ciasto z kruszonka - 4855 przepisów (strona:172/324)

Kokosowa tarta z truskawkami 558

spożywczej Dodatkowo 500 g truskawek 1 galaretka truskawkowa Kruche ciasto Do przesianej mąki dodajemy pokrojone w kostkę masło. Siekamy nożem, aż powstanie coś w rodzaju kruszonki. Dodajemy pozostałe składniki i szybko zagniatamy kruche ciasto. Ciasto owijamy folia spożywcza i chłodzimy w lodówce przez 30 minut. Formę o wymiarach 26x18 cm wykładamy papierem do pieczenia. Schłodzone ciasto wałkujemy na prostokąt większy

Wędrówki po kuchni
Drożdżówka z ananasem 148

Przepis na ciasto drożdżowe podpatrzyłam u Asi z Grunt to Przepis! . Co prawda Asia robiła z truskawkami i kruszonką ale bardzo zaciekawił mnie sam przepis na ciasto.  Lekko go zmodyfikowałam.  Zrobiłam go w formie na keks, początkowo myślałam, że to jednak zły pomysł, że wyleje się, ale ono urosło piękne ponad formę i świetnie utrzymało swoją strukturę

Życie zaczyna się w kuchni
Muffinki z truskawkami i rabarbarem 149

papilotek, które układamy na blaszce. W osobnym naczyniu przygotowujemy kruszonkę: wsypujemy mąkę, cukier i dodajemy miękkie, pokrojone w kostkę masło i palcami rozcieramy całość. Na ciasto nakładamy rabarbar i truskawki i całość posypujemy kruszonką.     Muffinki wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika.  Piec 25-30 minut (do suchego patyczka).   Smacznego

paapilotkaa
Kukurydziane kruche ciasto - bez glutenu 167

roztrzepane jajko i żółtka wymieszane z cukrem trzcinowym (kogiel mogiel). Dodajemy ulubiony ekstrakt i całość szybko zagniatamy.Jeżeli przygotowujecie kruche spody pod ciasto lub babeczki – ciasto nie musi być zwarte, można posłużyć się kruszonką którą wysypujemy do formy i lekko zagniatamy, tak aby nie było dziur. Jeżeli przygotowujecie ciasteczka, ciasto powinno być zwarte i wstawione w foli spożywczej na około

Słodkie Przyjemności
Puszyste drożdżówki z serem i borówkami 152

sera białego chudego -1 żółtko -2 łyżki cukru -około 1 szklankę borówek-mogą być mrożone KRUSZONKA -1 łyżka roztopionego ciepłego masła -1 łyżka cukru -2 łyżki mąki *trochę  mleka do smarowania bułeczek Naszą pracę rozpoczynamy od przygotowania rozczynu na ciasto drożdżowe. Do dużej miski kruszymy drożdże,dodajemy mąkę oraz cukier. Całość zalewamy ciepłym mlekiem. Mieszamy,odstawiamy na 10 minut(...)ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 30 minut. Nadzienie Ser oraz żółtko i cukier miksujemy blenderem na gładką masę. Kruszonka Wszystkie składniki kruszonki mieszamy ze sobą,ma mieć sypką konsystencję, jeśli się klei należy dodać mąki. gdy ciasto wyrośnie odrywamy kawałek,i wałkujemy na kształt prostokąta nacinamy boki,na środek dajemy troszkę sera,posypujemy borówkami,i zakładamy prawy

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
drożdżówki z rabarbarem i kruszonką 171

czarną porzeczką . Tym razem - drożdżówki z rabarbarem. składniki na ciasto:   2 1/4 szklanki mąki  1/2 szklanki letniego mleka  3 czubate łyżki cukru  1 jajko  1 żółtko  szczypta soli  50 g masła roztopionego  12 g świeżych drożdży  składniki na kruszonkę: 50 g masła roztopionego 5 łyżek cukru 1/2 szklanki mąki dodatkowo(...)ciasto rośnie, przygotowuję nadzienie (rabarbar myję i kroję w 1-2 cm kawałki, następnie mieszam z cukrem i odstawiam, by puścił sok) oraz kruszonkę (do roztopionego i ostudzonego masła dodaję cukier i mąkę, mieszam łyżką). Wyrośnięte ciasto ponownie krótko zagniatam i dzielę na 12 równych części. Formuję okrągłe bułeczki, układam na blaszce (wyłożonej papierem do pieczenia) w sporych odległościach

babka w formie
Ciasto z truskawkami i kruszonką 195

torcik sernikowy. Składniki na ciasto 20x30: 1,5 szklanki mąki pszennej (typ 550), 100 g masła, 1/2 szklanka cukru, 1,1/2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia, 1, 1/2  łyżki kwaśnej śmietany 18%, (lub odrobinę więcej do uzyskania odpowiedniej konsystencji) 2 żółtka, 1 łyżka cukru waniliowego Dodatkowo: 2 łyżki płatków migdałowych ok. 70 dag truskawek. Kruszonka: 150 g  maki(...)Mąkę należy przesiać, dodać pokrojone w kostkę masło oraz pozostałe składniki. Wszytko dokładnie zagnieść  Rozwałkowywać delikatnie podsypując mąką. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć ciasto. Na to układamy truskawki i posypujemy kruszonką i płatkami migdałowymi. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 ° C na ok 60 minut. Studzimy na kratce

Delicious Titbits
Muffiny drożdżowo-pomarańczowe 241

żółtka    1/3 szklanki ciepłego mleka    0,5 szklanki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy    2/3 szklanki cukru    20g drożdży     Kruszonka:     50g zimnego masła     50g cukru     50g mąki     1 łyżeczka cukru z wanilią Przygotowanie:    Do miseczki rozkruszyć drożdże. Dodać mleko(...)mąkę, cukier, żółtka, masło, rozczyn i sok z pomarańczy. Ciasto wyrobić. Odstawić na ponad godzinę pod przykryciem aby podwoiło swoją objętość. 10 foremek do muffin napełnić ciastem drożdżowym. Posmarować białkiem i posypać kruszonką (masło, cukiery i mąkę połączyć) i piec w 180C około 30min

Amatorka kuchenna
Galette pomidorowo - bazyliowe 175

kosteczki masła i rozcierałam je palcami z sypkimi składnikami tak długo, aż mieszanina zaczęła przypominać kruszonkę. Następnie wlałam do miski maślankę i wymieszałam ją szybko z kruszonką, która "skleiła się" tworząc zwarte ciasto. Ciasto uformowałam w kulę, zawinęłam w folię plastikową i wstawiłam do lodówki na 45 minut. Piekarnik nastawiłam na 180 stopni C. Ciasto wyjęłam z lodówki, zdjęłam folię

Chilli Czosnek i Oliwa
muffiny z jabłkami i krówkami 186

mleka 90 ml oleju 1 duże jajko cukier waniliowy 1 plaster cytryny Kruszonka 1 łyżka masła 1 łyżka cukru 2 łyżki mąki pszennej PRZYGOTOWANIE Najlepiej zacząć od kruszonki, ponieważ musi ona trochę poleżeć w zamrażalniku. Jeśli nie macie na to czasu, to spokojnie możecie ten krok pominąć. Babeczki sprawdzą się też bez niej! Masło wymieszać dokładnie z mąką i cukrem(...)Wymieszać widelcem. W drugiej wymieszać mleko, olej i jajko. Mokre składniki przelać do suchych i szybko wymieszać widelcem. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, wlać do nich ciasto, górę każdej babeczki posypać startą kruszonką. Piec około 20 minut w temperaturze 180°C. PORCJE: 15 sztuk

zabawa smakiem
Figi i jabłka pod kruszonką 140

ciast, ale jakoś trzeba sobie osłodzić to gorzkie życie :) Dlatego pomyślałam żeby zrobić deser bez biszkoptu i wykorzystać leżące na trawie jabłka. Deser wzbogaciłam o dżem z fig, który przywiozłam z Bułgarii oraz o same boskie figi, które zagościły na sklepowych ladach. Składniki owocowe:5 dużych kwaśnych jabłekdżem z fig ( ale może być każdy inny )4 figiSkładniki na kruszonkę(...)układamy ściśle plastry jabłek, a na jabłka układamy ćwiartki fig. wszystko smarujemy cienką warstwą dżemu. W między czasie robimy kruszonkę czyli: roztapiamy masło, do masło wsypujemy mąkę oraz cukier i mieszamy paluszkami. Masa ma być zbita i twarda. Następnie surowe ciasto kruszymy w palcach i układamy na wierzch owoców. Zapiekamy w piekarniku w 200 stopniach C około 20-30 minut

Bon Appetit Małgorzaty
sernik z truskawkami i kruszonką 134

mąki pszennej 30 g kakao 80 g cukru pudru 1 jajko 80 g masła wykonanie: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Rozwałkowujemy, przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia foremki (ok.21×32 cm). Podpiekamy w ok. 180 st. C. składniki na kruszonkę: 100 g mąki 50 g cukru pudru 50 g masła wykonanie: Wszystkie składniki przekładamy np. do miseczki i dłońmi

Domowy Smak Jedzenia
Ciasto z jeżynami 115

zachowuje świeżość dzięki jabłku, a jeżyny nadają mu fajny kolor i ciekawy smak. Nas oczarowało, dodam, że całość wieńczy pyszna, chrupiąca kruszonka... Brzmi nieźle, prawda? ;) Podałam je ostatnio, gdy odwiedziła nas Pani z http://www.kompensja.pl , wyszła najedzona, z ciastem na wynos i przepisem na dodatek ;) Składniki: 250 g mąki pszennej 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej 1 i 3/4 łyżeczki proszku(...)proszek do pieczenia, dodać miękkie masło i cukier, rozetrzeć między palcami jak na kruszonkę. Odłożyć około 5-6 łyżek tej kruszonki. Jabłko umyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, wymieszać je z jajkami. Dodać do ciasta, dokładnie połączyć. Do ciasta delikatnie wmieszać 3/4 jeżyn. Keksówkę o wymiarach 21 x 11 cm wysmarować masłem i oprószyć kaszą manną. Wyłożyć ciasto

Domowa cukiernia Ewy
łatwe ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką 564

wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość wkładamy do foremki o wymiarach 25 cm x35 cm. Odstawiamy jeszcze na ok. 15 min. do podrośnięcia. Na wyrośnięte ciasto wykładamy truskawki pokrojone na połówki, posypujemy kruszonką i pieczemy 30 min. w 180 st. C. następnie 20 min w temp. 180 st. C. składniki na kruszonkę: 70 g mąki 50 g masła

Domowy Smak Jedzenia