słodkie, że prawie niejadalne. Jak się pewnie domyślacie, nie jest to moje ulubione ciastko. Choć mazurek uchodzi za wypiek tradycyjnie polski, w rzeczywistości jego pochodzenie jest dość tajemnicze. Ciasto prawdopodobnie przywędrowało do nas z Turcji. Słodycz mazurka miała być nagrodą za 40 dniową wstrzemięźliwość w jedzeniu podczas wielkiego postu, stąd tradycja podawania go na Święta Wielkanocne. Do mojego(...)białej czekolady 100 g dżemu malinowego płatki migdałów Przygotowanie: Mąki i cukier puder wsypujemy do miski, dodajemy posiekane zimne masło i zagniatamy do uzyskania kruszonki. Następnie dodajemy żółtko i wyrabiamy do uzyskania gładkiego ciasta. Jeśli składniki nie chcą się połączyć, dodajemy odrobinę zimnej wody. Ciasto rozpłaszczamy, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na około 30 minut do zamrażalki. Schłodzone
Smakowity Blog Kulinarnyczosnkowym jogurtem Sałatka jajeczna z serem i kiełbasą krakowską Zgrzewane kanapki z serem, pomidorem i szynką Zgrzewane kanapki z ricotta, rukolą i szynką Ciasto na pizzę Rossini Brokułowo-jajeczna sałatka z majonezem Brukselka zapiekana pod kruszonką Pierogi ruskie Sałatka ziemniaczana z jajkiem i majonezem Sałatka ze szpinakiem, pieczonym burakiem i wędzonym twarogiem Pieczone pierożki pełnoziarniste z brokułami Pełnoziarniste ciasto
Moja smaczna kuchniażółtka 5 dkg drożdży 12.5 dkg masła (margaryny) 1/2 łyżki smalcu (jeśli nie mamy, nie dodajemy) 1/2 szkl. mleka aromat cytrynowy lub skórka otarta z 1 sparzonej cytryny Na kruszonkę: 150g mąki 100g cukru 80g prawdziwego masła Do posypania: cukier waniliowy Wykonanie: Z drożdży, mleka ,łyżeczki cukru i łyżeczki mąki zrobić rozczyn, odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce(...)roztopiony, ciepły tłuszcz, aromat i wyrośnięty rozczyn. Całość dobrze wyrobić. Pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu, aż ciasto podwoi swoją objętość. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blachę, na to wyłożyć pokrojone truskawki, posypać wierzch kruszonką a kruszonkę delikatnie cukrem waniliowym. Ponownie odstawić w ciepłe miejsce na ok 15 -20 min. Piec ok.45 minut. w temp.175st
Walijskie Pichceniepuder i proszek do pieczenia przesiać i dobrze wymieszać. Zimne masło zetrzeć na tarce o dużych oczkach i wszystkie składniki ucieramy na grubą kruszonkę. Następnie dodać żółtka, śmietanę i lodowatą wodę. Wyrobić w miarę szybko ciasto , podzielić je na dwie równe części i wstawić do zamrażalnika na 1 - 2 godziny. Masa budyniowa: Ugotować 3 budynie waniliowe na 900 ml mleka
Różne smaki w kuchnimąkę, cukier, sól i proszek do pieczenia i wymieszaj. Dodaj zimne masło pokrojone na kawałki. Dłońmi rozcieraj masło z suchymi składnikami aż uzyskasz kruszonkę przypominającą mokry piasek. Dodaj jajko i żółtko, wymieszaj i szybko zagnieć ciasto. Przełóż ciasto na arkusz folii plastikowej, uformuj z niego kulę (ja robię to przez folię), owiń kulę folią i wstaw do lodówki
Chilli Czosnek i Oliwapuder i proszek do pieczenia przesiać i dobrze wymieszać. Zimne masło zetrzeć na tarce o dużych oczkach i wszystkie składniki ucieramy na grubą kruszonkę. Następnie dodać żółtka, śmietanę i lodowatą wodę. Wyrobić w miarę szybko ciasto , podzielić je na dwie równe części i wstawić do zamrażalnika na 1 - 2 godziny. Masa budyniowa: Ugotować 3 budynie waniliowe na 900 ml mleka
Słodkości i nie tylkoZgadza się, to jedno z najłatwiejszych i najszybszych ciast, których dodatkowym atutem jest pyszny smak. Naprawdę przepis jest dość banalny i nie ma opcji, aby ciasto się nie udało. Jego przygotowanie przypomina pieczenie muffinków, z tymże w tym przypadku została użyta jedna, większa blaszka. Mi nawet smakowo odrobinę przypomina drożdżówkę... Takie ciasto doskonale sprawdzi się w przypadku niespodziewanych gości(...)formy uprzednio wysłanej papierem do pieczenia, a na jej wierzchu równomiernie ułożyć połówki truskawek - przekrojoną stroną do góry. Przygotować kruszonkę. Masło, cukier i mąkę dokładnie połączyć, a następnie rozetrzeć palcami i umieścić na owocach. Ciasto piec w rozgrzanym piekarniku przez około 40-50 minut (do tzw. "suchego patyczka") w 180 stopniach. Po ostudzeniu można posypać cukrem pudrem
Di gotujeCzęsto wracam do starych, sprawdzonych receptur, by cieszyć się ich smakiem na nowo i dzielić się nimi z najbliższymi. Paszteciki na piwie (i do piwa ;)) charakteryzują się kruchym, smakowitym ciastem, idealnie harmonizującym się z soczystym nadzieniem. Co do nadzienia właśnie, posłużyć nam może za nie niemal wszystko na co mamy ochotę np. kapusta (z grzybami i cebulką lub nawet bigos(...)zimnego masła 1 płaska łyżeczka soli 1/2 szklanki zimnego piwa Mąkę mieszamy z solą, dodajemy pokrojone masło i siekamy aż do otrzymania kruszonki, następnie dolewamy tyle piwa, aż otrzymamy zwarte, gładkie ciasto. Teraz ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na co najmniej 30 minut do lodówki. NADZIENIE: 1 duża cebula lub 2 małe 300 g pieczarek
Rozpustne gotowaniesmacznego upiekłam ? Powiem, że nie tylko piekłam ;) A na moim stole pojawiły się: * torcik brownie z malinami i tymiankiem * kruche ciasto z serem i porzeczkami * pomarańczowe muffiny z jagodami i kruszonką * francuskie tartaletki z karmelizowaną cebulą i tymiankiem * tarta z grzybami, rozmarynem i gorgonzolą * calzone z cukinią i gorgonzolą * sandwiche - z kurczakiem, z jajkiem, z falafelkami * deser z mascarpone
kolorowotorcikowocytryny Nadzienie 800- 1000 g jabłek (antonówka, szara reneta) 300 g śliwek ok. 50 g cukru Wykonanie: Masło i mąkę posiekać, aż powstanie kruszonka. Dodać cukier, żółtka i sok z cytryny i zagnieść ciasto. Można też wszystkie składniki wrzucić do misy robota i posiekać wszystkie składniki, aż powstanie zwarte ciasto. Ciasto zawinąć w folię i wstawić
Sto kolorów kuchniCrumble to nic innego jak owoce zapiekane pod kruszonką. Możecie zrobić je na wiele sposobów, zamiast jagód świetnie nadadzą się maliny, porzeczki, jeżyny czy agrest –
Ciastkozercyzrobienie ciasta. Do mąki dodajemy masło i za pomocą rąk ,,kruszymy" to masło, aby było w bardzo małych kawałeczkach. Do kruszonki z masła i mąki dodajemy, cukier, cukier waniliowy, żółtka i zagniatamy za pomocą rąk ciasto ( Czasami ciasto nie chce się zagniatać, wtedy należy dodać trochę wody (2-3 łyżeczki)). Chłodzimy w lodówce przez
Kuchnia Łukaszajakiegoś czasu na straganach możemy spotkać rabarbar. Pierwsze co robimy zawsze z rabarbaru to drożdżowe lub jogurtowe ciasto, później pewnie jakieś muffinki, kompot az w końcu mamy ochotę na coś innego. Dzisiaj proponuję Crumble kokosowe z rabarbaru a niebawem możecie wyczekiwać przepisu na lodu rabarbarowe. Składniki: 100 g masła 5 łyżek mąki 4 łyżki cukru 4 łyżki płatków jaglanych(...)mąką ziemniaczaną. Syrop możemy wykorzystać np.do lodów rabarbarowych. Przepis napiszę dla Was niebawem. Formę ceramiczną tzw.kokilkę smarujemy masłem. Wykładamy rabarbar i posypujemy kruszonką. Gdyby zdarzyło Wam się zapomnieć o tym że ciasto się chłodzi w zamrażalniku i zamarzłby, należy je później zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Pieczemy 35 minut w piekarniku nagrzanym do 180 C góra dół
Życie zaczyna się w kuchniborówkami i zwijamy w ciasny rulon. Przekrawamy na pół, wykładamy oba strucle na małą blaszkę i nacinamy w środku do połowy głębokości ciasta. Odstawiamy na 20-30 minut do wyrośnięcia.5. W międzyczasie łączymy składniki kruszonki.6. Posypujemy kruszonką.7. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 35 minut.8. Po upieczeniu studzimy na kratce.Smacznego
Kuchnia domowa Aniłyżka kakao Przygotowanie: Kruszonka - ze składników podanych wyrobić kruszonkę. Schłodzić w lodówce. najlepiej zrobić to dzień wcześniej, wtedy bardzo dobrze się schłodzi. Masa serowa - jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym, potem dodać ser zmielony przez maszynkę, a na koniec wsypać budyń wymieszać na jednolita masę. Ciasto kakaowe - margarynę, cukier, wodę i kakao gotować na małym ogniu(...)Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, a boki posmarować margaryną i obsypać bułką tartą. Na spód formy wylać ciasto kakaowe, następnie bardzo delikatnie wyłożyć masę serową najlepiej porcjami, na końcu wierzch posypać kruszonką. Piec 50 - 60 minut w temperaturze 180 - 200 stopni
Ciastka - domowe słodkości