ciasto z kruszonka - 4855 przepisów (strona:188/324)

Najlepsze pierogi na Wigilię 399

pierogi. Nie pamiętam, skąd wzięła przepis, ale wiem, jaką były dla nas wszystkich niespodzianką. Nigdy jeszcze takich pierogów nie jadłam! Farsz z pieczarek i jajek zamknięty w krucho-drożdżowym cieście. Od pierwszego kęsa się w nich zakochałam - ten smak bije na głowę wszystko! Ich przygotowanie jest dość czasochłonne (jak to z pierogami bywa), ale smak wynagradza każdą minutę spędzoną(...)doprawić do smaku solą i pieprzem. Odstawić.Drożdże rozetrzeć ze śmietaną.Mąkę wymieszać z solą, posiekać nożem z zimnym masłem, a następnie rozetrzeć palcami jak na kruszonkę. Dodać śmietanę z drożdżami, zagnieść gładkie ciasto (w razie potrzeby dodać 1 łyżkę śmietany).Ciasto cienko wałkować, wykrawać szklanką koła. Nakładać farsz, zlepiać pierogi.Przed pieczeniem posmarować pierogi roztrzepanym jajkiem.Piec

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Drożdżówki z twarogiem 170

takie ciasto drożdżowe pochodzi  stąd ..Ja zrobiłam inaczej wykończenie bułeczek....Moje bułeczki są tylko z twarogiem z dodatkiem budyniu malinowego ..są bez malin i kruszonki.. ale wiadomo każdy może robić wg siebie .. CIASTO  400 g mąki pszennej tortowej 50 g mąki kukurydzianej 85 g cukru 70 g masła 30 g świeżych drożdży 230 ml mleka 1 średnie

Moje domowe kucharzenie
Drożdżówka z owocami lata. 195

ulubionymi owocami drożdżówki?! ja jestem chętna na kawałek zawsze! Dziś proponuje drożdżówkę z owocami lata a dodatkowo upiekłam ją w pięknych kolorowych foremkach od Alfatec . Foremki są jednorazowe, ciasto upieczone w nich bez problemu zabieramy na piknik lub wręczamy je w prezencie nie martwiąc się czy nasza foremka aluminiowa  wróci do nas czy też nie. Foremki o nazwie(...)będzie gładkie i elastyczne. Przykrywamy ściereczka i odstawiamy do wyrośnięcia. Ciasto przekładamy na stolnicę, dzielimy na pół. Układamy w foremkach  Alfatec . Po wierzchu ciasta układamy owoce, wcześniej pokrojone na mniejsze kawałki. Następnie posypujemy kruszonką, Aby ją przygotować wszystkie składniki rozdrabniamy palcami do konsystencji mokrego piasku. Pieczemy w temp. 180C około 40min. Ale należy co jakiś czas sprawdzać ponieważ każdy

Radość kipiąca uśmiechem.
Lekko kokosowy sernik z malinami i kruszonką 400

łyżki mąki ziemniaczanej lub budyniu śmietankowego ( proszku ) Ponadto: 400 - 450 g malin 2 łyżki mąki ziemniaczanej lub budyniu śmietankowego ( proszku ) Wykonanie : Kruche ciasto: Wszystkie składniki posiekać razem nożem i wyrobić między palcami na kruszonkę. Wstawić do lodówki na około 1 godzinę. Po tym czasie połowę kruszonki ( lub nieco więcej niż połowę ) wysypać do formy o wymiarach dolnych około(...)wyłożonej papierem do pieczenia. Wylepić nią spód formy lekko przyklepując. Drugą część kruszonki włożyć z powrotem do lodówki. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C. Na czas nagrzewania piekarnika blachę z kruchym ciastem wstawić do lodówki. Przed pieczeniem ciasto nakłuć widelcem. Podpiec wstępnie przez 10 – 13 minut, do lekkiego zarumienienia ciasta. Masa serowa: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Twaróg

Opowieści z piekarnika
Orkiszowa chałka (praktycznie bez cukru) 148

dodać jajko, żółtka, masło, rozpuszczone drożdże oraz letnie mleko. Zagnieść elastyczne ciasto, które po ok. 5-8 minutach wyrabiania będzie ładnie odchodziło od rąk. Miskę wysmarować odrobiną oleju i przełożyć ciasto. Przykryć lnianą ściereczką i odstawić na 1h w ciepłe miejsce.  W tym czasie można wyrobić kruszonkę. Mąkę rozcieramy z cukrem i masłem. Następnie formujemy kulkę i przekładamy(...)czasu wyjąć z miski wyrośnięte ciasto, zagnieść jeszcze raz i podzielić na 3 równe części. Z każdej uformować wałek i przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Następnie zapleść drożdżowy warkocz :) (identyczny jaki robimy na włosach). Odstawić ponownie w ciepłe miejsce tym razem na 30 min.  Następnie smarujemy chałkę białkiem i obsypujemy kruszonką. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni

Czarnawisienka
Gruszkowo-jabłkowe ciasto deserowe (kruche) 230

wysoka) od Alfatec Przygotowanie: W misce mieszamy mąkę, cukier, sól i . Dodajemy posiekane masło. Całość rozcieramy palcami, aż powstanie a la kruszonka. Następnie dodajemy całe jajko i szybko zagniatamy ciasto. Ciasto wstawiamy na około 30 minut do lodówki. Do małej foremki – u mnie papierowa 16 cm średnica 3,5 cm wysoka – wykładamy większą połowę ciasta (wcześniej warto większy

Słodkie okruszki
Szarlotka z bezą i orzechami 165

obowiązkową pozycją każdej gospodyni. Przecież nie ma domu, w którym babcia lub mama nie piekłaby ciasta z jabłkami. A ileż odmian szarlotek mamy! Na kruchym cieście, na biszkopcie, pełnoziarnista, sypana, tatrzańska, szwajcarska, z kruszonką, z bitą śmietaną, z bezą, z budyniem, z kokosem, z pomarańczą... Wyliczać można bardzo długo i każdy ma swoją ulubioną. My przepadamy wręcz za szarlotką

Obiad gotowy
Pyszny, kremowy sernik ze śmietany. 174

żółtka      Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy zimne, pokrojone w kostkę masło, żółtka i miksujemy około 1-2 minuty, aż otrzymamy kruszonkę, następnie odkładamy mikser i szybko zagniatamy gładkie ciasto. 2/3 ciasta wykładamy spód formy wyłożonej papierem do pieczenia. Formę i resztę ciasta wkładamy do lodówki na 30 minut. NADZIENIE: 1,2 litra śmietany

Rozpustne gotowanie
Sernik z brzoskwiniowym musem :) 127

żyję) - 40 g cukru pudru - 1 małe żółtko Wszystkie składniki należy zagniatać do momentu połączenia się składników. U mnie wyszło coś na rodzaj kruszonki, która łatwo było później rozprowadzić na blaszce :) ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na około pół godziny. MASA SEROWA: Wszystkie składniki na masę, powinny mieć temperaturę pokojową, uwierzcie warto ;) - 500 g twarogu, jeśli

MamaOskarka
110. Odrywany deser czyli: słodkie bułeczki drożdżowe z dynią i twarogiem pod cynamonową kruszonką. 238

wcale trudne w przygotowaniu - potrzeba do tego jedynie chęci i odrobiny cierpliwości, gdyż bardzo lubi wypoczywać. Więcej o samym cieście drożdzowym opowiedziałyśmy w tym starszym wpisie.Zapraszamy dziś na bułeczki, które urozmaicyłysmy nadzieniem z twarogu i słodkiej dyni oraz piaskową kruszonką - mocno cynamonową. Dynia na słodko... - kto pierwszy raz spróbuje ten na pewno pokocha ją w tym wydaniu.. Polecamy(...)życzymy Wam miłego wieczoru: Składniki (na 15 sztuk):-zaczyn:200g ciepłego mleka (temp. ok.36,6*C)3-4 łyżki mąki tortowej1 łyżka cukru20g świeżych drożdżyszczypta soli-pozostałe składniki ciasta: 450g mąki tortowej40g rozpuszczonego masła 82% tłuszczu1 duże jajo (lub 2 małe) pół łyżeczki imbiru2 czubate łyżki cukru-nadzienie:150g dyni pokrojonej w średniej wielkości kostkę3 łyżki wody2

Symfonia Smaków
Chałka z kruszonką. 134

mleka, 5 łyżek ciepłej wody, 1 duże jajko lub 2 małe, 2 łyżki masła ( roztopionego ), 5 czubatych łyżek cukru. Ponadto przygotować:  żółtko i 2 łyżki mleka ( razem wymieszać), kruszonka: 4łyżki mąki, 2 łyżki cukru, 2 łyżki masła - wymieszać i ewentualnie dosypywać mąki, tak by powstała krucha posypka, z grubszych grudek. Przygotowanie: Jeżeli wybór padł na świeże drożdże, to należy(...)zdjęciu.             2. Drugą połówkę ciasta podzielić na pięć części i zaplatać tak jak jest pokazane na zdjęciu.     Zaplecione chałki położyć na blaszce, na papierze do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić na ok.60min. do wyrośnięcia. W między czasie przygotować kruszonkę i żółtko z mlekiem do posmarowania chałki. Gdy chałki wyrosną posmarować żółtkiem

W kuchni u Moniki
Pleśniak. 161

Pleśniak to jedno z moich ulubionych ciast dzieciństwa. Kruche, słodkie i tak smakowite, że znika w kilka chwil. Łączy w sobie maślane, kruche ciasto, powidła śliwkowe i słodką bezę. Piekłam go pod wieloma postaciami, z owocami, rabarbarem, makiem, różnymi dżemami, ale w tej tradycyjnej, niemalże rustykalnej formie, smakuje zawsze znakomicie. Bardzo polecam! Składniki na pleśniaka:  forma o wymiarach(...)szczypta soli 1 szklanka cukru 1 szklanka powideł śliwkowych (najlepiej domowych)      Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy masło i siekamy do uzyskania kruszonki. Następnie dodajemy żółtka i zagniatamy gładkie ciasto (jeśli nie chce się skleić dodajemy łyżkę zimnej wody, mleka lub śmietany). Ciasto dzielimy na trzy części (jedną większą i dwie nieco mniejsze). Większy kawałek wałkujemy

Rozpustne gotowanie
Mufinki jagodowe 128

Mufinkowy szał ciąg dalszy.Tym razem z pysznymi leśnymi jagodami i chrupiącą kruszonką.Mniej słodkie niż mufinki z krówką.Mniej ulubione przez moje dzieci,ale i tak zjedzone w całości.Ja uwielbiam je pod każdą postacią. CIASTO 450 g mąki 115 g brązowego cukru 2 jaja 125 g stopionego masła łyżka cukru waniliowego szczypta soli 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia(...)łyżką,tak by połączyć składniki.Nie należy mieszać zbyt długo,ponieważ ciasto powinno być grudkowate.Formę na mufinki posmarować masłem lub wyłożyć papilotkami. Łyżką wkładać ciasto do formy,wypełniając otwór do 3/4 objętości.Posypać kruszonką.Piec w nagrzanym piekarniku przez ok.30 min.w 210 º C.Mufinki wyjąć z piekarnika i zostawić w formie przez 5 min. KRUSZONKA 50 g mąki

Anielskie wypieki
Jabłecznik pod pierzynką 146

Pyszny jabłecznik lub jak inni go nazywają szarlotka na kruchym cieście z duszonymi jabłkami ,bezą i delikatną kruszonką. Składniki - mąka pszenna 300 g (ja użyłam typ 650 ) - masło 170 g (min 82 % ) - śmietana 18 %  2 duże łyżki - cukier 100 g - żółtka 3 szt - olejek waniliowy 1 łyżeczka - proszek do pieczenia 1 łyżeczka Masa z jabłek - jabłka 1 kg ( najlepsze(...)zależy od "kwaśności jabłek" Beza - białka 3 szt - cukier 125g ( ok pół szklanki ) jak ktoś lubi można użyć więcej białek ale należy proporcjonalnie zwiększyć ilość cukru Przygotowanie Składniki na ciasto zagnieść ,można ręcznie ale najlepiej w robocie , ok 1/3 ciasta wkładamy do woreczka i dajemy do zamrażarki resztę ciasta również do woreczka i do lodówki , kruche ciasto im zimniejsze

Wypieki Rene
Sernik z brzoskwiniami i kokosową kruszonką 134

sernik to prawdziwy rarytas: spód z kruchego ciasta, na nim ułożona warstwa brzoskwiń z puszki przykryta serową masą, a na wierzchu kruszonka z masła, wiórek kokosowych i cukru. Zapach i smak tego serniczka nie mają sobie równych, dlatego doskonale nadaje się on na wyjątkowe okazje (jak np. zbliżające się Boże Narodzenie). Masa z twarogu jest wyjątkowo puszysta i lekka(...)miksujemy. Gdy masa zacznie przypominać grudki przerywamy ucieranie. Kruszonkę równomiernie rozkładamy na masie serowej. Możemy delikatnie wcisnąć kruszonkę w masę (dosłownie parę milimetrów). Sernik wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na ok. 60-70 minut. Po 20 minutach pieczenia wierzch ciasta przykrywamy folią aluminiową, by wiórki się nie przypaliły. Po upieczeniu sernik studzimy przy uchylonych drzwiach piekarnika. Potem przechowujemy

MyCookBook.pl