ciasto z kruszonka - 4855 przepisów (strona:211/324)

Tartaletki ze sliwkami i migdałami 213

100g mała miękkiego, 100 g cukru, 1 jajko 100 g mielonych migdałów, 10-12 śliwek 25 g płatków migdałowych kruszonka; 1 łyzka masła, 3 lyzki cukru 3 lyzki mielonych migdalow Wykonanie; Mąkę, cukier, sól mieszamy i dodajemy masło. Zagniatamy ciasto. Odkładamy do lodówki na 30 minut.Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy i wypełniamy nim tarteletki.Wkładamy do zamrażalnika.Robimy nadzienie. Masło

Anioły w kuchni
Drożdżówka z malinami i kruszonką 186

Dodatkowo maliny lub inne owoce Mąkę wymieszać z drożdżami , dodać cukier, mleko, sól, jajka i rozpuszczone i ostudzone masło.Zagnieść ciasto ,przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na godzinę. Przełożyć do blaszki, ułożyć maliny, posypać kruszonką. Piec przez około 45 minut w temperaturze 180 stopni

Moje domowe kucharzenie
Pleśniak ze śliwkami i bezową pianą 280

śliwkami … drożdżowe ze śliwkami … a potem już dalej będę kombinować ;)Tak jak dziś!Dziś mam dla Was przepis na przepyszne, kruche ciasto ala Pleśniak z soczystymi śliwkami , słodką kisielową bezą i mega chrupiącą kruszonką!Niebo w gębie!  SKŁADNIKI:* jajka – 3 szt* margaryna – 200 g* cukier – 1 szkl* cukier wanilinowy – 1 op* mąka pszenna(...)PRZYRZĄDZENIA:Śliwki kroimy na pół, wyrzucamy pestki.Żółtka miksujemy z miękką margaryną , 3 łyżkami cukru i cukrem wanilinowym.Dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia , chwilę miksujemy , a następnie wyrabiamy ciasto ręcznie.Dzielimy na 2 części – jedną rozwałkowujemy i wylepiamy nią blachę ( 22×26 ) wyłożoną papierem do pieczenia , a drugą wkładamy do mrożenia.Ciasto delikatnie nakłuwamy i wkładamy

Ostra na Słodko
Sekret skrywa Charlotte 233

klasyczną szarlotkę (w wyniku którego jabłka panowały tu i tu ). Z tego powodu w domu było dużo różnych jabłek, a ja zakupiłam tradycyjną ceramiczną formę do wypiekania tego ciasta (pieczenie w zwykłej spinanej poskutkowało szorowaniem piekarnika). I można było kontynuować eksperymenty. Przepis na tę szarlotkę znalazłam na pięknym blogu Viridianki i od razu podziałał on na moją wyobraźnię. Po pierwsze(...)róży (oczywiście nasze:)) 1 żółtko cukier do posypania Przesiewamy mąki i sól, dodajemy pokrojone w kostkę masło i cukier. Siekamy nożem do otrzymania grubej kruszonki. Dodajemy kilka łyżek lodowatej wody i wyrabiamy do otrzymania gładkiego ciasta. Chłodzimy 30 minut w lodówce, wyjmujemy i rozwałkowujemy na dwa cienkie placki wielkości formy do pieczenia. Jeden umieszczamy w formie, drugi rozkładamy na papierze

les mirabelles
Jagodzianki z mascarpone 290

Uwielbiam tradycyjne jagodzianki, dlatego zdecydowałam się wypróbować wersję z mascarpone. Serek, który jest tak naprawdę bardzo tłustą śmietaną, świetnie się sprawdza w cieście drożdżowym. Jagodzianki są wilgotne i puszyste. Można zajadać je same, z lukrem, z kruszonką lub tak jak ja – z jednym i drugim. Przyznam, że nie lubię jagodzianek z cukierni – smakują trochę chemicznie – te domowe(...)przez chwilę ponownie. Dzielimy ciasto na 18 równych części. Każdy kawałek rozpłaszczamy mocno w dłoniach i nakładamy czubatą łyżkę jagód. Zlepiamy brzegi i wykładamy łączeniem do dołu na największą blachę od piekarnika wyłożoną papierem – zachowując odstępy pomiędzy bułeczkami. Zostawiamy do wyrośnięcia na ok. 30-40 minut. Po tym czasie jagodzianki smarujemy odrobiną mleka, posypujemy kruszonką jeśli używamy (przepis

Poezja smaku
Mazurek pomarańczowy. 231

piec co roku tych samych ciast i tak w tym roku  mazurek kajmakowy  zastąpię pomarańczowym. Ciasto jest bardzo proste i szybkie w przygotowaniu, można je upiec już teraz, nadziać i ozdobić na kilka dni przed Wielkanocą, pamiętając że należy je przechowywać w chłodzie. Bazą jest pyszne migdałowo-pomarańczowe kruche ciasto, nadzienie stanowi marmolada z pomarańczy i suszonych moreli(...)żółtko      Mąkę, migdały, przesiany cukier puder oraz skórkę z pomarańczy mieszamy w misce. Dodajemy masło i rozcierając palcami tworzymy kruszonkę. Teraz dodajemy sok z pomarańczy oraz żółtko i szybko zagniatamy gładkie ciasto, zawijamy je w woreczek foliowy i chłodzimy w lodówce około godziny.  NADZIENIE: 1 duża, wyfiletowana pomarańcza garść suszonych moreli opcjonalnie 1 łyżeczka cukru

Rozpustne gotowanie
TARTALETKI ZE SZPARAGAMI I SOSEM ŚMETANOWO-SEROWYM 262

cebulki, pora, zielonych szparagów i sosem śmietanowy-serowym – smakują obłędnie! Idealne zarówno na gorąco prosto z piekarnika, jak i na zimno. Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI: ( 8 szt ) SŁONE KRUCHE CIASTO: * mąka pszenna – 250 g * masło min. 82% – 125 g * żółtko – 1 szt * sól – 1 łyżeczka * zimna woda – 50 ml FARSZ: * duża cebula – 1 szt * mały(...)sól, pieprz, papryka ostra, gałka muszkatołowa, cukier – do smaku SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Mąkę przesiewamy z solą, dodajemy masło, siekamy, rozcieramy w palcach na kruszonkę. Dodajemy żółtko, odrobinę wody i wszystko razem dokładnie zagniatamy na gładkie ciasto. Zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy do lodówki na ok. 30 minut. Po tym czasie wylepiamy foremki, delikatnie nakłuwamy, wkładamy do mrożenia

Ostra na Słodko
Muffinki z rabarbarem i kruszonką 174

jaja 0,5 szklanki maślanki  80 ml szklanki oleju rabarbar kruszonka: 2 łyżki miękkiego masła 2 łyżki cukru 2 łyżki mąki Przygotowanie kruszonki: Wszystkie składniki wkładamy do miski i ucieramy do momentu powstania grudek. Przygotowanie ciasta: Rabarbar kroimy na ok 0,5-1 cm kawałki.  Składniki suche tj.mąka, cukier, proszek do pieczenia, sól wsypujemy do jednej miski(...)plastikową łyżką do połączenia składników. Wrzucamy rabarbar, mieszamy. Papilotki władamy do formy na muffiny. Masę wlewamy do papilotek na 3/4 wysokości a następnie wierzch posypujemy przygotowaną i schłodzoną wcześniej kruszonką.  Muffinki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 20-25 minut

Życie zaczyna się w kuchni
Kruche ciasto budyniowe z jagodami 384

tworzymy górkę, na którą wbijamy jajko, wszystko mieszamy a następnie szybko zagniatamy.Gotowe ciasto rozwałkowujemy na oprószonym mąką blacie i przekładamy do metalowej prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Kruchy spód pieczemy około 12 minut W tym czasie przygotowujemy budyń ( według wytycznych na opakowaniu). A także kruszonkę - do miseczki wsypujemy cukier i mąkę, dodajemy masło i szybko zagniatamy

Słodkie Przyjemności
Pudrowane poduszeczki 166

cannoli. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier i sól – mieszamy. Do mąki ścieramy na tarce masło i palcami łączymy w kruszonkę. Jajka mieszamy z winem przy użyciu trzepaczki i wlewamy do miski z mieszaniną mączno maślaną. Zagniatamy ciasto, przekładamy na oprószony mąką blat i dokładnie wyrabiamy. Ciasto wkładamy do foliowego woreczka i umieszczamy w lodówce na ok. 1 godzinę

mojewypiekiinietylko
Markizy z kremem ajerkoniakowym 204

poduszeczki. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier i sól – mieszamy. Do mąki ścieramy na tarce masło i palcami łączymy w kruszonkę. Jajka mieszamy z winem przy użyciu trzepaczki i wlewamy do miski z mieszaniną mączno maślaną. Zagniatamy ciasto, przekładamy na oprószony mąką blat i dokładnie wyrabiamy. Ciasto wkładamy do foliowego woreczka i umieszczamy w lodówce na ok. 1 godzinę

mojewypiekiinietylko
Jagodzianki, te najlepsze 148

zjadać łyżeczką. Połowę zostawiłam na śniadanie na następny dzień. Były pyszne, wilgotne, ciasto świetnie zachowuje świeżość. Jeśli jesteście fanami jagodzianek, to te musicie wypróbować koniecznie. Oryginalny przepis znajdziecie tu –> KLIK Z modyfikacji, zmniejszyłam jedynie ilość cukru, zarówno w cieście jak i jagodach. 9 sztuk: ciasto: 80 g masła 60 ml mleka 5 g drożdży instant 250 g mąki(...)dodajemy jajko, śmietanę i zagniatamy na gładkie ciasto. Przykrywamy folią i odstawiamy na noc do lodówki. Następnego dnia jagody mieszamy z cukrem i mąką ziemniaczaną. Ciasto dzielimy na 9 równych części. Każdą z nich rozwałkowujemy na cieniutki placek o średnicy około 15 cm. Na środek każdego nakładamy 3 łyżki jagód. Jagody zakrywamy ciastem i dokładnie zlepiamy od spodu. Zawinięte jagodzianki

Mienta blog
Drożdżowe rogale z marcepanem i migdałami 191

misce wymieszać ze sobą mąkę, cukier i sól, dodaj pokrojone na kawałki masło i dobrze posiekaj lub rozetrzyj dłońmi do czasu otrzymania konsystencji kruszonki. Następnie do miski dodaj maślankę z drożdżami i zacznij wyrabianie ciasta - wyrabialiśmy około 10 minut przy pomocy miksera z końcówką do ciasta drożdżowego. Jeśli ciasto jest zbyt lejące dodaj mąki - my dodaliśmy 4 łyżki. Kiedy ciasto

Plate of Joy
Bułeczki razowe 163

wszystko jest zrobione, można wrócić do normalnego życia - cieszenia się świeżutkimi bułeczkami na śniadanie, czy gorącym kakao z jeszcze delikatnie ciepłą drożdżówką z kruszonką.  Nie macie wrażenia, że właśnie dzięki takim małym przyjemnością, zapachem pieczonego ciasta drożdżowego unoszącym się w domu, gorącym kakao pitym z książką w ręku otulonym puchatym kocykiem człowiek nabiera poczucia bezpieczeństwa i pewności, że wszystko

Plate of Joy
Sernik z jabłkami pod czekoladową kruszonką 305

wyłożonej papierem do pieczenia. Wylać masę sernikową i ułożyć kawałki jabłek. Na wierzch wysypać resztę kruszonki i wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec przez około 45 min. Sernik najlepiej się kroi po schłodzeniu. Smacznego :) Kategoria: A-Z SŁODKO , Ciasta z owocami , Serniki pieczone , Szarlotki Tagged: budyń , czekolada , jabłka , płatki owsiane , twaróg

https:KKuchniaMniam