ciasto z kruszonka - 4855 przepisów (strona:190/324)

Krajanka musli z płatkami owsianymi i owocami 212

Ciasto, a raczej krajanka, która jest czymś pomiędzy batonikami musi, a ciastkami owsianymi.  Możecie użyć do niej zarówno świeżych owoców, takich jak śliwki, borówki, jagody, jabłka, czy też wiśnie, jak i suszonych. W każdej wersji smakuje doskonale. Przepis jest bardzo szybki i prosty w wykonaniu. Pyszna i zdrowa przekąska. Polecam. Krajanka musli z płatkami owsianymi i owocami(...)można zastąpić suszonymi 1 łyżeczka aromatu waniliowego Przygotowanie:Mąkę, cukier, płatki owsiane, otręby umieszczamy w misce, dodajemy masło i zagniatamy  palcami tak aby powstała kruszonka.  Dodajemy wszystkie bakalie oraz  miód. Wyrabiamy ciasto, tak aby składniki się połączyły. Śliwki pozbawiamy pestek i kroimy na małe kawałki. Jeśli używamy śliwek suszonych dodajemy je razem z pozostałymi bakaliami. Blaszkę wykładamy

Mania Gotowania
CIASTO Z RABARBAREM, TRUSKAWKAMI I KRUSZONKĄ 142

cukru (dałam 160g ksylitolu) - 1 łyżeczka proszku do pieczenia ( dałam domowy ) Kruszonka: - 150g mąki pszennej  (dałam 165g orkiszowej typ750) - 80g masła - 100g cukru (dałam 80g cukru trzcinowego z ksylitolem) Dodatkowo: - 600g owoców (dałam 400g rabarbaru i 200g truskawek) - puder do oprószenia ciasta Na małym palniku, na patelni roztopić masło, dodać cukier, następnie mąkę i delikatnie wymieszać. Zdjać z palnika(...)czas miksujemy. Do masy dodajemy po kilka łyżek mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia, po każdym dodaniu dokładnie mieszamy. Ciasto przekładamy do formy (spód wyłożony papierem do pieczenia, boki przesmarowane), wyrównujemy. Wykładamy pokrojone na małe kawałki owoce i obsypujemy kruszonką. Tortownicę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180*C i pieczemy ok.45-50 minut (lub dłużej), do suchego patyczka (sprawdzamy na środku

Smaczne Zdrowe
MUFFINKI Z JAGODAMI I KRUSZONKĄ 117

czekolady gorzkiej WYKONANIE Suche składniki łączymy w 1 misce, mokre w 2 misce. Czekoladę siekamy. Suche składniki łączymy z mokrymi, dodajemy czekoladę gorzką oraz jagody. Ciasto przekładamy do foremek na muffinki. Całość posypujemy kruszonką. Pieczemy 20 min w 180 stopniach

słodki bratek
leniwa drożdżówka z truskawkami i kruszonką... 135

kruszonka - w opisie wszystkie składniki temperatuta pokojowa - świeże drożdże wkruszyć do dużej miski, jajka roztrzepać rózgą na jednolitą masę, wlać na drożdże następnie wsypać cukier, cukier wanilinowy, wlać mleko, olej, wsypać przesianą mąkę, sól, nie mieszać, nie ruszać, nakryć miskę talerzem na 8 godzin na stole kuchennym teraz wystarczy dużą łyżką wszystko wymieszać z 2-3 minuty, ciasto powinno być(...)mąki tortowej i mikserem utrzeć kruszonkę, jeśli jest za sucha to można dolać ciut oleju rzepakowego, ja tak w tej zrobiłam, kruszonkę rozsypac na truskawkach, piec w nagrzanym elektrycznym piekarniku na 180 C około 60-65 minut, ciasto zostawić do wystudzenia - drożdżówka nam smakuje z masłem i mlekiem..................SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Świąteczny sernik 2802

Dodatkowo: 40 dag  masy krówkowej o smaku orzechowym 50 g pokruszonych orzechów włoskich Sposób wykonania; Kruszonka: Wszystkie suche składniki na kruszonkę umieścić w misce, wymieszać, dodać pokrojone na wiórka zimne masło i rozetrzeć w palcach-nie zagniatać ciasta! Rozsypać na dnie wyłożonej pergaminem (sam spód) tortownicy, lekko docisnąć do dna palcami. Masa serowa: Mielony twaróg umieścić w misie miksera

Wanilia i Kardamon
Śliwki pod migdałową kruszonką 168

Śliwki zapiekane pod migdałową kruszonką, czyli crumble ze śliwkami. Pyszny i prosty deser, który najlepiej smakuje podany na ciepło. A w towarzystwie lodów śmietankowo-waniliowych to

Oryginalny smak
Drożdżówki z owocami i kruszonką 158

drożdży mleko do pomalowania bułeczek Kruszonka: 3 łyżki maki pszennej 1,5 łyżki cukru 1,5 łyżki roztopionego masła 1 łyżeczka suszonego imbiru Dodatkowo: świeże maliny suszone wiśnie Wykonanie: Drożdże rozkruszamy w misce, dodajemy do nich wystudzone masło, ciepłe mleko i jajko. Mieszamy, następnie dodajemy cukier i mąkę. Wszystko wyrabiamy na gładkie elastyczne ciasto, które nie klei się do rąk(...)czasie ciasto wykładamy na omączony blat, zagniatamy i wałkujemy na prostokąt grubości 1 cm. Kubkiem o średnicy 9 cm wykrawamy koła i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. W każdym kole robimy wgłębienie przy pomocy dna małej szklaneczki i układamy w nim suszone wiśnie. Bułeczki zostawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. Składniki kruszonki dokładanie wyrabiamy, możemy sobie pomóc

Kulinarne przygody Gatity
Ciasto muffinowe z borówkami (Blueberry Muffin Cake)... 137

Przepis z bloga Cookies and Cups . Składniki: (tortownica 23cm, lub blaszka kwadratowa 23cm, a w ostateczności 20cm) na kruszonkę 3/4 szklanki cukru granulowanego 1/3 szklanki + 3 łyżki m ą ki 3/4 łyżeczki cynamonu 1/4 szklanki + 2 łyżki masła, w temperaturze pokojowej ciasto 2 szklanki  m ą ki 3/4 szklanki cukru granulowanego 1/4 szklanki masła, w temperaturze pokojowej 3/4 szklanki(...)łyżki mleka Rozgrzej piekarnik do 190stC. Przygotuj wybrana foremkę i wyłóż papierem do pieczenia.  W niewielkiej miseczce wymieszaj składniki kruszonki. Zagnieć, aż powstanie mieszanka podobna do bułki tartej. Odstaw. W osobnej, dużej misce zmiksuj szybko wszystkie składniki ciasta (bez borówek), a następnie wmieszaj delikatnie borówki. Przełóż ciasto do blaszki, rozprowadź równomierna warstwa, a następnie posyp kruszkona. Piecz około

Lejdi of the house
Ciasto na niedzielę szybkie i łatwe #9 Tarta cytrynowa z serem i kawałkami czekolady 7372

łyżeczki proszku do pieczenia Mąkę łączymy z cukrem pudrem, solą i proszkiem do pieczenia. Dodajemy pokrojone w kawałki masło i zagniatamy pomiędzy palcami jak na kruszonkę. Na końcu dodajemy jajko i zagniatamy jednolite ciasto. Dzielimy na dwie części w proporcji: 1/3 do 2/3, każdą owijamy w folię i wkładamy na 15-20 min do zamrażarki. W tym czasie szykujemy pozostałe

Relaxtime
Puszyste ciasto z owocami na oleju kokosowym z ciasteczkową kruszonką 151

Sezon na śliwki i brzoskwinie własnie trwa, warto wykorzystać sezonowe owoce dodając je do ciasta. Moje jak zwykle powstało błyskawicznie i jest lekiem na wszelkie zło. To ciasto przyjmie chyba każdy owoc. Do świeżych owoców : sliwka i brzoskwinia, dodałam mrożone maliny, rabarbar i czarną porzeczkę. Zróbcie, warto. Składniki półtorej szklanki mąki pszennej 4 wiejskie jaja szklanka brązowego cukru półtorej łyżeczki(...)cukrem na puch, dodaj mąkę i delikatnie wmieszaj, po chwili dodaj olej kokosowy i zmiksuj. Ciasto możesz wylać do formy okrągłej, kwadratowej lub prostokątnej. Wielkość formy nie ma znaczenia. Ciasto wyjdzie po prostu wyższelub niższe. Na wierzch poukładaj owoce. Posyp ciasteczkową kruszonką. Pokropiłam dodatkowo sokiem z malin, opcjonalnie. Piecz w temperaturze 160-175 stopni góra dół około 40 minut. Posyp

Z Kuchni Do Kuchni
Puszysty sernik na śmietanie 353

łyżeczki proszku do pieczenia 200 g zimnego masła 4 żółtka Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i dodać pokrojone na mniejsze kawałki masło. Rozetrzeć do uzyskania kruszonki. Dodać żółtka i szybko zagnieść jednolite ciasto. Uformować w kulę, owinąć folią i schłodzić w lodówce przez 30 minut.   Składniki na masę śmietanową: 1,2 l śmietany 18 % 180 g cukru ziarenka

UgotujmyTo.pl
Pâte Choux au craquelin z kremem miętowym 262

Pâte choux to po francusku ciasto ptysiowe, a craquelin to coś a'la kruszonka, którą w postaci zamrożonych krążków kładzie się na ptysiu i zapieka. Średniej wielkości ptysie z orzeźwiającym miętowym kremem i chrupiącą warstwą na wierzchu. To musicie wypróbować we własnej kuchni! Ja z Pate Choux'ami spotkałam się po raz pierwszy w Warszawie na praktykach, o których(...)porcje ciasta (około 12 ptysi) zachowując pomiędzy nimi odległości. Ważne, by miały one mniej więcej taką samą średnicę jak średnica krążków- ok. 5 cm. Na górze każdego ptysia umieścić zamrożony krążek craquelin (patrz zdjęcie poniżej).  Ptysie piec w piekarniku nagrzanym do 200 st.C przez około 25 minut do wyrośnięcia i ładnego zrumienienia się górnej kruszonki. Upieczone wyjąć

Nastoletnie Wypiekanie
Sernik z rosą 234

Składniki na bezę: 4 białka 2/3 szklanki cukru Suche składniki na kruchy spód mieszamy razem w misce, dodajemy miękkie masło i zagniatamy, tak długo aż powstanie kruszonka. Dodajemy jajko i ponownie zagniatamy. Gotowe ciasto powinno mieć konsystencję miękkiej plasteliny. Ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na czas przygotowania masy serowej. Można lekko je spłaszczyć, żeby szybciej się schłodziło

Ciastkozercy
POMARAŃCZOWY RABARBAR POD ORZECHOWĄ KRUSZONKĄ 152

Rabarbar sam w sobie jest niesamowity, a kiedy połączymy go z innymi aromatycznymi składnikami, potrafi kompletnie uzależnić! Taki waśnie jest POMARAŃCZOWY RABARBAR POD ORZECHOWĄ KRUSZONKĄ, gdzie

COOKMAGAZINE
Sernik z rosą 142

szklanki cukru Jak zrobić sernik z rosą? Suche składniki na kruchy spód mieszamy razem w misce, dodajemy miękkie masło i zagniatamy, tak długo aż powstanie kruszonka. Dodajemy jajko i ponownie zagniatamy. Gotowe ciasto powinno mieć konsystencję miękkiej plasteliny. Ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na czas przygotowania masy serowej. Można lekko je spłaszczyć, żeby szybciej się schłodziło. Jeśli

Ciastkozercy