ciasto z kruszonka - 4855 przepisów (strona:193/324)

Tarta z kremem czekoladowym 186

100ml mleka 2 jajka 2 czekolady (gorzka + mleczna lub 2 gorzkie przynajmniej 60%)       Sypkie składniki + masło rozcieramy w palcach na kruszonkę. Dodajemy żółtka i wodę i szybko zagniatamy ciasto. Formujemy kulę i wkładamy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto i wykładamy formę o średnicy 24-26 cm. Nakłuwamy widelcem.Pieczemy około

WYSPA SZCZĘSLIWA
Ciasto z jeżynami i michałkami 165

niespodziewane słodkie zachcianki domowników. Leniwce kuchenne, niecierpliwi i oszczędni będą też mieć radochę podczas przygotowywania tego ciasta, a właściwie braku przygotowania.  Ciasto z jeżynami i michałkami jest puszyste i wilgotne, tarte michałki zastępują w nim kruszonkę. Polecam też: Murzynek z kremem kokosowym Kakaowe babeczki z jeżynami Błyskawiczny murzynek z wiśniami Polecam błyskawiczne ciasto z jeżynami i michałkami: 1, 5 szklanki

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Babeczki cynamonowe z bananami 164

Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem , sodą i cynamonem , wymieszać , wlać margarynę i jeszcze raz wymieszać . 4. Do papilotek wlewać po 1 łyżce ciasta , na ciasto układać banany pokrojone w kostkę . 5. Wierzch posypać kruszonką , przygotowaną z podanych składników na kruszonkę. 6. Piec w temp 180 st do suchego patyczka

Sama słodycz i szczypta chili
Puszysty sernik z rodzynkami 214

ciastem przygotowywanym przez nasze Babcie, smak tak przygotowanego sernika pamięta chyba każdy z nas. Znanych jest wiele przepisów na te proste i niezwykle smaczne ciasta. Serniki możemy urozmaicić dodatkiem bakali , przygotować go z kruszonką , cukrem pudrem albo lukrem . Nie ważne z jakiego przepisu przygotujemy sernik, każdy będzie się różnił odrobinę w smaku :) Sprawdźcie na poniższy przepis, na puszysty sernik

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Absolutnie czarne ciasto czekoladowe 108

zarówno do ciasta jak i do masy.  Uzyskałam głęboki czarny kolor i mocny, wyrazisty czekoladowy smak.  Ciasto smakuje jak najlepsze brownie ( takie troszkę przepieczone ). Bazowałam na przepisie na murzynka, zapożyczonym od Małej Cukierenki. Krem na bazie kakao, nutelli i budyniu,  ma kremową, aksamitnie gładką konsystencję  i pięknie lśni pod czeko - kruszonką. Pomysł na planowany tort zatem

Kronika Piekarnika
15-minutowy jabłecznik, czyli jabłka pod kruszonką 199

grubych oczkach, dodać cukier i cynamon i dokładnie wymieszać. Masło pokroić w kostkę, dodać cukier, mąkę, migdały, cynamon i rozetrzeć w palcach, tak by z ciasta powstały grudki. Jabłka rozdzielić do dwóch kokilek, posypać kruszonką i wstawić do piekarnika na 10-12 minut

W poszukiwaniu inspiracji
Kruche ciasto z budyniem i truskawkami 188

minut. Po tym czasie oddzielamy 3/4 ciasta i wykładamy nim spód blachy. Pozostałą część wkładamy do zamrażarki (posłuży nam później do wykonania kruszonki). Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 10 minut w 190°C (tak aby ciasto było rumiane). W tym czasie robimy masę budyniową: W szklance mleka rozpuszczamy budynie, mąkę ziemniaczaną i cukier. Pozostałe mleko zagotowujemy, wlewamy mieszankę

Qchnia po prostu
Batoniki owsiane z nadzieniem daktylowym 172

uzyskania kruszonki. Odebrać szklankę mieszanki i odłożyć (będzie potrzebna na wierzch). Wyłożyć masę na przygotowaną formę, wyrównać i bardzo mocno docisnąć, tak żeby ciasto się nie rozpadało.  Na to wyłożyć daktylową masę i posypać odłożoną kruszonką.  Piec ok. 30-35 minut w piekarniku nagrzanym d o 180ºC (a ż do zarumienienia). Ostudzić na kratce, a następnie pokroić

Healthy food explorer
muffiny z borówkami 148

pozostałe składniki. Do suchych składników wlewamy mokre i przy pomocy np. szpatułki lub końcówki od miksera mieszamy. Wsypujemy borówki i krótko mieszamy. Gotowe ciasto przekładamy do wyłożonych papierowymi papilotkami foremek na muffiny. Wierzch opcjonalnie posypujemy kruszonką lub płatkami migdałowymi. Pieczemy przez ok. 20 min. w 200 st. C, do tzw. suchego patyczka

Domowy Smak Jedzenia
Muffinki z truskawkami 194

Leżałam już w łóżku, choć pora z punktu widzenia zwykłego człowieka jeszcze późna nie była. Cóż, piekarze o tej godzinie często już swój sen kończą, żeby

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Jagodzianka 162

roztopionego masła szczypt soli NADZIENIE:   2 szklanki jagód łyżka tartej bułki  4 łyżki cukru  jajko KRUSZONKA: 100g mąki pszennej 50g cukru 50g miękkiego masła  Składniki zagnieść do uzyskania okruchów.  Wszystkie składniki ciasta dokładnie wymieszać i zagnieść, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, wyjąć na oprószoną mąką stolnicę i rozwałkować

Humanistka w kuchni
Ciasto maślankowe 197

wartościowy zamiennik środków słodzących, idealny np. do słodzenia herbaty. Cukier kokosowy (palmowy) nierafinowany, powstały z kwiatów palmy kokosowej. Ma charakterystyczną brązową barwę i łagodny posmak karmelu. Pomysł na takie ciasto znalazłam  tutaj. Wszystkie składniki powinny mieć jednakową, pokojową temperaturę.  rabarbar suszone owoce czarnej morwy  3 jajka  3/4 szklanki cukru  cukier waniliowy  szczypta soli(...)masło, maślankę i wanilię. Do składników suchych ( z mąką)  dodać masę z jajkami i wymieszać krótko, niezbyt porządnie łyżką. Od razu przelać ciasto do formy. Ułożyć rabarbar i suszone owoce morwy  i posypać kruszonką. Wstawić do całkowicie rozgrzanego piekarnika i piec ok. 45 minut

Moje domowe kucharzenie
Zakręcone widelcem z czerwoną porzeczką 514

wody. Wszystkie składniki  na ciasto przekładamy do miski za pomocą widelca mieszamy wszystko razem około 3 minut.  Dokładnie wymieszane ciasto wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia układamy owoce czerwonej porzeczki, posypujemy wyrobioną kruszonką. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni C około 45 minut. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem.     Smacznego

kgwjanczewo
Chałka z kruszonką 171

dawna chodziła za mną taka chałka...mleczna, słodka, puszysta, z kruszonką. Smak dzieciństwa.Nie umiem zaplatać chałki, więc jest w innej formie niż tradycyjna...ale smak ten sam:) Dziękuje za genialny przepis MojeTworyPrzetwory...Składniki;500 g mąki pszennej,25 g świeżych drożdży,250 ml letniego mleka,60 g miękkiego masła,50 g cukru,3 jajka,1 łyżeczka soli(...)minut,ciasto można podzielić na 3 części i zapleść warkocza...ja w tym nie bylam nigdy dobra, więc nie zapletłam,przygotowujemy kruszonkę: masło, cukier, mąkę zanieść i rozetrzeć tworząc okruszki, którymi posypujemy chałkę, delikatnie dociskając,zostawiamy ciasto jeszcze na 10-15 minut do podrośnięcia,nagrzewamy piekarnik do 200 stopni,pieczemy ok 35 minut

Anioły w kuchni
Chałka z kruszonką 182

dawna chodziła za mną taka chałka...mleczna, słodka, puszysta, z kruszonką. Smak dzieciństwa.Nie umiem zaplatać chałki, więc jest w innej formie niż tradycyjna...ale smak ten sam:) Dziękuje za genialny przepis MojeTworyPrzetwory.. Składniki; 500 g mąki pszennej, 25 g świeżych drożdży, 250 ml letniego mleka, 60 g miękkiego masła, 50 g cukru, 3 jajka, 1 łyżeczka soli(...)minut, ciasto można podzielić na 3 części i zapleść warkocza...ja w tym nie bylam nigdy dobra, więc nie zapletłam, przygotowujemy kruszonkę: masło, cukier, mąkę zanieść i rozetrzeć tworząc okruszki, którymi posypujemy chałkę, delikatnie dociskając, zostawiamy ciasto jeszcze na 10-15 minut do podrośnięcia, nagrzewamy piekarnik do 200 stopni, pieczemy ok 35 minut

Anioły w kuchni