drożdży świeżych 150 ml mleka +łyżka mleka 3 żółtka 2 całe jajka 50 g masła budyń: opakowanie budyniu z cukrem 400ml mleka Przygotowanie: Ciasto drożdżowe wyrabiamy tak jak w przypadku drożdżówek z kruszonką . Mleko podgrzewamy. 1/4 jego część mieszamy z 2 łyżkami mąki, łyżką cukru i drożdżami. Odstawiamy na 20minut. Następnie do zaczynu dodajemy mąkę, jajka, 2 żółtka, roztopione masło(...)łyżki mąki więcej, masa nie może być zbita i twarda! Musi być delikatna i umiarkowanie związana. Podsypujemy mąką, przykrywamy ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę. W tym czasie ciasto podwoi swoją objętość. Wyjmujemy ciasto z miski i dzielimy na 8 części. Formujemy kulki ( możemy lekko podsypać mąką ). Ponownie odstawiamy je przykryte ściereczką na 20 minut, aby jeszcze wyrosły. Budyń
Lena GotujeMoja ulubiona...tarta...z rabarbarem, cały rok czekam z utęsknieniem na sezon rabarbarowy. Lekko słodka, lekko kwaskowa, przepyszna, rabarbar utopiony w budyniu, mało kruchego ciasta, a dużo rabarbaru...mniam. Ciasto mimo że nie jest podpiekane, jest idealnie kruche, niezakalcowe. Polecam, sezon rabarbarowy jest tak krótki... :) Składniki: 200 g mąki pszennej 120 miękkiego masła 2 łyżeczki cukru pudru szczypta soli(...)łyżki cukru ewentualnie cukier puder do posypania Sposób przygotowania: Mąkę wymieszać z cukrem i solą. Dodać miękkie masło i rozrabiać palcami tak długo, aż powstanie kruszonka. Dopiero wtedy dodać wodę i wyrobić szybko jednolite ciasto. Odłożyć ciasto na minimum 30 minut do lodówki. W międzyczasie ugotować budyń z 1,5 szklanki mleka wg przepisu na opakowaniu. Jeśli budyń jest
na moim stole...szczypta soli 250 g. orzechów włoskich 120 g. orzechów włoskich 150 g. cukru pudru dżemu morelowego Przygotowanie : Ze wszystkich składników zagniatamy ciasto. Margarynę rozdrabniamy w mące ręcznie lub przy pomocy noża, czy szpatułki aż do konsystencji kruszonki, dodajemy żółtka, cukier, mleko i proszek do pieczenia. Gdy uzyskamy gładką masę wykładamy na stolnicę połowę ciasta i rozwałkowujemy na wielkość blachy
Smaczne Potrawywłoskich 15 dag. cukru 5 łyżek dżemu ( morelowego) Polewa czekoladowa: 2 tabliczki czekolady mlecznej 2 szklanki wody Przygotowanie: Ze wszystkich składników zagniatamy ciasto. Margarynę rozdrabniamy w mące ręcznie lub przy pomocy noża, czy szpatułki aż do konsystencji kruszonki, dodajemy jajka, cukier, mleko i proszek do pieczenia. Gdy uzyskamy gładką masę wykładamy na stolnicę połowę ciasta i rozwałkowujemy na wielkość blachy
Smaczne PotrawyJajko roztrzepać, wlać mleko i olej, wymieszać. Płynne składniki wlać do sucych, wymieszać niedbale, tylko do połączenia składników.Truskawki umyć, osuszyć, odszypułkować.Ciasto przelać do formy na muffiny wyłożonej papilotkami. W każdą muffinkę wcisnąć truskawkę. Wierzch posypać kruszonką.Piec w 180 st. C. przez 20-25 minut.Ostudzić na kratce.Smacznego!Przede mną jeszcze prawie dwa tygodnie wakacji, zanim zacznie się
Pożeraczka, czyli raz adobrzeciasta. Ciasto Pani Walewska wydawało mi się stosunkowo trudne do wykonania ale okazało się, ze to tylko pozory. Dobra organizacja pracy na pewno ułatwi nam zrobienie tego ciasta. Dlatego najlepiej przeczytać przepis do końca. Do wykonania ciasta będą nam potrzebne dwie blaszki o wymiarach około 26×35 cm (duża blacha) . Jeśli posiadamy tylko jedna blaszkę to ciasto możemy zrobić(...)naczyń wbić po 3 białka. Ja osobiści piekłam obie duże blaszki ciasta w tym samym czasie , zatem beze zrobiłam od razu z 6 białek Składniki na dużą blachę pychotki: Dziś nietypowo przy składnikach opis, oczywiście z powodu wielu warstw ciasta. Szklanka to pojemność 250 ml. Zanim zaczniesz robić ciasto, przeczytaj dokładnie opis. Zastosuj się do wskazówek i kolejności. Dodatkowo część
Ania gotujejabłkami Dziś zapraszam na proste, szybkie i przepyszne rogaliki wypełnione soczystymi jabłkami. Ciasto jest elastyczne, mięciutkie i łatwo się formuje. Rogaliki robi się bardzo szybko, wystarczy zagnieść ciasto, nadziać jabłkami, zawinąć i już można piec, nic nie trzeba odstawiać do wyrośnięcia jak w przypadku klasycznego ciasta drożdżowego. Składniki: 3 szklanki mąki pszennej 40g świeżych drożdży 1 łyżka cukru(...)minut, aż zrobią się płynne *** *** Mąkę z solą przesiewamy do miski, dodajemy sól oraz pokrojone w kostkę zimne masło i rozcieramy palcami tak jak na kruszonkę. Wlewamy płynne drożdże, śmietanę i wbijamy jajka. Zagniatamy ciasto, powinno wyjść elastyczne i dość miękkie *** *** Ciasta nie trzeba odstawiać do wyrośnięcia, więc od razu możemy podzielić je na pięć części *** *** Każdą część ciasta rozwałkowujemy
Blog z Apetytemkokosowe lub ulubione inne owoce, nawet mrożone. Ciasto jogurtowo-waniliowe z morelami, delikatne i pyszne, na co dzień, proste w przygotowaniu. To ciasto, na które znajdziecie czas i ochotę, zawsze. Zbliża się sezon wielkimi krokami, z pewnością na bazie tego ciasta przygotuję ciasto z truskawkami, borówkami czy śliwkami. Pokruszcie na wierzch kruszonkę, np. z dodatkiem wiórków kokosowych lub tartych orzechów(...)jaja ¾ szklanki oleju 0,5 szklanki cukru trzcinowego, zamiennie biały 1 łyżka proszku do pieczenia 3 morele pół łyżeczki pasty waniliowej lub aromatu cukier puder do posypania Przygotowanie ciasta: W głębszej misce utrzyjcie trzepaczką (lub mikserem, ja wybrałam trzepaczkę) jaja, jogurt, cukier i olej. Dodajcie powoli mąkę, proszek do pieczenia, pastę waniliową, utrzyjcie, by nie było grudek. Morele kroję
Zasmakuj KuchniSernik krakowski to najpopularniejszy, tradycyjny polski sernik. Urokliwa kratka z ciasta kruchego jest jego nieodzownym elementem. To nie jest sernik z gatunku tych puszystych, które są ostatnio bardzo popularne. Sernik krakowski ma konsystencję dość zwartą, smakuje dobrym twarogiem dlatego warto, aby właśnie twaróg był najwyższej jakości. Jeżeli użyjecie twarogu z wiaderka i jest na opakowaniu napisane, aby zmniejszyć ilość masła(...)cukier waniliowy, sól, proszek do pieczenia i cukier. Wymieszać i dodać pokrojone na mniejsze kawałki zimne masło. Posiekać wszystkie składniki ze sobą, aż powstanie kruszonka. Dodać żółtka i jajko i szybko połączyć składniki w jednolite ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię i schłodzić w lodówce przez conajmniej 30 minut. Masa serowa : żółtka ubić z cukrem pudrem na puszystą masę
Pieguskowa Kuchniaszklanką polecam skonsumować złocistą sznekę. ciasto: 300 dkg mąki pszennej 2 żółtka 1/3 szklanki cukru Polski Cukier biały sól szczypta 125 ml mleka kokosowego letniego 2 dkg drożdży 1 łyżka masła nadzienie: 250 g sera twarogowego 3 łyżki płaskie Cukier Puder Diamant 1 żółtko 7 moreli 1 łyżka wiórek kokosowych 1 jajko kruszonka: 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka(...)mąką, zagniatam i formuję kulki mniejsze niż pączek. Układam na blaszce wyłożonej papierem w odstępach dużych do wyrośnięcia na 30 minut. Dnem szklanki dociskam ciasto do dna blaszki i robię wgłębienia. Układam po połówce moreli. Kruszonka: W misce zagniatam mąkę i masło oraz wiórki. Dodaję cukier na końcu i zagniatam ponownie. Kruszonkę wykładam na morele, posypuję wiórkami kokosowymi. Drożdżówki
wesoła kuchniaresztę składników . Ciasto wrobić, przykryć, odstawić na około 30 minut do wyrośnięcia.Następnie krótko wyrobić, podzielić na 2 części. Rozwałkować osobno na długość keksówki, a w boki rozwałkować na tyle, by ciasto dało się zrolować . Wierzch ciasta posmarować masłem orzechowym lub posypać cynamonem z cukrem , pozostawiając dookoła ciasta nieposmarowany pas szerokości około 1 cm. .Zwinąć ciasto z nadzieniem(...)zostawić około 1-2 cm od wierzchołka) i zwinąć jak warkocz. Przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, posypać kruszonką.Pozostawić do wyrośnięcia na 20-30 minut.Nagrzać piekarnik do temperatury 170 stopni i wstawić ciasto na około 30 minut. Wystudzić na kratce
Moje domowe kucharzenieEMPANADILLAS Z TUŃCZYKIEM PRZYGOTOWANIE do miski wsyp mąkę pszenną i kukurydzianą oraz sól, dodaj drobno posiekane masło i szybko utrzyj pomiędzy palcami do uzyskania konsystencji kruszonki dodaj zimną wodę i ugnieć na jednolite ciasto (w razie potrzeby dodaj nieco więcej wody) gotowe ciasto zawiń w folię i odstaw do lodówki na 30 min tuńczyka z puszki odcedź i wrzuć
Nerds KitchenNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband
Słodkie zapomnienieSZAKSZUKĘ (SHAKSHUKĘ) TARTA Z CUKINIĄ DORSZ Z WARZYWAMI W PAPILOTAC DESERY RUSTYKALNA TARTA Z JABŁKAMI PIECZONE GRUSZKI W MIODZIE TIRAMISU PROSTA SZARLOTKA RÓŻE Z CIASTA FRANCUSKIEGO SERNIK TRADYCYJNY DOMOWA CHAŁWA TRUSKAWKI Z KRUSZONKĄ Artykuł Przepisy na kolację walentynkową pochodzi z serwisu nietylkopasta.pl - blog kulinaria, restauracje, podróże
nietylkopasta.pldzisiejszej wyprawie na targ, upolowałam kilka eko produktów. Botwinkę, jarmuż, rzodkiewkę, pietruszkę, soczyste pomidorki i trochę mniej eko ciasto drożdżowe z truskawkami, rabarbarem i morelą z kruszonką Dzisiaj za radą jednego sprzedawcy powstały pyszne placuszki z jarmużu, proste w przygotowaniu - gorąco polecam, smakują rewelacyjnie! Składniki (8 placków): 2 szklanki posiekanego drobno jarmużu pół pora 4 jajka (L) 1/3 szklanki śmietanki
coolinarny