ciasto z kruszonka - 4855 przepisów (strona:244/324)

Bezglutenowy apple pie 161

przed pieczeniem; sugeruję użyć dwa razy więcej jajek, żeby ciasto było ściślejsze. Ja następnym razem tak zrobię. Jak zwykle zrobiłam ciasto w podwójnej ilości. Wyszła z tego duża forma. Mąkę plus cukier zagnieść z masłem/ margaryną tak jak na kruszonkę. Dodać jajka, zagnieść całość, owinąć folią i wstawić do lodówki na minimum 30 minut. W tym czasie zrobić nadzienie(...)łyżki wody, żeby ne przywarły podczas smażenia.  Niestety nie miałam odpowiedniej formy na apple pie, więc użyłam zwykłej, prostokątnej blachy. Nasmarowałam ją margaryną, posypałam bezglutenową bułką tartą. Schłodzone ciasto wyjęłam z lodówki. 2/3 z ciasta rozwałkowałam i przełożyłam na blachę. 1/3 ciasta zostawiłam na zrobienie kratki na wierzchu.  Na ciasto na blasze wyłożyłam przestudzoną masę jabłeczną. Na wierzchu

Ze smakiem bez glutenu
Placek zamszowy 133

nawet wyszywanka na Ukrainie. Pleśniak zdecydowanie źle się kojarzy jak na nazwę ciasta, skubaniec też, a z wyszywanką nie ma nic wspólnego, no może podobny jest trochę do haftu krzyżykowego. Pozostanie więc nadal plackiem zamszowym z niesamowitą kruszonką na wierzchu. Składniki: • 250 g masła • 500 g mąki • 1 szklanka cukru • 5 jajek(...)szklanki Wykonanie: • Przesianą mąkę z proszkiem wymieszać z miękkim masłem pokrojonym na kawałki. • Dodać 1/3 szklanki cukru, żóltka, i zagnieść na gładkie ciasto. • Ciasto podzielić na 3 części. • Do jednej części dodać kakao i wymieszać na jednolity kolor. Schować do zamrażalnika jedną część białą i czarną. • Blaszkę wyłożyć papierem

To co kocham
MAKOWIEC NA KRUCHYM ORKISZOWYM SPODZIE Z KRUSZONKĄ 202

masła pokrojonego na mniejsze kawałki, ksylitolu i żółtek zagnieść kruche ciasto. Połowę ciasta wyłożyć na dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (boki przesmarowane) i wstawić do lodówki. Drugą część ciasta w misce również odstawiamy do schłodzenia. masa makowa: - 250g mielonego, suchego maku - 250g (ml)wrzącej wody - 2 całe jajka - 1 żółtko - 62g masła - 150g powideł (u mnie domowe, bez dodatku(...)masło, powidła, a także bakalie i dokładnie mieszamy. Gotową masę makową wykładamy na schłodzony spód, rozsmarowujemy równo. Obsypujemy zimną kruszonką i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180*C i pieczemy na programie góra-dół, bez termoobiegu ok.50 minut. Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do przestudzenia. Ja polewam swoje (po wystudzeniu) delikatnie lukrem marcepanowym i obsypuję rozdrobnionymi migdałami. Lukier

Smaczne Zdrowe
Ciasto z truskawkami i rabarbarem 147

PORCJE: 20 Ciasto z truskawkami i rabarbarem CIASTO 2 i 2/3 szklanki mąki 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1 szklanki cukru kostka margaryny cukier wanilinowy 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 jajka DODATKOWO 30 dag truskawek 6 lasek rabarbaru szklanka cukru KRUSZONKA pół margaryny 1 szklanka mąki 3/4 szklanki cukru   Do miski dajemy obie mąki z proszkiem

Gotuję Testuję
Bułeczki ze śliwkami i maślaną kruszonką 174

miąższu a na kruszonkę: -10 dkg mąki -7 dkg cukru -7 dkg masła -aromat cytrynowy lub łyżeczkę startej skórki z cytryny Śliwki dzielimy na ćwiartki i posypujemy cukrem. Składniki kruszonki ścieramy w palcach. Drożdże ucieramy z łyżką cukru, dodajemy 1/4 mleka, 4 łyżki mąki, mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Dodajemy 2 żółtka i jedno całe jajko, 6 łyżek cukru, pozostałe(...)dodajemy roztopione masło i wyrabiamy, aż się wchłonie. Miskę przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę i rozwałkowujemy na prostokąt. Dzielimy na 12 prostokątów. Na dłuższych bokach nacinamy brzegi. Środki smarujemy roztrzepanym jajkiem. Nakładamy śliwki. Nakładamy kruszonkę i zawijamy. Układamy na blaszce z papierem do pieczenia i smarujemy roztrzepanym jajkiem. Nakładamy kruszonkę, lekko dociskając

Maminek kulinarny
BUŁECZKI Z JAGODAMI 140

być każde inne dowolne kruszonka: 130 g mąki 65 g cukru 65 g margaryny Wykonanie: Z drożdży łyżki cukru, łyżki mąki i pól szklanki ciepłego mleka  robimy zaczyn. W reszcie ciepłego mleka rozpuszczamy pozostały cukier.  Margarynę rozpuszczamy i studzimy. Do mąki dodajemy mleko z cukrem,  żółtka, sól. Wlewamy wyrośnięty rozczyn, wyrabiamy ciasto. Dodajemy  wystudzoną margarynę, dokończamy(...)miejsce do wyrośnięcia. Kiedy podwoi swoją objętość ciasto dzielimy  na dwa kawałki, rozwałkowujemy. Większą szklanką wykrawamy koła, odstawiamy do podrośnięcia. po ok 15 minutach mniejszym naczyniem niż koła robimy zagłębienie w które układamy owoce. Odstawiamy jeszcze na 15 minut do podrośnięcia.  Z mąki, cukru i masła robimy kruszonkę, którą posypujemy gotowe wyrośnięte bułeczki. Pieczemy ok 15 minut

Z Majeczką w kuchni
ANGIELSKIE BUŁECZKI SCONES 179

masełkiem i powidłami lub domową konfiturą.  Zazwyczaj robi się je z rodzynkami, ale ja pominęłam je i upiekłam w "czystej wersji".  Bułeczki nie są pracochłonne, a ciasta nie należy wyrabiać zbyt długo, bo bułki mogą wyjść twarde.  Najlepiej zjeść je w dniu pieczenia, bo niestety na drugi dzień nie są już tak smaczne ... Składniki na 10sztuk(...)przesianej mąki dodajemy sól, proszek do pieczenia oraz ścieramy na tarce masło. Wyrabiamy palcami, aby powstała kruszonka. Wsypujemy cukier. Następnie pośrodku robimy dołek i wlewamy lekko ciepłe mleko połączone z rozkłóconym jajkiem. Mieszamy całość drewnianą łyżką, aby otrzymać gładkie ciasto. W razie potrzeby dodajemy jeszcze odrobinę mleka (kiedy ciasto jest za suche) lub dosypujemy trochę mąki (jeśli ciasto jest

Walijskie Pichcenie
Ale chała... 116

ciasto i odstawiłam w ciepłe miejsce, rosło jak szalone. Później uformowałam raczej mniej niż bardziej zgrabną chałkę, przykryłam ściereczką, i po 20 minutach miałam niespodziankę - w miejscu mojej chałeczki pojawiła się bowiem gigantyczna chała! I wyobraźcie sobie, że w czasie pieczenia urosła jeszcze bardziej... Efekt powalił mnie na kolana - obłędnie puchata, delikatna, maślana w smaku. Ze słodką, chrupiącą kruszonką. Piękna(...)wyrośnięcia.Wyrośnięte ciasto jeszcze raz szybko zagnieść, podzielić na 3 części. Z każdej uformować dość długi wałeczek, skleić ze sobą po jednym końcu każdego wałeczka, zapleść z nich warkocz. Skleić końcówki, podwinąć oba końce pod spód. Ułożyć chałkę na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, odstawić na 20-30 minut do wyrośnięcia.Masło na kruszonkę rozterzeć palcami z cukrem

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Truskawkowy powiew lata 142

wałkować, do tego budyń śmietankowy, warstwa truskawkowa a całość zwieńczona delikatną bezą posypaną chrupiącymi ziarenkami i płatkami migdałowymi. Brzmi zachęcająco? Ja zapewniam, że jest pysznie :) SKŁADNIKI: (forma 24x34) Ciasto: 300 g mąki pszennej 125 g masła 100 g cukru 4 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia Budyń: 2 budynie śmietankowe 1 l mleka 4 łyżki cukru Warstwa truskawkowa(...)Migdałowy Przylądek od Ziarenkowa 1. Mąkę, masło, cukier, żółtka i proszek do pieczenia wymieszać ze sobą aż powstanie kruszonka (ja zrobiłam to w malakserze ale można ręcznie), wysypać wszystko na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i ugnieść palcami równą warstwę ciasta. Ponakłuwać widelcem. Piec do lekkiego zrumienienia ok 15-17 min w 200*C (grzanie góra-dół). Wyjąć i przestudzić

Kto ugości moich gości?
Tarta z dyni 137

tłustego mleka 500 g obranej dyni 200 g cukru 1 laska wanilii Sposób przygotowania: Zaczynamy od przygotowania kruchego ciasta. Na stolnicę przesiewamy mąkę i cukier. Dodajemy do tego pocięte w kostkę masło. całość ugniatamy do momentu uzyskania konsystencji przypominającej kruszonkę. Rozklepujemy jajko (1 sztukę) w miseczce i dodajemy je do powstałej masy. Następnie dodajemy do tego również mleko(...)ogień i trzymamy jeszcze, aż do miękkości dyni. Następnie garnek ściągamy z ognia, wyrzucamy wanilię oraz pozostałe składniki miksujemy na gładką masę. Odstawiamy do ostygnięcia. Po 30 minutach wyciągamy ciasto z lodówki. Formę do tarty smarujemy masłem, oprószamy bułką tartą i wykładamy ciastem. Nakłuwamy ciasto widelcem po całej powierzchni. Wsadzamy do zamrażalnika na 10-15 minut, by ciasto dobrze się

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Domowa Chałka 204

solę i ogólnie mało doprawiam - to jeśli ktoś lubi taką chałkę z prawdziwego zdarzenia (słodką, z kruszonką i ewidentnie jako raczej 'deser') to polecam dodać więcej cukru i dorobić kruszonkę - ja jej nie zrobiłam i dla mnie była okej :) Dosyć pisaniny - Zapraszam do robienia i próbowania! :) Składniki (na 2 duże chałki): 30 g świeżych drożdży 400 ml ciepłego (nie gorącego(...)tych 30 minutach chałki smarujemy z wierzchu wodą (jeśli ktoś chce to posypujemy również kruszonką lub innym dodatkiem - np. sezamem czy makiem) i wstawiamy do piekarnika na 35 min. Po upieczeniu uchylamy drzwiczki i czekamy aż ciepło stopniowo z piekarnika ucieknie (żebyśmy nie zrobili ciastu szoku termicznego, nikt tego nie lubi ;) , a następnie studzimy już chałki w dowolnym miejscu

Jedzeniomania
Bułeczki z jagodami 180

kruszonkę. Resztę wsypujemy do miski. Dodajemy pozostały cukier puder, mleko, cukier wanilinowy, szczyptę soli, 3 żółtka, 60 g rozpuszczonego masła oraz wyrośnięty zaczyn.  Zagniatamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia. Kiedy ciasto wyrośnie, kroimy je na kawałki. Z każdego uformuj wałek taki jak na kopytka i pokrój na grubsze kawałki, żeby powstały kwadraty. Rozłóż je na blaszce, odstaw(...)kieliszkiem. Opłukane i osuszone jagody wymieszaj z 2 łyżkami bułki tartej. Następnie napełnij nimi dołeczki . Brzegi posmaruj rozbełtanym jajkiem. Z odłożonej wcześniej mąki, reszty masła oraz cukru kryształu zagnieć kruszonkę. Posyp nią wszystkie bułeczki. Blaszkę z bułeczkami wstaw do nagrzanego piekarnika 180C i piecz ok. 20-25 minut. Smacznego

Różne smaki w kuchni
Chałka z cynamonową kruszonką 133

gorącym kakao... ;)  Chałka z cynamonową kruszonką Składniki: 10 g suchych drożdży 300 g mleka 500 g mąki 1 jajko 60 g cukru 55 g roztopionego masła szczypta soli Kruszonka: 1 łyżka mąki 1 łyżka mleka 1 łyżka masła 1 łyżeczka cynamonu + 1 jajko do przesmarowania chałki Przesianą mąkę mieszamy z drożdżami, robimy dołek na środku i wbijamy jajko. Roztopione(...)koniec smarujemy chałkę rozbełtanym jajkiem i posypujemy kruszonką (mieszamy widelcem wszystkie składniki - jeśli jest zbyt suche dodajemy masła, jeśli zbyt mokre - mąki).  Odstawiamy w ciepłe miejsce na kilkanaście minut. Ja pożytkuję ten czas w ten sposób, że wkładam chałkę do jeszcze nie do końca nagrzanego piekarnika i ciasto stopniowo się ociepla wraz ze wzrostem temperatury. Od nagrzania piekarnika pieczemy

aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!
Drożdżówki z owocami i kruszonką 168

masła-szczypta soli-aromat śmietankowy   Nektarynki kroimy w kostkę.Jagody mieszamy z dżemem.Truskawki myjemy, oczyszczamy, osuszamy i posypujemy niewielką ilością cukru.   Przygotowujemy też kruszonkę:-10 dkg mąki-5 dkg cukru-5-7 dkg margarynyWszystkie składniki skruszamy palcami.   Drożdże rozcieramy z trzema łyżkami cukru, dolewamy szklankę mleka, dosypujemy szklankęmąki, mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia(...)każdy krążek nakładamy jagody, kilka kostek nektarynki i truskawkę.Zbieramy brzegi ciasta i sklejamy jak pączki.   Układamy sklejeniem do dołu na blaszce z papierem do pieczenia.Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia a następnie smarujemy roztrzepanym jajkiemi posypujemy kruszonką.   Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C na ok. 20 minut.Rumiane - tzn. gotowe.   Drożdżówce możemy

Maminek kulinarny
Kruche ciasto z nadzieniem jogurtowym i owocami. 302

soczystych owoców, które nadają mu świeżości i lekkości. Idealne na letnie popołudnie! Polecam!!! Składniki na kruche ciasto z nadzieniem jogurtowym i owocami na tortownicę o średnicy 28 cm CIASTO: 300 g mąki pszennej 100 g obranych i zmielonych orzechów laskowych (ewentualnie migdałów lub innych orzechów) 250 g masła 2 żółtka 100 g cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)kandyzowaną skórkę pomarańczową lub cytrynową, sól, mieszamy i dodajemy pokrojone w kosteczkę masło. Dokładnie siekamy nożem, aż uzyskamy drobniutką kruszonkę, następnie dodajemy żółtka, rum (nie aromat!!!) i dalej siekamy nożem, aż jajka połączą się z resztą składników. Teraz szybko zagniatamy ciasto rękoma (im krócej będziemy je ogrzewać dłońmi, tym ciasto będzie bardziej kruche), zawijamy w folię spożywczą i wkładamy

Rozpustne gotowanie