margaryny 50 g cukru 16 g cukru waniliowego Marmolada wieloowocowa Do posmarowania: 1 jajko + 1 łyżka mleka Kruszonka: 55 g roztopionego masła 60 g cukru 80 g mąki pszennej Mąkę, kakao i drożdże mieszamy ze sobą. Dodajemy żółtka, cukry, mleko i wyrabiamy ciasto. Pod koniec dolewamy roztopioną margarynę. Wyrabiamy jednolite, gładkie ciasto. Układamy je w oprószonej mąką misce. Przykrywamy ściereczką(...)odstawiamy na 1,5 godziny (żeby podwoiło objętość). Po tym czasie ciasto chwilkę wyrabiamy, dzielimy na 8 części. Z każdej formujemy kulkę, spłaszczamy, nakładamy łyżeczkę marmolady, zlepiamy. Kulki układamy zlepieniem do dołu w foremkach silikonowych. Odstawiamy przykryte na 40 minut. Smarujemy jajkiem z mlekiem, posypujemy kruszonką. Pieczemy w 190*C przez 20 minut
VioletoweKucharzenieMorele pod warstw ą maślanej, chrupiącej kruszonki z płatków owsianych i migdałów, mój ulubiony deser kiedy mamy ochotę na szybkie ciasto z owocami. Smacznego :) **** Il crumble con le albicocche con una copertura di impasto croccante a base di burro, farina, mandorle, fiocchi d'avena e' una delle mie torte preferite con la frutta(...)burro 50 g di fiocchi d'avena 30 g di farina di mandorle 30 g di mandorle a lamelle 80 g di zucchero PRZYGOTOWANIE Morele kroimy w ćwiartki. Przygotowujemy kruszonkę: d o miski wsypujemy mąkę pszenną, mąkę migdałową, płatki owsiane i dodajemy pokrojone w kostkę masło oraz szczyptę soli. Rozcieramy masło z mąką
La grande e la piccola cuocagodziny. Ja z reguły używam do tego celu piekarnika nastawionego na minimum.Wyrośnięte ciasto dzielimy na około 10 porcji. Każdą rozwałkowujemy i na środek nakładamy porcję musu jabłkowego. Zaklejamy. Odstawiamy na 20 minut do ponownego wyrośnięcia. Podrośnięte bułki smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy kruszonką. Pieczemy je przez około 20 minut w piekarniku nagrzanym
Walijskie PichcenieCointrou (opcjonalnie) 4 duże jaja (rozm. L) 110 g cukru pudru 200 g śmietanki 30% Przygotowanie: Przygotować ciasto kruche: Mąkę przesiać do miski, wymieszać z solą i ziarenkami wyłuskanymi z połowy laski wanilii. Dodać zimne masło pokrojone w kawałki. Wyrobić kruszonkę (zmiksować w malakserze lub rozetrzeć palcami zimnych rąk, lub przy pomocy mieszadła w robocie). Następnie dodać żółtko
Moja Delicjałyżkę śmietany. Zimnymi dłońmi przeciskać masło przez palce, jednocześnie łącząc z mąką i resztą składników (początkowo robimy coś na kształt kruszonki). Następnie szybko zagnieść, uformować kulę, spłaszczyć, owinąć folią spożywczą i schować do lodówki na minimum 30 minut. Schłodzone ciasto rozwałkować (podsypując delikatnie mąką, gdyby się przyklejało do stolnicy) na szerokość trochę większą niż średnica Twojej tarty (u mnie forma
Moja Delicjabędąc u swojej babci. Sernik królewski, to tradycyjny polski sernik pieczony w większości przypadków w prostokątnej lub kwadratowej formie, składający się z pysznej masy serowej oraz dwóch warstw kruchego ciasta kakaowego. Nie wiem jak Wy, ale ja bardzo lubię wszelkie serniki. Sernik królewski najczęściej gości u mnie na świątecznym stole lub na spotkaniach z rodziną i przyjaciółmi. Do tego wyciągam(...)dodajemy proszek do pieczenia, kakao, cukier i drobno pokrojone zimne masło. Składniki rozdrabniamy palcami lub siekamy nożem do powstania drobnej a la kruszonki. I dopiero teraz dodajemy żółtka jaj. Łączymy wszystko (zagniatamy) aż powstanie gładkie, jednolite ciasto. Z ciasta formujemy kulę. Dzielimy ją na 2 części. Jedną część kuli wkładamy do lodówki w celu schłodzenia. Drugą częścią ciasta wykładamy spód
Słodkie okruszkiProste, jednak rewelacyjne, najdelikatniejsze i najbardziej puszyste muffinki jakie jadłam. Jagody idealnie się z nimi komponują tworząc przepyszne, kuszące babeczki, a cynamonowa kruszonka zwieńcza dzieło niczym
Słodka Stronaznów truskawki, bo uwielbiam truskawki. Najbardziej gdy są w cieście świeże, nie pieczone, jednak dla tych drożdżówek jestem w stanie się poświęcić :-) Są puszyste, wilgotne od owoców... po prostu pyszne. Kruszonka 100 g mąki pszennej 60 g posiekanego masła 1 opakowanie cukru waniliowego (8g) 5 łyżek cukru Składniki na kruszonkę wsypać do mocnego woreczka. Szybko zagnieść (przez woreczek), żeby się(...)piekarnika w temp. 30 ° -40 ° C ). Wyrośnięte ciasto dzielimy na 12 części, formujemy placuszki. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Dnem szklanki lub łyżką wyciskamy w kulkach zagłębienia. Dołki podsypujemy delikatnie bułką tartą lub kaszą i wkładamy truskawki. Bułki smarujemy mlekiem lub rozmąconym białkiem i posypujemy kruszonką. Odstawiamy jeszcze na ok. 20 minut. Podrośnięte bułki pieczemy
Pełny talerzHiszpański jabłecznik to idealne ciasto na poprawę nastroju. Gdy je zobaczyłam od razu mnie uwiodło. Jest pyszne, wilgotne, mocno czekoladowe i na dodatek z jabłkami. Delikatnie pachnie cynamonem. Smakuje wyśmienicie w towarzystwie filiżanki ulubionej kawki. Częstujcie się. Hiszpański jabłecznik z kruszonką 4 jajka 550 g mąki 2 łyżki kakao 2 łyżki cynamonu 2 łyżeczki cukru waniliowego 1 kg jabłek(...)wymieszać z proszkiem do pieczenia, 1 łyżką cynamonu i kakao. Dodawać stopniowo do masy. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 26 cm wysmarowanej tłuszczem i wysypanej kaszą manną lub bułką tartą. Wierzch wygładzić starannie łyżką i rozłożyć równomiernie cząstki jabłek. Następnie owoce posypać równomiernie kruszonką. Piec w temp. 200 stopni (termoobieg 175 stopni) przez 1 godzinę. Upieczone i ostudzone posypać
Pieguskowa KuchniaCiasto kakaowe: 2 szklanki mąki 3 żółtka 3/4 kostki margaryny 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa serowa 1 kg serka z wiaderka
Jadło i czytadłokruszonka: · 100 gram miękkiego masła · 5 łyżek cukru + 1 łyżka cukru waniliowego · 1 z dużym czubkiem szklanka mąki pszennej Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać masło, jajo, cukry i zagnieść kruche ciasto, można wsadzić(...)podpiec na złoto w temperaturze 190 stopni, u mnie 17 minut, ciasto schłodzić. Jabłuszka obrać, pokroić w grubsze plastry, wsypać do rondla, podlać 1/3 szklanki wody i wrzucić żurawinę, dusić do mocnego zredukowania soku , wyłączyć gaz i dodać cynamon, wymieszać, lekko schłodzić. Z mąki, masła, cukrów zagnieść kruszonkę. Na podpieczony spód wsypać 1 łyżkę kaszy manny i wyłożyć równomiernie
Kubki smakuZwróć szczególną uwagę, aby wszystkie składniki były świeże , nawet proszek do pieczenia (do ciasta kruchego). Do ciasta kruchego potrzebujemy: 250 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 150 g masła zimnego 100 g cukru pudru 1 jajko 2 żółtka Nie ma wielkiego znaczenia mąka użyta do ciasta kruchego. Najbardziej wskazana jest mąka pszenna typ maksymalnie 600. Mąkę należy przesiać. Sprawdź(...)pół na pół z ksylitolem . Weź jednak pod uwagę, że kolor, smak i wygląd ciasta, po użyciu zastępników może znacząco odbiegać od oryginału. Dla tych co cenią sobie swój czas i chcą mieć spód zrobiony jak najszybciej, zalecam przygotowanie ciasta z herbatników i masła . Takiego ciasta nie trzeba zapiekać dodatkowo i powstaje trochę szybciej. Do masy serowej użyj
SmartBake.plbułką tartą i ponakuwać widelcem. Ja użyłam blaszki o średnicy 29 cm. Możecie użyć mniejszej blaszki – wówczas ciasto będzie wyższe. Piekarnik nagrzać na 180 stopni i podpiec ciasto na złoty kolor – około 15 – 20 minut. W czasie kiedy spód się podpieka w piekarniku przygotować rabarbarowy ” farsz „ Nadzienie : 500 – 600 g rabarbaru 5 łyżek cukru(...)opuszkami palców wyrobić tak, aby powstały grudki. Kiedy nasz spód jest już podpieczony, układamy na nim nadzienie rabarbarowe i posypujemy wierzch kruszonką. Cisto wstawiamy ponownie do piekarnika i pieczemy jeszcze około 30 minut lub do czasu aż ciasto będzie złoto- brązowe
Niebieski kubek z kawaciastu chrupkości i oryginalnego smaku. Aby podkreślić ten smak i zapach, można do pianki dodać też kilka kropel aromatu migdałowego. Robiąc tradycyjną szarlotkę na kruchym cieście, zazwyczaj białka jajek wyrzucamy, natomiast szarlotka migdałowa to ciasto, przy którego robieniu białka zostają wykorzystane do zrobienia pianki migdałowej. Ta dodatkowa czynność nie wpłynie znacząco na czas przygotowania ciasta. Szarlotka migdałowa to ciasto(...)Pozostawić do przestudzenia. Mąkę pszenną przesiać z proszkiem do pieczenia. Dodać pokrojone, zimne masło i cukier puder. Całość wymieszać nożem do powstania kruszonki. Następnie zrobić dołek, dodać żółtka. Początkowo wymieszać nożem, a kolejno wyrobić ręką gładkie ciasto. Ciasto podzielić na dwie części: 1/3 i 2/3. Każdą część zawinąć w folię spożywczą. Włożyć do lodówki na 30 minut. Większą część ciasta
Danka Pichcizadowolona. Ze swojej strony dodałam kruszonkę. ChałkaSkładniki:25 g świeżych drożdży1 szkl. ciepłej wody5 żółtek w temperaturze pokojowej2 łyżki oleju3 - 5 łyżek cukru1 opakowanie cukru waniliowego3 i 3/4 szkl. mąki pszennej1 płaska łyżeczki soliDrożdże rozcieramy z cukrami i mieszamy z ciepłą wodą. Dodajemy żółtka, olej roztrzepujemy widelcem. Dodajemy sól i przesianą mąkę. Wyrabiamy ciasto przez 2 min. Następnie odstawiamy(...)wszystkie wałki z jednej strony i zaplatamy z nich warkocz. Końce zlepiamy. Identycznie postępujemy z drugą częścią ciasta. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po tym czasie smarujemy białkiem i posypujemy kruszonką, makiem lub sezamem. Ponownie odstawiamy na 30 minut. A następnie wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury
Miksturownik