Zachowujemy w ten sposób odpowiednie proporcje. Zamieszczone poniżej ilości są dopasowane do mojego smaku. W stosunku do oryginalnego przepisu zmniejszyłam ilość cukru i ilość oleju, i wg mnie ciasto wychodzi idealne. Składniki: (na blachę o wymiarach 21cmx31cm) 1 kub eczek jogurtu greckiego (mój 330g) 1,5 kubeczka cukru (w oryginale 2, zmniejszyłam ilość) 3 kubeczki mąki 3/4 kubeczka oleju(...)wymieszaną z solą i proszkiem do pieczenia, olej oraz jogurt, na końcu - skórkę otartą z cytryny. Ciasto ma konsystencję gęstej śmietany. Wylewamy je na blaszkę wysmarowaną masłem i posypaną mąką. Na wierzchu układamy owoce. Posypujemy wiórkami kokosowymi lub zrobioną wcześniej kruszonką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180st na ok 45-50 minut
Walijskie Pichceniejedno z moich ulubionych paleo ciast . Na jego wierzch można wrzucić dowolne owoce (z gruszką też byłoby mega, chyba następne w kolejce). Ciasto ze śliwkami na blogu już się pojawiały, np. w tym przepisie z kruszonką. Do przygotowania potrzebujecie tylko kilku sładników i śliwek. Sam deser jest przepyszny pachnie śliwkami i cynamonem, jest lekki i puszysty. I ma cudowny kolor(...)znów mieszamy. Uzyskaną masę wykładamy na foremkę. Na wierzch układamy śliwki (ja wymieszałem je z mąką z tapioki).Pieczemy przez około 45-50 minut, aż góra będzie złocista. Odstawiamy ciasto ze śliwkami do ostygnięcia na 15 minut. Smacznego ! Artykuł Ciasto ze śliwkami (paleo, bez glutenu) pochodzi z serwisu paleolife
PaleoLifeRussischer Zupfenkuchen to pyszna kombinacja sernika z ciastem czekoladowym. Spód i boki ciasta stanowi ciasto czekoladowe, wnętrze wypełnia smakowity sernik, a górę wieńczą odrywane kawałeczki ciasta czekoladowego zatopione w serniku, na kształt rosyjskich wieżyczek cerkwii. Tak tłumaczy pochodzenie nazwy na swoim opakowaniu Dr. Oetker. Skąd tak naprawdę przywędrował przepis jest jednak niejasne. Bardzo popularne w Niemczech i bardzo lubiane(...)jednak inne. Jest pyszne, mięsiste, wilgotne, bardzo czekoladowe, godne świątecznego stołu - polecam przepis do przetestowania! Szybkie do przygotowania, ponieważ nie ma potrzeby schładzania ciasta w lodówce. Ciasto upiekłam w tortownicy o średnicy 26 cm. Składniki na ciasto: 325 g mąki pszennej (u mnie orkiszowa jasna) 200 g masła 200 g cukru pudru/ksylitolu 1 proszek do pieczenia - 2 pełne łyżeczki
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!lubić - dwie warstwy kruchego ciasta, bezowa pianka i świeże, sezonowe owoce. Dziś zapraszam na moją jesienną wariację pleśniaka z jabłkami i marmoladą z pigwy. Ciasto kruche jest wyjątkowe i w smaku, bo w połowie upieczone z mąki orkiszowj pełnoziarnistej i posiada super kruchą strukturę. Do tego podwójna porcja błonnika. Lekkie jak piórko, świetnie się porcjuje, a smakuje naprawdę obłędnie! Jeśli(...)Wykonanie: mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem przesiać do misy robota, dodać masło pokrojone na drobne kawałki i zmiksować do otrzymania kruszonki. Miksująć dodać żółtka i zagniatać, aż całość połączy się w jednolitą kulę. Ciasto podzielić na 2 części. Pierwszą spłaszczyć owinąć w folię spożywczą i umieścić w lodówce, drugą uformować w wałek, owinąć w folię
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!łyżka kardamonu ok 900 g mąki pszennej farsz: około 300 g malin lub innych owoców jagodowych. * nie miałam ochoty robić kruszonki, ale w lodówce nalazłam jakieś „skitrane”resztki startej gorzkiej czekolady więc je wykorzystałam. Wyrośnięte już ciasto rozwałkowałam na szerokość blachy, przełożyłam do formy wyłożonej papierem do pieczenia i robiłam fałdę z ciasta a w „dołek
greenscarfMagda Chrupiące ciasto wypełnione po brzegi warzywami to świetny pomysł na jarski obiad. Obiecuję, że nie będziecie po nim głodni – do warzyw dodałam bardzo kremową i bogatą w białko zalewę. Spokojnie nakarmi 4 osoby lub 2 naprawdę bardzo głodne. Na zimno jest tak samo pyszna. Składniki (na tartę o średnicy XXcm): 1 i 1/4 szklanki mąki 100g zimnego masła(...)stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy sól i pokrojone w kostkę masło. Za pomocą noża, siekamy masło z mąką, aż utworzy się drobna kruszonka. Wtedy robimy zagłębienie, wlewamy wodę i zaczynamy wyrabiać rękami na jednolite, sprężyste ciasto. Zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na godzinę. W międzyczasie możemy przygotować farsz, który musi wystygnąć przed przełożeniem do tarty. Cukinie
Smaczna Stronaherbata i jest miło. Opcjonalnie w różnych wersjach możecie je (już ułożone na papierze do pieczenia) posmarować roztrzepanym jajkiem i czymś posypać, np. kruszonką, makiem, sezamem, tartymi orzechami, itp. Dodatki łatwiej się przykleją, a i same ciasto będzie po upieczeniu dodatkowo błyszczeć. Smacznego:) Składniki: opakowanie ciasta francuskiego (użyłam 275 g) 50 g drobnego cukru do wypieków Sposób przygotowania ciasteczek
Zasmakuj Kuchnijest miło. Palmiers Opcjonalnie w różnych wersjach możecie je (już ułożone na papierze do pieczenia) posmarować roztrzepanym jajkiem i czymś posypać, np. kruszonką, makiem, sezamem, tartymi orzechami, itp. Dodatki łatwiej się przykleją, a i same ciasto będzie po upieczeniu dodatkowo błyszczeć. Smacznego Składniki: opakowanie ciasta francuskiego (użyłam 275 g) 50 g drobnego cukru do wypieków Sposób przygotowania ciasteczek: Na stolnicy
Zasmakuj Kuchniłyżki wody Kruszonka; 2 łyżki cukru kryształu 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżka twardego masła Przygotowanie; Mleko podgrzewamy, do miski przesiewamy mąkę, w środku robimy wgłębienie, wsypujemy do niego cukier a także kruszymy drożdże. Zalewamy ciepłym mlekiem. Delikatnie po wierzchu oprószamy mąką. Odstawiamy aż drożdże urosną. Następnie mieszamy łyżką, dodajemy jajka a także rozpuszczone masło. Wyrabiamy ciasto aż będzie gładkie(...)mieszamy, smażymy aż rabarbar zmięknie a syrop zgęstnieje. Ciasto wykładamy na stolnicę, formujemy małe okrągłe bułeczki. Następnie dno kubka lub szklanki "zamaczamy" w mące i stawiamy na bułeczce, mocno dociskając aby zrobić wgłębienie jednak nie uszkadzając dna bułki. We wgłębieniu układamy porcje rabarbaru. I tak do wykorzystania składników. Wszystkie składniki kruszonki mieszamy ze sobą i rozdrabniamy do konsystencji piasku. Posypujemy
Radość kipiąca uśmiechem.Niby zwykłe ciasto drożdżowe, a jednak oryginalne w smaku, bo z nutą karmelu. Upiekłam je z ostatnich tegorocznych malin, które przykryłam kruszonką. Bardzo polecam! Składniki: ok. 300 dag malin 2/3 szklanki brązowego cukru ok. 4 szklanek mąki 1/2 szklanki ciepłego mleka 1 szklanka słodkiej śmietanki (użyłam 18%, ale może być 12%) 4 dag drożdży, w temperaturze pokojowej 50 g masła(...)godziny, do podwojenia objętości). Ciasto rozciągając w dłoniach, wyłożyć na wyłożoną papierem do pieczenia bardzo dużą (jak największą) blachę. Rozłożyć umyte i odsączone maliny i odstawić do wyrośnięcia na około 1/2 do godziny (można wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 40 st.) Wyjąć na chwilę, na wierzchu palacami rozkruszyć kruszonkę i równomiernie pokryć maliny. Następnie wstawić placek do piekarnika nagrzanego
Czerwień i błękitpomogły temu chmury za oknami. W rzeczywistości ciasto ma "zdrowszy" kolor :) Składniki: Ciasto: 150 gram mąki pszennej 100 g mąki ziemniaczanej 50 g cukru 1 jajko 150 gram masła Rabarbarowe nadzienie: 700 - 800 g rabarbaru 2 łyżki płynnego miodu 2 łyżki cukru łyżka cukru waniliowego Kruszonka: 100 g masła 70 g mąki pszennej 70 g mąki ziemniaczanej 70 g cukru(...)stopni i piec, aż spód się lekko zarumieni - zajmie to około 25 minut. Wyjąć ciasto i zwiększyć temperaturę do 180 stopni. Na spód pokroić rabarbar na 1-2 cm kawałki. Polać miodem, posypać cukrem i cukrem waniliowym. Na wierzch wyłożyć kruszonkę. Mój ostatni patent na kruszonkę jest prosty: w kuchence mikrofalowej rozpuszczamy w miseczce masło, po czym dosypujemy na przemian
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!Babeczki: W misie malaksera mieszam obie mąki z cukrem, orzechami, proszkiem do pieczenia i solą, dodaję zimne masło, włączam urządzenie, aż powstanie gęsta kruszonka, następnie dodaję olejek i jajko, mieszam aż składniki się połączą. Gotowe ciasto wkładam do lodówki na 30 minut. Foremki smaruję masłem, posypuję mielonymi orzechami. Ciasto cienko rozwałkowuję, wycinam koła szklanką, układam w foremkach, lekko dociskając. Spód
słodki bratekmąką, sodą i proszkiem, mieszać szpatułką tylko do połączenia się składników. Formę o średnicy 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Przełożyć ciasto, wyrównać. Na wierzch poukładać połówki truskawek, jedna obok drugiej. Przykryć waniliową kruszonką. Piec w temperaturze 170ºC, przez około 45 - 50 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić. Waniliowa kruszonka: 60 g masła
Słodka StrefaKiedyś, czytając pewną książkę, spotkałam się z określeniem, że kuchnia angielska jest nudna, a co więcej niesmaczna. Dalej nie było lepiej. Autor zastanawiał się bowiem, co
gotować!miski wsypać przesianą mąkę, sól i drożdże. Zrobić wgłębienie i wlać schłodzone masło. Rozetrzeć wszystkie składniki na kruszonkę. Jajko dodać do kruszonki. Wymieszać i dodawać stopniowo wodę (około 1/3 szklanki) do momentu, aż ciasto stanie się jednolite i elastyczne. Podzielić na dwie części, włożyć do miski, przykryć ściereczką kuchenną i odstawić w ciepłe miejsce na co najmniej
Radość kipiąca uśmiechem.