Ciasto :3 szklanki mąki pszennej1/2 kostki masła1/4 kostki smalcu3/4 szklanki cukru1 łyżeczka proszku do pieczenia5 żółtekew łyżka śmietany , gdyby ciasto nie dało się skleić.Na stolnicę wsypać mąkę i posiekać ją z zimnym masłem i smalcem na drobna kruszonkę.Wsypać cukier i proszek, wymieszać.Dodać żółtka jaj , znów przesiekać wszystkie składniki ,żeby się połączyły. Zagnieść szybko ciasto
Malinowa Kawiarenkaoprzeć...u mnie zniknęły jeszcze tego samego dnia co wyciągnęłam je z pieca. Poza tym ja osobiście jestem wielką fanką kruszonki, gdziekolwiek by ona nie była, nie umiem się jej oprzeć. A połączenie jej z kruchym ciastem i powidłami to bajka!:) Znalezione tutaj. Składniki na ciasto maślane: -250g mąki orkiszowej(ja dałam 320g+ podsypywałam dodatkowo przy wałkowaniu-było bardzo(...)jajko+ jedno żółtko +powidła śliwkowe Do mąki dodać masło, drobno posiekać nożem. Dodać resztę składników, wyrobić gładkie ciasto. Schłodzić przez ok. 30 minut w lodówce. Następnie rozwałkować i wykrawać szklanka kółka. Na środek każdego wyłożyć łyżeczkę powideł i posypać kruszonką. Kruszonka: -2 czubate łyżki mąki orkiszowej -2 łyżki ksylitolu -1 płaska łyżka masła(ja dałam 30g) -1 łyżka mielonych orzechów
Smaczne Zdrowedosypujemy mąkę, lekko zagniatamy i odstawiamy do wyrośnięcia na około godzinę, półtorej.W tym czasie przygotowujemy kruszonkę - masło z cukrem i mąką zagniatamy tworząc małe okruszki. Wstawiamy do lodówki na okł 30 minut.Truskawki myjemy, osuszamy, odrywamy szypułki. Kroimy na ćwiartki i odstawiamy.Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat(...)obsypany mąką i ugniatamy, co jakiś czas podsypując mąką do momentu, aż ciasto nie będzie kleiło się do rąk.Z przygotowanego ciasta odrywamy kawałki tworząc male bułeczki, lekko ugniatamy, a na wierzch nakładamy około łyżkę truskawek. Wierzch posypujemy kruszonką.Pieczemy około 25 - 30 minut w 180`C do złotego koloru. Studzimy na kratce.Smacznego
Słodkie Przyjemnościwww.profi.com.pl. ViolaPassion Składniki na ciasto drożdżowe: 500 g mąki pszennej tortowej + trochę do podsypywania 30 g świeżych drożdży 100 g cukru 100 g masła 250 ml mleka 4-5 żółtek nasionka z 1 laski wanilii Nadzienie: 200 g wiśni 4 opakowania zupy Profi wiśniowej 1 łyżka mąki ziemniaczanej około 2 – 3 łyżki brązowego cukru Kruszonka: 50 g miękkiego masła(...)Mieszamy, na końcu wlewamy przestudzone masło. Przekładamy na stolnicę i wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto, delikatnie podsypując mąką. Kulę ciasta wkładamy do oprószonej mąką miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około półtorej godziny. W tym czasie przygotowujemy kruszonkę: masło z mąką, cukrem i cukrem waniliowym rozrabiamy koniuszkami palców, aż powstaną grudki. Odstawiamy. Zabieramy się za nadzienie Odcedzamy
Viola cooks with passionCzas zatem upiec pierwsze ciasto z rabarbarem. Czy może być coś pyszniejszego wiosną? Ciasto jest proste, szybkie do przygotowania. Kwaskowaty rabarbar otulony mięciutkiem ciastem z migdałami smakuje wybornie! Ciasto jest wilgotne i bardzo aromatyczne idealne na wiosenny podwieczorek lub plenerową imprezkę! Do ciasta użyłam ciemniejszej, zdrowszej wersji mąki orkiszowej 1050, a cukier zastąpiłam ksylitolem. Ciasto możesz przygotować z samej mąki(...)puszystą masę (przynajmniej przez 5 minut). Kolejno wbijać po 1 jajku, następnie wmieszać na małych obrotach miksera mąkę i mleko ciasto rozsmarować na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ułożyć na wierzchu rabarbar i równomiernie posypać kruszonką piec w 190`C 35-40 minut przed podaniem posypać cukrem pudrem
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Sezon truskawkowy w pełni. Na blogu nie może więc zabraknąć przepisów z truskawkami. Dzisiaj przepis na prosty placek z nimi i kruszonką. Rekomendacjąniech będzie, ze wszystkiemojedziecijadły je z przyjenością, a nie często tak jest. ciasto : 250 g mąki pszennej 50 g mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 200 g masła 100 g cukru
Polska Zupacukru 1 łyżka masła 2 łyżki jogurtu greckiego 1/2 szklanki mleka 1 i 1/2 szklanki jagód budyń: 1 budyń śmietankowy 1 i 1/2 szklanki mleka 1 łyżka cukru kruszonka: 1 łyżeczka masła 1 łyżeczka cukru 2 łyżeczki mąki puder do posypania 1 jajko do posmarowania Do miski przekładam drożdże , dodaję 4 łyżki mleka letniego i mąki tyle żeby zaczyn(...)kawałki ciasta z którego formuje kulki. jak na pączki. Układam na blaszce wysmarowanej i zostawiam do wyrośnięcia. Szklanką spodem, robię wgłębienia w cieście, smaruję roztrzepanym jajkiem, dodaję budyń i umyte i osuszone jagody. Na wierzchu dodaję kruszonkę. Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 180 stopni góra dól i piekę 20 minut aż się zarumienią. Kruszonka: W misce zagniatam palcami mąkę
wesoła kuchniamnie kwintesencja przełomu wiosny i lata. Postawiłam jednak na fit wypiek, który doskonale można zjeść także jako drugie śniadanie. Spód i kruszonka powstały z mąki pszennej pełnoziarnistej i płatków owsianych. Nie spodziewałam się, że to ciasto wyjdzie, aż tak dobre, a jego przygotowanie jest naprawdę szybkie. Spokojnie możecie je zrobić nawet w tygodniu. Składniki na foremkę 20x20cm: Ciasto
Fabryka pomysłówwyrośnięcia. Resztę mąki przesiewamy do miski, dodajemy sól, cukier i masło i rękami ugniatamy, by połączyło się z suchymi składnikami (tak jak kruszonkę). Następnie dodajemy wyrośnięty zaczyn, resztę mleka i jajko i mieszamy. Potem ciasto zagniatamy kilka minut na stolnicy. W rękach rozcieramy kilka kropel oleju, smarujemy ciasto, wkładamy do miski i odstawiamy pod ściereczką w ciepłe miejsce
Smak mojej kuchnioczywiście pora na rabarbar. Na początek trafił do babeczek, ale pomysłów na jego wykorzystanie jest bez liku. Ciasto ucierane z kawałkami łodyg, drożdżówka, crumble, czyli zapiekany pod kruszonką, oldskulowy kompot z rabarbaru i lemoniada. Kusi mnie też daiquiri- mrożony rabarbarowy sok z rumem oraz rabarbarowe mohito. Można przygotować też czatnej do ostrego sera z rabarbarem, cebulą i tymiankiem albo dżem(...)miksujemy na małych obrotach. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i na sam koniec rabarbar. Wszystko razem mieszamy. Formę do muffinów wykładamy papilotkami i wkładamy do nich ciasto. Pieczemy około 25 minut w temperaturze 180 stopni
Smakowity Blog Kulinarnykarnawał, a i Tłusty Czwartek zbliża się wielkimi krokami. Ursa nazwała te pączki "ulepki" i muszę jej przyznać rację. Są okropnie, ale to okropnie słodkie. Samo ciasto jest wspaniałe. Zostawiłam kilka sztuk bez namaczania w syropie i to było to. Jeżeli nie przepadacie za zbytnią słodyczą polecam usmażyć pączki i zamiast moczenia w syropie najzwyczajniej(...)następnie schować do lodówki na całą noc. W misce wymieszać mąkę, sól i proszek do pieczenia. Dodać masło i wyrobić palcami jak kruszonkę. Dodać cukier, jajka i stopniowo dodawać wodę. Wyrobić szybko ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na 30 - 60 minut do lodówki. Stolnicę obsypać delikatnie mąką. Ciasto rozwałkować na grubość
Sto kolorów kuchniprzepis na prostą szarlotkę z pyszną kruszonką :) Składniki: -1,5 kg jabłek -300 g mąki pszennej -200 g margaryny -100 g cukru pudru -1 łyżeczka proszku do pieczenia -1 jajko -1 łyżka masła -1 łyżka miodu -cynamon -cukier puder do posypania Wykonanie: Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Przekładamy do garnka i podsmażamy na maśle. Po chwili(...)mieszamy. Odstawiamy do przestygnięcia. Do mąki dodajemy proszek do pieczenia i cukier puder, mieszamy. Siekamy schłodzoną margarynę nożem i dodajemy do mąki wraz z jajkiem. Zagniatamy gładkie elastyczne ciasto, dzielimy w proporcjach: 2/3 oraz 1/3 i dajemy do lodówki na min. 30 minut. Po upływie tego czasu wałkujemy większą część ciasta na grubość ok. 1 cm, a na to wykładamy
KasiekGotujeptyś z kremem , zwany we Francji „choux a la créme”, przeszedł tam metamorfozę. Od jakiegoś czasu modne jest, by na wierzchu surowego ciasta wyciśniętego z rękawa cukierniczego układać krążki craquelin, czyli rodzaj rozwałkowanej kruszonki zrobionej z masła, cukru i mąki. Dzięki niej ptysie podczas pieczenia rosną równomiernie i ładniej wyglądają. Nadto wspaniale chrupią. Niestety niezbyt długo – mają(...)ptysiów z craquelin, resztę stanowiły eklery. Składniki na craquelin: – 40 g masła – 50 g brązowego cukru – 50 g mąki pszennej – szczypta soli Składniki na ciasto parzone: – 2 szklanki mąki tortowej * – 500 ml wody – 250g masła – 8 jaj – szczypta soli Składniki na masę budyniową: – 2 budynie waniliowe bez cukru – 750ml
mojewypiekiinietylkowiśni Drukuj przepis Składniki 2 słoiki konfitury wiśniowej zaczyn 2 szkl mleka 1 kostka drożdży 2 łyżki cukru 2 łyżki mąki pszennej ciasto 1kg mąki pszennej 2 jajka 2 żółtka 2 łyżeczki soli 4 łyżki masła kruszonka 1 łyżka masła 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżka cukru listonic_name = "Ciepłe bułeczki z konfiturą z wiśni (z coolinarnie.pl)"; listonic_theme = "addToShoppingList1(...)pół i na pół itd. Powinno wyjść 16 kulek ciasta. Każdą formujemy na placek. Na środek nakładamy konfiturę wiśniową. Zaklejamy w kulkę i formujemy ładną bułkę. Układamy na 2 blachach wyłożonych pergaminem. Krok 4 Kiedy już mamy wszystkie bułki smarujemy je białkiem pozostałym z jajek i posypujemy kruszonką. Wkładamy do piekarnika na 20-30 minut. Mój piekarnik
CoolinarniePLpłatków róży suszone płatki róży płatki migdałowe Obie mąki przesiać do miski, dodać cukier puder i pokrojone w kostkę zimne masło. Wyrobić z nich kruszonkę, następnie wbić jajko i całość zagnieść szybko na gładkie ciasto. Uformować z niego kulę, zawinąć w folię i wstawić do schłodzenia na około godzinę. Po tym czasie rozwałkować ciasto na dowolny kształt lub wyłożyć
wyzwania kuchenne