Kolejny pomysł na pyszną drożdżówkę. Tym razem zmieszałam standardowy smak ciasta z ciastem kakaowym. Miałam lekkie obawy, jednak po wyciągnięciu z piekarnika a następnie skosztowanie kawałeczka przekreśliło wszelkie wątpliwości ;) Zapraszam na pachnącą, aromatyczną, mięciutką w środku i chrupiącą na zewnątrz (za sprawą kruszonki) drożdżóweczkę :) Składniki: - 200 ml mleka - 50 g drożdży - 600 g mąki pszennej - 1/4 kostki miękkiej margaryny(...)odwrót :) i zawijamy w roladę. Wkładamy do blaszki wyłożonej papierem i odstawiamy do jego wyrośnięcia na 25-30 minut. Kiedy ciasto nam podrośnie smarujemy je żółtkiem rozmieszanym z odrobiną ciepłej wody, aby nabrało ładnego koloru i kruszonka się przykleiła. Składniki na kruszonkę wyrabiamy aż składniki się połączą w małe, niekształtne kulki ( na pewno wiecie o co mi chodzi ;D) Posypujemy
Zdrowie na języku :Pkiedy dostałam ten przepis wszystko się odmieniło. Nareszcie moje ciasto drożdżowe zawsze się udaje! Trudno się kroił, bo jeszcze gorący! SKŁADNIKI: 1/2 kg. mąki 3 jajka(2 żółtka+ 1 całe) 1/2 kostki margaryny 2 cukry waniliowe 5 dag. drożdży 1/4 l mleka 3/4 szkl. cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia KRUSZONKA 1/2 kostki margaryny(rozpuścić) 12,5 dag. cukru(...)drożdże zasypać łyżką cukru, wlać letnie mleko(nie muszą rosnąć), jajko utrzeć na pulchną masę, margarynę rozpuścić, wszystkie produkty połączyć , wyrobić ciasto na gładką masę, tak aby odchodziło od ręki, rozłożyć owoce, posypać kruszonką( jeśli dodacie krupczatkę kruszonka będzie bardziej miękka), włożyć do pieca, piec w temp. 180 stopni
Kuchnia Beatyjeśli czujesz, że nie dasz rady, a przerażenie nie odstępuje Cię na krok. Przetrwanie trudnych dni, to tak naprawdę klucz do sukcesu. Tego, który daje najwięcej satysfakcji. Składniki na ciasto: 500 g mąki pszennej 35 g drożdży 1 szklanka mleka 60 g masła w temp. pokojowej 2 jajka 2 łyżki cukru 1 cukier waniliowy skórka z 1 cytryny sól 500g(...)cukier waniliowy, skórkę z cytryny oraz mleko z rozpuszczonymi drożdżami. Łączymy składniki i zostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Składniki na kruszonkę: 200 g mąki 120g masła w temp. pokojowej 120g cukru Sposób wykonania: Po wyrośnięciu ciasto delikatnie przenosimy na blaszkę, dodajemy na wierzch ulubione owoce połączone z 2 łyżkami mąki ziemniaczanej. Składniki na kruszonkę łączymy razem. Odstawiamy
Kuchnia Pani WiosnyPoznaj super przepis na owoce pod kruszonką ! Według mnie jest to deser idealny. Szczególnie, gdy nie masz czasu na pieczenie ciasta a potrzebujesz bardzo szybko zrobić pyszny deser, który zawsze wychodzi. Aby zrobić owoce zapiekane pod kruszonką możesz też użyć tylko jednego typu owoców, lub wymieszać razem zupełnie inne owoce. Oprócz tych, które wymieniłam bardzo dobrze sprawdzą się też
AniaGotuje.plchętnie wykorzystywany w polskiej kuchni - najczęściej do ciast i słodkich potraw, ale nie tylko. Śmiało możemy go użyć jako panierki, np. do ryb, tworząc tym samym niezapomnianą kompozycję smaków. Z dodatkiem bakalii stanowi też wyśmienitą masę do nadziewania kruchych babeczek czy wypieków z ciasta francuskiego. Makowiec japoński. Składniki na ciasto półkruche (forma 35 x 26 cm): - mąka krupczatka(...)cukier puder, proszek do pieczenia) przesiewamy i dokładnie mieszamy. Dobrze schłodzone masło ścieramy do mąki na tarce. Palcami łączymy starte masło z mąką na grubą kruszonkę. Dodajemy żółtka, śmietanę i lodowatą wodę. Szybko wyrabiamy ciasto. Przekładamy do woreczka i wkładamy na noc do lodówki. Na drugi dzień wałkowujemy na wielkość blaszki (ciasta trochę zostanie, można za jednym zamachem upiec kilka
mojewypiekiinietylkochętnie wykorzystywany w polskiej kuchni - najczęściej do ciast i słodkich potraw, ale nie tylko. Śmiało możemy go użyć jako panierki, np. do ryb, tworząc tym samym niezapomnianą kompozycję smaków. Z dodatkiem bakalii stanowi też wyśmienitą masę do nadziewania kruchych babeczek czy wypieków z ciasta francuskiego. Makowiec japoński. Składniki na ciasto półkruche (forma 35 x 26 cm): - mąka krupczatka(...)cukier puder, proszek do pieczenia) przesiewamy i dokładnie mieszamy. Dobrze schłodzone masło ścieramy do mąki na tarce. Palcami łączymy starte masło z mąką na grubą kruszonkę. Dodajemy żółtka, śmietanę i lodowatą wodę. Szybko wyrabiamy ciasto. Przekładamy do woreczka i wkładamy na noc do lodówki. Na drugi dzień wałkowujemy na wielkość blaszki (ciasta trochę zostanie, można za jednym zamachem upiec kilka
mojewypiekiinietylkogodziny ) Przygotować kruszonkę : ok. pól kostki masła, 3/4 szklanki mąki, 3/4 szklanki cukru, pól paczki cukru waniliowego ( pozostałego od ciasta) Po 2,5 -3 godzinach wszystko dokładnie wymieszać, wyłożyć na blaszkę .Położyć owoce i posypać kruszonką Piec ok. 45 min w temp. 180 -200 stopni C. na złoty kolor. Smacznego
Pysznosci Babci Basitypowych jabłeczników, oprócz ciasta kruchego, które zwieńcza wierzch ciasta (posypka), główną bazę stanowi ciasto drożdżowe, serdecznie polecam, szczególnie w okresach, gdy inne krajowe, świeże owoce są trudno osiągane. Składniki: (na dużą formę z piekarnika) Na ciasto drożdżowe: *Zaczyn: 50 g drożdży świeżych 1 łyżka cukru 0,5 szklanki mleka 1,5 łyżki mąki *Ciasto właściwe: 50 dag mąki(...)ciepłe miejsce na około 15 min w ciepłe miejsce do "ruszenia" drożdży. *Ciasto właściwe: Mąkę przesiać, dodać cukier, szczyptę soli i przemieszać. Następnie dodać letnie mleko, roztrzepane jajko z żółtkiem i przygotowany wcześniej zaczyn. Wyrobić ciasto. Pod koniec wyrabiania wlać roztopione masło i ostudzone masło. Dobrze wyrobione ciasto powinno odchodzić od ręki. Uformować kulę, lekko oprószyć mąką, przykryć ściereczką
My sweet a lifebardzo pyszna. Ciasto bez dodatku jajka jest wyjątkowo smaczne i niebiańsko kruche. Między owocami, a ciastem znajduje się warstwa kokosowa, także niezależnie od ilości dodanych owoców ciasto pozostaje idealnie kruche. Winne, kwaskowate porzeczki idealne komponują się z kruchym ciastem. Super do wakacyjnej kawy na tarasie lub w ogrodzie! Przepis znalazłam tutaj . Polecam! Składniki na ciasto: 250 g maki orkiszowej(...)łyżki cukru/ksylitolu 2 łyżki mleka Wykonanie: do misy wsypać mąkę, dodać cukier, sól oraz pokrojone na małe kawałeczki zimne masło. Rozcierać palcami ciasto z mąką jak na tradycyjne kruche lub miksować mieszadłem miksera planetarnego, aż powstanie drobna kruszonka. Dodawać stopniowo lodowatą wodę i połączyć składniki w gładką kulę, nie zagniatać za długo. Ciasto rozpłaszczyć, zawinąć w folię i włożyć
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!rabarbarowe z bezą Jogurtowe ciasto na razowej mące Truskawkowo-rabarbarowe ciasto na zimno Ciasto rabarbar truskawka Jogurtowe ciasto z rabarbarem Kruche ciasto rabarbarowe Lekkie ciasto jogurtowe z rabarbarem Drożdżówki z karmelizowanym rabarbarem i imbirową kruszonką Muffiny z truskawkami rabarbarem Muffiny z rabarbarem Sernik z rabarbarem na zimno Jagielnik rabarbarowy Dżem rabarbarowy Domowe lody wiśniowe z karmelizowanym rabarbarem Kompot z rabarbaru
Kulinarne przygody Gatityorkiszową, ale jeśli chcecie, możecie użyć cukru i mąki tortowej. Nie rezygnujcie jednak z masła na rzecz margaryny czy oleju, bo smak ciasta bardzo na tym ucierpi ;) W najbliższych planach mam jeszcze drożdżówkę z rabarbarem, truskawkami i kruszonką <3 Już nie mogę się doczekać świeżych truskawek <3 A jakie jest Wasze ulubione ciasto sezonowe? Składniki na małą blaszkę
Ze smakiem i z pasjąOwoce pod kruszonką to dla nas najłatwiejszy deser. W sezonie na gruszki będą gruszki pod kruszonką:) Smak zniewala... Składniki; 1/2 szklanki płatków owsianych, 1
Anioły w kuchniJesień idzie wielkimi krokami skoro już upiekłam tartę ze śliwkami. To takie jesienne ciasto i podobne piekłam jesienią ubiegłego roku. Ale w dzisiejszym są inne śliwki
Smaczna Pyzapyszny, kremowy i zawsze się udaje. Składniki: Kruche ciasto: 1 i 1/2 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru pudru 130 g zimnego masła 2 żółtka Masa serowa: 1 kg. twarogu sernikowego 1 budyń śmietankowy bez cukru „Winiary” 1 szklanka cukru pudru 3 jajka Dodatkowo: 500 g malin Przygotowanie: Kruche ciasto: Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy żółtka, masło i cukier(...)układamy maliny, całość posypujemy startą na tarce o dużych oczkach resztą ciasta. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170°C przez około 1 godzinę. Smacznego Przepis bierze udział w Konkursie na przepis miesiąca na Winiary.pl (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); To też może Cię zainteresować: → Sernik waniliowy z rabarbarem i kruszonką → Sernik dyniowo – piernikowy → Sernik „puszysty” → Sernik na zimno
Oryginalny smakmałe śliwki to wystarczy podzielić je na połowę). Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Składniki kruszonki zagniatamy ze sobą i w palcach formujemy grudeczki. Na stolnicy mieszamy mąkę, cukier, proszek do pieczenia. Dodajemy tłuszcz i siekamy. Następie dodajemy żółtka i pół szklanki kefiru. Zagniatamy. Jeżeli ciasto nie chce się połączyć - dodajemy pozostały kefir. Wyrabiamy, rozwałkowujemy i wylepiamy nim blachę.. Powierzchnię(...)będzie drobne siteczko)*. Następnie wykładamy śliwki układając je pionowo ciasno przy sobie. Posypujemy je bułką tartą. **. Na wierzch wysypujemy kruszonkę. Wkładamy do zimnego piekarnika i pieczemy w 170 'C przez 50-55 minut. * posypka z kakao powoduje, że ciasto nie namięka sokiem z owoców ** bułka tarta wchłania nadmiar soku, jest niewyczuwalna podczas jedzenia Ciasto dołączam do akcji "Ciacho na widelcu
kawawszklance