam go jeszcze raz, aby wszystko było na miejscu ;) Składniki na ciasto:300 ml ciepłego mleka60 g masła1/2 łyżeczki solipół kostki drożdży100 g cukru2 jajka560 g mąkiDodatkowo :porzeczkibudyń waniliowy + mleko, aby go ugotować (robimy tak, jak jest z tyłu na opakowaniu)Kruszonka:1/4 szkl cukru1/4 szkl mąki3-4 łyżki zimnego masłaPrzygotowanie:Bydyń gotujemy według wskazówek na opakowaniu(...)przez chwilę. Odkładamy na bok i odrywamy mały kawałek ciasta. Robimy bułeczkę wielkości mniej więcej piłki do tenisa lub troszeczkę mniejsze i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy aby ponownie się napuszyło.Po tym czasie literatką robimy wgłębienie i nakładamy do niego budyń oraz porzeczki.Przygotowujemy kruszonkę : Masło siekamy nożem z resztą składników, a następnie całość szybko wyrabiamy palcami

charlotte gotuje
Rustykalna tarta (galette) ze śliwkami i masą migdałową 189

sól. Wymieszaj. Dodaj zimne masło pokrojone w kostkę i zacznij rozcierać je w dłoniach z sypkimi składnikami, aż powstanie kruszonka o konsystencji grubego piasku. Wbij żółtko (białko przyda nam się do posmarowania wierzchu tarty), wlej zimną wodę i szybko zagnieć ciasto. Uformuj je w płaski dysk, owiń folią plastikową i wstaw do lodówki na 30 min.  Przygotuj masę migdałową

Chilli Czosnek i Oliwa
Maślane bułeczki do odrywania 329

mleka* 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego Ale-raj Kruszonka: 25 g otrębów pszennych 15 g cukru 15 g masła Do posmarowania 1 jajko małe 1 łyżka mleka Przygotowanie: Mąkę przesiać do misy miksera wlać ciepłe mleko( nie gorące), rozpuszczone letnie masło oraz dodać pozostałe składniki. Mikserem z końcówką do ciast drożdżowych tzw hakiem wyrabiać na najwolniejszych obrotach około 10-12 minut(...)części. U mnie 9 bułeczek z tego 1 piekłam osobno. Z każdej części ciasta uformować kulkę i ułożyć w niewielkich odstępach w tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Tortownica 28 cm. Przykryć ponownie ściereczką i pozostawić do ponownego wyrośnięcia. Z otrębów, cukru i masła przygotować kruszonkę. Wyrośnięte bułeczki posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem i obficie posypać kruszonką. Włożyć do zimnego piekarnika

Ala piecze i gotuje
Rogaliki z jagodami i kruszonką 145

zdecydowanie hitem, jeśli chodzi o drożdżowe wypieki! Zapraszam do wypróbowania :)) Składniki: >Ciasto *50 dag mąki *5 dag drożdży *10 dag masła *150 ml mleka *pól szk cukru *3 żółtka *1 całe jajko *cukier wanilinowy >Farsz: *50 dag jagód *4 łyżki cukru > Kruszonka: *1/2 margaryny * 1 szk mąki *1 szk cukru *cały cukier wanilinowy Przygotowanie: 1. Drożdże rozpuścić(...)dodajemy ciepłe mleko, a następnie całość wyrabiamy, aż ciasto zacznie odchodzić od brzegów naczynia. 6. Ciasto pozostawiamy do wyrośnięcia. 7. Wałkujemy i wycinamy trójkąty. 8. Farsz z jagód nakładamy na iasto i zwijamy w strone wierzchołka. 9.Jajko rozbełtać, posmarować rogaliki i posypać przygotowaną kruszonką. 10. Piec w temp 170 C przez ok. 20 min Smacznego

FITBUuK
Osiemnastowieczne bułeczki z Bath (Bath buns) 172

wymieszaj mąkę, sól i cukier. 3. Do miski dodaj masło w kawałkach i wyrabiaj do momentu uzyskania konsystencji kruszonki. 4. Partiami wlewaj do 'kruszonki' drożdżowe mleko i dokładnie połącz wszystko drewnianą łyżką do momentu, aż ciasto będzie gładkie. 5. Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1h. 6. Blat podsyp mąką i wyłóż

Kuchnia w Słońcu Skąpana
CZEKOLADOWE MUFFINKI Z BORÓWKĄ AMERYKŃSKĄ 117

suchych i bardzo dokładnie mieszamy. Gdy masa będzie zbyt gęsta, można dolać więcej mleka. Formę do muffin, wyłożyć papilotkami, które zapełnić ciastem do 3/4 wysokości. Na wierzch ułożyć kilka owoców borówki (4-5 sztuk) i posypać przygotowaną kruszonką. Piec 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po przestudzeniu, muffinki można udekorować świeżą borówką, przyklejając ją do babeczek za pomocą

Kuchnia w opałach
Kanapki drożdżowe a'la drożdżówki 233

świeżych drożdży 1 łyżka ciepłego mleka 1 łyżka mąki 1 łyżeczka cukru Ciasto : 500 g mąki pszennej ECO u mnie typ 500  Młyn Kopytowa 4 duże żółtka 150 g cukru torebka cukru waniliowego małego 150 ml mleka 100 g masła spora szczypta soli Kruszonka: 75 g mąki 50 g cukru u mnie Diamant 40 g masła Na nadzienie truskawki(...)się kroi chleb. Przygotować dwie blachy. Pokryć je papierem do pieczenia. Na każdej blasze układać "kanapki" ciasta. Powinno wyjść 12 dużych ciach. Każdy krążek spłaszczyć w środku, tam będziemy nakładać najpierw powidła śliwkowe a następnie na wierzch- truskawki. Przygotowujemy kruszonkę. Z podanych składników , najlepiej rękami robimy kruszonkę- rozcieramy składniki między palcami. Ja użyłam robota. Posypać kruszonką truskawki po wierzchu. Jeśli

Z Kuchni Do Kuchni
Ciasto kruche - najprostsza tarta jabłkowa z malinami 317

witam Was w końcu na stronie przepisem. :) Z okazji niedzieli zapraszam Was na pachnące wanilią kruche maślane ciasto - tartę pełną jabłek i malin. Zachęceni? Jeszcze nie? Dodam,że jest naprawdę prosta w wykonaniu i pyszna! Tarta jabłkowa z malinami Składniki: a)kruche ciasto 1 kostka schłodzonego masła, pokrojonego na kawałki (200 gram) 2,5 szklanki mąki krupczatki 3 łyżki cukru(...)pokrój masło na małe kawałki. (ok 1-2cm/1-2cm) 2. Posiekaj szybko masło z mąką i cukrem tak by masa  przypominała kruszonkę. 3. Dodaj żółtka i sól. Szybko zagnieć. 4. Jeżeli masz problem z wyrobieniem ciasta i uformowaniem go w kulę - dodaj odrobinę lodowatej wody. (ok. 1 łyżki) 5. Z ciasta uformuj kulę, obwiń folią spożywczą i schłodź

U Fiolki