ciasto z kruszonka - 4855 przepisów (strona:187/324)

Truskawki z kruszonką 129

Niespodziewani goście, ciasta brak… Mam na to sposób, deser gotowy w 30 minut, przepyszny, sezonowy, smakuje każdemu. Brzmi cudnie, prawda? Składniki (na 6 dużych kokilek): 1/2 – 3/4 kg dowolnych, sezonowych owoców (u mnie truskawki i maliny) 2 – 3 łyżki stołowe cukru z prawdziwą wanilią Kruszonka: 200 gramów mąki 100 gramów masła 82 % 3 łyżki stołowe cukru

Garniec Magalie
"Odcienie miłości" A.Munro - osładzam prozę życia kanadyjskim torcikiem 126

czterech stron świata" Lekko zmieniony, przygotowany w tortownicy robi u nas za torcik orzechowy. Może zna go też pani Munro? Jeśli Wy chcecie go poznać przygotujcie: Na ciasto: - 150g mąki - 80g masła - szczypta soli - łyżka zimnej wody na masę: - 230g cukru pudru - 60g maki - 3 łyżki śmietany - 50g masła - 3 łyżki białego wina - 120g rodzynek - 60g orzechów włoskich(...)słodkiej śmietanki Pierwszą czynnością jest wysmarowanie masłem tortownicy, moja ma 28cm.  Siekam mąkę z zimnym masłem, wodą i solą. Kiedy wygląda jak drobna kruszonka, zagniatam szybko rękami, by uzyskać jednolite ciasto.  Rozwałkowuję dość cienko i wykładam nim tortownicę. Wkładam do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piekę na złoto około 15 minut. Teraz warto też stopić masło

I tu będę miała takie te
Babeczki z jagodami 138

dzisiejszych babeczek, ale z pyszną jagodową dekoracją), puszyste drożdżowe ciasto z jagodami i pierogi na obiad. Składniki: 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 szkladnki cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 1 jajko 0,5 szklanki oleju 1 szklanka mleka + pół szklanki jagód Składniki na kruszonkę Jak zrobić babeczki z jagodami? Babeczki przygotowujemy według przepisu . Suche składniki mieszamy(...)zrobić papilotki samemu (jak? można zobaczyć np. w tym wpisie albo na filmiku na moim Instagramie w wyróżnionych relacjach). Wypełniamy foremki ciastem do wysokości około 1 cm od brzegu zostawiając miejsce babeczkom, żeby wyrosły. Jeśli decydujemy się na kruszonkę nakładamy ją na babeczki i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy około 25 min. Po wyciągnięciu z pieca można upewnić się

Ciastkozercy
Ciasto jogurtowe z truskawkami 147

szklanka jogurtu naturalnego Kruszonka: 100 g mąki 70 g masła 4 łyżki cukru Dodatkowo: 350 g truskawek lub innych sezonowych owoców Przygotowanie: Składniki powinny być w temperaturze pokojowej.  Kruszonka: Do miski wsypać mąkę, cukier i dodać drobno posiekane masło. Rozcierać palcami aż powstanie drobna kruszonka. Następnie zwilżoną dłonią połączyć składniki, formując gładką kulę z ciasta. Wstawić na 15 minut(...)zamrażalnika. Ciasto: Mąkę przesiać do miski razem z proszkiem do pieczenia.W drugiej misce ubić jajka z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę. Dodać jogurt, roztopione masło oraz mąkę z proszkiem do pieczenia. Krótko zmiksować na wolnych obrotach miksera, tylko do połączenia się składników. Wyłożyć do tortownicy i ułożyć pokrojone truskawki. Posypać kruszonką rozdrobnioną w dłoniach. Wstawić do nagrzanego piekarnika

Słodka Strefa
Słodka tarta z kapustą kiszoną, dynią i cynamonem 170

zjeść. Przyznam szczerze, że obawiałam się, że moja 4-latka będzie wybrzydzać, ale okazało się, że po 10 minutach po tarcie zostały tylko okruszki. Kto się odważy spróbować? :) kruche ciasto: 200 g mąki 100 g masła 20 g cukru trzcinowego szczypta soli jajko nadzienie: 400 g kapusty kiszonej laska cynamonu łyżka miodu sól, pieprz mus dyniowy: 300 g puree(...)muszkatołowej sól i pieprz do smaku dodatkowo: 2 łyżki płatków owsianych Mąkę mieszamy z cukrem i solą. Siekamy z masłem, po czym rozcieramy palcami tworząc drobną kruszonkę. Dodajemy jajko i zagniatamy na gładkie ciasto. Schładzamy je w lodówce. Kapustę zalewamy wodą, dodajemy do niej laskę cynamonu i gotujemy godzinę, aż zmięknie. Odstawiamy do wystudzenia. Puree delikatnie podgrzewamy ze śmietanką, dodajemy

Mienta blog
Drożdżowe bułeczki z czereśniami i rabarbarem! 149

cukrem, resztę mleka i zacznij zagniatać ciasto. Dodaj tłuszcz i wyrabiaj ciasto. Gdyby ciasto było za lepkie za rzadkie dodaj 3 łyżki mąki. Pamiętaj, że przy cieście drożdżowym jego struktura będzie zależała od użytej mąki, temperatury otoczenia czy wielkości jaj. Więc te 2-4 łyżki mąki to zawsze taka granica plus minus. Ciasto wyrabiamy około 10- 15 minut, przykrywamy ścierką(...)minutach ciasto wyrośnie i jest gotowe do dalszej pracy. Połowę ciasta wyłóż na stolnicę i podziel na mniejsze kawałki, z każdego uformuj blat - bułkę. Potem to samo zrób z drugą połową. Z tej ilości wyszło mi 12 drożdżówek. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia, poukładaj blaty ciasta na bułeczki, na wierzchu poukładaj umyte i osuszone owoce. Zrób kruszonkę zmieszaj cukier

SMYKWKUCHNI
Babeczki z wróżbami 374

Babeczki drożdżowe z kruszonką. W każdej babeczce umieszczona jest wróżba. Żeby były jeszcze słodsze posypane są cukrem pudrem. Z podanych składników robię 12 babeczek ale to zależy od wielkości foremek.  Składniki:pół szklanki oleju (120 g)pół szklanki wody (100-110 ml)pół szklanki cukru (180g)pół kostki drożdży (50g) 3 szklanki mąki (480 g)5 żółtekfolia do pieczeniakruszonka(...)masę. Z rozczynu drożdżowego, masy żółtkowej, oleju i reszty mąki wyrabiamy zwarte ciasto. Foremki do babeczek smarujemy olejem i wkładamy po kulce ciasta. Nakrywamy ściereczką i zostawiamy do podrośnięcia (30-60 minut).W tym czasie robimy kruszonkę i wróżby. Kruszonkę najprościej przygotować z mąki i cukru w równych proporcjach. Do tego należy dolewać olej lub rozpuszczoną margarynę w takiej ilości

prawdziwe jedzenie
NUMBER CAKE - TORT Z KRUCHEGO CIASTA 463

piecze się z termoobiegiem - ja piekłam bez. 6. Cyfry należy wycinać z ciasta bezpośrednio na blasze. 7. Do wycinania cyfr polecam użyć noża/radełka do pizzy. 8. Z przepisu pozostaje sporo kruchego ciasta - można z niego upiec pyszne ciasteczka lub dodatkowe blaty. WYKONANE: CIASTO: Blachę z wyposażenie piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do temperatury 220 stopni(...)termoobiegiem) . Mąkę przesiej, dodaj migdały i masło pokrojone w kostkę. Posiekaj całość nożem, by przypominało kruszonkę. Dodaj jajko, cukier, sól, ekstrakt i zagnieć ciasto. Ja zrobiłam to w mikserze. Można również zagnieść ciasto w malakserze. Ciasto uformuj w kulę i owiń folią spożywczą, schowaj do lodówki na 60 minut. Po tym czasie ciasto podziel na 4 części . Pierwszą część

Słodko-Słony Świat Ilony
Bułki z kruszonką 154

masła 30 g świeżych drożdży 250 ml mleka 3 łyżki cukru 1/2 łyżeczki soli Kruszonka 120 g mąki 4 czubate łyżki cukru 60 g masła Wszystkie składniki umieścić w miseczce i rozcierać palcami tak, aby powstała kruszonka. Nie ugniatać zbyt długo, bo zrobi się ciasto. Dodatkowo 3 łyżki mleka Drożdże wymieszać z 1 łyżką cukru,3 łyżkami  mleka(...)gładkie ciasto. Uformować z ciasta kulę, włożyć do miski, nakryć ściereczką miskę i odstawić w ciepłe miejsce. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Po wyrośnięciu uformować z ciasta wałek i kroić kawałki o wadze 80 g . Formować kulki i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. odstawić na 15 minut do wyrośnięcia. Każdą bułkę posmarować mlekiem, a następnie posypać kruszonką. Piec

O kuchni z uczuciem
Kruche z frangipane z jeżynami i śliwkowymi powidłami 149

pieczenie kruchego z frangipane i jeżynami wcale nie było takim na chybi trafił. Ciasto jest pyszne i bardzo łatwe w przyrządzeniu. Upiekłam je w dużej prostokątnej foremce, bo na deser spodziewałam się dużo gości. Nie mogłam ich zawieść! Kruche z frangipane i jeżynami Składniki: Kruche ciasto 210 g masła, zimnego 150 g cukru 250 g mąki tortowej 10 g proszku(...)śliwkowych powideł Nastaw piekarnik na 175ºC. Masło pokrój w kostkę. Dodaj mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sól i miksuj w malakserze aż się zrobi kruszonka. Następnie dodaj jajka i miksuj dalej. Ciasto będzie dosyć elastyczne i łatwe w obróbce. Prostokątną foremkę o wymiarach 20 cm x 30 cm wyłóż papierem do pieczenia następnie wyklej ciastem foremkę. Masę marcepanową zetrzyj

codojedzenia
Sernik z musem rabarbarowym na czekoladowym spodzie 136

takie piękne chwile w życiu, że do pełni szczęścia brakuje już tylko czekolady, prawda? I wtedy może pojawić się to ciasto – sernik na czekoladowym spodzie, który zamyka w sobie smak rabarbaru z dzieciństwa – kwaśny posmak przemijającego lata. Rozpieszcza swą twarogową delikatnością, pozwala odpłynąć w czekoladowym aromacie i jednocześnie pobudza lekko kwaśnym rabarbarowym musem. Idealny dodatek do kawy(...)Wykonanie Do dużej miski wsyp mąkę, kakao, zmielony ksylitol i proszek do pieczenia. Wszystko dokładnie wymieszaj. Dodaj olej kokosowy i miksuj tak by powstała dość drobna kruszonka. Dodaj jajko i dłońmi energicznie wyrób ciasto a potem zlep w kulę. Przygotuj blaszkę o średnicy 24 cm – wyłóż ją papierem do pieczenia lub posmaruj dno i boki olejem kokosowym. Spód i boki

Eat me! Fit me!
Chałka z kruszonką 165

przygotowujemy kruszonkę. Kruszonka 50 g mąki 35 g cukru 30 g margaryny Optima Omega3 Wszystkie składniki zagniatamy palcami do uzyskania kruszonki.Przechowujemy w lodówce. Kiedy ciasto ponownie wyrośnie smarujemy je mlekiem lub roztrzepanym jajkiem i posypujemy kruszonką.Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 º C przez 30-40 min.lub do suchego patyczka. Przepis na domowy dżem bez zagęstników znajdziecie  TUTAJ

Anielskie wypieki
Sernik z malinami 113

Ciasto: 5 żółtek 3 szklanki mąki 250 g margaryny "Kasia" 1 szklanka cukru 3 łyżeczki proszku do pieczenia Masa serowa: 1 kg twarogu sernikowego ( z wiaderka np. President) 7 białek 2 żółtka 1 i 2/3 szklanki cukru 2 opakowania budyniu śmietankowego Dodatkowo: 30-40 dag malin               Z podanych składników zagnieść palcami kruszonkę. Blaszkę(...)sztywno. Nie przerywając miksowania dodać żółta, olej i proszek budyniowy. Porcjami dodawać ser. Miksować tylko do uzyskania jednolitej masy. Powstałą masę serową wyłożyć na ciasto w blaszce, po czym ułożyć maliny. Obsypać pozostałą kruszonką. Piec około 1 godziny w temperaturze 180 stopni

Praktyczna pl
Tarta ze śliwkami i winogronami pod owocową pianką. 112

winogronami, słodką galaretką i owocową, puszystą pianką. Ciasto jest pyszne, idealne do popołudniowej kawy nieśpiesznie pitej w promieniach chłodnego już październikowego słońca. Zaletą tego wypieku jest to, że smak ciasta możemy dowolnie modyfikować zmieniając rodzaj użytej galaretki i owoców, choć ja polecam tę wersję, z owocami wczesnej jesieni.       To co, skusicie się na kawałek? Składniki(...)żółtko z dużego jajka     Mąkę przesiewamy z cukrem pudrem do miski, dodajemy skórkę z cytryny, posiekane masło i rozcieramy wszystko opuszkami palców aż powstanie kruszonka. Następnie dodajemy żółtko i szybko zagniatamy ciasto, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do zamrażarki na 30 minut. Po tym czasie wyjmujemy ciasto, zdejmujemy folię i wykładamy nim wysmarowaną tłuszczem formę. Pieczemy

Rozpustne gotowanie