ciasto z kruszonka - 4855 przepisów (strona:175/324)

Kozia broda a’la schabowy – siedzuń w panierce 70

jaglanej (wegańskie) Tofu mielone Tortilla przepis na ciasto Boczniaki ala strogonow Sos tatarski Kalafior pieczony w panierce Kotlety jajeczne Zobacz więcej wegetariańskich przepisów A może wegetariańskie słodkości? Ciasto Lion bez pieczenia Michałki bez cukru (wegańskie, keto) Trufle kokosowe (keto) Ciasteczka orzechowe Chałwa bez cukru (wegańska) Ciasto krówka bez pieczenia Keto bounty (wegańskie) Ciasto kokosowe bez pieczenia Wegańskie placki bananowe Sernik(...)manny z wiórkami kokosowymi Zobacz więcej przepisów na wegetariańskie słodkości ! Przepisy sezonowe Sos tatarski Pasztet jajeczny z pieczarkami Sernik królewski Chłodnik litewski z burakami Rabarbar pod kruszonką Sernik snickers Pasztet jajeczny Sernik tradycyjny Ciasto z rabarbarem Majonez tradycyjny Sałatka jarzynowa bez ziemniaków Sernik mleczny z mlekiem w proszku Zobacz więcej przepisów wielkanocnych Najnowsze przepisy Kozia broda a’la schabowy

WegePrzepis
Jesienna bezglutenowa szarlotka 224

Przepyszna, jesienna szarlotka z kruszonką w wersji bezglutenowej – aromatyczna, krucha i pachnąca. Smakuje jak najlepszy, tradycyjny glutenowy wypiek. Smakowała wszystkim bez wyjątku! Tutaj jednak nie radze zbyt dużo eksperymentować z mąkami, bo ciasto będzie się bardzo kruszyć.  Ja do kruchego ciasta użyłam niezawodnej do tego mieszanki Nutrifree Mix per dolci. Przepis zaczerpnięty od Doroty z bloga Moje Wypieki. SKŁADNIKI

Kuchnia bezglutenowa
ciasto pyszne wanilią i truskawkami pachnące... 180

minuty następnie powoli dosypywać mąkę z proszkiem i wanilią w proszku zmieloną jeszcze wyrabiać wszystko z 2 minuty na cieście gęsto ułożyć opłukane i osuszone truskawki, duże przekroić na pół z podanych składników zrobić kruszonkę i posypać nią truskawki piec w 200C około 35-40 minut - do suchego patyczka z wystudzonego ciasta usunąć papier do pieczenia i przełożyć na talerz

W Mojej Kuchni Lubię
Ciasto maślankowe z czarną porzeczką 184

zrobienia tego ciasta można użyć świeżych owoców lub ze słoika (KLIK).Składniki:2,5 szklanki mąki3/4 szklanki cukru1 cukier waniliowy3 łyżeczki proszku do pieczeniaszczypta soli3 jajka1 szklanka maślanki1/2 szklanki oleju+ szklanka czarnych porzeczek+ kruszonka (2 łyżki mąki, 1 łyżka cukru(...)łyżka masła)Sposób przygotowania:1. Osobno wymieszać suche, a osobno mokre składniki. Mieszałam łyżką.2. Składniki mokre i suche połączyć i zamieszać łyżką.3. Ciasto wylać na blaszkę (20x30cm), wyłożyć owoce i posypać kruszonką. Całość piec w 180 st. C przez 40-45 minut.Smacznego!!!Źródło: Majanowe pieczenie

Kuchnia domowa Ani
Smaki wakacji.Jagodzianki. Bułeczki drożdżowe z jagodami. 234

tester jakości jagód: dobre! można piec... Składniki: ciasto: 500 gram mąki pszennej (połowa typ 550 zwykła, polowa chlebowej) 14 gram suchych drożdży pół szklanki cukru szczypta soli 1 jajko 1/4 szklanki oleju 1 szklanka mleka nadzienie: 400gram jagód cukier Wykonanie: 1. Zrób zaczyn: połowę ciepłego mleka wymieszaj z drożdżami, łyżką cukru i łyżką mąki 2. Do miski wsyp przesianą mąkę(...)olej. 4. Wyrób ciasto. Powinno być miękkie i plastyczne. 5. Zostaw je  w ciepłym miejscu do podwojenia objętości (na 1h/1,5h) 6. Uderz w ciasto pięścią(odgazuj je) i krótko wyrób. 7. Ciasto podziel na 14 części. Uformuj w kuleczki. Zostaw na kwadrans. w tym czasie: 8. Umyj jagody. Wyciągnij cukier. 9. Jeżeli lubisz - zrób kruszonkę. po 15 minutach

U Fiolki
Smaki wakacji.Jagodzianki. Bułeczki drożdżowe z jagodami. 205

tester jakości jagód: dobre! można piec... Składniki: ciasto: 500 gram mąki pszennej (połowa typ 550 zwykła, polowa chlebowej) 14 gram suchych drożdży pół szklanki cukru szczypta soli 1 jajko 1/4 szklanki oleju 1 szklanka mleka nadzienie: 400gram jagód cukier Wykonanie: 1. Zrób zaczyn: połowę ciepłego mleka wymieszaj z drożdżami, łyżką cukru i łyżką mąki 2. Do miski wsyp przesianą mąkę(...)olej. 4. Wyrób ciasto. Powinno być miękkie i plastyczne. 5. Zostaw je  w ciepłym miejscu do podwojenia objętości (na 1h/1,5h) 6. Uderz w ciasto pięścią(odgazuj je) i krótko wyrób. 7. Ciasto podziel na 14 części. Uformuj w kuleczki. Zostaw na kwadrans. w tym czasie: 8. Umyj jagody. Wyciągnij cukier. 9. Jeżeli lubisz - zrób kruszonkę. po 15 minutach

U Fiolki
Smaki wakacji.Jagodzianki. Bułeczki drożdżowe z jagodami. 218

wyrób. 7. Ciasto podziel na 14 części. Uformuj w kuleczki. Zostaw na kwadrans. w tym czasie: 8. Umyj jagody. Wyciągnij cukier. 9. Jeżeli lubisz - zrób kruszonkę. po 15 minutach: 10. Każdą kulę z ciasta rozpłaszcz dłonią. 11. Nałóż łyżeczkę jagód i szczyptę cukru. 12. Połącz brzegi ciasta ze sobą formując kulę (jak knedle) 13. Każdą umieść złączeniem w dół

Fiolka w kuchni
leniwe drożdżowe z truskawką i kruszonką... 182

mleko letnie 1 szklanka, mąka tortowa 5 szklanek, szczypta soli, cukier wanilinowy 1 opakowanie, truskawki świeże 1 kg, kruszonka: 15 dag miękkie masło lub palma, 3/4 szklanki cukru, 2-3 szklanki mąki krupczatka składniki dodawać w podanej kolejności i nie mieszać , ciasto takie piekła moja babcia, ja je pamiętam do dzisiaj, pomagałam babci przy wypieku z 45 lat temu będąc(...)zrobić kruszonkę, mąki dać 2 szkl i jeśli trzeba to dosypać z 1 szkl, zależy ile tłuszcz mąki wchłonie, posypać truskawki kruszonką piec w piekarniku elektrycznym nagrzanym na 190 C, grzanie góra/dół około 45-50 minut, ciasto wystudzić pyszne ciasto drożdżowe bez wyrabiania, lekkie, wilgotne, owoce można użyć jakie się lubi......SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Bułeczki drożdżowe z serkiem homogenizowanym i owocami. 197

wyrobione (czyli gdzieś tak po 3-4 minutkach) wlewamy ciepłą margarynę i dalej miksujemy, aż tłuszcz się wchłonie i ciasto przestanie się błyszczeć. Posypujemy wierzch mąką (żeby nie obeschło), przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce.      Przygotowujemy kruszonkę: w misce mieszamy mąkę z cukrem. W rondelku rozpuszczamy masło i gorące przelewamy do miski z mąką, energicznie mieszamy(...)ostygnięcia.      Gdy ciasto podwoi objętość przekładamy je na wysypaną mąką stolnicę i delikatnie wyrabiamy. Z ciasta formujemy placuszki i układamy na blasze. Smarujemy roztrzepanym jajkiem, na każdy placuszek wykładamy łyżeczkę serka i garść owoców, a na to łyżkę kruszonki. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160-170 stopni C i pieczemy, aż się ładnie zarumienią. Po upieczeniu posypujemy

Rozpustne gotowanie
Sernik królewski 213

pieczenia 10 dag masła 1 łyżeczka smalcu 2 jajka 2 łyżki gęstej śmietany Mąkę, cukier, kakao, proszek do pieczenia, masło  i smalec wyrabiamy na kruszonkę.  Dodajemy jajka i śmietanę. Zagniatamy dokładnie ciasto  i dzielimy je na dwie równe części. Zawijamy w folię  i schładzamy w zamrażalniku przez godzinę. Masa serowa: 1 kg sera 15 dag masła

Pyszności Słodkości
Puszysta drożdżówka z rabarbarem 173

Składniki: 4 jajka 5dag   drożdży  0,5 kilograma mąki  3/4 szklanki cukru 0,5 szklanki oleju 1 szklanka ciepłego mleka Opcjonalnie - sezonowe owoce u mnie rabarbar Kruszonka: 0,5 kostki masła 1 łyżeczka cukru waniliowego 0,5 szklanki cukru 1 szklanka mąki U mnie foremka 35x12 Wykonanie: Wcześniej zrobić zaczyn z mleka, 2 łyżek cukru oraz(...)mikserem. Odstawić na kolejne 40 minut. Po tym czasie ciasto przełożyć do wyłożonej papierem foremki, ułożyć owoce lekko je dociskając oraz na wierzch kruszonka. Piec około 40 minut w 180stopniach. Ale najlepiej sprawdzić pod koniec pieczenia ciasto patyczkiem, ponieważ nie zawsze piekarniki pieką tak samo

W garach u Gosi
NIEBO W GĘBIE CZYLI DROŻDŻÓWKI Z OWOCAMI I KRUSZONKĄ 188

czasu do czasu muszę podnieść sobie poziom cukru ... ciastem drożdżowym.  Dla mnie to zdecydowanie NR1 wśród wszystkich gatunków ciasta.  Tak więc po świątecznych sernikach, makowcach i piernikach zatęskniłam za drożdżówkami z owocami i kruszonką.  Składniki:Mój żelazny przepis na wszelkie bułeczki, drożdżówki i rogaliki drożdżowe jest TUTAJPonadto ulubione owoce:u mnie morele i jagody Wykonanie:  Zrobić(...)wyrośnięcia. Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym. Kiedy rozczyn wyrośnie, wlać go do miski z przesianą mąką, następnie dodać ubite jaja, aromat, szczyptę soli  i wyrobić gładkie ciasto. Przykryć je ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 1h.Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy ale niezbyt cienko (ok 8mm) i wycinamy kubkiem trochę większe kółka niż obwód szklanki

Walijskie Pichcenie
Drożdżówki z rabarbarem i kruszonką. 202

drożdżówki. Wyszły pyszne - delikatne  i puszyste, słodkie, a zarazem kwaskowe. Składniki: (na około 11-12 sztuk) ciasto: 40g świeżych drożdży szklanka mleka 550g mąki pszennej 50g masła 2 jajka 7 łyżek cukru nadzienie: 5 łodyg rabarbaru 3 łyżki cukru kruszonka: 1/2 szklanki mąki 6 łyżek cukru 40g masła Przygotowanie: Drożdże łyżką rozgniatamy z 3 łyżkami cukru do chwili(...)wielkości koła (np. miseczką), w każdym robimy szklanką wgłębienie na środku i układamy na blachę. We wgłębienia układamy rabarbar i delikatnie wciskamy je w ciasto. Masło, mąkę i cukier wyrabiamy między palcami do powstanie kruszonki i obsypujemy nią każdą drożdżówkę. Pieczemy około 25 min w temperaturze 180 stopni. Smacznego

Symfonia smakowa
Alfabet cukiernika - czyli składniki, których nigdy nie może zabraknąć w Twojej kuchni 127

się go zakupić, na pewno wymyślisz co z niego stworzyć O - owoce (zarówno świeże, jak i mrożone), bo nigdy nie wiesz kiedy przyjdzie Ci ochota na ciasto ucierane z owocami, czy owoce pod kruszonką; olej P - proszek do pieczenia; płatki kukurydziane i owsiane R - rodzynki S - soda (przyjaciółka proszku do pieczenia); serek mascarpone lub ricotta (ostatnio gości u mnie coraz

Mania Wypiekania
Szarlotka na kakaowym spodzie z różową pianką 192

dawna. Z oryginalnego przepisu jeszcze upiekę i wrzucę, a póki co moja ostatnia kombinacja - wymyśliłam sobie kakaowy spód, kruszonkę i dodałam kisiel do jabłek, żeby były bardziej zwarte i gęste (przyspieszyło mi to przygotowanie;)). Bo jednak jest to ciasto nieco pracochłonne... Czy ja już mówiłam, że uwielbiam szarlotki? :) Składniki: Ciasto: 5 szkl. mąki pszennej 6 żółtek 3/4 szkl. cukru kryształu(...)kakaowe rozwałkowujemy i wykładamy blaszkę (25x36) wyłożoną papierem do pieczenia (blaszkę można też wylepić). Gorące jabłka równo rozsmarowujemy na cieście. Wyjmujemy z lodówki jasne ciasto, ścieramy do miski na tarce o grubych oczkach na kruszonkę. Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec dodajemy kisiel i dokładnie mieszamy (łyżką!) na jednolitą masę. Wykładamy na warstwę jabłek. Posypujemy kruszonką. Wkładamy do piekarnika

Kolorowy Przepisownik