czasy wypiekami. Drożdżówki z truskawkami czy z innymi owocami lub tylko z kruszonką oczywiście w niej dominowały. Zawsze były świeżo upieczone, jeszcze ciepłe…Takie drożdżówki z truskawkami mogę jeść non stop gdyby nie zdrowy rozsądek. W ogóle to bardzo lubię ciasto drożdżowe. Drożdżówki są smaczne, niezbyt słodkie i idealnie pasują na śniadanie lub podwieczorek ze szklanką mleka(...)jajko, cukier, sól i zarób gładkie ciasto. Na koniec dodaj kawałki miękkiego masła, zarabiaj aż ciasto całkowicie wchłonie masło. przykryj naczynie folią i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 45 minut. Po tym czasie wyjmij ciasto na stolnicę oprószoną mąką i złóż kilka razy w kopertę. Odczekaj 10 minut, po czym podziel ciasto na 12 jednakowych porcji. Z każdej
codojedzeniamąkę. Odstawiłam w ciepłe miejsce przykryte ściereczką na około 4 godziny. Po tym czasie wszystkie składniki dokładnie wymieszałam. Przełożyłam do blaszki o średnicy 24x35. Ciasto posypałam opłukaną i osączoną czerwoną porzeczką. Wierzch posypałam kruszonką. ( do roztopionej margaryny dodałam szklankę mąki i pół szklanki cukru, dokładnie wymieszałam ). Całość piekłam 50 minut w temp 160 stopni. ( najlepiej do suchego patyczka
Darcia w kuchniOstatnio chodziły za mną jagodzianki, ale postanowiłam zrobić drożdżowe bułeczki z jagodami i kruszonką.To był strzał w dziesiątkę, są pyszne, mięciutkie i szybko znikają ze
Ana Mari's worldPyszne lekkie ciasto drożdżowe. Najlepsze pierwszego dnia. Składniki: 2,5 szklanki maki 40 dkg drożdży lub paczuszka suchych pół kostki roztopionego masła 3/4 szklanki drobnego cukru cukier waniliowy prawdziwy 4 duże żółtka szczypta soli niepełna szklanka ciepłego mleka ok kilograma wiśni cukier amaretto na kruszonkę 100 gram maki 70 gram cukru 70 gram masła mielone(...)urosną z odrobią mleka, cukru i mąki. Na koniec wyrabiania dodaj roztopione masło. Odstaw do wyrośnięcia. Kiedy wyrośnie odgazuj. Wywałkuj rozmiar formy i połóż ciasto do formy wysmarowanej masłem. Na wierzch połóż wiśnie. Zrób kruszonkę i posyp nim całość. Piecz ok 50 minut w 180 stopniach
AZgotuj!Oryginalne ciasto, które przez Moich Domowników zostało nazwane poprostu "Kruszonką " :) Składniki:- 12,5 dag kaszy manny- 12,5 dag mąki- 1 łyżeczka proszku do pieczenia- 1 cukier waniliowy- 12,5 dag masła- 20 dag suszonych daktyli- 2 łyżki miodu- 1 łyżka soku z cytryny- 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu- garść siekanych orzechów włoskichPrzygotowanie:Kaszę mieszamy z mąką, proszkiem do pieczenia oraz(...)cynamon i orzechy włoskie. Mieszamy i zdejmujemy z ognia. Połowę masy grysikowej wysypujemy na dno wysmarowanej tortownicy, ugniatamy i równomiernie rozkładamy na niej daktyle. Resztą masy grysikowej pokrywamy nadzienie. Ciasto wstawiamy do wcześniej nagrzanego piekarnika i pieczemy 45 minut w temperaturze
Zainspirowana w kuchniKolejny pomysł na pyszną drożdżówkę. Tym razem zmieszałam standardowy smak ciasta z ciastem kakaowym. Miałam lekkie obawy, jednak po wyciągnięciu z piekarnika a następnie skosztowanie kawałeczka przekreśliło wszelkie wątpliwości ;) Zapraszam na pachnącą, aromatyczną, mięciutką w środku i chrupiącą na zewnątrz (za sprawą kruszonki) drożdżóweczkę :) Składniki: - 200 ml mleka - 50 g drożdży - 600 g mąki pszennej - 1/4 kostki miękkiej margaryny(...)odwrót :) i zawijamy w roladę. Wkładamy do blaszki wyłożonej papierem i odstawiamy do jego wyrośnięcia na 25-30 minut. Kiedy ciasto nam podrośnie smarujemy je żółtkiem rozmieszanym z odrobiną ciepłej wody, aby nabrało ładnego koloru i kruszonka się przykleiła. Składniki na kruszonkę wyrabiamy aż składniki się połączą w małe, niekształtne kulki ( na pewno wiecie o co mi chodzi ;D) Posypujemy
Zdrowie na języku :Pkiedy dostałam ten przepis wszystko się odmieniło. Nareszcie moje ciasto drożdżowe zawsze się udaje! Trudno się kroił, bo jeszcze gorący! SKŁADNIKI: 1/2 kg. mąki 3 jajka(2 żółtka+ 1 całe) 1/2 kostki margaryny 2 cukry waniliowe 5 dag. drożdży 1/4 l mleka 3/4 szkl. cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia KRUSZONKA 1/2 kostki margaryny(rozpuścić) 12,5 dag. cukru(...)drożdże zasypać łyżką cukru, wlać letnie mleko(nie muszą rosnąć), jajko utrzeć na pulchną masę, margarynę rozpuścić, wszystkie produkty połączyć , wyrobić ciasto na gładką masę, tak aby odchodziło od ręki, rozłożyć owoce, posypać kruszonką( jeśli dodacie krupczatkę kruszonka będzie bardziej miękka), włożyć do pieca, piec w temp. 180 stopni
Kuchnia Beatyjeśli czujesz, że nie dasz rady, a przerażenie nie odstępuje Cię na krok. Przetrwanie trudnych dni, to tak naprawdę klucz do sukcesu. Tego, który daje najwięcej satysfakcji. Składniki na ciasto: 500 g mąki pszennej 35 g drożdży 1 szklanka mleka 60 g masła w temp. pokojowej 2 jajka 2 łyżki cukru 1 cukier waniliowy skórka z 1 cytryny sól 500g(...)cukier waniliowy, skórkę z cytryny oraz mleko z rozpuszczonymi drożdżami. Łączymy składniki i zostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Składniki na kruszonkę: 200 g mąki 120g masła w temp. pokojowej 120g cukru Sposób wykonania: Po wyrośnięciu ciasto delikatnie przenosimy na blaszkę, dodajemy na wierzch ulubione owoce połączone z 2 łyżkami mąki ziemniaczanej. Składniki na kruszonkę łączymy razem. Odstawiamy
Kuchnia Pani WiosnyPoznaj super przepis na owoce pod kruszonką ! Według mnie jest to deser idealny. Szczególnie, gdy nie masz czasu na pieczenie ciasta a potrzebujesz bardzo szybko zrobić pyszny deser, który zawsze wychodzi. Aby zrobić owoce zapiekane pod kruszonką możesz też użyć tylko jednego typu owoców, lub wymieszać razem zupełnie inne owoce. Oprócz tych, które wymieniłam bardzo dobrze sprawdzą się też
AniaGotuje.plchętnie wykorzystywany w polskiej kuchni - najczęściej do ciast i słodkich potraw, ale nie tylko. Śmiało możemy go użyć jako panierki, np. do ryb, tworząc tym samym niezapomnianą kompozycję smaków. Z dodatkiem bakalii stanowi też wyśmienitą masę do nadziewania kruchych babeczek czy wypieków z ciasta francuskiego. Makowiec japoński. Składniki na ciasto półkruche (forma 35 x 26 cm): - mąka krupczatka(...)cukier puder, proszek do pieczenia) przesiewamy i dokładnie mieszamy. Dobrze schłodzone masło ścieramy do mąki na tarce. Palcami łączymy starte masło z mąką na grubą kruszonkę. Dodajemy żółtka, śmietanę i lodowatą wodę. Szybko wyrabiamy ciasto. Przekładamy do woreczka i wkładamy na noc do lodówki. Na drugi dzień wałkowujemy na wielkość blaszki (ciasta trochę zostanie, można za jednym zamachem upiec kilka
mojewypiekiinietylkochętnie wykorzystywany w polskiej kuchni - najczęściej do ciast i słodkich potraw, ale nie tylko. Śmiało możemy go użyć jako panierki, np. do ryb, tworząc tym samym niezapomnianą kompozycję smaków. Z dodatkiem bakalii stanowi też wyśmienitą masę do nadziewania kruchych babeczek czy wypieków z ciasta francuskiego. Makowiec japoński. Składniki na ciasto półkruche (forma 35 x 26 cm): - mąka krupczatka(...)cukier puder, proszek do pieczenia) przesiewamy i dokładnie mieszamy. Dobrze schłodzone masło ścieramy do mąki na tarce. Palcami łączymy starte masło z mąką na grubą kruszonkę. Dodajemy żółtka, śmietanę i lodowatą wodę. Szybko wyrabiamy ciasto. Przekładamy do woreczka i wkładamy na noc do lodówki. Na drugi dzień wałkowujemy na wielkość blaszki (ciasta trochę zostanie, można za jednym zamachem upiec kilka
mojewypiekiinietylkogodziny ) Przygotować kruszonkę : ok. pól kostki masła, 3/4 szklanki mąki, 3/4 szklanki cukru, pól paczki cukru waniliowego ( pozostałego od ciasta) Po 2,5 -3 godzinach wszystko dokładnie wymieszać, wyłożyć na blaszkę .Położyć owoce i posypać kruszonką Piec ok. 45 min w temp. 180 -200 stopni C. na złoty kolor. Smacznego
Pysznosci Babci Basitypowych jabłeczników, oprócz ciasta kruchego, które zwieńcza wierzch ciasta (posypka), główną bazę stanowi ciasto drożdżowe, serdecznie polecam, szczególnie w okresach, gdy inne krajowe, świeże owoce są trudno osiągane. Składniki: (na dużą formę z piekarnika) Na ciasto drożdżowe: *Zaczyn: 50 g drożdży świeżych 1 łyżka cukru 0,5 szklanki mleka 1,5 łyżki mąki *Ciasto właściwe: 50 dag mąki(...)ciepłe miejsce na około 15 min w ciepłe miejsce do "ruszenia" drożdży. *Ciasto właściwe: Mąkę przesiać, dodać cukier, szczyptę soli i przemieszać. Następnie dodać letnie mleko, roztrzepane jajko z żółtkiem i przygotowany wcześniej zaczyn. Wyrobić ciasto. Pod koniec wyrabiania wlać roztopione masło i ostudzone masło. Dobrze wyrobione ciasto powinno odchodzić od ręki. Uformować kulę, lekko oprószyć mąką, przykryć ściereczką
My sweet a lifebardzo pyszna. Ciasto bez dodatku jajka jest wyjątkowo smaczne i niebiańsko kruche. Między owocami, a ciastem znajduje się warstwa kokosowa, także niezależnie od ilości dodanych owoców ciasto pozostaje idealnie kruche. Winne, kwaskowate porzeczki idealne komponują się z kruchym ciastem. Super do wakacyjnej kawy na tarasie lub w ogrodzie! Przepis znalazłam tutaj . Polecam! Składniki na ciasto: 250 g maki orkiszowej(...)łyżki cukru/ksylitolu 2 łyżki mleka Wykonanie: do misy wsypać mąkę, dodać cukier, sól oraz pokrojone na małe kawałeczki zimne masło. Rozcierać palcami ciasto z mąką jak na tradycyjne kruche lub miksować mieszadłem miksera planetarnego, aż powstanie drobna kruszonka. Dodawać stopniowo lodowatą wodę i połączyć składniki w gładką kulę, nie zagniatać za długo. Ciasto rozpłaszczyć, zawinąć w folię i włożyć
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!rabarbarowe z bezą Jogurtowe ciasto na razowej mące Truskawkowo-rabarbarowe ciasto na zimno Ciasto rabarbar truskawka Jogurtowe ciasto z rabarbarem Kruche ciasto rabarbarowe Lekkie ciasto jogurtowe z rabarbarem Drożdżówki z karmelizowanym rabarbarem i imbirową kruszonką Muffiny z truskawkami rabarbarem Muffiny z rabarbarem Sernik z rabarbarem na zimno Jagielnik rabarbarowy Dżem rabarbarowy Domowe lody wiśniowe z karmelizowanym rabarbarem Kompot z rabarbaru
Kulinarne przygody Gatity