ciasto z kruszonka - 4855 przepisów (strona:215/324)

Drożdżówki z truskawkami 227

więc do wykorzystania przepisu i oglądania zdjęć a ja ideą wcinać drożdżówki puki jeszcze są:) Składniki na 12 drożdżówek ciasto: 500 g mąki 50 g drożdży szklanka mleka 1/2 szklanki oleju szczypta soli 3/4 szklanki cukru 500 g truskawek kruszonka: 50 g masła 150 g cukru  150 g Wykonanie: Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku i przelewamy do miski. Dodajemy

ciastkarnia na kruchym spodzie
Bułeczki drożdżowe z dżemem i kruszonką. 283

łyżka domowego cukru waniliowego 1/4 kostki masła szczypta soli roztrzepane jajko do posmarowania powidła śliwkowe KRUSZONKA: 50 g masła 1/2 szklanki mąki 1/4 szklanki cukru     Przygotowujemy kruszonkę. Masło roztapiamy w rondelku, mąkę mieszamy z cukrem dodajemy gorące masło i energicznie mieszamy, aż składniki się połączą.     Przygotowujemy rozczyn: do miseczki kruszymy drożdże, dodajemy cukier i mleko(...)Układamy na blaszce i odstawiamy na około 30 minut, żeby bułeczki podrosły. Nagrzewamy piekarnik do 170 stopni C. Gdy już ciasto wyrośnie smarujemy bułki roztrzepanym jajkiem, na środku każdej kładziemy łyżeczkę powideł, posypujemy kruszonką i pieczemy w 170 stopniach C, aż nabiorą złotego koloru. Gotowe

Rozpustne gotowanie
Rabarbarowe pyszności 200

zalany słodką, budyniową masą. Chrupiące płatki migdałowe na wierzchu dopełniają całości.W stosunku do oryginalnego przepisu zmniejszyłam ilość cukru w cieście - wolę, kiedy sama w sobie drożdżówka nie jest zbyt słodka, za to słodkie są dodatki - budyń, owoce czy kruszonka. Użyłam też zupełnie innej formy. Znaczy się - tego to się tylko mogę domyślać, bo w przepisie nie podano wymiarów blachy

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Tradycyjny makowiec (przepis babci Wiktorii) 236

jest dużo a smak makowca bardzo wyrazisty. Na spód przygotowujemy ciasto. Ciepłą margarynę ( w temp. pokojowej) zagniatamy z mąką, szklanką cukru i 1 opakowaniem cukru wanilinowego. Wyrabiamy na gładkie ciasto, w razie potrzeby dodając mąki. Wyklejamy spód blachy ciastem. Na wierzch wykładamy masę makowo-bakaliową. Na wierzchu układamy kruszonkę i ozdabiamy lukrem Pieczemy w piekarniku

Kulinarna Patilogia
Coraz WIĘCEJ kofeiny na Festiwalu Kawy 187

dobra kawa! Profiteroles - czyli po polskiemu po prostu ptysie :) Zwykle nadziane są bitą śmietaną lub kremem budyniowym. W tym przypadku jednak króluje delikatne mascarpone . Ciasto ptysiowe okazało się przyjemnie miękkie , o ciekawej fakturze za sprawą kruszonki - zwracam zwykle na nie baczną uwagę, bo przy typowych ptysiach z cukierni często męczę się z nadgryzieniem twardego jak podeszwa spodu. Po dobraniu się

Grunt to przepis!
Drożdżowa chałka 180

pozostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości. Po tym czasie ciasto ponownie wyrobić, podzielić na 3 części. Przygotować blaszkę i na niej zapleść warkocz. Ciasto pozostawić do podwojenia objętości. Gdy urośnie posmarować je białkiem, posypać kruszonką i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez około 25 minut. Kruszonka: łyżka masła łyżka mąki  łyżka cukru  Wykonanie

Krakowskie smaki Ani
Pełnoziarniste drożdżówki z śliwkami 247

układamy je na blaszce  (wielkość drożdżówek według uznania) Śliwki myjemy i przekrawamy na pół, a następnie układamy po kilka na krążkach z wyciętego ciasta. Jeżeli lubicie drożdżówki z kruszoną można je posypać (aby zrobić kruszonkę wystarczy wymieszać trzy łyżki mąki z taką samą ilością cukru i zalać nie wielką ilością tłuszczu tak aby powstały grudki). Gotowe drożdżówki pieczemy

ciastkarnia na kruchym spodzie
Kruche ciasteczka z kokosem. 174

Mąkę, proszek do pieczenia, cukier, cukier waniliowy, wiórki kokosowe, skórkę z cytryny umieszczamy na stolnicy, mieszamy, dodajemy pokrojony tłuszcz i dokładnie siekamy (do uzyskania kruszonki). Następnie robimy wgłębienie, dodajemy jajka , mieszamy nożem i szybko zagniatamy ciasto (im mniej je ogrzejemy dłońmi, tym ciasteczka będą bardziej kruche), a następnie chłodzimy w lodówce około 20-30 minut. Po tym czasie wałkujemy

Rozpustne gotowanie
Ciasto ucierane z borówkami i śliwkami 160

masłem. Wykładamy na nią ciasto (będzie dość rzadkie i bardzo klejące). Wygładzamy powierzchnię , układamy równomiernie borówki oraz śliwki pokrojone na małe segmenty (skórką do ciasta). Pieczemy ok 35 minut do suchego patyczka. Opcjonalnie można posypać kruszonką lub cukrem pudrem

noteskulinarnyfiga
Quiche Lorraine ze szpinakiem i serem feta. 197

dodatkiem fety skradła moje serce. Jest zdrowa, pięknie się prezentuje i do tego ten smak... ach, jaką mieliśmy ucztę! Składniki na Quiche Lorraine ze szpinakiem i serem feta CIASTO: 200 g maki pszennej 100 g masła 1 jajko 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli NADZIENIE: 300 g szpinaku 1 łyżka masła 2 ząbki czosnku 250 ml śmietanki(...)Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i solą, przesiewamy na stolnicę, dodajemy pokrojone w kosteczkę zimne masło i siekamy nożem, aż uzyskamy kruszonkę, następnie dodajemy jajko i nadal siekamy. Teraz odkładamy nóż i szybko zagniatamy ciasto dłońmi (nie należy tego robić długo, żeby zbytnio nie ogrzewać ciasta) i wykładamy nim formę o średnicy 26 cm, wkładamy do lodówki

Rozpustne gotowanie
Słodkie środy - Muffiny kokosowe z rabarbarem i truskawkami 131

mleczko kokosowe, jogurt naturalny, olej i wbijamy jajka - mieszamy.  Do suchych składników przelewamy mokre i mieszamy.  Papilotki na muffiny wypełniamy ciastem do około 3/4  ich wysokości . Na wierzch nakładamy pokrojony rabarbar i truskawki Przygotowujemy kruszonkę: do miseczki przekładamy masło, dodajemy mąkę i cukier puder - rozcieramy placach do uzyskania kruszonki. Na wierzch muffin nakładamy po łyżce kruszonki Wkładamy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Maślane kruche babeczki 335

Małe, maślane, kruche.  Babeczki, które możemy wypełnić dowolnie według upodobań są apetyczną opcją do podania na słodko, lub także na wytrawnie (pomijamy dodatek cukru przy wyrabianiu ciasta). Można je przechowywać w szczelnym pojemniku i podać nawet za kilka dni ( bez masy). A Wy dekorujecie babeczki ze swoimi Dzieciaczkami? :) Składniki: 30dag mąki pszennej (typ 450) 20dag masła (nejlepiej z zawartością(...)wgłębienie, w którym umieszczamy ziemne pokrojone masło. Masło wraz z mąką siekamy drobno nożem do momentu kiedy nie powstaną drobne grudki, wyglądem przypominające kruszonkę. Kiedy konsystencja będzie zadowalająca, dodajemy żółtka wraz z cukrem i szybko wyrabiamy ciasto (tak aby się nie zagrzało). Przygotowaną kulke ciasta zawijamy w folię aluminiową i wkładamy na minimum 30 minut do lodówki. W tym czasie

ChilliJemy
Szybki jabłecznik z budyniem i maślaną kruszonką 135

szybko znika. Jesz i nie wiesz kiedy, dosłownie . Lekko kwaśne jabłka, waniliowy budyń i maślana kruszonka – idealna równowaga. Kocham cynamon, dlatego polecam spróbować również taką wersję. Posyp na jabłka sporą ilość cynamonu i odrobinę brązowego cukru. Miłośnicy cynamonu oszaleją, uwierzcie mi . To ciasto zawsze kojarzy mi się z latem, wakacjami i kiedy jeszcze chodziłam do szkoły – z wolnym(...)więc nie byłam pulchniutkim dzieckiem. Słabość do słodkich wypieków pozostała ze mną do dziś. Kocham piec i jeść wszelkiego rodzaju ciasta, jestem wielkim łakomczuchem . Największą jednak radość sprawia mi, gdy wszystkim smakuje. Artykuł Szybki jabłecznik z budyniem i maślaną kruszonką pochodzi z serwisu Słodkie Gotowanie

Słodkie Gotowanie
Tort Mrowisko 153

czekolada deserowa • kilka całych migdałów bez skórki • 1 łyżka płatków migdałowych Wykonanie: Kruszonka • Makę przesiać, wymieszać z proszkiem, solą i cukrem. • Masło zetrzeć na tarce z dużymi oczkami i rozetrzeć w rękach z mąką. • Dodać żółtka i śmietanę, zagnieść ciasto. • Ciasto podzielić na 3 części, aby szybciej się schłodziło(...)całą noc do lodówki. • Po tym czasie piekarnik nagrzać do 180 st.C, każdą część ciasta zetrzeć bezpośrednio na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. • Piec ok. 10-15 minut, dwa razy w międzyczasie wymieszać kruszonkę. • Upieczoną kruszonkę zsypać do miski i pokruszyć jeszcze rękami jeśli jest zbyt zbrylona. Tak przygotowana może czekać kilka

To co kocham