ciasto z kruszonka - 4855 przepisów (strona:234/324)

Ciasteczka owsiane z czekoladą i rodzynkami 182

znikają jeszcze tego samego dnia (chyba, że upiekę z podwójnej ilości składników)  J . W opisie wykonania piszę o podsypanej mąką stolnicy i papierze do pieczenia - w rzeczywistości rozwałkowałam ciasto na silikonowej macie, i na niej również upiekłam jedną porcję ciasteczek, ale to były moje eksperymenty z taką (świeżo nabytą) matą. Nie każdy posiada taki wynalazek, chociaż jest całkiem wygodnym(...)cukier wanilinowy, sól i proszek do pieczenia, wymieszałam. Dodałam miękkie masło i wyrobiłam wszystko razem palcami tak, jak na kruszonkę. Dodałam rodzynki i drobniusieńko posiekaną czekoladę oraz dobrze roztrzepane widelcem jajko. Całość wyrobiłam. Nie jest to łatwa sprawa, ponieważ ciasto niespecjalnie daje się skleić, ale dzięki temu ciasteczka są cudownie kruche J . W ostateczności można dodać odrobinkę zimnej wody

Kuchenne zapiski Edyty
Jaglane ciasto marchewkowe 219

przyprawę korzenną, 2 szklanki wody (500 ml)  i dusimy pod przykryciem na małym ogniu kolejnych 30 min, aż woda odparuje. Po tym lekko studzimy. Zabieramy się za zrobienie ciasta marchewkowego. Miękkie masło kręcimy z cukrem przez ok. 3 min. Dodajemy jajka, przestudzoną masę marchewkową i miksujemy przez chwilkę. Dodajemy mąkę, kaszę jaglaną, proszek do pieczenia i miksujemy do połączenia(...)malakserze na bardzo drobną kruszonkę. Dodajemy roztopione masło i mieszamy, aż kruszonka będzie przypominała mokry piasek. Kruszonkę przekładamy na tortownicę i dociskamy do dna. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku przez ok. 7-8 min.  Na upieczony spód herbatnikowy wlewamy gotowe ciasto marchewkowe i pieczemy w rozgrzanym piekarniku (180 stopni) przez ok. 35-40 min.  Jaglane ciasto marchewkowe studzimy

Kuchnia Łukasza
tarta serowa z owocami (na kruszonce) 150

tarta to połączenie sernika i kruchego ciasta z owocami. Nie wyobrażam sobie lata bez choćby jednego takiego wypieku. Delikatna masa serowa i chrupka kruszonka współgrają razem idealnie. Nie trzeba specjalnej okazji, żeby ją upiec- zróbcie ją więc już dziś.  *foremka 26 cm Składniki: na kruszonkę: 1,5 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru 2 żółtka 120 g masła 4 łyżki

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
tartaletki z beza 130

Wykonanie    Mąkę cukier , sól i masło zmiksować na niskich obrotach do połączenia składników,około 3-4minuty.Ma mieć konsystencje grubej kruszonki. W misce wymieszać żółtka i 2 łyżki jogurtu,a następnie dodać ciągle miksując do mąki .Jeśli ciasto nie łączy się w duże kawałki to dodać jogurtu 1-2 łyżki .Utworzyć kulę,zakryć folią i do lodówki na 30 minut

w mojej kuchni
DYNIOWE LATTE Z INKĄ, BEZĄ WŁOSKĄ I PIERNICZKOWĄ KRUSZONKĄ 157

tylko do genialnych, rozgrzewających obiadów, ale też do deserów! Ciasta dyniowe , soki , kawy albo desery na zimno z jej dodatkiem smakują genialnie. Dziś ciasta dyniowego nie będzie, ale będzie coś, co wspaniale do ciasta dyniowego pasuje! Mam dla Was przepis na fantastyczną dyniową latte z INKĄ, bezą włoską i pierniczkową kruszonką. Wspaniale rozgrzewa i jest świetnym pomysłem na słodki, pyszny

Ostra na Słodko
Ciasteczka owsiane z bananami 283

Daleko mi do wytrwałości autorów blogów o zdrowym odżywianiu. Lubię drożdżowe. Z kruszonką. i cukrem. i kropka :) Nie jestem też tak radykalna jak twórcy blogów wegańskich – daję jajka do ciasta, i mleko – i dobrze mi z tym. Ale podziwiam jednych i drugich za niesamowitą kreatywność! Uwielbiam przeglądać przepisy wege i fit, bo za każdym razem jestem zaskoczona

Ciastkozercy
Świątecznie , czyli sernik 124

końcu dodajemy kokos i mieszamy delikatnie aż się połączy z pianą . Pianę wykładamy na brzoskwinie . Blachę o wymiarach 25x40 wyłożyć papierem. Ciasto zetrzeć na tarce o grubych oczkach, na to masa serowa, brzoskwinie , piana z kokosem i kolejna kruszonka.  Piec około 1h w 180 stopniach .  Posypać cukrem pudrem , lub ozdobić wg własnej inwencji twórczej :P Pozdrawiam i Smacznego

Kuchcikowoasi...Kawałek mnie
Wielka Brytania: Śliwkowe crumble 168

było łatwiej znaleźć wybrany przepis. A dziś przyszedł czas na coś z kuchni brytyjskiej, jeden z moich ulubionych deserów, eliminujący z ciasta to, co w zasadzie jest zbędne i zostawiając to, co najlepsze. Owoce pod pierzynką z chrupiącej kruszonki, najlepiej wzbogaconej grubo zmieloną mąką orzechową. Proszę Państwa oto pyszne crumble ze śliwkami, rewelacyjne do kawy w chłodny, jesienny dzień. Śliwkowe

Przepysznik - BLW i nie tylko
Chrupiąca szarlotka 173

wszystko za sprawą kruszonki i nadzienia z chrupiącymi kawałkami jabłek. Jej przygotowanie zajmuje co prawda trochę czasu, ale się opłaca. Ciasto na kruchy spód można zagnieść wcześniej i trzymać w lodówce. Podobnie też można wcześniej zesmażyć jabłka. Szarlotka pachnie cudnie cynamonem, wanilią i kardamonem”. Czytaj więcej

Wiem co jem
Sernik z rabarbarem pod bezową pianką 100

Połączenie sernika i owoców zawsze kojarzy mi się ze zbliżającym się latem. Świeży rabarbar nadaje ciastu delikatnej kwaskowatości, która idealnie współgra z bezową pianką i kruchym spodem. Uwieńczeniem tej słodyczy jest pyszna kruszonka. Całość tworzy kompozycję, której nie można się oprzeć

Milion Smaków
Kruche ciasto z jagodami i czerwonymi porzeczkami 122

kruche ciasto, które najlepiej z nimi smakuje. Tu wykorzystałam jagody i czerwoną porzeczkę, ale każda inna kombinacja będzie pyszna. Dodatkowo w cieście pojawiają się migdały, co sprawia, że smakuje ono trochę inaczej niż standardowe kruche. Migdałowo-kakaowa kruszonka jest tu wspaniałym zwieńczeniem deseru

Milion Smaków
Ucierane ciasto z jabłakami 147

Obrane jabłka pokroić w dość grube plastry, przesypać ewentualnie cynamonem Ciasto rozsmarować na natłuszczonej blaszce, na wierzchu ułożyć pokrojone jabłka Ciasto piekłam w foremce o średnicy 25 cm około 50 min. w temp.180 stopni C. ( można zrobić kruszonkę

Proste Potrawy
KRUSZONKA OWSIANA Z AGRESTEM. 228

rozcieram z masłem na kruszonkę. Nie dodaję cukru - gotowe płatki mają go sporo. Dodatkowo zawierają  mleko w proszku, co spulchnia kruszonkę. Dodajemy mąkę, w zależności od lepkości masy. Musi być wilgotna, ale łatwo odchodząca od dłoni. Rozkruszam ciasto na owocach, delikatnie dociskając, by się nieco zlepiło - tworzę takie małe "czapeczki". Dla ozdoby można posypać grubym cukrem. Wstawiam foremki

W kuchni Karmel-itki
Buchty 191

konfitura do nadziewania cukier puder do posypania KRUSZONKA: 50 g cukru brązowego 50 g mąki 50 g miękkiego masła 1. Zaczyn: wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Mleko lekko podgrzać, drożdże rozkruszyć do dużej miski, posypać łyżką cukru, zalać mlekiem, mieszać do rozpuszczenia drożdży i cukru. Dosypać tyle mąki, aby ciasto uzsykało konsystencję śmietany i przykryć ściereczką miskę - odstawić(...)Można też rozwałkować ciasto na grubość 1 cm i wykrawać kółka filiżanką, nadziewać każdą 1 łyżeczką marmolady lub konfitury i zlepiać, ściskając dobrze miejsce łączenia. Kłaść nadziane kulki łączeniem do dołu. 4. Wypełnioną blaszkę przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 30-40 minut. Nagrzać piekarnik do 180°C. Połączyć składniki kruszonki, lekko je rościerając w palcach. 5. Wyrośnięte buchty

Kuchnia Prezydentowej
Bułki maślane z kruszonką. 140

posmarowania wierzchu bułek) 1/2 łyżeczki soli kruszonka (50 g masła, 60 g mąki pszennej, 50 g cukru) Wykonanie: Mleko lekko podgrzać, dodać do niego pokruszone drożdże, łyżeczkę cukru oraz łyżkę mąki. Wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia (ok. 20 minut). Do miski wsypać mąkę, dodać wyrośnięty rozczyn, jajko, sól, cukier i wyrobić ciasto. Pod koniec wyrabiania dodać roztopione masło(...)miejsce, żeby wyrosło i uzyskało podwojoną objętość (około 2 godzin). Wyrośnięte ciasto jeszcze raz przez chwilę wyrabiać, a następnie podzielić na 10 równych części. W dłoniach uformować bułki. Bułki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawić do wyrośnięcia (ok. 1 godziny). Z podanych składników przygotować kruszonkę. Wierzch wyrośniętych bułek posmarować rozmąconym jajkiem, posypać kruszonką. Piec w piekarniku nagrzanym

zadanie-gotowanie