ciasto z kruszonka - 4855 przepisów (strona:203/324)

Najprostsze i najszybsze ciasto z truskawkami i kruszonką (bez miksera) 181

Zgadza się, to jedno z najłatwiejszych i najszybszych ciast, których dodatkowym atutem jest pyszny smak. Naprawdę przepis jest dość banalny i nie ma opcji, aby ciasto się nie udało. Jego przygotowanie przypomina pieczenie muffinków, z tymże w tym przypadku została użyta jedna, większa blaszka. Mi nawet smakowo odrobinę przypomina drożdżówkę... Takie ciasto doskonale sprawdzi się w przypadku niespodziewanych gości(...)formy uprzednio wysłanej papierem do pieczenia, a na jej wierzchu równomiernie ułożyć połówki truskawek - przekrojoną stroną do góry.  Przygotować kruszonkę.  Masło, cukier i mąkę dokładnie połączyć, a następnie rozetrzeć palcami i umieścić na owocach. Ciasto piec w rozgrzanym piekarniku przez około 40-50 minut (do tzw. "suchego patyczka") w 180 stopniach.  Po ostudzeniu można posypać cukrem pudrem

Di gotuje
Paszteciki na piwie. 172

Często wracam do starych, sprawdzonych receptur, by cieszyć się ich smakiem na nowo i dzielić się nimi z najbliższymi. Paszteciki na piwie (i do piwa ;)) charakteryzują się kruchym, smakowitym ciastem, idealnie harmonizującym się z soczystym nadzieniem. Co do nadzienia właśnie, posłużyć nam może za nie niemal wszystko na co mamy ochotę np. kapusta (z grzybami i cebulką lub nawet bigos(...)zimnego masła 1 płaska łyżeczka soli 1/2 szklanki zimnego piwa      Mąkę mieszamy z solą, dodajemy pokrojone masło i siekamy aż do otrzymania kruszonki, następnie dolewamy tyle piwa, aż otrzymamy zwarte, gładkie ciasto. Teraz ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na co najmniej 30 minut do lodówki. NADZIENIE: 1 duża cebula lub 2 małe 300 g pieczarek

Rozpustne gotowanie
Piknik Smakosza vol.4 - relacja 153

smacznego upiekłam ? Powiem, że nie tylko piekłam ;) A na moim stole pojawiły się: * torcik brownie z malinami i tymiankiem *  kruche ciasto z serem i porzeczkami * pomarańczowe muffiny z jagodami i kruszonką * francuskie tartaletki z karmelizowaną cebulą i tymiankiem * tarta z grzybami, rozmarynem i gorgonzolą * calzone z cukinią i gorgonzolą * sandwiche - z kurczakiem, z jajkiem, z falafelkami * deser z mascarpone

kolorowotorcikowo
Crumble z jagodami 145

Crumble to nic innego jak owoce zapiekane pod kruszonką. Możecie zrobić je na wiele sposobów, zamiast jagód świetnie nadadzą się maliny, porzeczki, jeżyny czy agrest –

Ciastkozercy
Szarlotka na kruchym cieście 170

zrobienie ciasta. Do mąki dodajemy masło i za pomocą rąk ,,kruszymy" to masło, aby było w bardzo małych kawałeczkach.  Do kruszonki z masła i mąki dodajemy, cukier, cukier waniliowy, żółtka i zagniatamy za pomocą rąk ciasto ( Czasami ciasto nie chce się zagniatać, wtedy należy dodać trochę wody (2-3 łyżeczki)). Chłodzimy w lodówce przez

Kuchnia Łukasza
Crumble kokosowe z rabarbaru 125

jakiegoś czasu na straganach możemy spotkać rabarbar. Pierwsze co robimy zawsze z rabarbaru to drożdżowe lub jogurtowe ciasto, później pewnie jakieś muffinki, kompot az w końcu mamy ochotę na coś innego. Dzisiaj proponuję Crumble kokosowe z rabarbaru a niebawem możecie wyczekiwać przepisu na lodu rabarbarowe. Składniki: 100 g masła 5 łyżek mąki 4 łyżki cukru 4 łyżki płatków jaglanych(...)mąką ziemniaczaną. Syrop możemy wykorzystać np.do lodów rabarbarowych. Przepis napiszę dla Was niebawem. Formę ceramiczną tzw.kokilkę smarujemy masłem. Wykładamy rabarbar i posypujemy kruszonką.  Gdyby zdarzyło Wam się zapomnieć o tym że ciasto się chłodzi w zamrażalniku i zamarzłby, należy je później zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Pieczemy 35 minut w piekarniku nagrzanym do 180 C góra dół

Życie zaczyna się w kuchni
Strucla drożdżowa z serem i jagodami 639

borówkami i zwijamy w ciasny rulon. Przekrawamy na pół, wykładamy oba strucle na małą blaszkę i nacinamy w środku do połowy głębokości ciasta. Odstawiamy na 20-30 minut do wyrośnięcia.5. W międzyczasie łączymy składniki kruszonki.6. Posypujemy kruszonką.7. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 35 minut.8. Po upieczeniu studzimy na kratce.Smacznego

Kuchnia domowa Ani
SERNIK NA CZEKOLADOWYM SPODZIE 173

łyżka kakao Przygotowanie: Kruszonka - ze składników podanych wyrobić kruszonkę. Schłodzić w lodówce. najlepiej zrobić to dzień wcześniej, wtedy bardzo dobrze się schłodzi.  Masa serowa - jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym, potem dodać ser zmielony przez maszynkę, a na koniec wsypać budyń wymieszać na jednolita masę.  Ciasto kakaowe - margarynę, cukier, wodę i kakao gotować na małym ogniu(...)Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, a boki posmarować margaryną i obsypać bułką tartą. Na spód formy wylać ciasto kakaowe, następnie bardzo delikatnie wyłożyć masę serową najlepiej porcjami, na końcu wierzch posypać kruszonką.  Piec 50 - 60 minut w temperaturze 180 - 200 stopni

Ciastka - domowe słodkości
Szarlotka z serkiem i kruszonką 398

szkl mąki 3-4 łyżki cukru pół kostki margaryny 2 łyżki wiórek kokosowych Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach Kruszonkę również przygotować wcześniej rozcierając wszystkie składniki by wytworzyły się grudki, wstawić do lodówki. Zagnieść ciasto z podanych produktów, Rozłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, o wym ok 30x22 Ser i wszystkie dodatki włożyć do kubka blendera(...)zmiksować dobrze i wylać na ciasto. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 st na ok 15- 17 min . ser powinien zaczynać bokami sie rumienić. Jabłka wymieszać z cukrem przed samym wyłożeniem , rozłożyć równo na serze , przykryć kruszonką. Piec kolejne 15 do 20 min aż kruszonka nabierze złotego koloru

Gotowanie jest łatwe
Sernik z malinami i śliwkami na kakaowym spodzie 195

momentu, aż wszystkie składniki połączą się w jedną całość/kulę. Można również wyrabiać ręcznie, wówczas najpierw należy posiekać mąkę z masłem, na drobną kruszonkę, dodać jajko, cukier i szybko wyrobić dłońmi aż ciasto uformuje się w zwartą kulę. Ciasto spłaszczyć, zawinąć w folię, wstawić do lodówki na godzinę lub do zamrażarki na pół godziny. Formę do pieczenia wyłożyć papierem

moj przepis na
Number cake – prosty i efektowny torcik urodzinowy 83

Number cake Prosty w wykonaniu i bardzo efektowny torcik urodzinowy. Wykonanie ciasta jest dość czasochłonne, ale możemy sobie prace trochę rozłożyć w czasie. Kruche blaty spokojnie można upiec dzień wcześniej, natomiast przełożenie kremem powinno nastąpić rano w dzień podania, ponieważ ciasto musi mieć czas, aby zmięknąć. Torcik dekorujemy dopiero przed podaniem, gdyż krem śmietankowy może rozpuścić nam np beziki(...)miski przesiewamy mąkę, dodajemy zmielone migdały i masło pokrojone w kostkę. Mieszamy wszystko rozcierając palcami, do czasu, aż powstanie coś w formie kruszonki *** *** Dodajemy cukier, sól i jajko. Zagniatamy wszystko, do momentu, aż uzyskamy jednolite ciasto. Formujemy kulkę, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na około 1 godzinę *** *** Z papieru wycinamy cyfrę o formacie A4 (wielkość kartki do drukarki

Blog z Apetytem
Chałka z kruszonką 185

Składniki na zaczyn:20 g świeżych drożdży1 łyżeczka cukru2 łyżki mąki1/3 szklanki ciepłego mlekaSkładniki na ciasto:3 i 1/2 szklanki mąki pszennej1 jajko1 łyżeczka soli3 łyżki cukru1/3 szklanki ciepłej wody50 g masłaSkładniki na kruszonkę:50 g masła3 łyżki mąki pszennej2 łyżki cukruDodatkowo:1 jajko do posmarowania chałkiPrzepis na zaczyn:Do miski przekładamy pokruszone drożdże, dodajemy łyżeczkę cukru, mąkę oraz ciepłe(...)było gładkie. Z tak przygotowanego ciasta formujemy kulę i pozostawiamy w misce, którą przykrywamy ściereczką i stawiamy w ciepłym i ciemnym miejscu na ok. 50 minut. Po tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość. Musimy je ponownie zagnieść i podzielić na trzy identyczne wałeczki (im wałeczki dłuższe tym dłuższa i węższa będzie nasza chałka). Z wałeczków zaplatamy warkocz, a jego

Emcia Pichci
Drożdżowe bułeczki z jabłkami (3 wersje) 141

każdy obdarowany znalazł coś dla siebie. Dla słodkożerców jest wersja wyłącznie z jabłkami i z kruszonką. Ci którzy lubią smaki słodko-kwaśne pewnie wybiorą wersję z marmoladą z pigwowców, a wysokociśnieniowcy być może sięgną po bułeczki z konfiturą z aronii . Składniki: Ciasto 500 g mąki pszennej typ 480 2 małe jajka 7 g drożdży suszonych 2 łyżki masła lub margaryny(...)łyżeczki cynamonu 1/4 łyżeczki kardamonu konfitura (u mnie z aronii i jabłek) marmolada (u mnie z pigwowców) Kruszonka 100 g mąki 50 g masła 50 g brązowego cukru Roztrzepać jajka widelcem w małej miseczce. Wymieszać ze sobą suche składniki ciasta. Dodać do nich masło lub margarynę. Rozetrzeć tłuszcz w rękach z suchymi składnikami. Dodać roztrzepane jajka. Wymieszać. Dolewać stopniowo mleko

Weekendy w domu i ogrodzie
DROŻDŻOWIEC Z CZARNĄ PORZECZKĄ I ŚLIWKAMI 166

maki 1/2 szkl. cukru 2 jaja + 2 żółtka 5 dkg drożdży 12.5 dkg masła (margaryny) 1/2 szkl. mleka aromat cytrynowy lub skórka otarta z 1 sparzonej cytryny Na kruszonkę: 150g mąki 100g cukru 80g prawdziwego masła Do posypania: cukier waniliowy  Wykonanie: Z drożdży, mleka ,łyżeczki cukru i łyżeczki mąki zrobić rozczyn, odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Ja w chłodne(...)roztopiony, ciepły tłuszcz, aromat  i wyrośnięty rozczyn. Całość dobrze wyrobić. Pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu, aż ciasto podwoi swoją objętość.  Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blachę, na to wyłożyć pokrojone truskawki, posypać wierzch kruszonką a kruszonkę delikatnie cukrem waniliowym. Ponownie odstawić w ciepłe miejsce na ok 15 -20 min. Piec ok.45 minut. w temp.175st

Walijskie Pichcenie
Domowe ravioli z piersią indyka, ricottą, cukinią, szpinakiem i porem, z sosem Marinara 212

posiekać. Wymieszać wszystko w misce, dodać ser ricotta. Przyprawić solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Wbić dwa jajka i dobrze wymieszać. Przygotowanie ciasta na ravioli: Do miski przesiać mąkę, dodać sól. Wbić jajka. Wszystko wymieszać łyżką, aż zrobi kruszonka, a następnie wyrobić krótko ręcznie tylko do połączenia składników (najpierw w misce, później na stolnicy lub desce) . Ciasta nie wyrabiać zbyt długo

Moja Delicja

Proponowane wyszukiwania