Składniki: Zaczyn: 15 g świeżych drożdży 2 łyżki mąki 1 łyżeczka cukru 100 ml ciepłego mleka Ciasto na chałkę: 450 g mąki pszennej 100 ml ciepłej wody 1 jajko + 1 do posmarowania 2 łyżki roztopionego masła 2 łyżki cukru 1 łyżeczka soli Kruszonka: 60 g mąki 30 g masła 30 g cukru Przygotowanie: Zaczyn: Drożdże mieszamy z ciepłym(...)ciasto na 4 części , z każdej formujemy wałek i zaplatamy warkocz. I TUTAJ odsyłam Was do instruktażu filmowego, który będzie bardzo pomocny. Zaplecioną chałkę przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykrywamy i zostawiamy na 30 minut w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 180 st.C. Przed pieczeniem chałkę smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy kruszonką
Smakowity Blog KulinarnySezon na śliwki trwa! Przygotowałam zestawienie przepisów z wykorzystaniem tego owoca - każdy znajdzie coś dla siebie! CIASTO ZE ŚLIWKĄ CIASTO NA MAŚLANCE ZE ŚLIWKAMI SERNIK ZE ŚLIWKĄ DESER ZE ŚLIWKAMI I GRUSZKAMI POD KRUSZONKĄ PIECZONA OWSIANKA ZE ŚLIWKAMI I JABŁKIEM CHIA ZE ŚLIWKĄ PIECZONY SCHAB ZE ŚLIWKĄ KNEDLE ZE ŚLIWKAMI KOMPOT WIELOOWOCOWY
Lena GotujeKotlety mielone z mozzarellą to świetny pomysł nie tylko na obiad ale również jako przystawka na imprezę czy bankiet. Proste i pyszne danie nie wymaga od
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Zima to czas kiedy wracając po całym dniu pracy do domu mamy ochotę zjeść coś ciepłego, co nas ogrzeje i da uczucie sytości. Taka właśnie jest
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Zima to czas kiedy wracając po całym dniu pracy do domu mamy ochotę zjeść coś ciepłego, co nas ogrzeje i da uczucie sytości. Taka właśnie jest
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!jeszcze raz zagnieść. Ciasto rozwałkować na około 2 cm, wykrawać koła od dużego kubka, spód kubka obtoczyć w mące i w cieście zrobić wgłębienie, następnie nałożyć po łyżce sera. Z mąki, cukru i masła zagnieść kruszonkę i posypać bułeczki. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć bułki, przykryć ściereczką i pozostawić na około 10 minut aby podrosły. Piekarnik nagrzać do temperatury
Sama słodycz i szczypta chilimasła, 4 żółtka, jajko, szklanka cukru, szczypta soli, marmolada o ulubionym smaku. Dodatkowo: Białko. Przygotowanie: Mąkę przesiewam, dodaję masło, siekam, aby powstała kruszonka. Dodaję sól i cukier, mieszam. Następnie dodaję żółtka oraz całe jajko, ugniatam elastyczne ciasto i odkładam na 15 minut do lodówki (w folii). Ciasto rozwałkowuję na grubość około 3 mm. Wykrawam kółka o średnicy około
JejKuchniajajko Do dużej miski przesiać mąkę i kakao, dodać zimne, pokrojone na drobne kawałki masło i wyrobić ręką jak na kruszonkę. Dodać jajko, cukier, sól i szybko zagnieść (można również zmiksować w malakserze). Z ciasta uformować kulę, owinąć ją folią spożywczą, schłodzić w lodówce przez minimum 30 minut (lepiej dłużej). Formę na tartę o średnicy 24 cm posmarować masłem
Calzonella.comLubicie ciasto drożdżowe z owocami? Jeśli tak, to polubicie i ten deser. Owoce zapiekane pod kruszonką to prosty i szybki do przygotowania pomysł na zimowy podwieczorek. Do niego kawa, herbata lub kubek kakao i gotowe! *Wpis powstał przy współpracy z Lubellą. Składniki /4 porcje/: 1/2 opakowania mrożonych truskawek 1 jabłko 2-3 łyżki brązowego cukru Kruszonka: 3/4 szklanki
Pasja Smakugram 45 dkg sera Mój Ulubiony 1 galaretka truskawkowa + 250 ml wody szklanka porzeczek czerwonych Okrągłą formę na ciasto wyłożyłam papierem do pieczenia. Herbatniki rozdrabniamy i mieszamy z roztopionym masłem, tak otrzymaną kruszonką wykładamy spód tortownicy. Galaretkę przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu – uwaga zmniejszamy ilość wody do 250 ml. Odstawiamy do lekkiego schłodzenia
Kuchnia na wzgórzuposypujemy mąką. Dobrze oprószone kawałki rozkładamy w miarę równomiernie na cieście, jednocześnie wciskając je trochę do środka. Nastawiamy piekarnik na 180 stopni. Ciasto obsypujemy pestkami słonecznika, płatkami owsianymi, cukrem wanilinowym i nasionami babki. Można to nazwać kruszonką. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy do tzw. suchego patyczka, na około 40 minut
Karczma Honoriettypieczenia szczyptę soli 3 łyżki drobno pokrojonych suszonych pomidorów 1 rozmącone jajko do posmarowania krakersów Składniki umieścić w misce, wyrobić na kruszonkę. Następnie wyłożyć na blat lub stolnicę i zagnieść do połączenia składników. Uformować z ciasta kulę, spłaszczyć, owinąć folią spożywczą i wstawić na 30 minut do zamrażalnika. Ciasto można też schłodzić w lodówce przez minimum godzinę. Po tym czasie
Niebieski kubek z kawaprzejmować :) Blachę o wymiarach 22x33 cm wykładamy papierem do pieczenia ( może być też większa - ciasto będzie po prostu niższe) i wylewamy ciasto. Na wierzch wykładamy ananasy pokrojone w cząstki (lub inne owoce). Ja jestem fanką kruszonki dlatego posypałam nią jeszcze na górę, chociaż można z niej zrezygnować. Kruszonka: 70 g mąki 50 g masła 50 g cukru kilka
Słodka Kraina Wypiekówspód i podpiec 15 minut w temperaturze 160 stopni. Po tych 15 minutach wyjąć z piekarnika, wysypać jagodami i wyłożyć kruche ciasto, które do tej pory siedziało w lodówce - można albo je porwać na kształt kruszonki, albo, jak ja, zrobić kratkę. Piec przez kolejne 40 minut w temperaturze 170 stopni. Wystudzić i schłodzić przez noc w lodówce. Smacznego
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!pracy Rozgrzewamy piekarnik do 220*C. W misce mieszamy suche składniki. Dodajemy zimne masło i szybko wyrabiamy, żeby otrzymać coś na wzór kruszonki. Dodajemy kwiatki i mieszamy. Wlewamy maślankę i niedokładnie wyrabiamy do momentu aż z ciasta możemy otrzymać dużą kulę. Kulę wykładamy na stolnicę i formujemy okrągłe placuszki grubości 1-2 cm i średnicy 4-5cm- mi wyszło
les mirabelles