czystego łakomstwa:) Chciałam połączyć w jednym cieście to co lubię najbardziej - kruchy spód, pieczone jabłka, bitą śmietanę i bezę... Ciasto wyszło pyszne:) Przygotowałam je odrobinkę inaczej niż standadową szarlotkę, ponieważ jabłka nie były w trakcie pieczenia niczym przykryte - żadną kruszonką czy bezą, smakują więc jak najlepsze pieczone jabłka. Krem ze śmietany kremówki i mascarpone oraz delikatnie cynamonowa beza pięknie się
Słodko-Słony Świat IlonyWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Pyszne muffiny z dużą ilością czerwonych porzeczek. Doskonałe połączenie smaków: słodkiego ciasta z lekko kwaśnymi porzeczkami. Idealne na przekąskę dla dorosłych jak i dzieci. Robią się ekspresowo. Polecam. Post Muffinki z czerwoną porzeczką i kruszonką pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta Gotujeczasu do czasu ciasto drożdżowe musi być więc dziś wypadło na drożdżówki. Bardzo lubię budyń łączyć z owocami a jeżyny pasują tu idealnie. ciasto: 500 g mąki wrocławskiej 150 ml ciepłego mleka 50 g drożdży 4 łyżki cukru 2 jajka 1 żółtko 100 g masła szczypta soli 1 łyżka cukru z wanilią ponadto: 200 g jeżyn 600 ml mleka(...)masło,zagnieść ciasto. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić na 45 minut by wyrosło. Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę,rozciągnąć na grubość 1,5 cm. Metalową obręczą powycinać z ciasta koła,w każdym odcisnąć dołek np. za pomocą dna szklanki. W dołki nałożyć porcję budyniu i po kilka jeżyn. Z masła,mąki,cukru zrobić kruszonkę. Białko roztrzepać
Kolorowa kuchnia Elkikubkiem ciepłego mleka lub gorącej czekolady w taki mroźny wieczór jak dziś SKŁADNIKI Ciasto: 25 g drożdży, 100 ml ciepłego mleka, 3 łyżki cukru, szczypta soli, ok. 250 g mąki, 1 jajko, 100 g rozpuszczonej margaryny Farsz: ½ słoika dżemu brzoskwiniowego, 1 jabłko, ½ łyżeczki cynamonu Kruszonka: 3 łyżki masła, 2 łyżki wiórek kokosowych, 3 łyżki cukru, 2 łyżki mąki WYKONANIE(...)Zagniatamy ciasto, wałkujemy cienko na prostokąt. 2.Farsz: Jabłko obieramy, usuwamy pestki, kroimy w kostkę. 3.Ciasto smarujemy dżemem, posypujemy jabłkami i cynamonem. Zawijamy szerszy bok do środka z 1 i 2 strony, tniemy na 2-3 cm paski, układamy na blasze wyłożonej pergaminem..Odstawiamy na 25 min w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. 4. Składniki na kruszonkę zagniatamy
słodki bratekodajemy wiórka pokrojonego zimnego masła i rozcieramy w palcach aż się składniki połaczą-ale nie zagniatamy ciasta! Łodygi rabarbaru myjemy kroimy w plasterki, truskawki na mniejsze kawałki, mieszamy z cukrem oraz płatkami migdałowymi. Wykładamy do natłuszczonej masłem formy ceramicznej. Posypujemy grubo kruszonką owoce. Zapiekamy w nagrzanym do 180*c piekarniku przez 30 -35 minut. Przed podaniem można oprószyć
Wanilia i Kardamonpszennej (550 używam) 150 g masła 90 ml zimnej wody szczyptę soli SPOSÓB WYKONANIA : CIASTO - mąkę przesiewamy dodajemy pocięte w kostkę zimne masło, szczyptę soli gdy już połączymy mąkę z masłem (będą takie grudki jak przy kruszonce) Można też to tego wykorzystać robot kuchenny i na trybie pulsacyjnym połączyć masło z mąką - do tego dodajemy
Basia w kuchnitaką Ucieraną na maślance.Dziś mam dla Was kolejną , przepyszną wersję – z kisielową „pianą” i mnóstwem chrupiącej kruszonki , którą wręcz uwielbiam!Łatwe … szybkie … i jak zawsze niesamowicie smaczne!SKŁADNIKI:( blacha 28×24 cm )CIASTO:* mąka – 3 szklanki* margaryna – 250 g* cukier – 4 łyżki* żółtko – 5 szt* proszek do pieczenia
Ostra na Słodkopodwojenia objętości. Łączymy następnie z mąką, olejem, jajkami, resztą cukru i przyprawami. Wyrabiamy mikserem przez parę minut gładkie ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia przykryte ściereczką. Gdy podwoi objętość, lepimy z niego chałki do środka wkładając rodzynki. Smarujemy śmietanką i posypujemy np. kruszonką / sezamem / makiem / grubym cukrem. Pieczemy 20 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu warto chałki przykryć ściereczką, dzięki czemu będą
Wrzosowa Polanaelastyczne ciasto. Przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Ciasto podzielić na 10 części. Lekko rozpłaszczyć i na środek kłaść po łyżce zimnego rabarbaru. Dokładnie zlepić i ponownie odłożyć do wyrośnięcia na około 15 minut. Bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem i pokruszyć kruszonkę. Piec w 170 st około 20 minut. Razem ze mną na piknik wybrali
Ala piecze i gotujeprzyspieszyć. Idealnie pasują do kubka kawy czy mleka. Składniki : (20 sztuk) Ciasto: 3 i pół szklanki mąki (600g) 1 szklanka mleka (250ml) pół szklanki cukru (110g) 2 żółtka 1 jajko 1/4 szklanki oleju (60ml) 4 dkg drożdży świeżych szczypta soli Opcjonalnie 2 garści rodzynek (ok 150g) Kruszonka: 1/4 kostki miękkiego masła (60g) 3/4 szklanki maki (140g) 1/2 szklanki(...)odstawiamy na ok 1 godzinę do wyrośnięcia. Gdy ciasto już co najmniej podwoi swoją objętość dzielimy je na dwadzieścia części , formujemy kulki i układamy na blasze dość blisko siebie (z maksymalnie 1 cm odstępem ) Znów przykrywamy i pozwalamy bułeczkom wyrosnąć (ok 20 min) W tym czasie robimy kruszonkę . Wszystkie składniki umieszczamy w misce i delikatnie wyrabiamy palcami ,aż uzyskamy
Malinowa Kawiarenkaktórą sprezentował mi Mikołaj :) Szybkie w przygotowaniu - wystarczy zarobić ciasto, zostawić do wyrośnięcia, potem uformować bułeczki. Smakowity wypiek np. na weekendowe śniadanie. Zdecydowanie najlepiej smakują w dniu pieczenia, potem czerstwieją, choć na drugi dzień lekkie podgrzanie w mikrofali pomaga odzyskać im świeżość. Przepis lekko zmodyfikowałam, gdyż bułeczki posypałam klasyczną kruszonką (w przepisie był to tylko cukier z cynamonem). Zobacz również(...)ciepłe miejsce na 1-1,5 godziny, by wyrosło. Wyrośnięte ciasto przełóż na oprószoną mąką stolnicę, ponownie zagnieć. Odrywaj po kawałku i formuj bułeczki. Blaszkę z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia i ułóż na niej uformowane bułeczk i, ostaw na 30 minut do ponownego wyrośnięcia. Kruszonka cynamonowa: Masło, cukier, mąkę i cynamon umieść w misce. Przez kilka minut zagniataj
Moje Qulinaria"No i co to za pogoda! Jak dalej będzie tak padać, to wszystkie owoce sezonowe znikną tak szybko jak się pojawiły. Mogłoby już przestać. Zima była
Słodkie Przyjemnościstolnicę wysypać mąkę,do mąki dodać masło,cukier puder,żółtka i sól.Wszystkie składniki posiekać nożem do konsystencji kruszonki a następnie szybko zagnieść ciasto.Podzielić na dwie równe części,owinąć folią spożywczą i schlodzić w lodówce przez godzinę.Jedną część schłodzonego ciasta wykładamy na posypaną mąką stolnicę i rozwałkowujemy na grubość ok.5 mm.Ciastem wykładamy formę o średnicy 25 cm, ( powinno
Anielskie wypiekicukru pudru Galaretka z owocami: 1 galaretka malinowa 2 garście malin Przygotowanie ciasta z musem malinowym: Rozpuścić pierwszą galaretkę malinową w 400 ml gorącej wody (będzie ona potrzebna na końcu na wierzch ciasta). Wystudzić przez godzinę, następnie schować na następną godzinę do lodówki, aby lekko stężała. Spód: Rozpuścić masło. Pozostawić(...)nadal pozostanie wodnista) należy przelać ją na nasze ciasto. Ciasto należy schłodzić w lodówce przez 8 – 12 godzin (pozostawić na noc). Krok po kroku: 1. Rozpuścić galaretkę w 400 ml wody 2. Rozpuścić masło 3. Zmielić herbatniki 4. Wymieszać herbatniki z masłem 5. Kruszonkę przesypać na formę i lekko ugnieść 6. Rozpuścić galaretkę
KuchniaWeDwoje.pl