ciasto z kruszonka - 4855 przepisów (strona:234/324)

Bułeczki cynamonowe 160

którą sprezentował mi Mikołaj :) Szybkie w przygotowaniu - wystarczy zarobić ciasto, zostawić do wyrośnięcia, potem uformować bułeczki. Smakowity wypiek np. na weekendowe śniadanie. Zdecydowanie najlepiej smakują w dniu pieczenia, potem czerstwieją, choć na drugi dzień lekkie podgrzanie w mikrofali pomaga odzyskać im świeżość. Przepis lekko zmodyfikowałam, gdyż bułeczki posypałam klasyczną kruszonką (w przepisie był to tylko cukier z cynamonem). Zobacz również(...)ciepłe miejsce na 1-1,5 godziny, by wyrosło. Wyrośnięte ciasto przełóż na oprószoną mąką stolnicę, ponownie zagnieć. Odrywaj po kawałku i formuj bułeczki. Blaszkę z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia i ułóż na niej uformowane bułeczk i, ostaw na 30 minut do ponownego wyrośnięcia. Kruszonka cynamonowa: Masło, cukier, mąkę i cynamon umieść w misce. Przez kilka minut zagniataj

Moje Qulinaria
Muffiny z jagodami i kruszonką 144

"No i co to za pogoda! Jak dalej będzie tak padać, to wszystkie owoce sezonowe znikną tak szybko jak się pojawiły. Mogłoby już przestać. Zima była

Słodkie Przyjemności
Tarta nadziana farszem jabłkowym 139

stolnicę wysypać mąkę,do mąki dodać masło,cukier puder,żółtka i sól.Wszystkie składniki posiekać nożem do konsystencji kruszonki a następnie szybko zagnieść ciasto.Podzielić na dwie równe części,owinąć folią spożywczą i schlodzić w lodówce przez godzinę.Jedną część schłodzonego ciasta wykładamy na posypaną mąką stolnicę i rozwałkowujemy na grubość ok.5 mm.Ciastem wykładamy formę o średnicy 25 cm, ( powinno

Anielskie wypieki
Ciasto z musem malinowym 119

cukru pudru Galaretka z owocami: 1 galaretka malinowa 2 garście malin Przygotowanie ciasta z musem malinowym: Rozpuścić pierwszą galaretkę malinową w 400 ml gorącej wody (będzie ona potrzebna na końcu na wierzch ciasta). Wystudzić przez godzinę, następnie schować na następną godzinę do lodówki, aby lekko stężała. Spód: Rozpuścić masło. Pozostawić(...)nadal pozostanie wodnista) należy przelać ją na nasze ciasto. Ciasto należy schłodzić w lodówce przez 8 – 12 godzin (pozostawić na noc). Krok po kroku: 1. Rozpuścić galaretkę w 400 ml wody 2. Rozpuścić masło 3. Zmielić herbatniki 4. Wymieszać herbatniki z masłem 5. Kruszonkę przesypać na formę i lekko ugnieść 6. Rozpuścić galaretkę

KuchniaWeDwoje.pl
Drożdżówki z budyniem waniliowym 82

budyniem. Bułeczki z budyniem pieczemy w piekarniku kilkanaście minut i gotowe. Jeśli chcesz, drożdżówki możesz posypać kruszonka. Należy to zrobić przed wstawieniem do piekarnika. Bułeczki na drożdżach lubią też lukier. Lukier nakładamy po upieczeniu, ale gdy drożdżówki są jeszcze ciepłe. Bułeczki z ciasta drożdżowego z budyniem to słodki wypiek, który bez wątpienia wymaga uwagi w trakcie przygotowania. Jak każde ciasto

Kuchnia Na Wypasie
MAŚLANE DROŻDŻÓWKI Z SEREM, TRUSKAWKAMI I KRUSZONKĄ 184

małe wypieki od razu wyniosą wasz poziom szczęścia na wyżyny :D Warto więc się trochę poświęcić z przygotowaniem tych drożdżówek, bo nagroda jest arcywielka J SKŁADNIKI: ( 12 sztuk) CIASTO: ·        25 g świeżych drożdży ( W TEMP. POKOJOWEJ) ·        125 ml ciepłego mleka ( NIE GORĄCEGO(...)mąką, by nie przyklejała się ona do ciasta. Do wgłębień włożyć po ok.  2 łyżeczki sera i po jednym plasterku truskawki (jeśli są duże) lub kilka, jeśli są mniejsze. Boki drożdżówek wokół farszu posmarować za pomocą pędzelka żółtkiem rozmieszanym z 2 łyżkami mleka i każdą bułeczkę posypać rozdrobnioną w palcach kruszonką. Zostawić na blasze, przykryć ściereczką i pozostawić

Calzonella.com
MAŚLANE DROŻDŻÓWKI Z SEREM, TRUSKAWKAMI I KRUSZONKĄ 184

małe wypieki od razu wyniosą wasz poziom szczęścia na wyżyny :D Warto więc się trochę poświęcić z przygotowaniem tych drożdżówek, bo nagroda jest arcywielka J SKŁADNIKI: ( 12 sztuk) CIASTO: ·        25 g świeżych drożdży ( W TEMP. POKOJOWEJ) ·        125 ml ciepłego mleka ( NIE GORĄCEGO(...)mąką, by nie przyklejała się ona do ciasta. Do wgłębień włożyć po ok.  2 łyżeczki sera i po jednym plasterku truskawki (jeśli są duże) lub kilka, jeśli są mniejsze. Boki drożdżówek wokół farszu posmarować za pomocą pędzelka żółtkiem rozmieszanym z 2 łyżkami mleka i każdą bułeczkę posypać rozdrobnioną w palcach kruszonką. Zostawić na blasze, przykryć ściereczką i pozostawić

Calzonella.com
CIASTECZKA CYTRYNOWE Z KRUSZONKĄ 170

Nigdy dotąd nie piekłam ciastek z kruszonką. Ale, że od drożdżówki zostało mi jej dość sporo postanowiłam wykorzystać ją do pysznych, kruchych cytrynowych ciasteczek. To jeden z lepszych przepisów na ciastka z wykorzystaniem tylko i wyłącznie mąki krupczatki. Ciasteczka rozpływają sie w ustach, nie są mocno słodkie (łasuchom proponuję po wierzchu posypać je dodatkowo cukrem waniliowym) i wytrzymują nie zmienione(...)folią. Wkładamy na 2-3 godz. do lodówki. Ja przygotowałam sobie ciasto poprzedniego dnia wieczorem, i trzymałam w lodówce do następnego dnia. Po tym czasie stolnicę oprószamy lekko krupczatką. Rozwałkowujemy ciasto na grubość ok. 0,5 cm. Wykrawamy ciasteczka dowolnymi foremkami. Każde smarujemy rozkłóconym białkiem o posypujemy kruszonka.  Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st, na około

Walijskie Pichcenie
Chałka 194

Składniki: Zaczyn: 15 g świeżych drożdży 2 łyżki mąki 1 łyżeczka cukru 100 ml ciepłego mleka Ciasto na chałkę: 450 g mąki pszennej 100 ml ciepłej wody 1 jajko + 1 do posmarowania 2 łyżki roztopionego masła 2 łyżki cukru 1 łyżeczka soli Kruszonka: 60 g mąki 30 g masła 30 g cukru  Przygotowanie: Zaczyn:  Drożdże mieszamy z ciepłym(...)ciasto na 4 części , z każdej formujemy wałek i zaplatamy warkocz. I TUTAJ  odsyłam Was do instruktażu filmowego, który będzie bardzo pomocny. Zaplecioną chałkę przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykrywamy i zostawiamy na 30 minut w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 180 st.C. Przed pieczeniem chałkę smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy kruszonką

Smakowity Blog Kulinarny
Przepisy ze śliwkami 151

Sezon na śliwki trwa! Przygotowałam zestawienie przepisów z wykorzystaniem tego owoca - każdy znajdzie coś dla siebie! CIASTO ZE ŚLIWKĄ CIASTO NA MAŚLANCE ZE ŚLIWKAMI SERNIK ZE ŚLIWKĄ DESER ZE ŚLIWKAMI I GRUSZKAMI POD KRUSZONKĄ PIECZONA OWSIANKA ZE ŚLIWKAMI I JABŁKIEM CHIA ZE ŚLIWKĄ PIECZONY SCHAB ZE ŚLIWKĄ KNEDLE ZE ŚLIWKAMI KOMPOT WIELOOWOCOWY

Lena Gotuje
Kotlety mielone z mozzarellą 242

Kotlety mielone z mozzarellą to świetny pomysł nie tylko na obiad ale również jako przystawka na imprezę czy bankiet. Proste i pyszne danie nie wymaga od

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Aromatyczna i rozgrzewająca zupa z soczewicy 208

Zima to czas kiedy wracając po całym dniu pracy do domu mamy ochotę zjeść coś ciepłego, co nas ogrzeje i da uczucie sytości. Taka właśnie jest

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Aromatyczna i rozgrzewająca zupa z soczewicy 160

Zima to czas kiedy wracając po całym dniu pracy do domu mamy ochotę zjeść coś ciepłego, co nas ogrzeje i da uczucie sytości. Taka właśnie jest

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Bułeczki z serem. 138

jeszcze raz zagnieść. Ciasto rozwałkować na około 2 cm, wykrawać koła od dużego kubka, spód kubka obtoczyć w mące i w cieście zrobić wgłębienie, następnie nałożyć po łyżce sera. Z mąki, cukru i masła zagnieść kruszonkę i posypać bułeczki. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć bułki, przykryć ściereczką i pozostawić na około 10 minut aby podrosły. Piekarnik nagrzać do temperatury

Sama słodycz i szczypta chili
SŁODKIE RÓŻYCZKI 143

masła, 4 żółtka, jajko, szklanka cukru, szczypta soli, marmolada o ulubionym smaku. Dodatkowo: Białko. Przygotowanie: Mąkę przesiewam, dodaję masło, siekam, aby powstała kruszonka.  Dodaję sól i cukier, mieszam. Następnie dodaję żółtka oraz całe jajko, ugniatam elastyczne ciasto i odkładam na 15 minut do lodówki (w folii). Ciasto rozwałkowuję na grubość około 3 mm. Wykrawam kółka o średnicy około

JejKuchnia