całe jajko -2 żółtka -50 g masła roztopionego -150 g letniego mleka Dodatkowo do posmarowania przed pieczeniem: -1 jajko roztrzepane z 2 łyżkami mleka Kruszonka: -50 g mąki pszennej typ 550 -25 g zimnego masła -1 łyżka cukru waniliowego -1 łyżka cukru Przygotowanie: Do niewielkiej miseczki rozkruszamy drożdże, a następnie dodajemy 1 łyżeczkę cukru(...)każdy na 3 długie pasy. Następnie 3 pasy łączymy je u góry ze sobą, a następnie układamy w warkocz. Tak przygotowane ciasto przykrywamy jeszcze ściereczką i odstawiamy jeszcze na 30 minut żeby wyrosło. W międzyczasie przygotowujemy kruszonkę w misce. Wszystkie składniki rozcieramy palcami do uzyskania konsystencji tzw. „mokrego piasku”. Po 30 minutach wyrośniętą chałkę smarujemy całą
Gotuj z MąkąOpcjonalnie: płatki migdałów Przygotowanie : Mąkę orkiszową przesiewamy. Zimne masło kroimy w kostkę i łączymy z mąką "siekając" do momentu uzyskania konsystencji podobnej do kruszonki. Dodajemy sól, erytrol i zimną wodę. Ugniatamy możliwie jak najszybciej, bo kruche ciasto nie przepada za ciepłem rąk. Formujemy kulkę i wkładamy do lodówki na 1h. W tym czasie morele kroimy na pół i odcinamy
Czarnawisienkasię kończą truskawki w ogródku więc musiałam jeszcze upiec pyszne, pachnące drożdżówki z truskawkami z chrupiącą kruszonką. Są rewelacyjne a najlepsze jeszcze letnie. Zbyt szybko znikały ale to chyba dlatego, że były takie pyszne. Drożdżówki na talerzu z kolekcji Miranda Porcelana Bogucice. Składniki: Ciasto drożdżowe: 350 g mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa 150 g mąki orkiszowej typ 650 Młyn(...)łyżka cukru waniliowego z wanilią Ale-raj 1 jajko 70 g masła 25 g drożdży świeżych 230 ml ciepłego mleka truskawki Do posmarowania: 1 jajko 2 łyżki mleka Kruszonka: 100 g mąki pszennej 50 g cukru 50 g masła Lukier: 1 szkl cukru pudru 3-4 łyżki soku z cytryny Przygotowanie: Mleko podgrzać odlać około 100 ml wsypać łyżeczkę
Ala piecze i gotujePyszne bułeczki z makiem i kruszonką,idealne do szklanki zimnego mleka.Jedne z moich ulubionych,zdecydowanie smaczniejsze i zdrowsze niż kupne.Polecam wypróbować. Ciasto drożdżowe: 500 g mąki (typ 450) 0,5 szklanki cukru 0,5 szklanki mleka 25 g świeżych drożdży 3 jajka 100 g masła Drożdże pokruszyć do letniego mleka,dodać łyżeczkę mąki i cukru.Wymieszać i odstawić(...)dokładnie mieszamy. Ciasto rozwałkować na placek o wymiarach ok. 70x24 cm.Ciasto posmarować masą makową i zwinąć w roladę.Pokroić na kawałki o grubości 3,5 cm i poukładać na blaszce wyłożonej papierem.Drewnianą łyżką nacisnąć wzdłuż środka każdego kawałka.Przykryć ściereczką i odstawić na 10 minut do wyrośnięcia.Przed pieczeniem posmarować mlekiem i posypać kruszonką.Piec
Anielskie wypiekiciasto, które pieczemy na te święta, ale pierwszy raz jadłam ją właśnie w Wielkanoc. Tarta normandzka z jabłkami to takie moje comfort food , przepełnione miłymi wspomnieniami i nostalgią za niewielkim hotelem gdzieś nad brzegiem Morza Czerwonego, w którym ją serwowano. Po kilku próbach i przeszukiwaniu czeluści Internetu udało mi się wreszcie odtworzyć tamten wspaniały smak. Kluczem okazało się ciasto(...)Mąkę przesiewamy dodajemy cukier, sól, proszek do pieczenia, pokrojone na małe kawałki masło i wodę. Siekamy nożem, aż utworzą się niewielkie grudki przypominające kruszonkę (można to też zrobić przy pomocy blendera o dużej mocy). Zagniatamy jednolite ciasto, a następnie formujemy kulę, owijamy ją folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na około 30-40 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy
Kulinaria - potrawy z różnych stron światamiski, przesiewam cukier puder, wkładam zimne masło pokrojone na małe kosteczki i rozcieram pomiędzy palcami,aż zrobi się coś w stylu kruszonki, wtedy dorzucam żółto, śmietanę i zagniatam wszystko razem, zagniatam szybko do połączenia się składników. Z ciasta tworzę kulę, zawijam w folię spożywczą i wkładam do lodówki na około godzinę. W tym czasie formę o wymiarach
Blondynka Gotujeewentualnie 100 ml gęstej śmietany Mąki, proszek do pieczenia, cukier waniliowy i cukier wymieszać. Dodać margarynę, posiekać i rozgnieść jak na kruszonkę. Następnie dodać jajka i zagnieść. Jeśli będzie za gęste dodać śmietanę i zagnieść finalnie. Gotowe ciasto wstawić do lodówki na ok. 30 minut. Po tym czasie rozwałkować na placek grubości ok 1 cm i wyłożyć
Ze smakiem bez glutenuJabłka pod kruszonką w formie mini deserów zapiekanych w piekarniku są świetne, ponieważ przygotujesz je w kilka minut. Tutaj nie czekasz na wyrastanie ciasta i nie dajesz wielu składników. One zawsze wychodzą! Oczywiście możesz upiec jeden większy deser w dowolnej niskiej foremce do tarty lub w tortownicy. Myślę jednak, że pieczenie jabłuszek z kruszonką w osobnych naczyniach jest świetnym rozwiązaniem
AniaGotuje.plróżaną przygotowałam w ramach akcji wspólnego pieczenia. Zajrzyjcie do Gin , Sianko i Mopsa i sprawdźcie, jakie pyszności one przygotowały! Migdałowa tarta z rabarbarem i wodą różaną Składniki: na kruche ciasto: 150 g mąki pszennej typ 450 80 g cukru pudru 80 g zimnego masła, pokrojonego w kostkę (+ trochę więcej do wysmarowania formy) szczypta soli 1 żółtko na nadzienie(...)misce wymieszaj mąkę, cukier puder i sól. Dodaj zimne masło pokrojone w kostkę i rozetrzyj je palcami z suchymi składnikami aż uzyskasz kruszonkę o konsystencji drobnego piasku. Dodaj żółtko i ewentualnie łyżkę zimnej wody, szybko zagnieć ciasto i uformuj z niego kulę. Owiń folią plastikową i wstaw do lodówki na co najmniej 30 minut. Nagrzej piekarnik na 180 stopni
Chilli Czosnek i Oliwazamienniki, które pozwolą nam odchudzić danie, potrawę czy wypiek niekoniecznie mocno zmieniając smak tradycji. Ja proponuję Wam mąkę lnianą oraz erytrol lub ksylitol ( ma dość intensywny posmak ) . Co do ciasta wyszło przepyszne i odchudzone ! Gdyby nie to, że było dla gości to zjadłabym wszystko. PRZEPIS mąka lniana 2 szkl. mąka jaglana 1 szkl. słodzik erytrol lub cukier(...)które smarujemy masłem i dokładnie dookoła obsypujemy płatki owsiane. Na wierzchu układamy umyty, obrany i pokrojony w plasterki rabarbar. Aby przygotować kruszonkę w misce umieszczamy masło, mąkę i cukier. Ucieramy palcami, aż powstaną grudki. Wykładamy na rabarbar. Ciasta wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 40 min, do suchego patyczka
Kuchnia Paulettessól - szczypta NADZIENIE: twaróg 250 gram, żółtko 1 sztuka, cukier wanilinowy 1/2 opakowania, cukier 2 łyżki, wiśnie 1 szklanka KRUSZONKA: mąka tortowa 4 łyżki, cukier 2 łyżki, margaryna 2 łyżki, lukier biały - w opisie z podanych składników zagnieść sprężyste ciasto mikserem spiralami, przykryte odstawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę, następnie ciasto podzielić na dwie części i każdą rozwałkować(...)kompotu lub świeże, zwinąć roladę, końcówki podwinąć pod spód, zostawić na blasze z papierem do pieczenia do wyrośnięcia na 30 minut z podanych składników (miękka margaryna) mikserem utrzeć kruszonkę wyrośnięte strucle naciąć wzdłuż (nacinać głęboko), lekko rozchylić i posypać kruszonką, piekarnik nagrzany na 180 C, grzanie góra/dół, piec około 35-40 minut, upieczone zostawić do wystudzenia, LUKIER
W Mojej Kuchni Lubięmargaryny 50 g cukru 16 g cukru waniliowego Marmolada wieloowocowa Do posmarowania: 1 jajko + 1 łyżka mleka Kruszonka: 55 g roztopionego masła 60 g cukru 80 g mąki pszennej Mąkę, kakao i drożdże mieszamy ze sobą. Dodajemy żółtka, cukry, mleko i wyrabiamy ciasto. Pod koniec dolewamy roztopioną margarynę. Wyrabiamy jednolite, gładkie ciasto. Układamy je w oprószonej mąką misce. Przykrywamy ściereczką(...)odstawiamy na 1,5 godziny (żeby podwoiło objętość). Po tym czasie ciasto chwilkę wyrabiamy, dzielimy na 8 części. Z każdej formujemy kulkę, spłaszczamy, nakładamy łyżeczkę marmolady, zlepiamy. Kulki układamy zlepieniem do dołu w foremkach silikonowych. Odstawiamy przykryte na 40 minut. Smarujemy jajkiem z mlekiem, posypujemy kruszonką. Pieczemy w 190*C przez 20 minut
VioletoweKucharzenieMorele pod warstw ą maślanej, chrupiącej kruszonki z płatków owsianych i migdałów, mój ulubiony deser kiedy mamy ochotę na szybkie ciasto z owocami. Smacznego :) **** Il crumble con le albicocche con una copertura di impasto croccante a base di burro, farina, mandorle, fiocchi d'avena e' una delle mie torte preferite con la frutta(...)burro 50 g di fiocchi d'avena 30 g di farina di mandorle 30 g di mandorle a lamelle 80 g di zucchero PRZYGOTOWANIE Morele kroimy w ćwiartki. Przygotowujemy kruszonkę: d o miski wsypujemy mąkę pszenną, mąkę migdałową, płatki owsiane i dodajemy pokrojone w kostkę masło oraz szczyptę soli. Rozcieramy masło z mąką
La grande e la piccola cuocagodziny. Ja z reguły używam do tego celu piekarnika nastawionego na minimum.Wyrośnięte ciasto dzielimy na około 10 porcji. Każdą rozwałkowujemy i na środek nakładamy porcję musu jabłkowego. Zaklejamy. Odstawiamy na 20 minut do ponownego wyrośnięcia. Podrośnięte bułki smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy kruszonką. Pieczemy je przez około 20 minut w piekarniku nagrzanym
Walijskie PichcenieCointrou (opcjonalnie) 4 duże jaja (rozm. L) 110 g cukru pudru 200 g śmietanki 30% Przygotowanie: Przygotować ciasto kruche: Mąkę przesiać do miski, wymieszać z solą i ziarenkami wyłuskanymi z połowy laski wanilii. Dodać zimne masło pokrojone w kawałki. Wyrobić kruszonkę (zmiksować w malakserze lub rozetrzeć palcami zimnych rąk, lub przy pomocy mieszadła w robocie). Następnie dodać żółtko
Moja Delicja