ciasto z kruszonka - 4855 przepisów (strona:232/324)

Kotlety mielone z mozzarellą 246

Kotlety mielone z mozzarellą to świetny pomysł nie tylko na obiad ale również jako przystawka na imprezę czy bankiet. Proste i pyszne danie nie wymaga od

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Aromatyczna i rozgrzewająca zupa z soczewicy 213

Zima to czas kiedy wracając po całym dniu pracy do domu mamy ochotę zjeść coś ciepłego, co nas ogrzeje i da uczucie sytości. Taka właśnie jest

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Aromatyczna i rozgrzewająca zupa z soczewicy 169

Zima to czas kiedy wracając po całym dniu pracy do domu mamy ochotę zjeść coś ciepłego, co nas ogrzeje i da uczucie sytości. Taka właśnie jest

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Bułeczki z serem. 144

jeszcze raz zagnieść. Ciasto rozwałkować na około 2 cm, wykrawać koła od dużego kubka, spód kubka obtoczyć w mące i w cieście zrobić wgłębienie, następnie nałożyć po łyżce sera. Z mąki, cukru i masła zagnieść kruszonkę i posypać bułeczki. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć bułki, przykryć ściereczką i pozostawić na około 10 minut aby podrosły. Piekarnik nagrzać do temperatury

Sama słodycz i szczypta chili
SŁODKIE RÓŻYCZKI 151

masła, 4 żółtka, jajko, szklanka cukru, szczypta soli, marmolada o ulubionym smaku. Dodatkowo: Białko. Przygotowanie: Mąkę przesiewam, dodaję masło, siekam, aby powstała kruszonka.  Dodaję sól i cukier, mieszam. Następnie dodaję żółtka oraz całe jajko, ugniatam elastyczne ciasto i odkładam na 15 minut do lodówki (w folii). Ciasto rozwałkowuję na grubość około 3 mm. Wykrawam kółka o średnicy około

JejKuchnia
SERNIK Z MUSEM POMARAŃCZOWYM ( JAFFA CHEESECAKE) 170

jajko Do dużej miski przesiać mąkę i kakao, dodać zimne, pokrojone na drobne kawałki masło i wyrobić ręką jak na kruszonkę. Dodać jajko, cukier, sól i szybko zagnieść (można również zmiksować w malakserze). Z ciasta uformować kulę, owinąć ją folią spożywczą, schłodzić w lodówce przez minimum 30 minut (lepiej dłużej). Formę na tartę o średnicy 24 cm posmarować masłem

Calzonella.com
Owoce zapiekane pod kruszonką 216

Lubicie ciasto drożdżowe z owocami? Jeśli tak, to polubicie i ten deser. Owoce zapiekane pod kruszonką to prosty i szybki do przygotowania pomysł na zimowy podwieczorek. Do niego kawa, herbata lub kubek kakao i gotowe! *Wpis powstał przy współpracy z Lubellą.     Składniki /4 porcje/: 1/2 opakowania mrożonych truskawek 1 jabłko 2-3 łyżki brązowego cukru Kruszonka: 3/4 szklanki

Pasja Smaku
Sernik na zimno z porzeczkami – najprostszy ! 1528

gram 45 dkg sera Mój Ulubiony  1 galaretka truskawkowa + 250 ml wody  szklanka porzeczek czerwonych    Okrągłą formę na ciasto wyłożyłam papierem do pieczenia.  Herbatniki rozdrabniamy i mieszamy z roztopionym masłem, tak otrzymaną kruszonką wykładamy spód tortownicy.  Galaretkę przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu – uwaga zmniejszamy ilość wody do 250 ml. Odstawiamy do lekkiego schłodzenia

Kuchnia na wzgórzu
Ciasto drożdżowe z rabarbarem, słonecznikiem i płatkami owsianymi 149

posypujemy mąką. Dobrze oprószone kawałki rozkładamy w miarę równomiernie na cieście, jednocześnie wciskając je trochę do środka. Nastawiamy piekarnik na 180 stopni. Ciasto obsypujemy pestkami słonecznika, płatkami owsianymi, cukrem wanilinowym i nasionami babki. Można to nazwać kruszonką. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy do tzw. suchego patyczka, na około 40 minut

Karczma Honorietty
Krakersy z suszonymi pomidorami 173

pieczenia szczyptę soli 3 łyżki drobno pokrojonych suszonych pomidorów 1 rozmącone jajko do posmarowania krakersów Składniki umieścić w misce, wyrobić na kruszonkę. Następnie wyłożyć na blat lub stolnicę i zagnieść do połączenia składników. Uformować z ciasta kulę, spłaszczyć, owinąć folią spożywczą i wstawić na 30 minut do zamrażalnika. Ciasto można też schłodzić w lodówce przez minimum godzinę. Po tym czasie

Niebieski kubek z kawa
Jogurtowe Ciasto z ananasem 169

przejmować :) Blachę o wymiarach 22x33 cm wykładamy papierem do pieczenia ( może być też większa - ciasto będzie po prostu niższe) i wylewamy ciasto. Na wierzch wykładamy ananasy pokrojone w cząstki (lub inne owoce). Ja jestem fanką kruszonki dlatego posypałam nią jeszcze na górę, chociaż można z niej zrezygnować. Kruszonka:  70 g mąki 50 g masła 50 g cukru  kilka

Słodka Kraina Wypieków
Sernik z jagodami na kruchym spodzie 176

spód i podpiec 15 minut w temperaturze 160 stopni. Po tych 15 minutach wyjąć z piekarnika, wysypać jagodami i wyłożyć  kruche ciasto, które do tej pory siedziało w lodówce - można albo je porwać na kształt kruszonki, albo, jak ja, zrobić kratkę. Piec przez kolejne 40 minut w temperaturze 170 stopni. Wystudzić i schłodzić przez noc w lodówce. Smacznego

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Bułeczki z lilakiem vel bzem 142

pracy Rozgrzewamy piekarnik do 220*C. W misce mieszamy suche składniki. Dodajemy zimne masło i szybko wyrabiamy, żeby otrzymać coś na wzór kruszonki. Dodajemy kwiatki i mieszamy. Wlewamy maślankę i niedokładnie wyrabiamy do momentu aż z ciasta możemy otrzymać dużą kulę. Kulę wykładamy na stolnicę i formujemy okrągłe placuszki grubości 1-2 cm i średnicy 4-5cm- mi wyszło

les mirabelles
Makowiec świąteczny. 229

ziemniaczaną, budyń, powidłaolejek, bakalie smażyć około 15 min. na małym ogniu, pod koniec dodać pianę z baiałek wylać na blaszkę wyłożoną "nakłótym" ciastem piec około 50-60 min w temperaturze 180 stopni. Można na wierzch włożyć kruszonkę lub polukrować

Kuchnia Beaty
Chałka pleciuga 108

ponownie pozwalamy jej wyrosnąć przez około pół godziny. W tym czasie przygotowujemy białko wymieszane z 2 łyżkami wody do posmarowania naszego ciasta, oraz mak, sezam lubi siemię lniane do posypania chałki. (Jeśli chcecie możecie przygotować kruszonkę, chałka będzie wówczas fenomenalna,. Ja jednak tym razem postawiłam na jej mniej słodką wersję i posypałam całość sezamem). Chałkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego

Zapiski Młodej Żony
Ucieraniec z mrożonymi borówkami i truskawkami 155

wmiksuj również roztopiona margarynę. Wlej masę tortownicy, poukładaj delikatnie na wierzchu mrozone owoce, posyp kruszonką albo i nie, jak wolisz, ale z kruszonka ma o wiele inny , taki maślany smak a kruszona dodaje wykwintności chyba każdemu ciastu. Piecz około 35-40 min albo „do suchego patyczka

Z Kuchni Do Kuchni
Ciasto z jagodami 137

takie ciasto z truskawkami.  Z jagodami tez było smaczne, z tym, że z truskawkami było na pewno wilgotniejsze :)Polecam również inne ciasta z jagodami na moim blogu : nocny placek z jagodami i jagodowy placek z kruszonką. Dla bardziej wymagających tort z jagodami

Proste Potrawy
Jabłkowa jesień. KRUCHA SZARLOTKA. 198

masłem, wylepiłam połową ciasta. Podpiekłam je 7 minut w 180 stopniach, "dźgając" je uprzednio widelcem. Na podpieczone ciasto wyłożyłam jabłka, pokruszyłam resztę ciasta i wstawiłam z powrotem do piekarnika. Piekłam 50 minut w 180 stopniach, aż kruszonka ładnie zezłocieje.  Kiedy wystygło, polałam lukrem. Smacznego! Pozdrawiam mgliście i jesiennie, Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
12 potraw wigilijnych. Dania wigilijne. 3446

zawsze. U nas przygotowania do tej uroczystej wieczerzy ruszają pełną parą już na kilka dni przed Wigilią. Zaczyna się szał zakupów, przygotowanie rolmopsów, lepienie uszek i pierogów, pieczenie ciast, sprawianie karpia. Potraw do przyszykowania nie jest mało, bo 12 potraw wigilijnych, które mają symbolizować 12 apostołów, niektórzy twierdzą, że ilość dań bierze się od 12 miesięcy w roku. Według polskiej(...)kapustą i grzybami , / kapuśniaczki/ – łazanki z kapustą i grzybami A na wigilijny deser podajemy: – struclę makową lub makowiec z kruszonką , czasami seromakowiec na kruchym spodzie. aby pogodzić smakoszy sera i maku – Sernik – Piernik lub ciasto marchewkowe Wszystkie potrawy popijamy kompotem z suszu , chociaż wiem, że niektórzy przygotowują kisiel z żurawiną Jakie potrawy wigilijne postawicie na swoim

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Puszyta drożdżówka 124

Uwielbiam domową drożdżówkę - najlepsza jest z chrupiącą kruszonką. Nigdy nie potrafię się powstrzymać i próbuję zaraz po wyjęciu z pieca :) do tego z kawka, jakaś książka i mnie nie ma :) Składniki na ciasto:30 dag mąki pszennej (ja użyłam typ 550),opakowanie drożdży suchych 7 g,1/4 łyżeczki soli,125 ml ciepłego mleka,1 jajko,50g roztopionego masła,1/4 łyżeczki(...)Odstawić do wyrośnięcia na ok. 90 minut. Po tym czasie lekko wyrobić, przełożyć ciasto do keksówki wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą (wymiary mojej keksówki 30 x 11 cm). Odstawić do wyrośnięcia na 30 - 40 minut. Po tym czasie posmarować wierzch roztrzepanym jakiem i posypać kruszonką. Wstawić do piekarnika nagrzanego na  180°C na ok. 35 minut.Składniki

Delicious Titbits
Drożdżówki z czereśniami i kruszonką 144

czereśni Kruszonka 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki razowej garść płatków owsianych górskich 1/4 szklanki brązowego cukru 100 g zimnego masła szczypta soli 1/2 łyżeczki cynamonu Przygotowanie: 1. Jajka, mleko, cukier i roztopione masło mieszamy rózgą w dzbanku, w osobnym naczyniu mieszamy przesianą mąkę, dodajemy sól i suszone drożdże, łączymy suche składniki z mokrymi, wyrabiamy elastyczne ciasto, przekładamy(...)spożywczą i pozostawiamy w ciepłym miejscu na ok 90 min 2. Kiedy ciasto podwoi objętość dzielimy je na 10 równych części i układamy na dwóch blaszkach, wyłożonych papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na ok 40 minut, aż bułeczki podrosną 3. Czereśnie drylujemy  4. Kruszonka - mąki, cukier, płatki i cynamon mieszamy, dodajemy pokrojone w kostkę zimne masło, rozcieramy

Słodki Kompromis
Rabarbar w kruchym 141

PIECZONYM RABARBAREM  Na nadzienie 650g łodyg rabarbaru 250g cukru  1 łyżka syropu waniliowego Na ciasto 450g mąki 2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka soli 225g zimnego masła 4-5 łyżek zimnej wody  1 jajko (do posmarowania placka) gruby cukier (do posypania ciasta) Rabarbar kroimy w kostkę, mieszamy z cukrem i przykryty folią aluminiową wstawiamy do piekarnika nagrzanego(...)chwilę do ostygnięcia. Mąkę, cukier i sól mieszamy, dodajemy zimne masło pokrojone w kostkę i mieszamy do otrzymania czegoś w rodzaju kruszonki (na tym etapie robot planetarny oszczędzi wiele wysiłku :-) ). Wyrabiając dodajemy 4-5 łyżek zimnej wody, aż ciasto zacznie się łączyć i powstanie kula. Jest to trochę żmudny proces, ale wierzcie mi- w końcu się ukulesi, nie panikujcie

les mirabelles
Pyszne jagodzianki 120

musicie spróbować. Przepis jest łatwy, a jagodzianki przepyszne :) Gorąco polecam! Składniki: Ciasto: 550g mąki ½ szklanki cukru 5 dag świeżych drożdży 1 szklanka ciepłego mleka 2 jajka 1 czubata łyżka masła Szczypta soli Nadzienie: Ok. 300g jagód 1 opakowanie cukru wanilinowego 1 łyżka cukru 1 łyżka bułki tartej Kruszonka: 100g mąki 50g cukru pudru 1 opakowanie cukru wanilinowego 50g masła(...)ciasta, uformować kulki, rozpłaszczyć i ułożyć na środku nadzienie. Należy dokładnie pozalepiać ciasto, żeby jagody nie powypływały. Uformować ładne bułeczki i układać na blaszce wyłożonej papierem do wypieków w niewielkich odstępach od siebie. Zaczekać kilka minut, aż troszkę jeszcze urosną i posmarować je roztrzepanym jajkiem oraz posypać kruszonką. Piec w nagrzanym do 180*C piekarniku, do momentu, kiedy zarumienią się

The Sweet Damsel
Bułeczki drożdżowo maślane 132

posiada niesamowicie piękną serię dla dzieci od Bloomingville. Potrzebujemy: Ciasto: 40 g świeżych drożdży 100 g cukru 2 małe jajka 1 opakowanie cukru waniliowego 250 g mleka 500 g mąki pszennej 70 g roztopionego masła 1/2 łyżeczki soli Nadzienie: 350 g twarogu 3 łyżki konfitury (dowolnej) 2 małe jajka Kruszonka: 70 g mąki pszennej 50 g cukru 50 g masła(...)drożdże rozpuszczone w mleku. Zagniatamy ciasto. Ciasto na drożdżówki może lepić się do dłoni, gwarantuje to jego puszystość.  Gotowe ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut przy obecnej aurze. Zasada jest taka, że ciasto musi podwoić swoją objętość. Wyrośnięte ciasto wykładamy na blat oprószony mąką i ostrym nożem dzielimy ciasto na około 9 równych części

MamaOskarka

Proponowane wyszukiwania