waniliiłyżka ekstraktu cynamonowego3 jabłek50 g cukrułodyga rabarbaruSposób przygotowaniaDo wysokiej miski wsypujemy mąkę, dodajemy cukier, żółtka, miękkie masło, ziarenka wanilii. Całość szybko zagniatamy, tworząc kruszonkę – ja robię to za pomocą robota kuchennego, choć można zagnieść ciasto tradycyjnie –ręcznie.Do blaszki na muffinki wsypujemy po łyżce i lekko zagniatamy tworząc babeczkę.Gotowe, wypełnione formy wstawiamy do nagrzanego do 180`C piekarnika
Słodkie PrzyjemnościWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Drożdżówki z śliwkami i kruszonką. Zrobiłam je z mrożonych śliwek, w sezonie możecie zrobić je ze świeżych
Marta Gotujerozczyn z drożdży. Ciasto wyrabiamy mikserem (spiralne końcówki), aż utworzy gładką, elastyczną kulkę (naciśnięte palcem odkształci się). Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie można dosypać 1 łyżkę mąki i ponownie wyrobić. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość. Kruszonka: 70 g mąki 50 g zimnego masła 50 g cukru Przygotowujemy kruszonkę. W misce szybko rozcieramy w palcach(...)wykładamy na stolnicę i wałkujemy na prostokąt o krótszym boku długości naszej formy. Ciasto smarujemy nadzieniem orzechowym. Zwijamy jak roladę. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy struclę i ostawiamy w ciepłe miejsce, aż wyrośnie. Po tym czasie smarujemy odrobiną mleka po wierzchu, posypujemy kruszonką i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 50-60 minut. Wykałaczką sprawdzamy czy jest upieczone. Pozostawiamy
Chocolate Muffin BlogSkładniki: Ciasto: 250 g mąki pszennej szczypta soli 4-5 łyżek zimnej wody 125 g masła 8-9 jabłek cukier trzcinowy cynamon Kruszonka: 80 g mąki pszennej 80 g masła 80 g cukru trzcinowego Przygotowanie: Mąkę z solą, wodą i masłem zagnieść i włożyć do zamrażarki na ok 10 min. Formę o śr 30 cm posmarować masłem. Ciasto rozwałkować
Gaździnka warzyprawie powiedzieć, że kruszonka jest "odchudzająca". ;) Jak Moni coś piecze, to wszystko szybko znika, teraz też tak było. W ciągu kilku godzin wszystko zniknęło. Ale to dobrze, bo znaczy, że i naszym braciom jak i rodzicom smakowało. Powiemy Wam, że połączenie kawy i naszych drożdżówek, które są lekko ciepłe - obłęd! A więc... Do dzieła! Ciasto: 2 szklanki(...)średnie jajo 50 g masła zimnego masła szczypta soli Kruszonka migdałowa: 120 g zmielonych migdałów 60 g masła zimnego 50 g cukru Dodatkowo: truskawki mrożone lub świeże Przygotowanie: Jeśli używasz świeżych drożdży musisz wcześniej przygotować rozczyn. Przesiej mąkę dodaj resztę składników na ciasto. Zagnieć ciasto (możesz również użyć miksera z hakiem do wyrabiania). Uformuj kulę
Gotowanie, czyli hobby dla każdegowody Kruszonka; 2 łyżki cukru kryształu 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżka twardego masła Przygotowanie; Mleko podgrzewamy, do miski przesiewamy mąkę, w środku robimy wgłębienie, wsypujemy do niego cukier a także kruszymy drożdże. Zalewamy ciepłym mlekiem. Delikatnie po wierzchu oprószamy mąką. Odstawiamy aż drożdże urosną. Następnie mieszamy łyżką, dodajemy jajka a także rozpuszczone masło. Wyrabiamy ciasto aż będzie(...)wodę i wsypujemy cukier. Co jakiś czas mieszamy, smażymy aż rabarbar zmięknie a syrop zgęstnieje. Foremkę wykładamy papierem. Ciasto zagniatamy i formujemy wałek o kształcie foremki (keksówka) wkładamy do formy. Na wierzchu wykładamy rabarbar i posypujemy kruszonka. Pieczemy do złotego koloru w 180C około 40min. Jednak pod koniec pieczenia należy kontrolować. Smacznego
Radość kipiąca uśmiechem.odmiany mam dla Was babeczki. Nie byle jakie, bo malinowo-czereśniowe! Wierzch przyozdabia kruszonka, dzięki czemu babeczki stają się jeszcze smaczniejsze. Wypróbujcie koniecznie te malinowo czereśniowe muffiny ze słodką kruszonką! Psst.. Idealnie nadają się na grilla :)Składniki:210 g maki125 g cukru3 jajkałyżeczka ekstraktu waniliowego100 g masła1,5 łyżeczki proszku do pieczenia3/4 szklanki mlekaszklanka malinpół szklanki wydrylowanych czereśniKruszonka50(...)wcześniej wymieszanej masy.Na blaszkę do muffin wyłożonej papilotkami wylewamy ciasto do połowy wysokości. Następnie dodajemy kilka świeżych malin i zalewamy łyżką ciasta na które ponowie układamy kilka sztuk świeżych owoców - tym razem czereśni. Przygotowujemy kruszonkę:Do niewielkiej miseczki wrzucamy pokrojone na małe kawałki masło, dodajemy mąkę i cukier - ugniatamy tworząc małe okruszki, którymi następnie będziemy posypywać muffiny. Wierzch
Słodkie Przyjemnościbrakowało mi w kolekcji, zdecydowałam się na pyszny, klasyczny sernik krakowski. Piecze się go w dużej prostokątnej formie, z dodatkiem skórki pomarańczowej i rodzynek, na kruchym cieście. Wierzch ciasta, dekoruję się wałeczkami z ciasta kruchego, posmarowanymi lukrem. Niestety jest to jeden z nielicznych serników, do którego nie polecam sera w kubełku. Trudno - chcemy mieć pyszny sernik - trzeba mielić ser :) Jego(...)proszek do pieczenia, cukier wanilinowy, cukier oraz pokrojone w kosteczkę zimne masło. Siekać składniki na desce lub miksować mieszadłem miksera. Kiedy powstanie drobna kruszonka, dodać jajko i żółtka i połączyć składniki w gładkie i jednolite ciasto. Uformować kulę i zawinąć w folię, włożyć do lodówki na ok. 30 minut. Prostokątną formę o wymiarach 20 x 30 cm, posmarować masłem
Świat CiastaMAZUREK WIELKANOCNY Na Wielkanocnym stole nie może zabraknąć słodkiego, kruchego ciasta jakim jest mazurek. Zapraszam wiec do wypróbowania go w wersji kajmakowej z porzeczkową nutą. Składniki: - 1 szklanka mąki krupczatki - 2 szklanki mąki pszennej np Szymanowskiej - 1 kostka masła - 0,5 szklanki cukru pudru - 3 żółtka - 1 łyżka śmietany - 140 g dżemu porzeczkowego(...)przyklejało się do tarki należy je maczać w mące) 2. Przecieramy w rękach masło z mąką by wyszła nam ala kruszonka 3. Dodajemy cukier puder 4. Żółtka i śmietanę 5. Zaczynamy zagniatać ciasto, formujemy kulkę którą później wkładamy do woreczka lub owijamy folią spożywczą i chłodzimy w lodówce ok 1/2 godziny. 6. Po wyjęciu z lodówki, dzielimy
Kulinarnie z Polką na Kresachprzygotowanie tak zwanej matki 200 g – 300 g pszennego zakwasu, tutaj przepis 175 g pszennej mąki, chlebowej Użyj tyle zakwasu aby z mąką wyrobić miękkie ale jednocześnie ścisłe ciasto. Przykryj szczelnie folią i odstaw w ciepłe miejsce na 4 godziny. Ideala temperaturs to 28 – 30 stopni. Zazwyczaj umieszczam miskę z zakwasem w ciepłym piekarniku lub na kaloryferze(...)powinień mieć jednolitą konsystencję i suchą powierzchnię. Można go przechowywać w lodówce lub w suchej postaci dodając tyle mąki aby się utworzyła kruszonka. Trzymam mojego “szefa” w lodówce ( idealna temperatura około 4ºC) w postaci ciasta i ubieram po kawałku. 3 etap/ przygotowanie levain 200 g “szefa” 1080 g pszennej mąki 600 g wody Z podanych składników
codojedzenianaprawdę najlepsze drożdżówki, jakie ostatnio jadłam - mięciutkie, puszyste, z dużą ilością "nadzienia" i kruszonki. Są takie... retro, każda innej wielkości i kształtu, ale to też ma swój urok. Mnie podobają się w zaprezentowanej tutaj wersji, aczkolwiek można gruszki pokroić i nadziać ciasto - pełna dowolność. Składniki (12 bułek) Ciasto 3/4 szklanki ciepłego mleka 15 g świeżych drożdży 60 g cukru(...)mniejsze kawałki płatków migdałowych Wszystkie składniki zagnieść opuszkami palców na kruszonkę. Dodatkowo 6 dużych gruszek białko do posmarowania Z mleka, drożdży, cukru i łyżki mąki zrobić rozczyn, odstawić do wyrośnięcia. Dodać cukier z wanilią, ekstrakt, sól, mąkę, rozpuszczone i ostudzone masło, wodę i roztrzepane jajko. Wyrobić gładkie, miękkie, elastyczne ciasto (ok. 7-10 min.), przykryć ściereczką i odstawić na godzinę
Słodkie inspiracjeróżniły się zbytnio w smaku, ale te na drożdżach ładniej wyrastały podczas smażenia. Z podanej porcji ciasta wychodzi około 60 ciastek. Wszystko zależy jednak od tego jak cienko rozwałkujecie ciasto i od wielkości prostokątów. GRIWECH /inspiracja Cuisine à 4 main 0,5 kg mąki pszennej tortowej 125 g roztopionego masła 1 łyżeczka suchych drożdży lub proszku do pieczenia 1 łyżka(...)przesianą mąkę, sól i drożdże. Zrobić wgłębienie i wlać schłodzone masło. Rozetrzeć wszystkie składniki na kruszonkę. Jajko podbić z octem i dodać do kruszonki. Wymieszać i dodawać stopniowo wodę (około pół szklanki) do momentu, aż ciasto stanie się jednolite i elastyczne. Podzielić na dwie części, włożyć do miski, przykryć ściereczką kuchenną i odstawić w ciepłe miejsce na co najmniej
Pieguskowa Kuchniawytrawnej wersji. Nie potrzebują drożdży – dlatego nie musimy czekać aż wyrosną. Pamiętajmy jednak, że są zupełnie inne od pieczywa drożdżowego. W cieście nie ma jajek, a jego wyrabianie ciasta trwa tylko chwilkę. Bułeczki koniecznie podajemy jeszcze ciepłe – same lub z kremowym serkiem, masełkiem, wędliną czy twarożkiem. Warto spróbować, jeśli kochacie weekendowe, celebrowane śniadania.Scones (8 sztuk(...)przesiewamy wraz z sodą i proszkiem do pieczenia. Dodajemy szczyptę soli i pieprzu, a następnie mieszamy. Dodajemy masło i rozcieramy palcami jak na kruszonkę. Wlewamy mleko, mieszamy łyżką, a gdy składniki się połączą zagniatamy jednolite ciasto. Fetę kroimy w kostkę, oliwki w plasterki, a pomidory na mniejsze części. Rozmaryn drobno siekamy. Dodatki wrzucamy do ciasta i jeszcze raz wyrabiamy (można
Poezja smakuwww.facebook.com/gotowaniepatki/ Będzie mi bardzo miło. SKŁADNIKI NA 24 ROGALIKI : CIASTO: 3.5 szklanki mąki pszennej 7g suchych drożdży 1 szklanka ciepłego mleka 3 jajka szczypta soli 1/2 szklanki cukru pudru lub brązowego 120 g masła ( rozstopionego) 1 słoik powideł KRUSZONKA: 50 g masła 50 g mąki 50g cukru mleko(...)składniki ciasta , dodajemy zaczyn. Wyrabiamy ciasto. Odstawiamy w ciepłe miejsce aż ciasto podwoi swoją objętość. 3. Kiedy ciasto wyrośnie ciasto dzielimy na 3 kule. 4. Ciasto(kulę) przekładamy na blat podsypany mąką i rozwałkowujemy na okrąg , następnie dzielimyh na 8 trójkątów. 5. Na trójkąt przekładamy porcję powideł ok 1 łyżeczki. 6. Z podanych składników tworzymy kruszonkę. Rogaliki smarujemy
Gotowanie Patkiręką lub mikserem.Wyrobione ciasto przykryć ścierką i odstawić w ciepłe miejsce na około pół godziny do wyrośnięcia.Po tym czasie ciasto ponownie zagnieść i można formować drożdżówki. Na środku drożdżówek zrobić wgłębienie, wypełnić je budyniem i borówkami.Przygotować kruszonkę. Wymieszać składniki, tak aby powstały grudki.Drożdżówki posypać kruszonką i piec około 20 minut w temperaturze 150 stopni
Smakowity Blog Kulinarny