cukru 1 łyżka masła 2 łyżki jogurtu greckiego 1/2 szklanki mleka 1 i 1/2 szklanki jagód budyń: 1 budyń śmietankowy 1 i 1/2 szklanki mleka 1 łyżka cukru kruszonka: 1 łyżeczka masła 1 łyżeczka cukru 2 łyżeczki mąki puder do posypania 1 jajko do posmarowania Do miski przekładam drożdże , dodaję 4 łyżki mleka letniego i mąki tyle żeby zaczyn(...)kawałki ciasta z którego formuje kulki. jak na pączki. Układam na blaszce wysmarowanej i zostawiam do wyrośnięcia. Szklanką spodem, robię wgłębienia w cieście, smaruję roztrzepanym jajkiem, dodaję budyń i umyte i osuszone jagody. Na wierzchu dodaję kruszonkę. Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 180 stopni góra dól i piekę 20 minut aż się zarumienią. Kruszonka: W misce zagniatam palcami mąkę
wesoła kuchniamnie kwintesencja przełomu wiosny i lata. Postawiłam jednak na fit wypiek, który doskonale można zjeść także jako drugie śniadanie. Spód i kruszonka powstały z mąki pszennej pełnoziarnistej i płatków owsianych. Nie spodziewałam się, że to ciasto wyjdzie, aż tak dobre, a jego przygotowanie jest naprawdę szybkie. Spokojnie możecie je zrobić nawet w tygodniu. Składniki na foremkę 20x20cm: Ciasto
Fabryka pomysłówwyrośnięcia. Resztę mąki przesiewamy do miski, dodajemy sól, cukier i masło i rękami ugniatamy, by połączyło się z suchymi składnikami (tak jak kruszonkę). Następnie dodajemy wyrośnięty zaczyn, resztę mleka i jajko i mieszamy. Potem ciasto zagniatamy kilka minut na stolnicy. W rękach rozcieramy kilka kropel oleju, smarujemy ciasto, wkładamy do miski i odstawiamy pod ściereczką w ciepłe miejsce
Smak mojej kuchnioczywiście pora na rabarbar. Na początek trafił do babeczek, ale pomysłów na jego wykorzystanie jest bez liku. Ciasto ucierane z kawałkami łodyg, drożdżówka, crumble, czyli zapiekany pod kruszonką, oldskulowy kompot z rabarbaru i lemoniada. Kusi mnie też daiquiri- mrożony rabarbarowy sok z rumem oraz rabarbarowe mohito. Można przygotować też czatnej do ostrego sera z rabarbarem, cebulą i tymiankiem albo dżem(...)miksujemy na małych obrotach. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i na sam koniec rabarbar. Wszystko razem mieszamy. Formę do muffinów wykładamy papilotkami i wkładamy do nich ciasto. Pieczemy około 25 minut w temperaturze 180 stopni
Smakowity Blog Kulinarnyprzepis na prostą szarlotkę z pyszną kruszonką :) Składniki: -1,5 kg jabłek -300 g mąki pszennej -200 g margaryny -100 g cukru pudru -1 łyżeczka proszku do pieczenia -1 jajko -1 łyżka masła -1 łyżka miodu -cynamon -cukier puder do posypania Wykonanie: Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Przekładamy do garnka i podsmażamy na maśle. Po chwili(...)mieszamy. Odstawiamy do przestygnięcia. Do mąki dodajemy proszek do pieczenia i cukier puder, mieszamy. Siekamy schłodzoną margarynę nożem i dodajemy do mąki wraz z jajkiem. Zagniatamy gładkie elastyczne ciasto, dzielimy w proporcjach: 2/3 oraz 1/3 i dajemy do lodówki na min. 30 minut. Po upływie tego czasu wałkujemy większą część ciasta na grubość ok. 1 cm, a na to wykładamy
KasiekGotujeptyś z kremem , zwany we Francji „choux a la créme”, przeszedł tam metamorfozę. Od jakiegoś czasu modne jest, by na wierzchu surowego ciasta wyciśniętego z rękawa cukierniczego układać krążki craquelin, czyli rodzaj rozwałkowanej kruszonki zrobionej z masła, cukru i mąki. Dzięki niej ptysie podczas pieczenia rosną równomiernie i ładniej wyglądają. Nadto wspaniale chrupią. Niestety niezbyt długo – mają(...)ptysiów z craquelin, resztę stanowiły eklery. Składniki na craquelin: – 40 g masła – 50 g brązowego cukru – 50 g mąki pszennej – szczypta soli Składniki na ciasto parzone: – 2 szklanki mąki tortowej * – 500 ml wody – 250g masła – 8 jaj – szczypta soli Składniki na masę budyniową: – 2 budynie waniliowe bez cukru – 750ml
mojewypiekiinietylkowiśni Drukuj przepis Składniki 2 słoiki konfitury wiśniowej zaczyn 2 szkl mleka 1 kostka drożdży 2 łyżki cukru 2 łyżki mąki pszennej ciasto 1kg mąki pszennej 2 jajka 2 żółtka 2 łyżeczki soli 4 łyżki masła kruszonka 1 łyżka masła 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżka cukru listonic_name = "Ciepłe bułeczki z konfiturą z wiśni (z coolinarnie.pl)"; listonic_theme = "addToShoppingList1(...)pół i na pół itd. Powinno wyjść 16 kulek ciasta. Każdą formujemy na placek. Na środek nakładamy konfiturę wiśniową. Zaklejamy w kulkę i formujemy ładną bułkę. Układamy na 2 blachach wyłożonych pergaminem. Krok 4 Kiedy już mamy wszystkie bułki smarujemy je białkiem pozostałym z jajek i posypujemy kruszonką. Wkładamy do piekarnika na 20-30 minut. Mój piekarnik
CoolinarniePLpłatków róży suszone płatki róży płatki migdałowe Obie mąki przesiać do miski, dodać cukier puder i pokrojone w kostkę zimne masło. Wyrobić z nich kruszonkę, następnie wbić jajko i całość zagnieść szybko na gładkie ciasto. Uformować z niego kulę, zawinąć w folię i wstawić do schłodzenia na około godzinę. Po tym czasie rozwałkować ciasto na dowolny kształt lub wyłożyć
wyzwania kuchenneInspiracja z portalu: Podlasie24 (z niewielkimi modyfikacjami). Jeśli lubicie szybkie i proste ciasta, które zaskakują smakiem - to dobrze trafiliście! Ciasto jest przepyszne i wręcz rozpływa się w ustach. Kruchy spód, warstwa dżemu, kokosowa pianka i kruszonka... Wszystko idealnie skomponowane i kuszące swoim słodkim aromatem! Koniecznie spróbujcie - zapewniam, że Wam posmakuje! (Forma o wymiarach około 22 x 26 cm) Ciasto
Di gotujeproszek do pieczenia, sól, cukier waniliowy, dodaję dobrze schłodzone masło i łączę ze sobą składniki dłońmi (tak aby powstały grudki podobne do kruszonki). Składniki możemy połączyć dłońmi, nożem lub mikserem. Następnie dodaję żółtka, śmietanę i zagniatam ciasto, ciasta nie zagniatam zbyt długo tylko do momentu połączenia się składników. Z tak przygotowanego ciasta odcinam około 1/4 ciasta. Oba kawałki zawijam
Uwaga Babcia GotujeKolejna wersja mini serniczków, tym razem w stylu popularnego sernika królewskiego, czyli pyszny kruchy czekoladowy spód, masa serowa i kruszonka. Taka wersja sernika jest chyba nieco prostsza w wykonaniu - nie trzeba rozwałkowywać ciasta, piecze się je też szybciej, a do tego można je szybko zapakować do pudełeczka i zabrać ze sobą na przekąskę. Takie mini serniczki sprawdzą się też idealnie
Healthy food explorerjajka 0,5 szk olej 1 szk mleko 3 łyżeczki cukier waniliowy 1 łyżeczka esencja waniliowa 2 łyżeczki proszek do pieczenia 1 szk rabarbar krojony 2 łyżki cukier Kruszonka kokosowa 50 gr masło, 100 gr cukier 100 gr kokos Przygotowanie: Rabarbar pokroić w 2 cm kawałki , zasypać 2 łyżkami cukru i odłożyć. W jednym naczyniu połączyć wszystkie suche(...)miksera zmiksować na gładką masę. Do suchych składników dodać mokre i dokładnie wymieszać za pomocą łyżki.Na końcu dodać rabarbar i wymieszać.Papilotki wypełnić ciastem do 2/3 wys. Z zimnego masła,cukru i kokosu zagnieść kruszonkę i rozkruszyć na każdej muffince. Piec w 170 st około
Ala piecze i gotujeBrzmi dziwnie? To nie jest żadna filozofia! To ciasto zostało zrobione z płatków owsianych i migdałów. Nie zawiera mąki pszennej ani masła. Pod bardzo chrupiącą kruszonką jest malinowy dżem chia, który przygotowuje się bardzo szybko. Można użyć dowolnych owoców np. wiśnie, czereśnie, truskawki, jagody, jeżyny. Jest to potężna dawka energii i daje uczucie sytości na długi czas. Polecam podawać polane(...)jogurtem naturalnym. Migdałowe ciasto z malinami około 10 porcji Składniki: na spód: 3 szklanki płatków owsianych 1 szklanka migdałów 1/3 szklanki oleju kokosowego 1 banan 3 łyżeczki stewii 1 łyżka miodu 2 łyżki nasion chia 1 łyżeczka proszku do pieczenia dżem chia: 2 szklanki malin 2 łyżki miodu 6 łyżek nasion chia kruszonka: 1/2 szklanki płatków owsianych 1/2 szklanki migdałów
Jaglusiaobowiązkowo piekę ciasta ze śliwkami gdyż moja rodzinka za nimi wręcz przepada. Tym razem wybór padł na drożdżówki. Drożdżóweczki z tego przepisu są delikatne i bardzo puszyste. Doskonałe nie tylko do kawy ale również na drugie śniadanie do szkoły lub pracy. Na pewno nikt się im nie oprze. Z tego przepisu wyszło mi 19 drożdżówek. #MyVictorinox Ciasto drożdżowe(...)spora szczypta soli 80 g cukru pudru 2 jaka 250 ml ciepłego mleka 100 g rozpuszczonego, ciepłego masła Kruszonka: 6 łyżek mąki 40 g zimnego masła 3 łyżki cukru pudru ok 400 g śliwek jajko do posmarowania Ciasto drożdżowe: Mąkę przesiać do dużej miski. Dodać pozostałe suche składniki i wymieszać. Wbić jajka, wlać ciepłe mleko i wyrabiać ok 10 minut
Smakołyki AsiCiasto pyszne! Składniki (dyktuję za Kasią): – 3 szklanki mąki – 220 g masła – 1,5 szklanki drobnego cukru – 1 cukier waniliowy – 2 łyżeczki proszku do pieczenia – 6 jajek – 600 g porzeczek Wykonanie: Mąkę, masło, cukier waniliowy, 0,5 szklanki cukru, proszek i żółtka jajek łączymy w misce. Uzyskamy coś, co przypomina kruszonkę(...)wysmarowanej olejem tortownicy (28 cm) i ugniatamy spód. Wkładamy do lodówki na ok 15 minut. Na spód z ciasta wykładamy owoce. Białka ubijamy na sztywną pianę i pod koniec ubijania dodajemy szklankę cukru. Pianę wykładamy na owoce, a wierzch posypujemy pozostałą kruszonką. Pieczemy 45 minut w temperaturze 190 stopni. Smacznego function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined
dom-agi.pl