Któż z nas nie lubi naleśników. Kojarzą się one z dzieciństwem i piątkowymi obiadami w szkole :) Jeśli macie ochotę przypomnieć sobie te czasy, poniżej znajdziecie listę
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!ciut inne.. CIASTO 400 g mąki pszennej tortowej 50 g mąki kukurydzianej 85 g zwykłego cukru 70 g masła 30 g świeżych drożdży 230 ml mleka 1 średnie jajko szczypta soli NADZIENIE 250 g białego twarogu, półtłustego 1 żółtko jajka 2 łyżki budyniu waniliowego w proszku cukier do smaku maliny KRUSZONKA 50 g zwykłego(...)wymieszać na rozczyn z małą ilością mąki. Odstawić do wyrośnięcia na około 20 minut. Do wyrośniętego rozczynu dodać resztę cukru, masło, sól i zagnieść ciasto (aż na powierzchni pojawią się pęcherzyki powietrza). Odstawić do wyrośnięcia. Ciasto rozwałkować.Wykrawać dużą szklanką krążki i w tym samym krążku drugą szklanką nieco mniejszą[ podstawę bułek i większą obwódkę].Obwódkę zawinąć w ósemkę
Moje domowe kucharzeniefiliżance z Bogucic Składniki : 7 łyżek oleju 600 g mąki 1 szklanka cukru 2 cukry waniliowe 3 jajka 50 g drożdży 1 szklanka mleka Śliwki , borówki Kruszonka : 100 g margaryny około 1/2 szklanki cukru około 1 szklanki mąki wszystkie składniki zagnieść Wykonanie : Do miski pokruszyć drożdże , dodać 3 łyżki cukru , cukier waniliowy i 1/2 szklanki(...)odchodzić od ręki . Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę w cieple miejsce ma podwoić swoją objętość. Ciasto wykładamy na podsypaną mąką stolnicę , wałkujemy na około 1,5 cm , wykrawamy dowolne kształty , na środku układamy przeciętą na pół śliwkę oraz borówki , posypujemy kruszonką. Bułeczki układamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i przykrywamy ściereczką aby troszkę podrosły. Pieczemy w temperaturze
Sama słodycz i szczypta chiliLatem częściej robimy różne słodkości z ciasta parzonego. Na bazie tradycyjnego ciasta przygotowałam ciasto z margaryną Palma firmy Bielmar. Pojawiły się obawy, co z tego wyjdzie. Jak się okazało ptysie z kruszonką z dodatkiem musu z czarnej porzeczki wyszły piękne, czasami warto poeksperymentować. Składniki 260g mąki typ 450 140g margaryny Palma firmy Bielmar, 300g mleka 6 jajek
Kulinarne pyszności Molkiokoło 50 min. w prodiżu. Ciasto jest rzeczywiście dość piaskowe, następnym razem dodam więcej śliwek które wcisnę głęboko w ciasto. Wtedy będzie bardziej wilgotne. Jest dość szybkie i proste do zrobienia, dlatego polecam tym osobom które nie mają zbyt dużych talentów w pieczeniu ciast:) Jeśli zrobimy w większej formie to ciasto wyjdzie cieńsze, a jeśli damy więcej(...)zyskać jeszcze na wilgoci. Smacznego. A tu z kruszonką
Proste Potrawymisce wymieszać sypkie składniki - mąkę, proszek do pieczenia i cukier. Dodać masło i połączyć do uzyskania kruszonki. Następnie dodać jajko i puree z dyni, wymieszać tylko do połączenia składników. Stolnice podsypać mąką i rozgnieść ciasto na grubość 2 cm. Wycięte kółka kłaść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wierzch posmarować mlekiem. Piec ok 15 min. Podawać ciepłe z konfiturą
Atlas Smakówwaniliowy. Mokre składniki przelewamy do miski z suchymi składnikami i mieszamy energicznie drewnianą łyżką, tylko do połączenia składników. Ciastem napełniamy papilotki umieszczone w formie na muffinki, do każdej wkładamy po jednej lub po dwie truskawki. Posypujemy kruszonką i poeczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni z termoobiegiem, ok. 25 minut. Kruszonka: ½ szklanki mąki 3-4 łyżki
bistro mamaDalkowski 1 łyżeczka żelatyny Ponadto: Biała polewa czekoladowa dr.Oetker Śnieżynki cukrowe dr.Oetker Sposób wykonania: Kruszonka: Wszystkie suche składniki na kruszonkę umieścić w misce, wymieszać, dodać pokrojone na wiórka zimne masło i rozetrzeć w palcach-nie zagniatać ciasta! Rozsypać na dnie wyłożonej pergaminem (sam spód) tortownicy, lekko docisnąć do dna palcami. Masa serowa: Mielony twaróg umieścić w misie miksera
Wanilia i Kardamonmleka i odstawić na kilka minut aż urosną. Połączyć z resztą składników, wyrobić jednolite ciasto, odstawić na 45 minut. Po tym czasie odpowietrzyć, zagnieść i podzielić na 10 części. Formować podłużne bułeczki, układać na blaszce w dużych odstępach i odstawić na 15 minut. Składniki kruszonki zagnieść palcami. Bułki posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać kruszonką. Piec około 20 minut
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniasets. Wykonanie: Przesiewamy mąkę i sól, dodajemy pokrojone w kostkę masło i szybko łączymy ze sobą. Gdy zacznie tworzyć kruszonkę, dodajemy wodę i jajko. Ponownie zagniatamy szybko i odkładamy do lodówki na godzinę. Piekarnik rozgrzewamy do 180C. Ciasto rozwałkowujemy i wykładamy do formy do pieczenia. Widelcem nakłuwamy powierzchnię ciasta, przykrywamy papierem do pieczenia i wysypujemy na wierzch groch ceramiczny
Smaki Przyprawy i Kolorysets. Wykonanie:Przesiewamy mąkę i sól, dodajemy pokrojone w kostkę masło i szybko łączymy ze sobą. Gdy zacznie tworzyć kruszonkę, dodajemy wodę i jajko. Ponownie zagniatamy szybko i odkładamy do lodówki na godzinę.Piekarnik rozgrzewamy do 180C. Ciasto rozwałkowujemy i wykładamy do formy do pieczenia. Widelcem nakłuwamy powierzchnię ciasta, przykrywamy papierem do pieczenia i wysypujemy na wierzch groch ceramiczny
Kulinarna rozmowazazwyczaj bardzo proste: czy to maślane, czy czekoladowe, czy też cytrynowe. W przeciwieństwie do naszych ciast, które składają się ... czasami z 5 warstw: biszkopt, mak, ser, galaretka i krem :)) są proste i pyszne... Takie jest Lemon Cake. Bez owoców, kruszonki, ale za to wilgotne, pachnące prawdziwym masłem, skórką cytrynową ... cóż chcieć więcej?!Składniki: (jesli foremka(...)sparzonych cytrynWykonanie:Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem, dodajemy kolejno całe jajka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz skórkę otartą z cytryn. Ubijamy do momentu uzyskania gładkiego ciasta. Blachę (u mnie forma tzw. keksówka - 18cm dł) lub tortownicę smarujemy masłem i posypujemy mąką lub bułką tartą. Ciasto wlewamy do formy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170st i pieczemy
Walijskie Pichcenieminut .Jabłka obrać, pokroić w kostkę.Podzielić na trzy części i każdą część [ osobno] wymieszać z galaretką. Na podpieczone ciasto układać według uznania kolorowe jabłka. Mąkę wymieszać z cukrem , margaryną i drobno posiekanymi orzechami , tak aby powstała kruszonka. Posypać kruszonka wyłożone jabłka.Piec około 25 minut w temperaturze około 180 stopni.Odstawić do ostygnięcia
Moje domowe kucharzenieszklanki drobno posiekanych orzechów (u mnie: włoskie i ziemne). Mieszamy suche składniki i dodajemy do nich masło orzechowe. Zagniatamy na kruszonkę. Mokre składniki mieszamy w osobnym naczyniu. Łączymy ręcznie suche i mokre. Oczywiście robimy to niezbyt dokładnie. Wykładamy ciasto do foremek wyłożonych papiolotkami. Pieczemy babeczki w 160 stopniach przez około 25 min.Gdy przestygną możemy przystroić je masą krówkową i posiekanymi
Miksturownikmoże też być np waniliowy kruszonka: 130 g mąki 65 g cukru 65 g margaryny Wykonanie: Z drożdży łyżki cukru, łyżki mąki i pól szklanki ciepłego mleka robimy zaczyn. W reszcie ciepłego mleka rozpuszczamy pozostały cukier.M argarynę rozpuszczamy i studzimy. Do mąki dodajemy mleko z cukrem, żółtka, sól. Wlewamy wyrośnięty rozczyn, wyrabiamy ciasto. Dodajemy wystudzoną margarynę(...)wyrośnięcia. Kiedy podwoi swoją objętość ciasto dzielimy na dwa kawałki, rozwałkowujemy. Większą szklanką wykrawamy koła, odstawiamy do podrośnięcia. po ok 15 minutach mniejszym naczyniem niż koła robimy zagłębienie w które wkładamy po łyżce sera. Odstawiamy jeszcze na 15 minut do podrośnięcia. Z mąki, cukru i masła robimy kruszonkę, którą posypujemy gotowe wyrośnięte bułeczki. Pieczemy
Z Majeczką w kuchni