ciasto z kruszonka - 4855 przepisów (strona:230/324)

SZARLOTKA KRÓLEWSKA Z CYNAMONOWĄ BEZĄ I KREMEM ŚMIETANKOWYM 438

czystego łakomstwa:) Chciałam połączyć w jednym cieście to co lubię najbardziej - kruchy spód, pieczone jabłka, bitą śmietanę i bezę... Ciasto wyszło pyszne:) Przygotowałam je odrobinkę inaczej niż standadową szarlotkę, ponieważ jabłka nie były w trakcie pieczenia niczym przykryte - żadną kruszonką czy bezą, smakują więc jak najlepsze pieczone jabłka. Krem ze śmietany kremówki i mascarpone oraz delikatnie cynamonowa beza pięknie się

Słodko-Słony Świat Ilony
Muffinki z czerwoną porzeczką i kruszonką 154

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Pyszne muffiny z dużą ilością czerwonych porzeczek. Doskonałe połączenie smaków: słodkiego ciasta z lekko kwaśnymi porzeczkami. Idealne na przekąskę dla dorosłych jak i dzieci. Robią się ekspresowo. Polecam. Post Muffinki z czerwoną porzeczką i kruszonką pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje

Marta Gotuje
Drożdżówki z budyniem i jeżynami 149

czasu do czasu ciasto drożdżowe musi być więc dziś wypadło na drożdżówki. Bardzo lubię budyń łączyć z owocami a jeżyny pasują tu idealnie.   ciasto: 500 g mąki wrocławskiej 150 ml ciepłego mleka 50 g drożdży 4 łyżki cukru 2 jajka 1 żółtko 100 g masła szczypta soli 1 łyżka cukru z wanilią ponadto: 200 g jeżyn 600 ml mleka(...)masło,zagnieść ciasto. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić na 45 minut by wyrosło. Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę,rozciągnąć na grubość 1,5 cm. Metalową obręczą powycinać z ciasta koła,w każdym odcisnąć dołek np. za pomocą dna szklanki. W dołki nałożyć porcję budyniu i po kilka jeżyn.   Z masła,mąki,cukru zrobić kruszonkę. Białko roztrzepać

Kolorowa kuchnia Elki
OWOCOWE ROLADKI DROŻDŻOWE 118

kubkiem ciepłego mleka  lub gorącej czekolady w taki mroźny wieczór jak dziś SKŁADNIKI Ciasto: 25 g drożdży, 100 ml ciepłego mleka, 3 łyżki cukru, szczypta soli, ok. 250 g mąki, 1 jajko, 100 g rozpuszczonej margaryny Farsz: ½ słoika dżemu brzoskwiniowego, 1 jabłko, ½ łyżeczki cynamonu Kruszonka: 3 łyżki masła, 2 łyżki wiórek kokosowych, 3 łyżki cukru, 2 łyżki mąki WYKONANIE(...)Zagniatamy ciasto, wałkujemy cienko na prostokąt.  2.Farsz: Jabłko obieramy, usuwamy pestki, kroimy w kostkę.  3.Ciasto smarujemy dżemem, posypujemy jabłkami i cynamonem. Zawijamy szerszy bok do środka z 1 i 2 strony, tniemy na 2-3 cm paski, układamy na blasze wyłożonej pergaminem..Odstawiamy na 25 min w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.  4. Składniki na kruszonkę zagniatamy

słodki bratek
Crumble z truskawkami i rabarbarem 107

odajemy wiórka pokrojonego zimnego masła i rozcieramy w palcach aż się składniki połaczą-ale nie zagniatamy ciasta! Łodygi rabarbaru myjemy kroimy w plasterki, truskawki na mniejsze kawałki, mieszamy z cukrem oraz płatkami migdałowymi. Wykładamy do natłuszczonej masłem formy ceramicznej. Posypujemy grubo kruszonką owoce.  Zapiekamy w nagrzanym do 180*c piekarniku przez 30 -35 minut.  Przed podaniem można oprószyć

Wanilia i Kardamon
Tarta z burakami, fetą, szpinakiem z nutą tymianku. 164

pszennej (550 używam) 150 g masła  90 ml zimnej wody  szczyptę soli   SPOSÓB WYKONANIA : CIASTO - mąkę przesiewamy dodajemy pocięte w kostkę zimne masło, szczyptę soli gdy już połączymy mąkę  z masłem (będą takie grudki jak przy kruszonce) Można też to tego wykorzystać robot kuchenny i na trybie pulsacyjnym połączyć masło z mąką - do tego dodajemy

Basia w kuchni
SZARLOTKA Z KISIELOWĄ PIANĄ I KRUSZONKĄ 452

taką Ucieraną na maślance.Dziś mam dla Was kolejną , przepyszną wersję – z kisielową „pianą” i mnóstwem chrupiącej kruszonki , którą wręcz uwielbiam!Łatwe … szybkie … i jak zawsze niesamowicie smaczne!SKŁADNIKI:( blacha 28×24 cm )CIASTO:* mąka – 3 szklanki* margaryna – 250 g* cukier – 4 łyżki* żółtko – 5 szt* proszek do pieczenia

Ostra na Słodko
Mini chałki 159

podwojenia objętości. Łączymy następnie z mąką, olejem, jajkami, resztą cukru i przyprawami. Wyrabiamy mikserem przez parę minut gładkie ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia przykryte ściereczką. Gdy podwoi objętość, lepimy z niego chałki do środka wkładając rodzynki. Smarujemy śmietanką i posypujemy np. kruszonką / sezamem / makiem / grubym cukrem. Pieczemy 20 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu warto chałki przykryć ściereczką, dzięki czemu będą

Wrzosowa Polana
Bułeczki z rabarbarem - Majowe Wyzwanie Blogerek i Blogerów 173

elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Ciasto podzielić na 10 części. Lekko rozpłaszczyć i na środek kłaść po łyżce zimnego rabarbaru. Dokładnie zlepić i ponownie odłożyć do wyrośnięcia na około 15 minut. Bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem i pokruszyć kruszonkę. Piec w 170 st około 20 minut.    Razem ze mną na piknik wybrali

Ala piecze i gotuje
Bułeczki odrywane z cynamonową kruszonką. 244

przyspieszyć. Idealnie pasują do kubka kawy czy mleka. Składniki : (20 sztuk) Ciasto: 3 i pół szklanki mąki (600g) 1 szklanka mleka (250ml) pół szklanki cukru (110g) 2 żółtka 1 jajko 1/4 szklanki oleju (60ml)  4 dkg drożdży świeżych szczypta soli  Opcjonalnie 2 garści rodzynek (ok 150g) Kruszonka: 1/4 kostki miękkiego masła (60g) 3/4 szklanki maki (140g) 1/2 szklanki(...)odstawiamy na ok 1 godzinę do wyrośnięcia. Gdy ciasto już co najmniej podwoi swoją objętość dzielimy je na dwadzieścia części , formujemy kulki i układamy na blasze dość blisko siebie  (z maksymalnie 1 cm odstępem ) Znów przykrywamy i pozwalamy bułeczkom wyrosnąć (ok 20 min) W tym czasie robimy kruszonkę . Wszystkie składniki umieszczamy w misce i delikatnie wyrabiamy palcami ,aż uzyskamy

Malinowa Kawiarenka
Bułeczki cynamonowe 168

którą sprezentował mi Mikołaj :) Szybkie w przygotowaniu - wystarczy zarobić ciasto, zostawić do wyrośnięcia, potem uformować bułeczki. Smakowity wypiek np. na weekendowe śniadanie. Zdecydowanie najlepiej smakują w dniu pieczenia, potem czerstwieją, choć na drugi dzień lekkie podgrzanie w mikrofali pomaga odzyskać im świeżość. Przepis lekko zmodyfikowałam, gdyż bułeczki posypałam klasyczną kruszonką (w przepisie był to tylko cukier z cynamonem). Zobacz również(...)ciepłe miejsce na 1-1,5 godziny, by wyrosło. Wyrośnięte ciasto przełóż na oprószoną mąką stolnicę, ponownie zagnieć. Odrywaj po kawałku i formuj bułeczki. Blaszkę z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia i ułóż na niej uformowane bułeczk i, ostaw na 30 minut do ponownego wyrośnięcia. Kruszonka cynamonowa: Masło, cukier, mąkę i cynamon umieść w misce. Przez kilka minut zagniataj

Moje Qulinaria
Muffiny z jagodami i kruszonką 152

"No i co to za pogoda! Jak dalej będzie tak padać, to wszystkie owoce sezonowe znikną tak szybko jak się pojawiły. Mogłoby już przestać. Zima była

Słodkie Przyjemności
Tarta nadziana farszem jabłkowym 143

stolnicę wysypać mąkę,do mąki dodać masło,cukier puder,żółtka i sól.Wszystkie składniki posiekać nożem do konsystencji kruszonki a następnie szybko zagnieść ciasto.Podzielić na dwie równe części,owinąć folią spożywczą i schlodzić w lodówce przez godzinę.Jedną część schłodzonego ciasta wykładamy na posypaną mąką stolnicę i rozwałkowujemy na grubość ok.5 mm.Ciastem wykładamy formę o średnicy 25 cm, ( powinno

Anielskie wypieki
Ciasto z musem malinowym 126

cukru pudru Galaretka z owocami: 1 galaretka malinowa 2 garście malin Przygotowanie ciasta z musem malinowym: Rozpuścić pierwszą galaretkę malinową w 400 ml gorącej wody (będzie ona potrzebna na końcu na wierzch ciasta). Wystudzić przez godzinę, następnie schować na następną godzinę do lodówki, aby lekko stężała. Spód: Rozpuścić masło. Pozostawić(...)nadal pozostanie wodnista) należy przelać ją na nasze ciasto. Ciasto należy schłodzić w lodówce przez 8 – 12 godzin (pozostawić na noc). Krok po kroku: 1. Rozpuścić galaretkę w 400 ml wody 2. Rozpuścić masło 3. Zmielić herbatniki 4. Wymieszać herbatniki z masłem 5. Kruszonkę przesypać na formę i lekko ugnieść 6. Rozpuścić galaretkę

KuchniaWeDwoje.pl

Proponowane wyszukiwania