ciasto z kruszonka - 4855 przepisów (strona:210/324)

Kruche ciasto orkiszowe ze śliwkami i kruszonką… 304

To już oficjalne – dołączyłam do grona rozbieganych mam, babć i tatusiów, którzy każdego ranka od poniedziałku do piątku maszerują … Czytaj dalej →

brunetkawkuchni
Miodowe bułeczki z jabłkami 149

duże jabłka Forma:  blacha z piekarnika Przygotowanie: Do jednej miski wsypuję mąkę, cukier i proszek do pieczenia. Dodaję posiekaną margarynę. Rozcieram wszystko jak kruszonkę. Jabłka obieram i kroję w drobną kostkę. Dodaję do ciasta. W drugiej misce miksuję jaja, mleko i rozpuszczony miód. Łączę wszystkie składniki i zagniatam ciasto. Odstawiam na pół godziny. Ciasto rozciągam na stolnicy

Kuchnia co dnia
Kruche babeczki z budyniem i owocami. 225

pieczenia, cukier puder, mieszamy i przesiewamy na stolnicę, dodajemy cukier waniliowy, mieszamy. Do suchych składników dodajemy masło i siekamy, aż uzyskamy konsystencję kruszonki, następnie dodajemy żółtko, chwilę siekamy i szybko zagniatamy rękoma (im krócej to trwa, tym ciasto jest bardziej kruche), zawijamy w folię spożywczą i chłodzimy w lodówce około 60 minut.      350 ml mleka wlewamy

Rozpustne gotowanie
Tarta z musem z rabarbaru i bitą śmietaną 180

żółtka 100 gram masła 30 gram cukru 2 łyżki zimnej wody szczypta soli Masło, mąkę, sól, cukier wymieszać i rozetrzeć w palcach na kruszonkę. Dodać żółtka i wodę, a następnie szybko zagnieść gładkie ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na minimum pół godziny, żeby ciasto się chłodziło. Po wyjęciu ciasta z lodówki, rozwałkować nadając mu kształt koła

kulinarnyswiatdomi
Sernik na zimno z karmelizowanym rabarbarem 175

rabarbaru Jogurtowe ciasto na razowej mące z rabarbarem Truskawkowo-rabarbarowe ciasto na zimno Ciasto rabarbar truskawka Jogurtowe ciasto z rabarbarem Kruche ciasto rabarbarowe Lekkie ciasto jogurtowe z rabarbarem Drożdżówki z karmelizowanym rabarbarem i imbirową kruszonką Muffiny z truskawkami rabarbarem Muffiny z rabarbarem Domowe lody truskawkowo-rabarbarowe Lody rabarbarowe Domowe lody truskawkowe z karmelizowanym rabarbarem Sernik z rabarbarem na zimno Sernik

Kulinarne przygody Gatity
Strucla makowa 121

makowcem. W sieci dostępnych jest wiele różnych przepisów na ten wypiek, jednak dla mnie absolutnie bezkonkurencyjna jest strucla makowa mojej mamy. Pulchne drożdżowe ciasto zawinięte z dużą ilością pysznej makowej masy i chrupiącą kruszonką. Znika w ekspresowym tempie

Milion Smaków
Seromakowiec 596

pieczenia) przesiewamy i dokładnie mieszamy. Dobrze schłodzone masło ścieramy do mąki na tarce. Palcami łączymy starte masło z mąką na grubą kruszonką. Dodajemy żółtka (białka dodamy ubite do masy makowej), śmietanę i lodowatą wodę. Szybko wyrabiamy ciasto. Dzielimy je na 2 części ( 2/3 i 1/3 porcji), wkładamy do woreczków i chłodzimy przez 1 godzinę w lodówce. Zrobiłam o 1/3 ciasta

mojewypiekiinietylko
Drożdżówki z malinami i kruszonką 184

Drożdżówki upiekłam wczoraj ranodla naszych popołudniowych gości :) Ciasto drożdżowe robię na pamięć. Pomyślałam - uwinę się szybko, wsadzę do piekarnika i położę Franka na pierwszą drzemkę. O

bistro mama
Drożdżówki z budyniem, dżemem porzeczkowym i imbirową kruszonką 193

łyżki cukru szczypta soli (tj. 1/4 łyżeczki) Składniki na budyń: 300 ml mleka 3 żółtka 50 g cukru waniliowego 20 g mąki pszennej 20 g mąki ziemniaczanej Składniki na kruszonkę: 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej 5 łyżek cukru 1 łyżeczka zmielonego imbiru 60 g roztopionego masła Dodatkowo: dżem z czarnej porzeczki 150 - 200 g (lub dżem z jakichkolwiek kwaśnych owoców(...)torebki, cały czas mieszając do zgęstnienia. Gotowy budyń przełożyć do miseczki i przykryć folią spożywczą, tak aby folia dotykała budyniu. Wystudzić Kruszonka: Wszystkie składniki wyrobić pomiędzy palcami Dwie płaskie blachy (te od piekarnika) wyłożyć papierem do pieczenia Jak ciasto wyrośnie jeszcze raz krótko wyrobić i podzielić na 12 części. Uformować kulki - bułeczki, następnie ułożyć na blachach w sporych odległościach

IMPRESJA SMAKU
Makowiec z kruszonką 154

makowiec :) zawsze piekłam klasyczne ale tym razem będzie coś innego ,co prawda też zwijany ale płaski ,z kruszonką i lukrem :) z podanej porcji wychodzą dwie sztuki ,są dość duże ale to nie problem bo przecież w święta zje się każdą ilość :) Składniki : Ciasto : - 600 g mąki pszennej u  mnie typ 550 - 260 ml letniego mleka(...)posypujemy delikatnie mąką , przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę, Po tym czasie wyrabiamy krótko ciasto i dzielimy na dwie części, wałkujemy na prostokąt i nakładamy połowę masy makowej, zwijamy roladę ,boki zawijamy pod spód, dociskamy całość na płasko ale delikatnie , nakłuwamy widelcem smarujemy mlekiem , z kruszonki robimy "płatki" i układamy na makowcu , przykrywamy ściereczką ,drugiego robimy tak samo . Odstawiamy

Wypieki Rene
Drożdżówka ze śliwkami 187

Ciasto drożdżowe 15g suchy drożdży instant lub 30 g świeżych 400-480 g mąki pszennej 1 szklanka letniego mleka  80 g rozpuszczonego i schłodzonego masła 1/2 szklanki cukru 1 jajko 2 żółtka otarta skórka z jednej cytryny 1/2 łyżeczki pasty waniliowej szczypta soli 1 kg śliwek połówek bez pestek 1 łyżkę bułki tartej Kruszonka 180 g mąki pszennej(...)rozciągnąć w dłoniach.  Posypcie wierzch bułką tartą i ułóżcie połówki śliwek rozcięciami do góry, aby sok nie wsiąkał w ciasto. Odstawcie do wyrośnięcia- powinno solidnie się napuszyć. U mnie trwało to około 75 minut. Posypcie kruszonką. Piec w temperaturze 180 stopni około 35-40 minut. Powodzenia

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Drożdżówki z serem i rabarbarem 158

Prezentuję dziś kolejny wypiek z rabarbarem, wszechobecnym na straganach. :-) Drożdżówki są miękkie, delikatne, długo zachowują świeżość. Zazwyczaj ciasto drożdżowe na drugi dzień po upieczeniu już mi nie smakuje, w tej wersji zjadłam ze smakiem. I kruszonka... koniecznie duża ilość kruszonki. :-) Próbowałam też zastąpić rabarbar truskawkami, ale efekt nie był już tak rewelacyjny. Inspirowałam się przepisem z bloga Moje Wypieki. Drożdżówki(...)cukru 250g białego sera + 3 łyżki cukru Kruszonka: 1/2 szklanki mąki 4 łyżki cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 60g zimnego masła 1.Do miski przekładamy mąkę, mieszamy ją z suchymi drożdżami. W drugiej misce mieszamy mleko, cukier, jajko i żółtko. Składniki płynne przelewamy do składników suchych, dodajemy masło, sól. Zagniatamy na gładkie ciasto. Pozostawiamy do wyrośnięcia na około 1h. 2. Wyrośnięte

Szefowa kuchni
Szarlotka z rabarbarem. 156

buchtach z jego dodatkiem i  kruchej, rabarbarowej tarcie na wypiek z jego zastosowaniem. Uwielbiam szarlotki, bo są soczyste i pyszne, a ta z dodatkiem rabarbaru jest rewelacyjna. Słodkie ciasto skrywające kwaskowate, jabłkowo-rabarbarowe wnętrze. Klasyk w nowej odsłonie. Polecam!!! Składniki na szarlotkę z rabarbarem  na blaszkę o wymiarach 24x28 cm 400 g mąki pszennej (ja zmieszałam tortową(...)Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem, przesiewamy na stolnicę, dodajemy cukier waniliowy, margarynę i kroimy wszystko, aż otrzymamy coś na kształt kruszonki. Teraz dodajemy żółtka, chwilę wyrabiamy nożem, a następnie szybko zagniatamy ciasto (jeśli jest zbyt sypkie dodajemy śmietanę), wkładamy na godzinę do lodówki. W tym czasie myjemy, obieramy i kroimy rabarbar w około 2 centymetrowe kawałki

Rozpustne gotowanie
Drożdżówki 182

słowy to, na co mamy ochotę Kruszonka: 1 łyżka masła 1 łyżka cukru 1 łyżka mąki Lukier: 2 łyżki soku z cytryny 1 szklanka cukru pudru Łączę ciepłe (nie gorące!) mleko z drożdżami, łyżką cukru i łyżką mąki. Odstawiam do wyrośnięcia. Zaczyn dodaję do reszty mąki, cukru, margaryny, jajka, soli, aromatu i wyrabiam ciasto mikserem około 8 minut (ciasto drożdżowe(...)cieście, do których dam owoce i budyń. W zależności od użytego składnika można posypać je delikatnie bułką tartą, aby ciasto nie rozmiękło. Po ułożeniu na bułeczkach śliwek i budyniu, odstawiam je do wyrośnięcia. W tym czasie nożem lub mikserem wyrabiam kruszonkę z podanych składników. Posypuję nią wyrośnięte drożdżówki. Piekę 25- 30 minut w 180 stopniach. Podgrzewając delikatnie sok z cytryny

Wrzosowa Polana
Ciasto z cynamonem i jabłkami 214

rodzynki. Wszystko dokładnie i powoli mieszamy, aż powstanie gęsta masa Przelewamy ją do tortownicy- wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą.  Ciasto pieczemy w 180°C przez 45 minut. Podajemy po wystudzeniu można obsypać cukrem pudrem. Ja zrobiłam kruszonkę.  przepis stąd Kruszonka: 1/2 szklanki mąki 1/3 szklanki cukru ok.1/4 - 250 gramowej kostki masła lub margaryny Wszystkie składniki połączyć

Proste Potrawy