ciasto z kruszonka - 4855 przepisów (strona:242/324)

Dyniowe scones 161

misce wymieszać sypkie składniki - mąkę, proszek do pieczenia i cukier. Dodać masło i połączyć do uzyskania kruszonki. Następnie dodać jajko i puree z dyni, wymieszać tylko do połączenia składników. Stolnice podsypać mąką i rozgnieść ciasto na grubość 2 cm. Wycięte kółka kłaść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wierzch posmarować mlekiem. Piec ok 15 min. Podawać ciepłe z konfiturą

Atlas Smaków
Muffinki z truskawkami i kruszonką. Jest ten hejt czy go nie ma? 145

waniliowy.  Mokre składniki przelewamy do miski z suchymi składnikami i mieszamy energicznie drewnianą łyżką, tylko do połączenia składników.  Ciastem napełniamy papilotki umieszczone w formie na muffinki, do każdej wkładamy po jednej lub po dwie truskawki.  Posypujemy kruszonką i poeczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni z termoobiegiem, ok. 25 minut.  Kruszonka: ½ szklanki mąki 3-4 łyżki

bistro mama
Sernik na korzennej kruszonce pod sniegową czapą 203

Dalkowski 1 łyżeczka żelatyny Ponadto: Biała polewa czekoladowa  dr.Oetker Śnieżynki cukrowe  dr.Oetker Sposób wykonania: Kruszonka: Wszystkie suche składniki na kruszonkę umieścić w misce, wymieszać, dodać pokrojone na wiórka zimne masło i rozetrzeć w palcach-nie zagniatać ciasta! Rozsypać na dnie wyłożonej pergaminem (sam spód) tortownicy, lekko docisnąć do dna palcami. Masa serowa: Mielony twaróg umieścić w misie miksera

Wanilia i Kardamon
maślane bułeczki z kruszonką 160

mleka i odstawić na kilka minut aż urosną. Połączyć z resztą składników, wyrobić jednolite ciasto, odstawić na 45 minut. Po tym czasie odpowietrzyć, zagnieść i podzielić na 10 części. Formować podłużne bułeczki, układać na blaszce w dużych odstępach i odstawić na 15 minut. Składniki kruszonki zagnieść palcami. Bułki posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać kruszonką. Piec około 20 minut

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Lemon Tart - Tarta Cytrynowa 160

sets.  Wykonanie: Przesiewamy mąkę i sól, dodajemy pokrojone w kostkę masło i szybko łączymy ze sobą. Gdy zacznie tworzyć kruszonkę, dodajemy wodę i jajko. Ponownie zagniatamy szybko i odkładamy do lodówki na godzinę. Piekarnik rozgrzewamy do 180C. Ciasto rozwałkowujemy i wykładamy do formy do pieczenia. Widelcem nakłuwamy powierzchnię ciasta, przykrywamy papierem do pieczenia i wysypujemy na wierzch groch ceramiczny

Smaki Przyprawy i Kolory
Lemon Tart - Tarta Cytrynowa 238

sets. Wykonanie:Przesiewamy mąkę i sól, dodajemy pokrojone w kostkę masło i szybko łączymy ze sobą. Gdy zacznie tworzyć kruszonkę, dodajemy wodę i jajko. Ponownie zagniatamy szybko i odkładamy do lodówki na godzinę.Piekarnik rozgrzewamy do 180C. Ciasto rozwałkowujemy i wykładamy do formy do pieczenia. Widelcem nakłuwamy powierzchnię ciasta, przykrywamy papierem do pieczenia i wysypujemy na wierzch groch ceramiczny

Kulinarna rozmowa
LEMON CAKE CZYLI ANGIELSKIE CIASTO CYTRYNOWE 267

zazwyczaj bardzo proste: czy to maślane, czy czekoladowe, czy też cytrynowe. W przeciwieństwie do naszych ciast, które składają się ... czasami z 5 warstw: biszkopt, mak, ser, galaretka i krem :)) są proste i  pyszne... Takie jest Lemon Cake. Bez owoców, kruszonki, ale  za to wilgotne, pachnące prawdziwym masłem,  skórką cytrynową ... cóż chcieć więcej?!Składniki: (jesli foremka(...)sparzonych cytrynWykonanie:Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem, dodajemy kolejno całe jajka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz skórkę otartą z cytryn. Ubijamy do momentu uzyskania gładkiego ciasta. Blachę (u mnie forma tzw. keksówka - 18cm dł) lub tortownicę smarujemy masłem i posypujemy mąką lub bułką tartą. Ciasto wlewamy do formy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170st i pieczemy

Walijskie Pichcenie
1528.Tarta z jabłkami w galaretce 152

minut .Jabłka obrać, pokroić w kostkę.Podzielić na trzy części i każdą część [ osobno] wymieszać z galaretką. Na podpieczone ciasto układać według uznania kolorowe jabłka. Mąkę wymieszać z cukrem , margaryną i drobno posiekanymi orzechami , tak aby powstała kruszonka. Posypać kruszonka wyłożone jabłka.Piec około 25 minut w temperaturze około  180 stopni.Odstawić do ostygnięcia

Moje domowe kucharzenie
Babeczki orzechowe - czyli Matki Polki łączcie się!!! 184

szklanki drobno posiekanych orzechów (u mnie: włoskie i ziemne). Mieszamy suche składniki i dodajemy do nich masło orzechowe. Zagniatamy na kruszonkę. Mokre składniki mieszamy w osobnym naczyniu. Łączymy ręcznie suche i mokre. Oczywiście robimy to niezbyt dokładnie. Wykładamy ciasto do foremek wyłożonych papiolotkami. Pieczemy babeczki w 160 stopniach przez około 25 min.Gdy przestygną możemy przystroić je masą krówkową i posiekanymi

Miksturownik
BUŁECZKI Z SEREM 167

może też być np waniliowy kruszonka: 130 g mąki 65 g cukru 65 g margaryny Wykonanie: Z drożdży łyżki cukru, łyżki mąki i pól szklanki ciepłego mleka  robimy zaczyn. W reszcie ciepłego mleka rozpuszczamy pozostały cukier.M argarynę rozpuszczamy i studzimy. Do mąki dodajemy mleko z cukrem,  żółtka, sól. Wlewamy wyrośnięty rozczyn, wyrabiamy ciasto.  Dodajemy  wystudzoną margarynę(...)wyrośnięcia. Kiedy podwoi swoją objętość ciasto  dzielimy na dwa kawałki, rozwałkowujemy. Większą szklanką wykrawamy koła,  odstawiamy do podrośnięcia. po ok 15 minutach mniejszym naczyniem niż  koła robimy zagłębienie w które wkładamy po łyżce sera. Odstawiamy jeszcze  na 15 minut do podrośnięcia.  Z mąki, cukru i masła robimy kruszonkę, którą posypujemy gotowe  wyrośnięte bułeczki. Pieczemy

Z Majeczką w kuchni
bagietka 188

Smaczne bagietki upieczone na podstawie przepisu  ze strony Moje Wypieki . W przepisie dodano sezam do środka ciasta, pominęłam ten dodatek, moje bagietki są tylko posypane sezamem. Ciasto szykowałam przy pomocy maszyny do chleba, nie testowałam więc wersji tradycyjnej. Moje bagietki bardziej przypominały bułkę paryską niż bagietki ale to nie zmienia faktu, że były pyszne i co jakiś czas(...)minut. W dużej misce połączyć 2 szklanki mąki, cukier i sól. Dodać masło i posiekać, by otrzymać mniej więcej kruszonkę. Pośrodku zrobić wgłębienie i wlać drożdże z wodą. Wyrobić, aż cała mąka zostanie wchłonięta, dodać ostatnią szklankę mąki, wyrobić gładkie ciasto. Stolnicę oprószyć mąką, pozwolić ciastu odpocząć 10 minut (przykryć). Następnie znów dobrze wyrobić, uformować w kulę, włożyć do miski

Stare Gary
Ekspresowo o chałce bez naszych składników 110

zaraz przekonamy:-) Skorzystałam z przepisu z książki "Ciasta domowe- najlepsze przepisy", zmniejszając ilość składników o połowę, ponieważ używałam resztki drożdży z pieczenia pączków. KLASYCZNA CHAŁKA 60g świeżych drożdży 50 ml letniego mleka 220g mąki (u mnie tortowa) 2 łyżki cukru 1 łyżka masła 1/2 łyżeczki soli 1 jajko 50ml ciepłej wody Na kruszonkę 2 łyżki maki 1 łyżka cukru(...)miejsce, żeby rosło około 1 godziny. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 3 wałki, z których pleciemy warkocz. Końcówki warkocza zawijamy pod spód, żeby chałka miała ładny kształt. Nasze dzieło kładziemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i ostawiamy jeszcze na pół godziny do ostatniego wyrośnięcia. Piekarnik nagrzewamy do 180*C. Przygotowujemy kruszonkę- mieszamy składniki aż powstaną grube okruchy. Przed

les mirabelles
Jesienne chałki z dynią 202

mnie solidna ulewa daleko od domu), w ogóle najchętniej wcale bym nie wychodziła. Dużo czytam, oglądam zaległe seriale, czas płynie powoli, w jesiennym rytmie opadających z drzew liści. Zagniatanie ciasta drożdżowego, obserwowanie, jak wyrasta, a później pieczenie to cudowny rytuał. W domu pięknie pachnie, robi się jakoś tak przytulniej. Później siedzę na kanapie, owinięta w koc, na parapecie migocą płomienie(...)godzinę do wyrośnięcia.Wyrośnięte ciasto podzielić na 9 równych części. Z każdej uformować wałeczek, zapleść trzy chałki. Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut.Mąkę przesiać z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, wymieszać. Dodać masło, posiekać, a następnie rozetrzeć w palcach na kruszonkę. Wyrośnięte chałki posmarować mlekiem, posypać kruszonką.Piec

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Tarta ze szparagami i kozim serem 206

tego typu tarcie polewam nadzienie rozmąconymi w mleku jajkami. Tarta fajnie się zapieka, a po lekkim przestygnięciu łatwo ją się kroi. Tarta ze szparagami i kozim serem Składniki: Ciasto na tartę okrągła foremka o średnicy 28 cm 200 g pszennej mąki 50 g mąki grahamki 2 łyżki sezamu 150 g masła 2 łyżki wody Nadzienie do tarty 350 g zielonych(...)pokrój w kostkę, a następnie posiekaj nożem z mąką lub rozcieraj palcami. Kiedy masło i mąka utworzą kruszonkę dodaj wodę i sesam. Połącz lekko, nie zagniataj, uformuj kulę, owiń w folię i włóż do lodówki na godzinę. Po tym czasie rozwałkuj ciasto i wyłóż nim formę, odetnij brzegi i nakłuj widelcem. Włóż formę do zamrażalki na 30 minut po czym

codojedzenia
Maślane bułeczki z kruszonką . 195

Składniki : 300 g mąki pszennej 20 g świeżych drożdży 40 g cukru 50 g masła 1 kopiasta łyżka oleju kokosowego 2 jajka 120 ml mleka 1  cukier waniliowy Kruszonka: 50 g miękkiego masła 50 g mąki 50 g drobnego cukru 2 łyżki płatków migdałów, pokruszonych Wykonanie : Do miseczki wlać ciepłe mleko , dodać 3 łyżki cukru , pokruszone drożdże i mąki(...)wyrośnięcia musi podwoić swoją objętość. Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę formujemy wałek i wykrawamy równe porcje z ciasta. Z każdego kawałka formujemy bułeczkę . Układamy w okrągłej formie wyłożonej papierem do pieczenia . Przykrywamy ściereczką i jeszcze raz odstawiamy do wyrośnięcia . Podane składniki na kruszonkę przekładamy do miski i wyrabiamy mikserem na grudkowatą masę. Podrośnięte bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy kruszonką

Sama słodycz i szczypta chili

Proponowane wyszukiwania