ciasto z kruszonka - 4855 przepisów (strona:199/324)

Rustykalna tarta z kurczakiem 237

talerzu wciąż pachnie latem. Cukinia, kukurydza, szparagowa fasolka to przecież warzywne przysmaki lata, dobrodziejstwa niemalże każdego przydomowego ogródka. Rustykalna tarta z kurczakiem to tarta na szybkiego. Lekko rozwałkowane ciasto wykładam na blachę, układam nadzienie na środku zostawiając wolne brzegi, które następnie zawijam na nadzienie i gotowe. Bezstresowo i szybko. Rustykalna tarta z kurczakiem Składniki: Spód do tarty 150 g zimnego(...)tarty. Wymieszaj suche składniki, a jajko,wodę i winny ocet roztrzep widelcem. Posiekaj nożem twarde masło i palcami połącz z suchymi składnikami do chwili powstania kruszonki. Dodaj wtedy roztrzepane jajko i zagnieć delikatnie ciasto, jedynie do połączenia wszystkich składników. Owiń w folię i włóż do lodówki na 40 minut. Przygotuj nadzienie. Pokrój cukinię i dymkę w plasterki. Usmaż na oleju

codojedzenia
Szarlotka z lodami i bitą śmietaną 217

składniki (mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia) przesiewamy i dokładnie mieszamy. Dobrze schłodzone masło ścieramy na tarce. Palcami łączymy starte masło z mąką na grubą kruszonką. Dodajemy żółtka, śmietanę i lodowatą wodę. Szybko wyrabiamy ciasto. Dzielimy je na 2 części, wkładamy do woreczków. Porcję ok. 3/4 chłodzimy przez noc w lodówce, drugą – mniejszą wkładamy do zamrażarki. Na drugi dzień

mojewypiekiinietylko
Serowe oponki 138

Był to dzień, w którym świętowano odejście zimy i nadejście wiosny. Ucztowanie opierało się na jedzeniu tłustych potraw, szczególnie mięs oraz piciu wina, a zagryzkę stanowiły pączki przygotowywane z ciasta chlebowego i nadziewane słoniną. Staropolskie przysłowie mówi: „ Powiedział Bartek, że dziś tłusty czwartek, a Bartkowa uwierzyła, dobrych pączków nasmażyła .” Ja jednak pączków smażyć nie będę(...)oponki Mąkę wysypujemy na stolnice. Dodajemy do niej cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Następnie dodajemy margarynę. Całość najpierw siekamy. Robimy coś na wzór kruszonki. Gdy mamy już rozdrobnioną margarynę w naszym cieście dodajemy dwa jajka i twaróg. Dodajemy też ocet, by nasze oponki nie naciągnęły olejem. Całość dokładnie wyrabiamy na jednolitą masę. Jeśli ciasto wam się klei należy

Kuchennyviral.pl
Zakręcona drożdżówka z makiem 174

resztę składników . Ciasto wyrobić, przykryć, odstawić na około 30 minut do wyrośnięcia.Następnie krótko wyrobić, podzielić na 2 części. Rozwałkować osobno na długość keksówki, a w boki rozwałkować na tyle, by ciasto dało się zrolować . Wierzch ciasta posmarować masłem orzechowym lub posypać cynamonem z cukrem , pozostawiając dookoła ciasta nieposmarowany pas szerokości około 1 cm. .Zwinąć ciasto z nadzieniem w rulon(...)wierzchołka) i zwinąć jak warkocz. Przełożyć do dużej blaszki lub 2 keksówek wyłożonej papierem do pieczenia, posypać kruszonką.Pozostawić do wyrośnięcia na 20-30 minut.Nagrzać piekarnik do temperatury 170 stopni i wstawić ciasto na około 30 minut. Wystudzić na kratce

Moje domowe kucharzenie
Pełnoziarnista tarta z fasolką szparagową, szynką i kozim serem 170

jajka pół szklanki mleka 100g koziego sera łyżka oleju sól, pieprz, gałka muszkatołowa Sposób przygotowania: Masło wymieszać z mąką i solą do uzyskania konsystencji kruszonki. Dodać zimne mleko oraz żółtko i szybko wyrobić ciasto do połączenia się składników. Ciasto rozwałkować i wyłożyć do naczynia żaroodpornego. Docisnąć do brzegów i wstawić do lodówki na pół godziny. Następnie wsadzić do nagrzanego piekarnika

wysmienity
Puszysty i delikatny sernik z wiaderka 527

sera z wiaderka. Sernik jest bardzo smaczny, delikatny, puszysty i prosty w przygotowaniu. Polecam wypróbować przepis. Sernik z wiaderka składniki: Użyłam foremki o wymiarach 24cm x 24cm na ciasto - spód i góra: 250 g mąki pszennej (typ 450, 500 lub 550) 2 żółtka (jajka L) 100 g schłodzonego masła lub margaryny 2 łyżki cukru pudru 2 łyżki śmietany(...)blat wysypuję mąkę, dodaję cukier puder i dobrze schłodzone masło, składniki łącze ze sobą pocierając je dłońmi, tak żeby powstały grudki podobne do kruszonki. Składniki możemy również posiekać nożem lub użyć miksera. Następnie do ciasta dodaję śmietanę, żółtka i przez chwilę zagniatam ciasto tak aby składniki się połączyły. Gotowe ciasto wkładam do woreczka lub zawijam w folię spożywczą i wkładam

Uwaga Babcia Gotuje
Ciasto drożdżowe 105

mleka z łyżką cukru, z jajek i żółtek utrzeć pulchną masę z dodatkiem cukru, margarynę rozpuścić, połączyć z ciepłym mlekiem i pozostałymi składnikami, wyrobić ciasto, tak aby odchodziło od ręki, wyłożyć na dużą blachę, posypać kruszonką. Piec w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku około 45-50 min. KRUSZONKA: 1/2 kostki margaryny Kasi 12,5 dag. mąki 12,5 dag. cukru

Kuchnia Beaty
Tarta z kremem czekoladowym 160

100ml mleka 2 jajka 2 czekolady (gorzka + mleczna lub 2 gorzkie przynajmniej 60%)       Sypkie składniki + masło rozcieramy w palcach na kruszonkę. Dodajemy żółtka i wodę i szybko zagniatamy ciasto. Formujemy kulę i wkładamy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto i wykładamy formę o średnicy 24-26 cm. Nakłuwamy widelcem.Pieczemy około

WYSPA SZCZĘSLIWA
Ciasto z jeżynami i michałkami 144

niespodziewane słodkie zachcianki domowników. Leniwce kuchenne, niecierpliwi i oszczędni będą też mieć radochę podczas przygotowywania tego ciasta, a właściwie braku przygotowania.  Ciasto z jeżynami i michałkami jest puszyste i wilgotne, tarte michałki zastępują w nim kruszonkę. Polecam też: Murzynek z kremem kokosowym Kakaowe babeczki z jeżynami Błyskawiczny murzynek z wiśniami Polecam błyskawiczne ciasto z jeżynami i michałkami: 1, 5 szklanki

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Babeczki cynamonowe z bananami 139

Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem , sodą i cynamonem , wymieszać , wlać margarynę i jeszcze raz wymieszać . 4. Do papilotek wlewać po 1 łyżce ciasta , na ciasto układać banany pokrojone w kostkę . 5. Wierzch posypać kruszonką , przygotowaną z podanych składników na kruszonkę. 6. Piec w temp 180 st do suchego patyczka

Sama słodycz i szczypta chili
Puszysty sernik z rodzynkami 187

ciastem przygotowywanym przez nasze Babcie, smak tak przygotowanego sernika pamięta chyba każdy z nas. Znanych jest wiele przepisów na te proste i niezwykle smaczne ciasta. Serniki możemy urozmaicić dodatkiem bakali , przygotować go z kruszonką , cukrem pudrem albo lukrem . Nie ważne z jakiego przepisu przygotujemy sernik, każdy będzie się różnił odrobinę w smaku :) Sprawdźcie na poniższy przepis, na puszysty sernik

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Absolutnie czarne ciasto czekoladowe 72

zarówno do ciasta jak i do masy.  Uzyskałam głęboki czarny kolor i mocny, wyrazisty czekoladowy smak.  Ciasto smakuje jak najlepsze brownie ( takie troszkę przepieczone ). Bazowałam na przepisie na murzynka, zapożyczonym od Małej Cukierenki. Krem na bazie kakao, nutelli i budyniu,  ma kremową, aksamitnie gładką konsystencję  i pięknie lśni pod czeko - kruszonką. Pomysł na planowany tort zatem

Kronika Piekarnika
15-minutowy jabłecznik, czyli jabłka pod kruszonką 174

grubych oczkach, dodać cukier i cynamon i dokładnie wymieszać. Masło pokroić w kostkę, dodać cukier, mąkę, migdały, cynamon i rozetrzeć w palcach, tak by z ciasta powstały grudki. Jabłka rozdzielić do dwóch kokilek, posypać kruszonką i wstawić do piekarnika na 10-12 minut

W poszukiwaniu inspiracji
Kruche ciasto z budyniem i truskawkami 163

minut. Po tym czasie oddzielamy 3/4 ciasta i wykładamy nim spód blachy. Pozostałą część wkładamy do zamrażarki (posłuży nam później do wykonania kruszonki). Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 10 minut w 190°C (tak aby ciasto było rumiane). W tym czasie robimy masę budyniową: W szklance mleka rozpuszczamy budynie, mąkę ziemniaczaną i cukier. Pozostałe mleko zagotowujemy, wlewamy mieszankę

Qchnia po prostu
Batoniki owsiane z nadzieniem daktylowym 148

uzyskania kruszonki. Odebrać szklankę mieszanki i odłożyć (będzie potrzebna na wierzch). Wyłożyć masę na przygotowaną formę, wyrównać i bardzo mocno docisnąć, tak żeby ciasto się nie rozpadało.  Na to wyłożyć daktylową masę i posypać odłożoną kruszonką.  Piec ok. 30-35 minut w piekarniku nagrzanym d o 180ºC (a ż do zarumienienia). Ostudzić na kratce, a następnie pokroić

Healthy food explorer