wyrób. 7. Ciasto podziel na 14 części. Uformuj w kuleczki. Zostaw na kwadrans. w tym czasie: 8. Umyj jagody. Wyciągnij cukier. 9. Jeżeli lubisz - zrób kruszonkę. po 15 minutach: 10. Każdą kulę z ciasta rozpłaszcz dłonią. 11. Nałóż łyżeczkę jagód i szczyptę cukru. 12. Połącz brzegi ciasta ze sobą formując kulę (jak knedle) 13. Każdą umieść złączeniem w dół
Fiolka w kuchnimleko letnie 1 szklanka, mąka tortowa 5 szklanek, szczypta soli, cukier wanilinowy 1 opakowanie, truskawki świeże 1 kg, kruszonka: 15 dag miękkie masło lub palma, 3/4 szklanki cukru, 2-3 szklanki mąki krupczatka składniki dodawać w podanej kolejności i nie mieszać , ciasto takie piekła moja babcia, ja je pamiętam do dzisiaj, pomagałam babci przy wypieku z 45 lat temu będąc(...)zrobić kruszonkę, mąki dać 2 szkl i jeśli trzeba to dosypać z 1 szkl, zależy ile tłuszcz mąki wchłonie, posypać truskawki kruszonką piec w piekarniku elektrycznym nagrzanym na 190 C, grzanie góra/dół około 45-50 minut, ciasto wystudzić pyszne ciasto drożdżowe bez wyrabiania, lekkie, wilgotne, owoce można użyć jakie się lubi......SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięwyrobione (czyli gdzieś tak po 3-4 minutkach) wlewamy ciepłą margarynę i dalej miksujemy, aż tłuszcz się wchłonie i ciasto przestanie się błyszczeć. Posypujemy wierzch mąką (żeby nie obeschło), przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce. Przygotowujemy kruszonkę: w misce mieszamy mąkę z cukrem. W rondelku rozpuszczamy masło i gorące przelewamy do miski z mąką, energicznie mieszamy(...)ostygnięcia. Gdy ciasto podwoi objętość przekładamy je na wysypaną mąką stolnicę i delikatnie wyrabiamy. Z ciasta formujemy placuszki i układamy na blasze. Smarujemy roztrzepanym jajkiem, na każdy placuszek wykładamy łyżeczkę serka i garść owoców, a na to łyżkę kruszonki. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160-170 stopni C i pieczemy, aż się ładnie zarumienią. Po upieczeniu posypujemy
Rozpustne gotowaniepieczenia 10 dag masła 1 łyżeczka smalcu 2 jajka 2 łyżki gęstej śmietany Mąkę, cukier, kakao, proszek do pieczenia, masło i smalec wyrabiamy na kruszonkę. Dodajemy jajka i śmietanę. Zagniatamy dokładnie ciasto i dzielimy je na dwie równe części. Zawijamy w folię i schładzamy w zamrażalniku przez godzinę. Masa serowa: 1 kg sera 15 dag masła
Pyszności SłodkościSkładniki: 4 jajka 5dag drożdży 0,5 kilograma mąki 3/4 szklanki cukru 0,5 szklanki oleju 1 szklanka ciepłego mleka Opcjonalnie - sezonowe owoce u mnie rabarbar Kruszonka: 0,5 kostki masła 1 łyżeczka cukru waniliowego 0,5 szklanki cukru 1 szklanka mąki U mnie foremka 35x12 Wykonanie: Wcześniej zrobić zaczyn z mleka, 2 łyżek cukru oraz(...)mikserem. Odstawić na kolejne 40 minut. Po tym czasie ciasto przełożyć do wyłożonej papierem foremki, ułożyć owoce lekko je dociskając oraz na wierzch kruszonka. Piec około 40 minut w 180stopniach. Ale najlepiej sprawdzić pod koniec pieczenia ciasto patyczkiem, ponieważ nie zawsze piekarniki pieką tak samo
W garach u Gosiczasu do czasu muszę podnieść sobie poziom cukru ... ciastem drożdżowym. Dla mnie to zdecydowanie NR1 wśród wszystkich gatunków ciasta. Tak więc po świątecznych sernikach, makowcach i piernikach zatęskniłam za drożdżówkami z owocami i kruszonką. Składniki:Mój żelazny przepis na wszelkie bułeczki, drożdżówki i rogaliki drożdżowe jest TUTAJPonadto ulubione owoce:u mnie morele i jagody Wykonanie: Zrobić(...)wyrośnięcia. Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym. Kiedy rozczyn wyrośnie, wlać go do miski z przesianą mąką, następnie dodać ubite jaja, aromat, szczyptę soli i wyrobić gładkie ciasto. Przykryć je ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 1h.Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy ale niezbyt cienko (ok 8mm) i wycinamy kubkiem trochę większe kółka niż obwód szklanki
Walijskie Pichceniedrożdżówki. Wyszły pyszne - delikatne i puszyste, słodkie, a zarazem kwaskowe. Składniki: (na około 11-12 sztuk) ciasto: 40g świeżych drożdży szklanka mleka 550g mąki pszennej 50g masła 2 jajka 7 łyżek cukru nadzienie: 5 łodyg rabarbaru 3 łyżki cukru kruszonka: 1/2 szklanki mąki 6 łyżek cukru 40g masła Przygotowanie: Drożdże łyżką rozgniatamy z 3 łyżkami cukru do chwili(...)wielkości koła (np. miseczką), w każdym robimy szklanką wgłębienie na środku i układamy na blachę. We wgłębienia układamy rabarbar i delikatnie wciskamy je w ciasto. Masło, mąkę i cukier wyrabiamy między palcami do powstanie kruszonki i obsypujemy nią każdą drożdżówkę. Pieczemy około 25 min w temperaturze 180 stopni. Smacznego
Symfonia smakowasię go zakupić, na pewno wymyślisz co z niego stworzyć O - owoce (zarówno świeże, jak i mrożone), bo nigdy nie wiesz kiedy przyjdzie Ci ochota na ciasto ucierane z owocami, czy owoce pod kruszonką; olej P - proszek do pieczenia; płatki kukurydziane i owsiane R - rodzynki S - soda (przyjaciółka proszku do pieczenia); serek mascarpone lub ricotta (ostatnio gości u mnie coraz
Mania Wypiekaniadawna. Z oryginalnego przepisu jeszcze upiekę i wrzucę, a póki co moja ostatnia kombinacja - wymyśliłam sobie kakaowy spód, kruszonkę i dodałam kisiel do jabłek, żeby były bardziej zwarte i gęste (przyspieszyło mi to przygotowanie;)). Bo jednak jest to ciasto nieco pracochłonne... Czy ja już mówiłam, że uwielbiam szarlotki? :) Składniki: Ciasto: 5 szkl. mąki pszennej 6 żółtek 3/4 szkl. cukru kryształu(...)kakaowe rozwałkowujemy i wykładamy blaszkę (25x36) wyłożoną papierem do pieczenia (blaszkę można też wylepić). Gorące jabłka równo rozsmarowujemy na cieście. Wyjmujemy z lodówki jasne ciasto, ścieramy do miski na tarce o grubych oczkach na kruszonkę. Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec dodajemy kisiel i dokładnie mieszamy (łyżką!) na jednolitą masę. Wykładamy na warstwę jabłek. Posypujemy kruszonką. Wkładamy do piekarnika
Kolorowy Przepisownikmokre (olej, mleko i jaja). Następnie mieszamy zawartość obu misek łyżką. Dodajemy skórkę cytrynową lub aromat. Otrzymane ciasto nakładamy do wysokości 1/2 papilotki. Na nie nakładamy po kilka borówek, i ponownie łyżkę ciasta. Na wierzch każdej muffinki sypiemy trochę kruszonki. Wstawimy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni, na około 25 minut
Walijskie PichcenieSzarlotka jaglana (bezglutenowa) Dziś na deser poleca się bezglutenowa szarlotka jaglana , czyli troszkę zdrowsza szarlotka fit, idealna dla osób na diecie bez glutenu i dla wszystkich
Lekcje w kuchniszklanka, kakao do wierzchu ciasta 2 łyżki, śliwki 1 kg, margaryna zimna 250 gram, cukier puder - ile potrzeba Składniki wszystkie suche w misce dobrze wymieszać, forma 30x25 cm z papierem do pieczenia, na dno formy wysypać część suchej mieszanki. Poukładać połowę wypestkowanych umytych śliwek (do sypanego ciasta najlepsze owoce miękkie aby puściły sok w ciasto) , posypać częścią suchej mieszanki(...)zimną margarynę. Piekarnik nagrzany na 190C grzanie góra/dól, ciasto piec około 50-60 minut, ciasto dobrze wystudzić, najlepiej upiec wieczorem i do rana w chłodnym miejscu wystudzić, przed podaniem posypać pudrem cukrem - sypane ciasto jak do szarlotki sypanej wykorzystane do ciasta ze śliwkami i kakaową, chrupiącą kruszonką..........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięwidelcem na gładką konsystencję. Odczekaj aż wystygną. Mąkę z cukrem pudrem przesiewamy. Dodajemy cukier waniliowy, smalec, masło pokrojone w kostkę i żółtka gotowane. Miksujemy do uzyskania kruszonki. Dodajemy surowe żółtka i ugniatamy. Ciasto formujemy w kulkę, owijamy folią i wkładamy do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie przepuścić ciasto przez maszynkę do mięsa z końcówką do ciastek. Ciasteczka wyłóż
Kuchnia w oparachbrzoskwiń, ale później mi go brakowało w nadzieniu. Na pewno zrobię jeszcze raz to ciasto i tym razem w wersji jabłkowo-cynamonowej, ale to też było pyszne. Placek wyszedł nie za słodki, bardzo owocowy i kruchy. Nie jest to może ciasto dietetyczne, ale na pewno nie zaszkodzi nam kawałek do weekendowej kawki ;) Składniki ( forma o wymiarach(...)nagrzać do 180ºC. Mąkę przesiać na stolnicę, dodać proszek do pieczenia, ksylitol, pokrojone masło, jajko i wszystko dokładnie ugnieść, formując kulę. Ciasto podzielić na dwie części - na spód zostawić około 3/4, a na kruszonkę odłożyć resztę, którą wsadzić na około godzinę do lodówki. Większą część ciasta rozwałkować i położyć na spód formy wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie
Healthy food explorerOwoce pod kruszonką to deser, do którego chyba nie trzeba przekonywać nikogo. Uwielbiam go za prostotę, szybkość w przygotowaniu i ten cudowny, słodki zapach, który
La grande e la piccola cuoca