stopionego masła Wierzch: • 1,2 kg niebieskich śliwek • 2-3 łyżki brązowego cukru Kruszonka: • 350 g mąki pszennej • 150 g cukru • szczypta soli • 1 łyżeczka cynamonu • 200 g masła Dodatkowo: • 1 łyżeczka cukru • 1 łyżka ciepłego mleka Sposób przygotowania: 1. Przygotować ciasto: mąkę przesiać do misy miksera lub na stolnicę. Pośrodku zrobić dołek, do którego trzeba wkruszyć drożdże. Na drożdże(...)rąk lub ścianek misy. 4. Ciasto przykryć i zostawić na 1 godzinę do wyrośnięcia. 5. Wyrośnięte ciasto zagnieść ponownie i rozwałkować na blasze o wymiarach 23x39 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. 6. Na wierzchu ułożyć wypestkowane połówki śliwek. Posypać cukrem. 7. Przygotować kruszonkę: mąkę zmieszać z cukrem i cynamonem, dodać szczyptę soli. Wyrobić z masłem aż powstaną grudki. 8. Śliwki
W mojej kuchnizapiekany ze szpinakiem i mozzarellą Deser Najlepsze sernikobrownie z malinami Sernik z musem rabarbarowym Bułeczki wielkanocne Babka z jabłkami i orzechami Cytrynowe ciasto jogurtowe z jagodami Najlepsze brownie na świecie Mazurek różano-kawowy Muffiny jagodowe z kruszonką orzechową Sernik marmurkowy z Nutellą Chlebek do odrywania z czekoladą Sernik waniliowo-czekoladowy Sernik chałwowy Najłatwiejszy mazurek z kajmakiem i czekoladą Tarta serowa(...)podwójnie różany z białą czekoladą i prażonymi migdałami. Sernik z pieczonym rabarbarem i imbirową kruszonką Przepis na wielkanocny pudding jabłkowy Gordona Ramsaya Mazurek królewski z białą czekoladą i kajmakiem Mini serniczki z ciasteczkami oreo Mazurek z wiśniami i czekoladą Babka z advocatem Czekoladowe ciasto z białek Podwójnie lukrowana babka kawowa Anielskie ciasto czekoladowe z polewą i prażonymi orzechami
karmelowyrabarbarem, truskawkami, śliwkami... jednak moją ulubioną jest wersja jabłkowo-bananowa. Jest smacznie i całkiem zdrowo, w końcu owoce jeść trzeba i to jak najczęściej. Jeśli chcecie, by Wasza kruszonka była bardziej "fit" możecie użyć mielonych migdałów lub orzechów laskowych zamiast mąki. Deser szybki, prosty i naprawdę wyśmienity. :) # Jak nie marnować jedzenia: Ten deser to propozycja idealna(...)wymieniać bez końca. ;) To także świetna propozycja, gdy macie ochotę na szarlotkę, a niekoniecznie chce się Wam ją piec. Nie czarujmy się - upieczenie ciasta wymaga nieco więcej roboty niż pokrojenie owoców i posypanie ich kruszonką , dlatego ten deser sprawdzi się w przypadku leniuchów, które często chodzą i mówią, że "zjadłyby coś dobrego". Nadzienie: 1 kg jabłek (raczej skłaniałabym się
Cooking MonsterJagody umyć i osuszyć. Wymieszać z mąką i cukrem. Wyrośnięte ciasto wyrobić i podzielić na 10 – 12 części. Na środek każdej części nakładać po łyżce jagód i zlepić bułeczkę. Położyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, nakryć ściereczką i ponownie odstawić do wyrośnięcia na około kwadrans. Przygotować kruszonkę. Mąkę wyrobić z masłem palcami, aż powstanie kruszonka. Wymieszać cukier. Piekarnik
Sto kolorów kuchnisłońcem i orzeźwiajacie się pysznymi sorbetami tylko domowej roboty, bo te smakują nieporównywalnie dobrze! Łączcie te piękne owoce z kruszonkami i zapiekajcie! Pamiętajcie, że sezon jest bardzo krótki, a do wypróbowania jest aż 27 przepisów! Czas start! Ciasto z truskawkami Crumble z truskawkami Czekoladowy pudding chia z truskawkami, kokosem i migdałami Domowy kisiel truskawkowy Jaglany shake z truskawkami Koktajl
Moja smaczna kuchnialuksusowa [ jeszcze przyjdzie czas na wypieki i z tej mąki]..Ciasto pięknie się zagniatało, było elastyczne, a bułeczki po upieczeniu bardzo puszyste i smaczne. 8 g suchych drożdży 370 g mąki tortowej Młynomag 1/2 szkl. mleka 3 żółtka 50 g cukru 50 g masła Kruszonka 1/3 szkl. mąki tortowej Młynomag 1/3 szkl.cukru 30 g masła Dodatkowo(...)ciasto i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Wyrośnięte ciasto lekko wyrobić.Odrywać po kawałku ciasta, formować placuszki , nałożyć dżem i zwinąć bułeczki.Układać w blaszce lub tortownicy łączeniem do dołu. Przykryć i pozostawić do ponownego wyrośnięcia.Z masła , mąki i cukru przygotować kruszonkę i posypać wyrośnięte bułeczki.Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni aż się zarumienią
Moje domowe kucharzeniemąkę, cukier, sól, dodajemy parę kropel soku z cytryny i zmrożone kosteczki masła. Teraz przy pomocy miksera trzeba to ładnie utrzeć na kruszonkę. Gdy wszystko się ładnie zbryli dodajemy 5 łyżek naprawdę lodowatej wody i wyrabiamy ciasto ręcznie. Gotowe ciasto rozpłaszczamy w worku i wkładamy do zamrażalki na co najmniej 20 min. Nic się nie stanie jeżeli zamarznie. Zdecydowanie
Kuba Gotujeteraz za kruszonkę: Wszystkie składniki umieszczamy w misie z założonym ostrzem do wyrabiania. Uruchamiamy na 30 sekund przy prędkości 12, a następnie przesypujemy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170⁰C na kilka minut (do uzyskania złotego koloru). Kruszonkę studzimy, a następnie ponownie miksujemy na prędkości 12. Kolejnym etapem jest przygotowanie ciasta: W misie(...)prędkości 6. Stolnicę podsypujemy odrobiną mąki, przekładamy ciasto i wyrabiamy. Dzielimy na małe kawałki (u mnie wyszło ok 20), rozpłaszczamy, układamy wypestkowaną śliwkę i zlepiamy. Dłońmi nadajemy kulistego kształtu. Knedle wrzucamy na gotującą, osoloną wodę i gotujemy 3 minuty od momentu wypłynięcia na wierzch. Obtaczamy w roztopionym maśle i kruszonce cynamonowej. Sposób przygotowania tradycyjny: Obrane ziemniaki zalewamy wodą, solimy
Kuchnia w czekoladziepyszne czerwone porzeczki :) Właśnie tym nadziałam dzisiejsze drożdżówki. Dodatkowo wierzch posypałam kruszonką, a po upieczeniu oprószyłam je cukrem pudrem. I voilà! Domowe pulchne bułeczki gotowe ;) Zdecydowanie polecam Wam ten przepis, a większym łasuchom radzę podwoić porcję. Składniki: (na ok. 6 sztuk) Ciasto: 15 g świeżych drożdży 250 g mąki pszennej 125 g letniego mleka(...)łyżeczki mąki pszennej 1 łyżka cukru 1 łyżka cukru waniliowego Kruszonka: 30 g zimnego masła 40 g mąki pszennej 30 g cukru Dodatkowo: 200 g czerwonej porzeczki białko do posmarowania drożdżówek (te pozostałe po masie z serka wiejskiego) cukier puder do oprószenia Przygotowanie: Ciasto: Drożdże rozpuścić w połowie ilości ciepłego mleka wraz ze szczyptą cukru
Nastoletnie Wypiekaniebukiet z kwiaciarni za miliony monet. Czasem można, a nawet trzeba pokusić się upiec proste domowe ciasto. Słodka kanapka z domowymi powidłami które smażyłam w tamtym sezonie u schyłku lata z bezową pianką i kakaową kruszonką jest pyszna! Ten pomysł wpadł mi do głowy podczas spaceru, wiedziałam już, że dam go na konkurs
Wanilia i KardamonCiasto jest uniwersalne może być pieczone w małej blaszce 24 na 24 i jest wysokie lub w dużej ale będzie niskie .Dobrym atutem jest to że szybko się robi i krótko się piecze tylko 40 min. składniki 2 jajka 1 szklanka maślanki ja miałam truskawkową 1/2 szklanki oleju 2 całe szklanki i 1/4 szkl mąki proszek do pieczenia 1 łyżeczka(...)Pracy jest bardzo mało suche składniki dajemy do jednej miski a do drugiej mokre i pierwsze ucieramy mokre dodając stopniowo suche ,Na koniec wylewamy ciasto na to owoce i jak ktoś chce to zrobić kruszonkę .i pieczemy w temp180st .Zapraszam do komentowania przepisu i miło mi będzie usłyszeć wasze zdanie
Moje WyrobyMiałam ogromną ochotę na ciasto . Niestety, nie miałam konkretnego pomysłu. Był w domu rabarbar, a w lodówce 2 kostki twarogu i resztka mrożonych owoców z ubiegłego roku. Zagniotłam ciasto i powstał placek z masą serową, owocowym akcentem i kruszonką. Spontanicznie i pysznie! Upiecz te drożdżówki! ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzarównomiernie na piankę truskawkową. Ciasto wstawić do lodówki. Zapraszam Was do korzystania z innych moich przepisów na ciasta z wykorzystaniem truskawek: * KRUCHE CIASTO Z OWOCAMI I BUDYNIOWĄ PIANKĄ * DROŻDŻÓWKA Z TRUSKAWKAMI I KRUSZONKĄ * TRUSKAWKOWA POEZJA
Zrób to smacznierabarbarowe z bezą Jogurtowe ciasto na razowej mące Truskawkowo-rabarbarowe ciasto na zimno Ciasto rabarbar truskawka Jogurtowe ciasto z rabarbarem Kruche ciasto rabarbarowe Lekkie ciasto jogurtowe z rabarbarem Drożdżówki z karmelizowanym rabarbarem i imbirową kruszonką Muffiny z truskawkami rabarbarem Muffiny z rabarbarem Sernik z rabarbarem na zimno Jagielnik rabarbarowy Dżem rabarbarowy Domowe lody wiśniowe z karmelizowanym rabarbarem Kompot z rabarbaru
Kulinarne przygody Gatityźle. 25 g drożdży około 1 szkl.mleka 10 dkg cukru 50 dkg mąki 1 jajko 25 g masła kruszonka 2 łyżki mąki 1 łyżka wiórków kokosowych 1 łyżka cukru 1 łyżka masła Składniki ciasta wymieszać w misce, zagnieść ciasto.Przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu na 2 godziny. Następnie podzielić ciasto na 6 kawałków. Z każdego
Moje domowe kucharzenie