ciasto z kruszonka - 4855 przepisów (strona:172/324)

Tarta z jagodami, budyniem i bezą 326

mąki ziemniaczanej Przygotowanie: Zagniatamy kruche ciasto- mieszamy mąkę, cukier, dodajemy pokrojone w kostkę zimne masło i rozcieramy palcami lub ciekamy nożem aż powstania sypka, drobna kruszonka. Dodajemy żółtka i zagniatamy do powstania jednolitego ciasta. Delikatnie je rozpłaszczamy, zawijamy w folię i wkładamy na 1 godzinę do lodówki. Formę do tarty smarujemy masłem. Ciasto wałkujemy i w razie potrzeby podsypujemy mąką

Smakowity Blog Kulinarny
Błyskawiczne ciasto na maślance z brzoskwiniami 433

Lekkie, delikatne ciasto na maślance z dodatkiem świeżych owoców - u mnie brzoskwini. Niedawno wypróbowałam ciasto na maślance z truskawkami i kruszonką , a teraz z innego przepisu to z brzoskwiniami i wiem już na pewno, że wypieki na maślance smakują nam dużo bardziej niż na jogurcie - są lżejsze, bardziej puszyste i dla mnie smaczniejsze. Polecam bo nie dość że robi się(...)czekolady do ozdoby 1. Jajka utrzeć z cukrem na puch, ciągle miksując dodać maślankę i olej, a następnie partiami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Gdy ciasto będzie gładkie wyłożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. 2. Owoce obrać, pokroić i wyłożyć na wierzch. Piec do suchego patyczka ok 1 godz w 180*C. Wystudzone ciasto polać czekoladą lub posypać

Kto ugości moich gości?
Domowe jagodzianki 2 181

pozostałych składników. Wyrabiaj ciasto, stopniowo dodając letnie mleko. Na koniec dodaj rozpuszczone masło, wyrabiaj, do czasu, aż ciasto będzie odchodzić od ręki. Następnie obsyp ciasto delikatnie mąką, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce. KRUSZONKA: 3 łyżki oleju kokosowego 2 łyżki ksylitolu ok. 4 łyżek mąki orkiszowej + jagody + łyżka skrobi ziemniaczanej + jajko KRUSZONKA: Masło ucieraj z ksylitolem, następnie dodawaj mąkę(...)następnie spłaszcz. Na środek ciasta wykładaj jagody, a następnie zlep brzegi ciasta jak jak pierogi. Uformuj okrągłą bułeczkę. Gotowe jagodzianki układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pamiętaj o zachowaniu odległości pomiędzy bułeczkami, aby się nie posklejały. Przed pieczeniem posmaruj jagodzianki roztrzepanym jajkiem i posyp kruszonką. Piecz ok. 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Po upieczeniu pozostaw

365 dni dookoła kuchni
Tarta z cebulą i kiełbasą krakowską, pyszny pomysł na kolację ! 264

zimnej wody Zaczynamy od ciasta – mąkę, drobno pokrojone masło, 1 jajko oraz sól umieszczamy w misce miksera. Włączamy mikser a on wyrabia za nas ciasto, gdy z podanych składników zacznie się robić coś na kształt kruszonki dodajemy wodę i jeszcze pozwalamy mikserowi wszystko zagnieść i wymieszać. Gotowe ciasto przekładamy do foliowego woreczka i wkładamy do lodówki na 30 minut

Kuchnia na wzgórzu
Drożdżówki z owocami i kruszonką 188

ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Jajka, sól, mąkę i masło połączyć. Dodać wyrośnięte drożdże. Wyrabiać ręką do momentu, aż ciasto nie będzie się lepiło i stanowić będzie gładką masę.  Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia pod ścierką. W międzyczasie należy zrobić kruszonkę. Roztopić masło i je ostudzić. Mąkę, cukier waniliowy i zwykły wymieszać, dodając masło. Wyrabiać ręką, tak aby powstały(...)kolejny odstawić w ciepłe miejsce i przykryć ściereczką. Bułeczki powinny napęcznieć.  Wziąć szklankę i jej dołem wydusić mocno w każdym kawałku ciasta dołki. Wypełnić je owocami (można delikatnie posłodzić, jeśli lubimy słodkie) i posmarować jajkiem. Posypać kruszonką i wstawić do rozgrzanego piekarnika do 190 stopni na ok 20 minut. Najlepsze jeszcze na ciepło z ciepłym mlekiem lub kakaem :) Smacznego

ChilliJemy
DROŻDŻOWE BUŁECZKI Z MALINAMI 200

Takie pyszne bułeczki drożdżowe z malinami są fajną alternatywą dla tradycyjnych jagodzianek. Mięciutkie, aromatyczne, ze słodką kruszonką - nie jestem w stanie im sie oprzeć ... pachną obłędnie. Bo zapach drożdżowego ciasta jest dla mnie najpiękniejszym  zapachem świata  :-)  Składniki (na około 13 -14 sztuk) : 500-600g  mąki pszennej 30 g drożdży świeżych 3 łyżki roztopionego masła(...)nożem na równe części, a można zwyczajnie odrywać kawałki ciasta, formując w dłoniach płaski placuszek. Następnie układać bułeczki  sklejeniem do dołu na  blaszce uprzednio wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą i odłożyć na pół godziny w ciepłe miejsce, do ponownego wyrośnięcia. Przed pieczeniem posmarować rozkłoconym jajkiem, posypać kruszonką. Piec w temperaturze 190ºC przez około 25 minut

Walijskie Pichcenie
Mazurek z orzechami laskowymi i czekoladą 178

dekoracji Do miski przesiać mąkę, dodać mielone orzechy, cukier i wymieszać. Dodać pokrojone na kawałki masło i rozetrzeć palami aż składniki się połączą w drobną kruszonkę. Następnie dodać jajko i zagnieść ciasto w jednolitą kulę, owinąć folią i włożyć do lodówki na pół godziny. Ciasto włożyć pomiędzy złożony papier do pieczenia i rozwałkować na placek trochę większy od formy

Atlas Smaków
Muffinki z borówkami i posypką migdałową 154

dobre na każdą porę dnia. Zgrabna, leciutka  smakuje z każdym owocem wyjątkowo. Nie miałam na co czekać są borówki są i babeczki.  Zapraszam... Skala smaku 10/10- zamiast kruszonki można muffinki polukrować z dodatkiem soku z cytryny. Źródło "Moje wypieki" Składniki na 12 muffinek: 1/2 szklanki drobnego cukru do wypieków 1/3 szklanki brązowego cukru 2 i 2/3 szklanki mąki(...)naczyń, mieszając krótko, tylko do połączenia się składników. Na sam koniec dodać borówki, wymieszać. Przygotowane ciasto rozłożyć do foremek na muffinki (12 sztuk), wyłożonej papilotkami. Ciasto wyłożyć do wysokości papilotki. Pokruszyć kruszonkę. Piec w temperaturze 180ºC przez około 20 - 25 minut, lub dłużej, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, przestudzić na kratce. Kruszonka migdałowa: 100 g zmielonych migdałów

Kubki smaku
Ciasto drożdżowe z jabłkami BEZ WYRASTANIA 181

Ciasto nie wymaga wyrastania, miksujemy je, wlewamy do formy i po niecałej godzinie możemy cieszyć się pysznym, pachnącym drożdżowcem. Ciasto: 2 szklanki mąki 1 jajko L 2 żółtka 60g masła 3/4 szklanki mleka 3 łyżki cukru 40g świeżych drożdży Kruszonka: 1/2 szklanki mąki 4 łyżki cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 60g zimnego masła  Dodatki: 2 jabłka 1. Drożdże kruszymy(...)rozcieramy w dłoniach do powstania grudek.Jabłka obieramy, kroimy na nieduże kawałki. Do keksówki wykładamy ciasto, na wierzch kawałki jabłek (delikatnie wciskamy je w ciasto, dzięki czemu nie bedą tylko na górze). Zasypujemy kruszonką.  3. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 45 minut

Szefowa kuchni
Ciasto drożdżowe z żurawiną i ananasem . 203

powstanie lekko wilgotna masa (uwolni się olej z sezamu) dodajemy dwa białka i razem wyrabiamy. Takim żwirkiem posypujemy wierzch ciasta, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 50 stopni, podkręcamy temperaturę  do 180 i pieczemy 40 -45 minut. Ta kruszonka ma smak chałwy, można zamiast sezamu dać orzechy lub wiórki kokosowe, to też tłuszcz i do tego w konkretnym smaku. Ciasto(...)nawet następnego dnia smakowało jak świeżo upieczone. Jeśli dla kogoś mało słodkie, może oprószyć pudrem. Do ciasta nie dawałam białek, tak jak wspominałam we wpisie z pączkami, stara mądrość mówi, że to białko jest winne szybkiego czerstwienia drożdżowych wypieków.  Za to do kruszonki nadaje się znakomicie, ona czym bardziej sucha i chrupiąca tym lepiej

Dieta moja pasja
Śląskie ciasto drożdżowe z serem 233

waniliowego 1 czubata łyżka budyniu waniliowego lub śmietankowego (proszku) Skórka otarta z dużej cytryny 100g rodzynek ( + 1 łyżka mąki) Kruszonka: 200g masła ¾ szklanki cukru 2 szklanki mąki 2 łyżeczki cukru waniliowego 1 łyżka kakao Dodatkowo: Cukier puder do posypania ciasta Drożdże rozpuszczamy z ½ łyżeczki cukru w połowie szklanki letniego mleka i pozostawiamy na około 5 minut do wyrośnięcia (Uważajcie(...)tłuszczem i wysypaną bułką tartą. Następnie delikatnie rozprowadzamy po nim masę sernikową, a na koniec układamy lub kruszymy kruszonkę. Przygotowane kołacz wkładamy do nagrzanego do 200°C piekarnika, na środkowy poziom. Po 5 minutach zmniejszamy temperaturę do 180°C i pieczemy ciasto jeszcze około 40 minut. Upieczone ciasto pozostawiamy w piekarniku, na około pół godziny, a następnie wyjmujemy i pozostawiamy

Smakowy Raj
Szarlotka z budyniem 177

wody Dodatkowo: 3 - 4 łyżki bułki tartej Suche składniki ciasta mieszamy razem, dodajemy pokrojone w kawałki masło i rozcieramy w dłoniach aż ze składników powstanie kruszonka. Następnie dodajmy jajko i żółtko i szybko zagniatamy ciasto (ciasto kruche im dłużej zagniatane, tym twardsze).  Pół litra mleka zagotowujemy z masłem i z cukrem, a pozostałe mleko dokładnie mieszamy z budyniami

Czary - gary w kuchni
Jabłecznik z budyniem i bezą 217

Ciasto z jabłkami które jest przepyszne, łączy w sobie kruche ciasto, podprażone jabłka, budyń waniliowy oraz bezę. Proste do wykonania ale bardzo efektowne i doskonałe w smaku. Czas przygotowania: 30 min Czas pieczenia: 30 min   Składniki: (na tortownicę 19 cm) 2-3 jabłka (ok. 300 g) 1 łyżka masła cynamon 1 szklanka mąki krupczatki lub tortowej(...)Jabłka powinny nieco zmięknąć ale pozostać w kawałkach. Do miski przesiej mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia, dodaj miękkie masło i rozcieraj palcami do uzyskania kruszonki. Dodaj żółtka i zagnieć jednolite ciasto. Ciasto podziel na dwie części, jedną nieco większą na spód i drugą nieco mniejszą na wierzch. Większą częścią ciasta wylep dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Ponakłuwaj

Słodki Blog
Kruche ciasto ze śliwkami i serem 217

też proste i szybkie. Składniki (blaszka 24x28cm): Kruche ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 100 g zimnego masła 1/2 szklanki cukru pudru 16 g cukru waniliowego 1 jajko 2 łyżki śmietany 1 łyżeczka proszku do pieczenia Ser: 500 g sera białego (u mnie wiaderkowy) 3 jajka 2 łyżki cukru Dodatkowo: śliwki węgierki Kruszonka: 1 łyżka masła 1 łyżka cukru 2 łyżki(...)kruche ciasto, blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, wylepić ciastem blaszkę, robiąc jednocześnie wysoki rant. 2. Ser zmiksować z jajkami i cukrem. Wylać na ciasto. 3. Na wierzch ułożyć wypestkowane śliwki skórką do dołu. 4. Zrobić kruszonkę i posypać całość. 5. Piec w 180 st.C przez ok 60 minut. Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Chałka z kruszonką 217

mąki pszennej 30 g świeżych drożdży lub 15 g suchych 1 szklanka ciepłego mleka 50 g cukru 1 jajko Szczypta soli 50 g masła lub margaryny. Składniki na kruszonkę: 100 g mąki 50 g masła 40 g cukru 1 cukier wanilinowy 16 g Dodatkowo do posmarowania: 1 rozmącone jajko Łyżka mleka Sposób wykonania: Jeżeli mamy drożdże świeże to należy(...)minut. Przygotować kruszonkę: Masło lub margarynę rozpuścić, połączyć z cukrem i cukrem waniliowym oraz mąką i ręką wyrobić a następnie pokruszyć ciasto. Gotowe chałki wysmarować rozmąconym jajkiem zmieszanym z łyżką mleka i posypać kruszonką. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 35 – 40 minut w temperaturze 180 stopni C. Po upieczeniu wystudzić na kratce. Smacznego

Na słodko lub wytrawnie