ciasto z kruszonka - 4855 przepisów (strona:190/324)

Crumble z jagodami 229

Crumble to nic innego jak owoce zapiekane pod kruszonką. Możecie zrobić je na wiele sposobów, zamiast jagód świetnie nadadzą się maliny, porzeczki, jeżyny czy agrest –

Ciastkozercy
Bułeczki drożdżowe z musem rabarbarowo-truskawkowym 228

sezon rabarbarowo-truskawkowy dodatek do pysznych bułeczek nasunął się sam. Warto! Ciasto drożdżowe: 280 g mąki 14 g drożdży łyżka miodu jajko pół szklanki mleka 1/5 kostki masła szczypta soli wanilia Mus owocowy: 500 g rabarbaru 250 g truskawek 3 łyżki brązowego cukru pół szklanki wody łyżeczka cynamonu Kruszonka: 50 g mąki 25 g masła 30 g cukru szczypta cynamonu(...)się nadmiaru wody (która nota bene jest przepyszna, coś między sokiem, kompotem a kisielem - nie wylewamy więc ;). Składniki na kruszonkę rozcieramy w palcach do momentu, kiedy powstaną drobne, sypkie grudki. Do chwili nałożenia trzymamy w lodówce.     Wyrośnięte ciasto dzielimy na 6 równych części, z których formujemy kulki, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na środku każdej

sama złodycz
SERNIK NA KRUCHYM SPODZIE Z MORELAMI I KRUSZONKĄ 163

zamiast brzoskwiń dodałam truskawki, była również wersja z brzoskwiniami i porzeczką. Wszystkie wersje bardzo smaczne, ale połączenie ciasta z morelami, dało niesamowite doznania smakowe. Słodycz ciasta i kwaśność moreli= bajeczny smak. Polecam. Piekłam w ciemnej blaszce, o wym.33,5x23,5cm Składniki: Kruche ciasto: - 510g mąki orkiszowej tortowej typ450    lub typ700, typ750 dałabym 550g - 250g zimnego masła pokrojonego(...)żółtek - 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Z powyższych składników zagnieść kruche ciasto (można ręcznie lub tak jak w moim przypadku wspomóc się hakiem miksera). Kruche ciasto podzielić na 2 mniej więcej równe części. Jedną częścią ciasta wykleić blaszkę wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia. Drugą część kruchego ciasta odłożyć do lodówki. Masa serowa: - 0,5kg sera (u mnie "Juliko

Smaczne Zdrowe
Malinowa tarta 186

cukier puder, proszek do pieczenia) przesiewamy i dokładnie mieszamy. Dobrze schłodzone masło ścieramy do mąki na tarce. Palcami łączymy starte masło z mąką na grubą kruszonkę. Dodajemy żółtka, śmietanę i lodowatą wodę. Szybko wyrabiamy ciasto. Przekładamy do woreczka i wkładamy do lodówki na noc. Gotujemy budyń. Połowę mleka zagotowujemy. W pozostałej części rozpuszczamy proszek budyniowy i cukier. Wlewamy na wrzące

mojewypiekiinietylko
Jagodzianki z kruszonką 164

mnie niebo jest lekko zachmurzone i dobrze, bo można chwilę odetchnąć. W wolnej chwili podam przepis na jagodzianki z kruszonką. Przepis wzięłam z  TEJ strony. Składniki na 10 – 12 jagodzianek ( w zależności od wielkości). Ciasto : ·          2 szklanki mąki pszennej ·          50 g rozpuszczonego masła(...)mąką. Wyrośnięte ciasto ponownie krótko wyrobić i podzielić na 10 – 12 części. Każdą część rozpłaszczyć ( ręką lub rozwałkować) na placuszek a następnie nakładać jedną czubatą łyżkę farszu jagodowego. Całość zlepić tak jak pierogi i układać złączeniem na dół, ułożyć na wyłożonej blaszce papierem do pieczenia i pozostawić jeszcze na 20 minut do wyrośnięcia. Przygotować kruszonkę:  Połączyć mąkę z cukrem

Na słodko lub wytrawnie
GALETTE ZE ŚLIWKAMI 174

Uwielbiam Galette. Aby je przygotować nie potrzebuję blachy. Wystarczy ,że na rozwałkowane ciasto nałożę ulubione owoce , a brzegi zawinę do wewnątrz. Dzięki dodatkowi maślanki lub jogurtu naturalnego, ciasto nie kruszy się i jest elastyczne, co ułatwia zawinięcie brzegów. Swoje Galette często wzbogacam warstwą sera twarogowego lub ricotty. To taka moja wariacja. Tak jest w tym przypadku lecz równie dobrze można(...)zimnego masła 3-4 łyżki jogurtu, maślanki lub kwaśnej śmietany  Mąkę, sól skórkę z cytryny, cukier mieszamy, Dodajemy pokrojone masło i wyrabiamy kruszonkę. Dodajemy śmietanę/jogurt/maślankę i wyrabiamy elastyczne ciasto. Wkładamy do lodówki na godzinę. NADZIENIE 250 g mielonego twarogu lub ricotty ( niekoniecznie, tę warstwę można pominąć) 1 żółtko 2,3 łyżki cukru pudru 1/2 kg śliwek

WYSPA SZCZĘSLIWA
TARTA JABŁKOWA Z RODZYNKAMI INSPIROWANA AMERYKAŃSKIM APPLE PIE – pycha! 116

Jesień to zawsze taki czas, kiedy ze zdecydowanie większą przyjemnością sięgamy po wszystkie ciasta z dodatkiem jabłek. W zeszłym tygodniu pokazywałam Wam przepis na przepyszną szarlotkę tatrzańską , a dziś mam dla Was tartę z jabłkami inspirowaną ciastem znanym z filmów amerykańskich – APPLE PIE. Przepyszny kruchy spód i sporo słodko-kwaśnych jabłek pieczonych razem z dodatkiem przecieru jabłkowego 100% marki(...)PURENA – 1 op * cukier – do smaku * mąka pszenna – 40 g * cynamon – do smaku * rodzynki – 100 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: CIASTO: Masło kroimy, masło, cukier i sól mieszamy. Dodajemy zimne masło, siekamy na kruszonkę. Dodajemy ok.140 ml bardzo zimnej wody i miksujemy tak długo aż składniki dobrze się połączą. Jeśli ciasto jest jeszcze za suche – dodajemy

Ostra na Słodko
Czekoladowe ciasto drożdżowe z owocami 206

inne, bo w czekoladowej wersji- z dużą ilością czekolady, ale od razu dodam, że również i z ogromną ilością owoców- dla równowagi- bez dodatku kruszonki (jak w oryginale), a tylko delikatnie oprószone cukrem pudrem. Ciasto jest mięciutkie, puchate, pięknie wyrasta i... gdyby tylko gorzka czekolada byłaby mniej wyczuwalna, to dla mnie byłoby idealne w smaku- jeżeli więc jesteście fanami wytrawnej

Kraina Miodem Płynąca
Letnie drożdżówki z truskawkami i kruszonką 194

czasy wypiekami. Drożdżówki z truskawkami czy z innymi owocami lub tylko z kruszonką oczywiście w niej dominowały. Zawsze były świeżo upieczone, jeszcze ciepłe…Takie drożdżówki z truskawkami mogę jeść non stop gdyby nie zdrowy rozsądek. W ogóle to bardzo lubię ciasto drożdżowe. Drożdżówki są smaczne, niezbyt słodkie i idealnie pasują na śniadanie lub podwieczorek ze szklanką mleka(...)jajko, cukier, sól i zarób gładkie ciasto. Na koniec dodaj kawałki miękkiego masła, zarabiaj aż ciasto całkowicie wchłonie masło. przykryj naczynie folią i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 45 minut. Po tym czasie wyjmij ciasto na stolnicę oprószoną mąką i złóż kilka razy w kopertę. Odczekaj 10 minut, po czym podziel ciasto na 12 jednakowych porcji. Z każdej

codojedzenia
LENIWE CIASTO DROŻDŻOWE 147

mąkę. Odstawiłam w ciepłe miejsce przykryte ściereczką na około 4 godziny. Po tym czasie wszystkie składniki dokładnie wymieszałam. Przełożyłam do blaszki o średnicy 24x35. Ciasto posypałam opłukaną i osączoną czerwoną porzeczką. Wierzch posypałam kruszonką. ( do roztopionej margaryny dodałam szklankę mąki i pół szklanki cukru, dokładnie wymieszałam ). Całość piekłam 50 minut w temp 160 stopni. ( najlepiej do suchego patyczka

Darcia w kuchni
Drożdżowe bułeczki z jagodami i kruszonką 205

Ostatnio chodziły za mną jagodzianki, ale postanowiłam zrobić drożdżowe bułeczki z jagodami i kruszonką.To był strzał w dziesiątkę, są pyszne, mięciutkie i szybko znikają ze

Ana Mari's world
Ciasto drożdżowe z wiśniami w amaretto 130

Pyszne lekkie ciasto drożdżowe. Najlepsze pierwszego dnia.  Składniki: 2,5 szklanki maki  40 dkg drożdży lub paczuszka suchych  pół kostki roztopionego masła 3/4 szklanki drobnego cukru cukier waniliowy prawdziwy 4 duże żółtka szczypta soli niepełna szklanka ciepłego mleka ok kilograma wiśni  cukier amaretto  na kruszonkę 100 gram maki 70 gram cukru 70 gram masła mielone(...)urosną z odrobią mleka, cukru i mąki. Na koniec wyrabiania dodaj roztopione masło. Odstaw do wyrośnięcia. Kiedy wyrośnie odgazuj. Wywałkuj rozmiar formy i połóż ciasto do formy wysmarowanej masłem. Na wierzch połóż wiśnie. Zrób kruszonkę i posyp nim całość. Piecz ok 50 minut w 180 stopniach

AZgotuj!
Gilacgi- ciasto z daktylami i orzechami 202

Oryginalne ciasto, które przez Moich Domowników zostało nazwane poprostu "Kruszonką " :) Składniki:- 12,5 dag kaszy manny- 12,5 dag mąki- 1 łyżeczka proszku do pieczenia- 1 cukier waniliowy- 12,5 dag masła- 20 dag suszonych daktyli- 2 łyżki miodu- 1 łyżka soku z cytryny- 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu- garść siekanych orzechów włoskichPrzygotowanie:Kaszę mieszamy z mąką, proszkiem do pieczenia oraz(...)cynamon i orzechy włoskie. Mieszamy i zdejmujemy z ognia. Połowę masy grysikowej wysypujemy na dno wysmarowanej tortownicy, ugniatamy i równomiernie rozkładamy na niej daktyle. Resztą masy grysikowej pokrywamy nadzienie. Ciasto wstawiamy do wcześniej nagrzanego piekarnika i pieczemy 45 minut w temperaturze

Zainspirowana w kuchni
Zawijana drożdżówka :) 190

Kolejny pomysł na pyszną drożdżówkę. Tym razem zmieszałam standardowy smak ciasta z ciastem kakaowym. Miałam lekkie obawy, jednak po wyciągnięciu z piekarnika a następnie skosztowanie kawałeczka przekreśliło wszelkie wątpliwości ;) Zapraszam na pachnącą, aromatyczną, mięciutką w środku i chrupiącą na zewnątrz (za sprawą kruszonki) drożdżóweczkę :)   Składniki: - 200 ml mleka - 50 g drożdży - 600 g mąki pszennej - 1/4 kostki miękkiej margaryny(...)odwrót :) i zawijamy w roladę. Wkładamy do blaszki wyłożonej papierem i odstawiamy do jego wyrośnięcia na 25-30 minut. Kiedy ciasto nam podrośnie smarujemy je żółtkiem rozmieszanym z odrobiną ciepłej wody, aby nabrało ładnego koloru i kruszonka się przykleiła. Składniki na kruszonkę wyrabiamy aż składniki się połączą w małe, niekształtne kulki ( na pewno wiecie o co mi chodzi ;D) Posypujemy

Zdrowie na języku :P
Ciasto drożdżowe. 151

kiedy dostałam ten przepis wszystko się odmieniło. Nareszcie moje ciasto drożdżowe zawsze się udaje! Trudno się kroił, bo jeszcze gorący! SKŁADNIKI: 1/2 kg. mąki 3 jajka(2 żółtka+ 1 całe) 1/2 kostki margaryny 2 cukry waniliowe 5 dag. drożdży 1/4 l mleka 3/4 szkl. cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia KRUSZONKA 1/2 kostki margaryny(rozpuścić) 12,5 dag. cukru(...)drożdże zasypać łyżką cukru, wlać letnie mleko(nie muszą rosnąć), jajko utrzeć na pulchną masę, margarynę rozpuścić,  wszystkie produkty połączyć , wyrobić ciasto na gładką masę, tak aby odchodziło od ręki, rozłożyć owoce, posypać kruszonką( jeśli dodacie krupczatkę kruszonka będzie bardziej miękka),  włożyć do pieca, piec w temp. 180 stopni

Kuchnia Beaty