rondelku i schładzamy. Mąkę z proszkiem do pieczenia i cynamonem przesiewamy, dodajemy całe jajko mieszamy za pomocą noża do momentu powstania kruszonki następnie robimy kopczyk wlewamy roztopioną margarynę mieszać nożem, po czym zagnieść ciasto. Ciasto dobrze schłodzić - najlepiej zrobić je dzień wcześniej by mieć pewność, iż jest mocno twarde. Nadzienie - śmietanę ubić z cukrem, dodać
Ciastka - domowe słodkościwody Mąkę, sól i masło wkładamy do miski i szybko miksujemy, po około 1-2 minutach powinniśmy otrzymać coś na wzór kruszonki, wtedy odkładamy mikser wlewamy wodę i szybko zagniatamy gładkie ciasto. Przekładamy na stolnicę oprószoną mąką i wałkujemy na 1 cm owalny placek. Następnie jeden brzeg składamy do środka, drugi brzeg składamy do środka, tworząc
Rozpustne gotowaniepracochłonne, ale niech Was to nie przeraża. Pracę można sobie rozłożyć na dwa dni. W pierwszym – zarobić ciasto i przygotować orzechy, a w drugim – resztę. Składniki na ciasto kruche: - 600g mąki tortowej- 250g schłodzonej margaryny- 2 jajka- 3 łyżeczki proszku do pieczenia- 100g drobnego cukru- 2 łyżki cukru z wanilią- szczypta soli- 6 łyżek mleka- dodatkowo 1 żółtko(...)wanilią- 4 jajka- 3 łyżki słodkiej śmietanki- 3 łyżki rumu- esencja migdałowa Do przesianych sypkich składników ścieramy na tarce margarynę. Rozcieramy palcami na drobną kruszonkę. Następnie dodajemy pozostałe składniki i łączymy, szybko zagniatając. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki, najlepiej na noc (a minimum – 2 godziny). Orzechy, do masy, zawsze wcześniej podpiekam na patelni
mojewypiekiinietylkoCiasto drożdżowe bez wątpienia kojarzy się pewnie wszystkim z dzieciństwem, przynajmniej u mnie tak jest. Do dziś pamiętam zapach unoszący się w kuchni i obgryzanie kruszonki. Nie raz za to dostało się po łapkach. Do tego obowiązkowo szklanka mleka. Ach cóż, to były za czasy. Nie wrócą już nigdy, a dzisiejsze pokolenie może nam tylko pozazdrościć, co prawda półki(...)ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia ok. godziny w ciepłym miejscu bez przeciągów. Dżem wymieszać ze spirytusem. Po godzinie przebić ciasto, żeby pozbyć się gazów, przełożyć do blaszki, na wierzch dodać wiśniowy pijany dżem i posypać kruszonką, zrobioną z podanych składników. Ponownie przykryć ściereczką i pozostawić 15 min do wyrośnięcia, w miedzy czasie nagrzać piekarnik do 180 stopni
pieprzny smaczekJak już pisałam wielokrotnie crumble jest jednym z moich ulubionych deserów!Soczyste owoce zapiekane pod chrupiącą kruszonką sprawiają , że nie potrafię przejść obojętnie!Tym razem wykorzystałam
Ostra na Słodkowierzch. U mnie to kratka i wycięte wykrawaczem do ciastek kwiaty. Jeśli nie chce się Wam męczyć z wymyślnym zdobieniem, pozostałe kruche ciasto można zetrzeć na tarce o dużych oczkach – powstanie wtedy coś w rodzaju kruszonki, lub tylko wyciąć wykrawaczem małe ciasteczka i rozłożyć je wokoło formy. Jeśli robiliście kruszonkę – nie smarujemy jej jajkiem. Jeśli macie ozdobne elementy czy ciasteczka
Karo in the Kitchenwierzch. U mnie to kratka i wycięte wykrawaczem do ciastek kwiaty. Jeśli nie chce się Wam męczyć z wymyślnym zdobieniem, pozostałe kruche ciasto można zetrzeć na tarce o dużych oczkach – powstanie wtedy coś w rodzaju kruszonki, lub tylko wyciąć wykrawaczem małe ciasteczka i rozłożyć je wokoło formy. Jeśli robiliście kruszonkę – nie smarujemy jej jajkiem. Jeśli macie ozdobne elementy czy ciasteczka
Karo in the Kitchenłyżki kakao Masa: 1 mały słoik nutelli Polewa czekoladowa: 2 tabliczki czekolady mlecznej 2 szklanki wody Przygotowanie: Ze wszystkich składników zagniatamy ciasto. Margarynę rozdrabniamy w mące ręcznie lub przy pomocy noża, czy szpatułki aż do konsystencji kruszonki, dodajemy jajka, cukier, mleko, kakao i proszek do pieczenia. Gdy uzyskamy gładką masę wykładamy na stolnicę połowę ciasta i rozwałkowujemy na wielkość blachy
Smaczne Potrawypieczenia) przesiewamy i dokładnie mieszamy. Dobrze schłodzone masło ścieramy na tarce do miski z mąką. Palcami łączymy starte masło z mąką, na grubą kruszonkę. Dodajemy żółtka, śmietanę, wodę różaną i lodowatą wodę. Szybko wyrabiamy ciasto. Dzielimy je na 2 części - ¾ i ¼ – wkładamy do woreczków i przez noc chłodzimy w lodówce. Na drugi dzień porcję ¾ rozwałkowujemy na prostokąt wielkości blaszki
mojewypiekiinietylkobędzie bardzo na miejscu. Miałam troszkę porzeczek i jagód kamczackich. Część zjadłam tak po prostu, ale na szczęście wystarczyło do placka. Z chrupiącą kruszonką i kleksami białego sera wyszedł bardzo smaczny i wilgotny. To świetne ciasto do popołudniowej kawki lub herbatki albo na deser po niedzielnym obiedzie. Proste, szybkie i bardzo smaczne. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzazamrażarki na ok 15-20 minut. Podzielić na 2 części - jedną cześć rozwałkować i wyłożyć nią blachę a drugą zostawić na kruszonkę. Jeśli mamy mało czasu to możemy od razu po zagnieceniu podzielić ciasto na 2 części i pierwszą część rozwałkować w blasze i dopiero wtedy schłodzić (stanie się to szybciej) - ja w zimie wystawiam po prostu blachę na balkon
sierotka maRysia w kuchniłyżki nasion chia Kruszonka 50 g masła 1/4 szklanki mąki 2 łyżki cukru 3/4 szklanki wiórków kokosowych Przygotowanie: 1. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, formę o średnicy ok 23 cm wykładamy papierem do pieczenia 2. Śliwki przekrawamy na pół i pozbywamy pestek, zasypujemy brązowym cukrem i cynamonem 3. Wszystkie suche składniki ciasta przesypujemy do miski 4. W mikserze kielichowym(...)palcach do powstania okruchów 6. Przelewamy masę do przygotowanej formy, na wierzchu układamy śliwki z cukrem i cynamonem, posypujemy przygotowaną kruszonką i wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w 180 stopniach ok 50-60 min, sprawdzamy patyczkiem, ciasto będzie wilgotne, ale nie może być surowe, studzimy zupełnie zanim wyjmiemy z formy
Słodki Kompromismacie rabarbaru - taka tarta sprawdzi się z każdymi owocami - śliwkami, malinami, jabłkami, morelami... Z czym tylko chcecie. Na wierzchu zamiast kratki może być kruszonka albo beza. Taka tarta, gdzie mamy praktycznie tylko kruche ciasto i owoce, doskonale uwydatnia ich smak i... Tak, to jest smak lata. I dzieciństwa, kiedy to takie właśnie proste smaki królowały w kuchni Babci. Najpyszniejsze. Polecam
Pożeraczka, czyli raz adobrzenasz faworyt na lutowe mroźne wieczory. Prosto, smacznie…i aromatycznie za sprawą powideł śliwkowych z dodatkiem cynamonu. No i do tego pyszna kruszonka z… siekanych orzechów laskowych. Zamiast mleka krowiego do przygotowania ciasta na drożdżowe bułeczki wykorzystałam domowe mleko owsiane, Polecam też inne przepisy na bułeczki drożdżowe wytrawne: bułeczki z rukolą i serem bułeczki drożdżowe z ajwarem Składniki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięsolo na cieście kruchym orkiszowym. Mnie i Tosi smakuje w takiej formie bardzo, moja mama natomiast pokręciła nosem, ale też ona średnio przepada za ciastami z rabarbarem. Polecam to ciasto wszystkim miłośnikom kwaśno-słodkich smaków i wielbicielom rabarbaru! Rustykalna tarta z rabarbarem 1,5 szklanki mąki orkiszowej (może być też inna pszenna) 2 łyżki miodu (bądź 4 łyżki cukru) 140g(...)laski wanilii bułka tarta Mąkę przesiać i dorzucić do niej zimny tłuszcz, posiekać drobno, po czym rozetrzeć w dłoniach tak, by powstało coś w rodzaju kruszonki. Dodać miód i jajko, po czym zagnieść jednolite ciasto. Jak każde kruche, zawinąć w ściereczkę i odłożyć w zimne miejsce na co najmniej pół godziny. W tym czasie przygotować farsz. Rabarbar dokładnie umyć
Przepysznik - BLW i nie tylko