ciasto z kruszonka - 4855 przepisów (strona:200/324)

Sernik pierniczkowy nie tylko na Święta 182

myślałam! Przygotowując go bowiem po raz pierwszy, nie sposób odmówić sobie obaw o to, czy ciasto po ponad miesięcznym leżakowaniu będzie się jeszcze do czegoś nadawało. Czegokolwiek . Na szczęście ciasto wyszło. A ten smak... Moi drodzy, tego nie da się opisać! Piernik jest idealnie mięciutki, obłędnie aromatyczny, a powidła śliwkowe pasują tutaj wyśmienicie. Jestem pewna, że kolejne Święta, nawet(...)się Siostra i jej wybredny chłopak pochwalili. Słodka, kremowa, delikatna masa serowa w kontraście z kwaśną żurawiną i chrupiącą, pierniczkową kruszonką nie pozwoliła zbyt szybko oderwać się od talerzyków... W pewnym momencie nawet zaczęłam żałować, że nie przygotowałam tego ciasta w większej formie! Bo co to te osiemnaście centymetrów dla całej bandy łakomczuchów...? Sernik z tonką, żurawiną i pierniczkową kruszonką

Pożeraczka, czyli raz adobrze
z makiem drożdżowa mała strucla... 194

Składniki: ciasto na małą struclę: mąka tortowa 30-40 dag, margaryna 1/4 kostki, cukier 4 łyżki, drożdże 3 dag, woda letnia 4 łyżki, mleko 1/2-3/4 szklanki, jajka 1 sztuka "XL" masa makowa: masa makowa 1/2 puszki dużej, 1 białko do masy, żółtko + łyżeczka wody, kruszonka - w opisie, lukier - w opisie drożdże rozetrzeć z letnią wodą dodając łyżeczkę cukru(...)mąki wszystkie składniki ciasta dodać do misy robota i dolewać tyle mleka aby ciasto nie było za zbite ale plastyczne, wyrabiać z 6 minut hakiem robota odstawić ciasto do wyrośnięcia na około 1 godzinę ciasto na stolnicy podsypanej mąką rozwałkować na 1,5 cm grubości placek masę makową wymieszać z roztrzepanym białkiem i rozsmarować na cieście, zawinąć jak na roladę

W Mojej Kuchni Lubię
Muffiny dyniowo-daktylowe z orzechową kruszonką 198

wszystkich stron. Zupa, ciasto, mus... Pieczona, smażona, gotowana... Na słodko, wytrawnie, pikantna... SUPER - ja uwielbiam dynię ! Za smak i za cudowny kolor. To ten kolor, soczyście pomarańczowy sprawia, że najbardziej paskudny, szary, ponury i deszczowy dzień, nie jest już tak straszny ! Dziś dyniowe muffiny. Takie w wersji fit, z daktylami i znikomą ilością cukru. Tylko kruszonka na muffinkach nieco kaloryczna(...)jajkami. W drugim naczyniu wymieszać mąki, sodę, przyprawy i cukier. Sypkie składniki dodać do składników mokrych, dolać mleko/napój sojowy i wymieszać ciasto. Ciastem napełniać foremki do muffinów do wysokości około 3/4 wysokości. Wierzch posypać kruszonką orzechową. Piec w 170 stopniach C przez około 25 minut.   Smacznego

kolorowotorcikowo
Drożdżówka z owocami i kruszonką 165

można dać wg własnego uznania.. Ciasto dodaję do akcji  Owocowe słodkości. Razem ze mną udział w akcji brały: Angelika , Asa , Joasia  i Joasia . 50 dkg mąki  szczypta soli  4 łyżki cukru  4 dkg drożdży  1 szkl. mleka  10 dkg margaryny lub masła 3 jajka  Kruszonka 50 g mąki(...)masła Dodatkowo dowolne owoce Mąkę wymieszać z drożdżami , dodać cukier, mleko, sól, jajka i rozpuszczone i ostudzone masło.Zagnieść ciasto ,przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na godzinę. Przełożyć do blaszki, ułożyć owoce, posypać kruszonką. Piec przez około 45 minut w temperaturze 180 stopni

Moje domowe kucharzenie
Mazurek wiśniowo-czekoladowy 132

oryginalnym przepisie miały być wiśnie z nalewki lub z kompotu ale ja użyłam mrożonych. Wyszedł naprawdę smaczny. Szkoda, że mazurki pieczemy tylko raz w roku. Mazurek wiśniowo-czekoladowy Ciasto: 25 dag mąki 15 dag mielonych migdałów 15 dag masła 10 dag cukru 2 łyżki cukru waniliowego 1 jajko 1 żółtko Nadzienie: 0,5 kg wiśni mrożonych 0,5 szkl cukru(...)gorzkiej czekolady 6 łyżek śmietany kremówki 2 łyżeczki masła migdały do dekoracji Mąkę przesiać, wymieszać z mielonymi migdałami i posiekać z masłem, jak kruszonkę. Dodać cukier, cukier waniliowy, jajko i żółtko, szybko zagnieść ciasto. Uformować kulę, owinąć folią i wstawić na godzinę do lodówki. Wysmarowaną masłem formę wylepić ciastem, tworząc rant około 2,5 cm. Ponakłuwać widelcem, na wierzch wyłożyć

Pieguskowa Kuchnia
Sernik bez sera. 269

Oszukany serniczek:) Zamiast sera zrobiony jest ze śmietany. Ciasto jest łatwe i szybkie do zrobienia, a przy tym delikatne i smaczne. Wystarczy zrobić kruszonkę i masę śmietanową. Składniki na kruszonkę: 3 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru 1 kostka margaryny 5 żółtek Mąkę wymieszać z proszkiem i cukrem. Dodać margarynę i wysiekać. Zrobić dołek i wbić(...)bułką tartą. Na dno wyłożyć połowę kruszonki, lekko docisnąć ręką. Następnie wylać masę śmietanową i na wierzch posypać resztę kruszonki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piec około 1 godzinę. Po tym czasie wyłączyć piekarnik i zostawić ciasto jeszcze na 15 minut. Następnie uchylić piekarnik i zostawić ciasto do wystudzenia. Gotowe ciasto posypać cukrem pudrem

Agusiowe smakołyki
Galette z porzeczkami i malinami – tarta rustykalna 152

pokrojone w kawałki. Krótko zmiksować w malakserze z zamontowanymi nożami do ciasta kruchego (lub posiekać nożem ręcznie lub wymieszać w robocie planetarnym mieszadłem do ciasta kruchego lub rozetrzeć palcami zimnych rąk) na kształt sypkiej kruszonki. 250 g mąki pszennej 1/4 płaskiej łyżeczki soli (używam domowej soli waniliowej ) 50 g cukru pudru 125 g zimnego masła (82% tłuszczu) Dodać jajo, płaską(...)razy) zmiksować w malakserze – tylko do połączenia składników (lub krótko wymieszać w robocie planetarnym, lub po prostu krótko wmieszać zimnymi dłońmi) , a następnie ręcznie szybko zagnieść ciasto w kulę . Kulę spłaszczyć, owinąć folią spożywczą i schować do lodówki na 30 minut lub do zamrażarki na 15 minut. 1 jajo 1 płaska łyżka kwaśnej śmietany 18% Ciasto rozwałkować pomiędzy dwoma

Moja Delicja
Galette z porzeczkami i malinami – tarta rustykalna 198

pokrojone w kawałki. Krótko zmiksować w malakserze z zamontowanymi nożami do ciasta kruchego (lub posiekać nożem ręcznie lub wymieszać w robocie planetarnym mieszadłem do ciasta kruchego lub rozetrzeć palcami zimnych rąk) na kształt sypkiej kruszonki. 250 g mąki pszennej 1/4 płaskiej łyżeczki soli (używam domowej soli waniliowej ) 50 g cukru pudru 125 g zimnego masła (82% tłuszczu) Dodać jajo, płaską(...)razy) zmiksować w malakserze – tylko do połączenia składników (lub krótko wymieszać w robocie planetarnym, lub po prostu krótko wmieszać zimnymi dłońmi) , a następnie ręcznie szybko zagnieść ciasto w kulę . Kulę spłaszczyć, owinąć folią spożywczą i schować do lodówki na 30 minut lub do zamrażarki na 15 minut. 1 jajo 1 płaska łyżka kwaśnej śmietany 18% Ciasto rozwałkować pomiędzy dwoma

Moja Delicja
Kruche ciasto z porzeczkami, pianką i kruszonką 136

pojawią w różnych połączeniach. Składniki Ciasto 3 szklanki mąki 200 g masła/margaryny 4 płaskie łyżki cukru 5 żółtek 2 łyżeczki proszku do pieczenia (kopiaste) opakowanie cukru waniliowego Nadzienie 3-4 szklanki czerwonych porzeczek 3/4 szklanki cukru Wymieszać porzeczki z cukrem. Piana 5 białek 1/2 szklanki cukru Dodatkowo trochę kakao, ciemnego i gorzkiego Kruszonka 3/4 szklanki mąki 2/3 szklanki cukru(...)wymieszać ze sobą. Składniki na ciasto wymieszać ze sobą. Rozwałkować ciasto i rozłożyć w dużej brytfance (36x20 cm). Posypać ciasto przesianym kakao i rozłożyć porzeczki  Ubić białka. Pod koniec, powoli dodawać cukier. Pianę ułożyć na porzeczkach. Następnie wyciągnąć posypać kruszonką. Piec około 45-50 minut w 190 st. C. źródło: na bazie tego - klik

Słodkie inspiracje
Bułeczki drożdżowe z truskawkami 185

sezonie truskawkowym nie może zabraknąć oto takich drożdżowych bułeczek , z kruszonką , posypanych cukrem pudrem. Przepis  zaczerpnięty  z internetu. Bułeczki drożdżowe z truskawkami Składniki : Rozczyn : mąka - 2 łyżki mleko - 4 łyżki drożdże - 14 g Ciasto : mąka pszenna - 2 szkl i 1 łyżka mleko - 3/4 szkl cukier - 3 łyżki jajko - 1 szt żółtko jajka - 1 szt sól - szczypta masło(...)rąk. Przykryć ciasto ściereczką, odstawić na godzinę w ciepłe miejsce. Po tym czasie znów zagnieść i podzielić na 8 równych części. Uformować bułeczki, ułożyć na wysmarowanej tłuszczem blasze, do podwojenia objętośći. Następnie za pomocą szklanki, zrobić dnem wgłębienie w każdej bułce. Do wgłębienia wkładać po 3-4 truskawki. Białko jajka roztrzepać widelcem, posmarować nim bułki. Kruszonka : Masło roztopić, ostudzić, wymieszać

Kuchnia Danusi
Tarta cytrynowa pod bezową pierzynką 110

tarta jest rewelacyjna, połączenie lekko kwaśnego kremu ze słodziutką bezą jest nieziemskie :) Ciasto: 200 g mąki tortowej 2 żółtka 100 g masła 30 g cukru pudru 2 łyżki zimnej wody szczypta soli Budyń cytrynowy: 250 ml wody sok wyciśnięty z 4 cytryn 160 g cukru 3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej(...)masła 3 żółtka Beza: 4 białka 250 g cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej Masło, mąkę, sól, cukier wymieszać i rozetrzeć w palcach na kruszonkę. Dodać żółtka i wodę, a następnie szybko zagnieść gładkie ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na minimum pół godziny, żeby ciasto się chłodziło. Po wyjęciu ciasta z lodówki, rozwałkować nadając mu kształt koła

kulinarnyswiatdomi
Kukiełka drożdżowa – kuchnia podkarpacka 221

zależności od regionu, kukiełki bywają plecione, lub gładkie. Miewają też postać wielkich, prostokątnych ciast. Na Podhalu kukiełkami nazywa się chałki. Kukiełka pełniła niegdyś rolę ciasta, ale bywała też spożywana na śniadanie, bądź wieczerzę. Czasem do ciasta dodawano rodzynki lub przyprawy korzenne. Bywały też pieczone z kruszonką na wierzchu. Dla wielu osób nieodzownym dodatkiem do kromki kukiełki jest masło. Kukiełki drożdżowe(...)urodziny dziecka i kładła ją obok niego, by było silne i zdrowe. Podkarpackie gospodynie z Nowego Kamienia (powiat Nisko) mają swój szczególny sposób przygotowywania kukiełki. Do składników typowych dla ciasta drożdżowego dodają olej, co sprawia, że jest ono bardziej kruche i ma mniej chlebową strukturę. Składniki kukiełki wyrastają nie mieszane, a ciasto wyrabia się bardzo krótko, w odróżnieniu od tradycyjnych

Trzeci talerz
Tarta różano-morelowa 195

stwierdzili, że była przepyszna, a niektórzy powiedzieli nawet, że najlepsza jaką jedli w życiu! Poza tym, że było mi niezmiernie miło, to muszę przyznać im rację ;) Ciasto faktycznie się udało, dlatego baaardzo polecam. ciasto: 300 g mąki pszennej 150 g zimnego masła 50 g cukru pudru łyżka posiekanych suszonych płatków róży szczypta soli jajko 2 łyżki jogurtu lub śmietany nadzienie(...)morelowy* posiekane płatki róży opcjonalnie owoce Mąkę mieszamy z cukrem, płatkami róży i solą. Siekamy z masłem, po czym rozcieramy palcami, tworząc drobną kruszonkę. Dodajemy jajko i jogurt, po czym zagniatamy na gładkie ciasto. Schładzamy je w lodówce. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim formę o średnicy ok. 26 cm. Przykrywamy kawałkiem papieru do pieczenia

Mienta blog
Drożdżówki z jabłkami i kruszonką. Jak zrobić chrupiącą kruszonkę? 161

robicie bułeczki tylko z tego przepisu. Ja miałam akurat resztkę po szarlotce, więc wykorzystałam, żeby się nie zmarnowało. na ciasto: 250 gramów mąki 1 jajko 45 gramów cukru 15 gramów masła 20 gramów świeżych drożdży 125 ml mleka na kruszonkę: 50 gramów mąki 50 gramów masła 50 gramów cukru pudru ( tutaj podpowiedź jak zrobić cukier puder gdyby się okazało(...)rąk. Przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na 45 minut do wyrośnięcia Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C Gdy ciasto urośnie - formujemy 7 okrągłch bułeczek... ... lekko je spłaszczając po środku Umieszczamy na środku każdej bułeczki porcję jabłek... ...  i posypujemy kruszonką Wkładamy do piekarnika na 25 minut (u mnie termoobieg) Po upieczeniu odstawimy do wystygnięcia i posypujemy cukrem pudrem Zamiast kupować

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Jabłka pod cynamonową kruszonką z orzechami włoskimi 219

lodów waniliowych, bitą śmietaną czy po prostu bez dodatków.  Crumble to idealne rozwiązanie dla osób, które mają problemy z pieczeniem ciast, ponieważ zawsze się udaje! (3-4 porcje) 3 jabłka (o wadze około 500g bez obierania) Kruszonka: 70g mąki pszennej 50g masła/margaryny 45g cukru pudru 1/2 łyżeczki cynamonu Dodatkowo: orzechy włoskie do posypania Mąkę, masło, cukier wymieszać(...)tarce o grubych oczkach i ułożyć na dnie naczynia żaroodpornego. (Można użyć kilku mniejszych naczynek.) Wierzch jabłek równomiernie pokryć kruszonką. (Najlepiej za pomocą tarki.) Całość wstawić do uprzednio rozgrzanego piekarnika i piec około 20 minut w 200 stopniach.  (Ciasto powinno być lekko zarumienione.) Przed podaniem posypać orzechami włoskimi

Di gotuje