ciasto z kruszonka - 4855 przepisów (strona:232/324)

Jagodzianki z malinami 160

cukier, sól i jajko. Zagnieć dość luźne ciasto. Następnie dodaj miękkie masło w kawałkach. Zarabiaj ciasto tak długo aż całe masło zostanie wchłonione. Przykryj naczynie folią spożywczą i odstaw do wyrośnięcia na 50 minut. Jagody i maliny umieść w naczyniu. Mąkę ziemniaczaną i cukier wymieszaj, następnie lekko przemieszaj z owocami. Wyrośnięte ciasto wyłóż na stolnicę oprószoną mąką, złóż kilka razy(...)nastaw piekarnik na 180ºC na termoobieg. Po tym czasie podziel ciasto na 18 równych porcji, około 60 g każda, rozciągnij w prostokąt, napełnij łyżką owoców i zwiń w podłużny rulon. Układaj jagodzianki w lekkich odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmaruj rozmąconym jajkiem. Z podanych składników zrób kruszonkę i posyp nią bułeczki. Wstaw jagodzianki do piekarnika i piecz przez

codojedzenia
Torcik Kakaowy z Gruszkami i Orzechową kruszonką czyli poWeekendowe Łakocie odc.21 154

wrześniowym numerze KUCHNI wiedziałam, że je upiekę. Nie byłabym jednak sobą gdybym nie zmieniła tego i owego. Powstało ciasto wilgotne, owocowe, chrupiące z wierzchu a w środku delikatne i pulchne. Wg mnie jedno z lepszych jakie jadłam tego typu. Bardzo polecam!kruszonka:po 50 g orzechów

Dzieje kuchennej Wiewióry
Pieczone brzoskwinie pod cynamonowym ciastem 206

Dziś zapraszam Was na pyszny deser. Pieczone brzoskwinie pod cynamonowym ciastem zachwycają nie tylko smakiem, ale też i prostotą wykonania. Idealnie smakują w towarzystwie zimnej bitej śmietany z odrobiną cynamonu . Po prostu niebo na talerzu Osobiście uwielbiam pieczone owoce nawet w wersji bez dodatków. Taki deser naprawdę umila czas Spróbujcie. Składniki: (na 2 porcje) 2 brzoskwinie 70 g mąki pszennej(...)wsypujemy mąkę, cukier puder i łyżeczkę cynamonu. Następnie dodajemy ziemną margarynę lub masło, siekamy nożem. Zaczynamy w palcach tworzyć coś na kształt kruszonki, po czym dodajemy niespełna łyżkę jogurtu naturalnego (najpierw warto dodać go mniej). Szybko zagniatamy ciasta ręką tworząc kulkę. Jeśli ciasto się zbytnio klei możemy podsypać rękę delikatnie mąką. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do zamrażalnika

Słodkie okruszki
Placki z cukinii z mąką z pestek dyni (keto, bezglutenowe) 74

cukinii dodajemy  mąkę z pestek dyni ,  jajka  oraz  pieprz  i dokładnie mieszamy.  Na rozgrzany  olej  nakładamy łyżką cienkie porcje ciasta i smażymy dopóki delikatnie się nie zarumienią. Placki z cukinii z mąką z pestek dyni świetnie smakują w towarzystwie  sosów  lub  sałatek . Wartości odżywcze w całości(...)Zobacz więcej przepisów sezonowych w czerwcu Najnowsze przepisy Placki z cukinii z mąką z pestek dyni (keto, bezglutenowe) Rabarbar pod kruszonką Keto mus czekoladowy na białkach (low carb, bez laktozy) Sałata rzymska smażona na maśle z czosnkiem (keto, wegańskie) Ciasto kokosowe bez pieczenia z kaszy manny Sernik królewski Bułki wrocławskie Kotlety jajeczne Sałatka grecka (keto, low carb) Artykuł Placki

WegePrzepis
BABECZKI DROŻDŻOWE Z RABARBAREM I KRUSZONKĄ 174

ciasto jest klejące) po 2-3 minutach dodajemy roztopione masło i dalej   wyrabiamy około 5 minut ciasto dalej będzie klejące ale sprężyste formę na muffiny smarujemy masłem i wysypujemy mąkę , do tak przygotowanej formy wkładamy po   dużej łyżce ciasta w które wtykamy rabarbar, przykrywamy i odstawiamy na 20-30 minut aż lekko wrosną kiedy babeczki wyrastają, przygotowujemy kruszonkę

Słodkie zapomnienie
Słodkie środy - Twarożkowe muffiny z truskawkami 114

miseczce mieszamy twarożek homogenizowany z mlekiem, jajkiem i olejem.  Do suchych składników przelewamy mokre i mieszamy. Powstałym ciastem uzupełniamy papiloty na muffiny. Na wierzch układamy truskawki i kolorowe perełki. Muffiny pieczemy przez 20 minut w 180 stopniach, po czym posypujemy kruszonką i dopiekamy około 10-15 minut. Podajemy dekorując cukrem pudrem. Smacznego

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
NAJLEPSZE RURKI Z KREMEM BUDYNIOWYM – „NA SŁODKO ZE SWEET DECOR” 491

nadzieję, że co tydzień będzie dla Was inspiracją do tworzenia nowych wypieków w domowym zaciszu! Dziś przygotowałam dla Was nie ciasto, a pyszne rurki z kremem! Takie rurki z kremem chodziły już za mną od dłuższego czasu! Obłędnie kruche ciasto wypełnione po brzegi słodkim, waniliowym kremem budyniowym. Końce tych chrupiących rurek zanurzyłam w kremowej białej czekoladzie i chrupiącym orzechowym krokancie(...)TUTAJ! * Krokant orzechowy – 50 g – dostępny TUTAJ! SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: RURKI: Mąkę, sól i masło szybko rozcieramy pomiędzy palcami na kruszonkę. Dodajemy śmietanę, zagniatamy, zawijamy w folię, odstawiamy co lodówki na ok. 1 godzinę. Po schłodzeniu ciasto wałkujemy na ok. 1 mm na stolnicy odsypianej mąką. Wycinamy paski 1,5 cm . Foremki do rurek smarujemy masłem i nawijamy paski

Ostra na Słodko
Bułeczki drożdżowe 144

mąką.Dodać również masło i jajko,wyrobić ciasto.Odstawić  w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Następnie odrywać po kawałku ciasta, rozpłaszczyć,na środku położyć marmoladę i zawijać bułeczki. Układać w blaszce.Odstawić do wyrośnięcia. Z masła , mąki i cukru przygotować kruszonkę i posypać wyrośnięte bułeczki.Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni aż się zarumienią

Moje domowe kucharzenie
Bułeczki z serkiem i dżemem malinowym 141

mawia moja córka.Mam nadzieję, że teraz już wszystko wróci do normy. Pyszne bułeczki, polecam.Już wcześniej robiłam z tego ciasta [klik ] ,ale te są inaczej formowane.Nadzienie może być w sumie dowolne, nawet masa makowa, kajmakowa. CIASTO  400 g mąki pszennej tortowej 50 g mąki kukurydzianej 85 g zwykłego cukru 70 g masła 30 g świeżych drożdży(...)wyrośniętego rozczynu dodać resztę cukru, masło, sól i zagnieść ciasto (aż na powierzchni pojawią się pęcherzyki powietrza). Odstawić do wyrośnięcia.. Ciasto rozwałkować w duży prostokąt, posmarować serkiem i dżemem malinowym. Złożyć dwa razy ,pokroić na 3-4 cm pasy. Każdy przekręcić przez środek. Ułożyć na blaszce ,posypać kruszonką.Piec około 25 minut w temperaturze 180 stopni

Moje domowe kucharzenie
WŁOSKIE CIASTECZKA WANILIOWO-KAKAOWE 159

mieszamy w misce, przesiewamy na stolnicę, dodajemy pokrojone w kostkę masło i siekamy nożem, aż otrzymamy kruszonkę, następnie dodajemy żółtka i śmietanę (lub w wersji z kakao białka oraz skórkę pomarańczową) i dalej siekamy, po chwili odkładamy nóż i szybko zagniatamy gładkie ciasto, zawijamy w folię i chłodzimy w lodówce co najmniej 60 minut. Po tym czasie nagrzewamy piekarnik

Walijskie Pichcenie
Włoskie, maślane ciasteczka waniliowo-kakaowe. 539

mieszamy w misce, przesiewamy na stolnicę, dodajemy pokrojone w kostkę masło i siekamy nożem, aż otrzymamy kruszonkę, następnie dodajemy żółtka i śmietanę (lub w wersji z kakao białka oraz skórkę pomarańczową) i dalej siekamy, po chwili odkładamy nóż i szybko zagniatamy gładkie ciasto, zawijamy w folię i chłodzimy w lodówce co najmniej 60 minut. Po tym czasie nagrzewamy piekarnik

Rozpustne gotowanie
Cassatelle di Agira 98

zmodyfikowaliśmy – szczegóły znajdziecie poniżej) z fantastycznego e-booka pt. Palermo na talerzu 2 (link pod przepisem) – zobaczcie sami, jakie cuda można w nim znaleźć. Lista zakupów (ok. 30 sztuk) Ciasto: 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej 5–6 płaskich łyżek cukru 115–120 g ciepłego smalcu 1 jajko 1/4 łyżeczki cynamonu skórka z 1 cytryny (u nas: opakowanie cukru(...)miski wsypujemy mąkę, smalec i cukier oraz wbijamy jajko. Mieszamy ze sobą składniki do chwili utworzenia się masy przypominającej kruszonkę. Następnie dolewamy wodę, aromat/ekstrakt waniliowy, dosypujemy cynamon i skórkę cytrynową, jeśli dodajemy ją osobno. Wyrabiamy ciasto, po czym odstawiamy je na dwie godziny do lodówki. Gdy ciasto jest w lodówce, przygotowujemy farsz. Ucieramy ser (ricottę lub capreggio) z cukrem

Proste-przepisy.pl
Sernik brzoskwiniowy z pianką bezową i kruszonką. 145

Sernik brzoskwiniowy z pianką bezową. Składniki : Ciasto : 1 kostka margaryny ( 25 dkg ) 3 szklanki mąki 3 łyżki cukru 5 żółtek 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Przepisy i porady kulinarne
Kolorowa tarta z cukinią, marchwią, papryką w towarzystwie tymianku oraz parmezanu. 186

gałązki  czosnek 2 ząbki  parmezan do posypania ok 3 łyżki   SPOSÓB WYKONANIA   CIASTO Mąkę przesiewamy, dodajemy pocięte w kostkę zimne masło, szczyptę soli, gdy już połączymy mąkę  z masłem (będą takie grudki jak przy kruszonce) Można też to tego wykorzystać robot kuchenny i na trybie pulsacyjnym połączyć masło z mąką - do tego dodajemy

Basia w kuchni