ciasto z kruszonka - 4855 przepisów (strona:248/324)

Quiche ze szpinakiem 219

nadal świeżej branży jaką jest fotografia ślubna i rodzinna , zamiast cudownego obiektywu 85 1.4, wciąż potrafię kupić jakieś nowe cuda do dekoracji tortów czy fantastyczne nowe ceramiczne formy do ciast. Ktoś może zapytać, po co wydajesz na to pieniądze skoro nie pieczesz. No właśnie do tego zmierzam. Wracam! Ale nie tak na niby. Wracam z nową dawką, mam nadzieję, ciekawych(...)sól, a następnie rozcieraj masło między palcami tworząc drobną kruszonkę, pamiętając aby zgarniać wszystko do środka, tworząc mały kopiec. Jeżeli składniki nie chcą się zbyt łatwo połączyć dodaj łyżeczkę wody i szybko zagnieć. Jeżeli korzystasz z robota kuchennego wrzuć wszystko do jednej misy i włącz średnie obroty. Gotowe ciasto rozwałkuj na około 4-5 mm i przełóż

Słodkie Przyjemności
Ciasto z orzechami pekan 75

Ciasto z orzechami pekan to pyszne i ekspresowe ciasto, które wykonasz w każdej chwili. Dodam, że w przepisie nie ma jajek. Bardzo ciekawy jest spód tego ciasta. Ponieważ ma składniki jak do ciasta kruchego, ale wykonuje się go jak ciasto ucierane. Według mnie dużo prościej i szybciej. Natomiast góra to po prostu orzechy zapiekane, podobnie jak w karmelu. Ciasto(...)Pozytyw tego jest taki, że ciasto można pokroić na małe kawałki i starczy na więcej Dlatego postanowiłam zmniejszyć w przepisie ilość cukru i poniżej widzicie już ten przepis po zmianach. Gdyby ktoś bardzo lubił słodkie to dajcie do karmelu 0,5 szklanki cukru. Ciasto z orzechami pekan, przepis na blaszkę 20×20 cm: Ciasto krucho – ucierane

Relaxtime
Sernik z brzoskwiniami i kokosową kruszonką 215

prostu pyszny, delikatny, na kruchym spodzie z soczystymi brzoskwiniami i do tego kokosową kruszonką. Klasyka w najlepszym wydaniu. Spróbujcie koniecznie.    Spód: 2 szkl. mąki 1/2 szkl. cukru 3/4 kostki masła lub margaryny 2 jaja 2 łyżeczki proszku do pieczenia Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto i chłodzimy w lodówce około godziny. Następnie rozwałkowujemy na wielkość blaszki do pieczenia(...)mleko i całość miksujemy do połączenia. Na koniec delikatnie mieszamy z pianą z białek. Na podpieczonym spodzie układamy równomiernie brzoskwinie, na nie wylewamy masę serową, a całość posypujemy kokosową kruszonką i pieczemy ok godziny w 170 st. C Kokosowa kruszonka: 200 g. wiórek kokosowych 2 łyżki cukru 2 łyżki masła Wszystkie składniki mieszamy ze sobą i posypujemy nimi wierzch sernika

Cynamonowe szczęście
CHAŁKA DROŻDŻOWA Z KRUSZONKĄ 249

łyżki roztopionego masła Kruszonka: * 1 łyżka masła * 3 łyżki mąki * 6 łyżek cukru W misce wymieszać drożdże z łyżką cukru. Wlać połowę ciepłego mleka, wymieszać. Zasypać to 2 łyżkami mąki, zakryć ścierką i odstawić w ciepłe miejsce na około 15-20 minut. Jak zaczyn zacznie pracować dodać do niego pozostałe składniki i wyrobić ciasto, ponownie zakryć ścierką i odstawić(...)części). Każdą część ciasta uformować w podłużne wałeczki. 4 wałeczki na jednym końcu połączyć a złącze zawinąć pod spód. Zaplatać warkocz według wzoru podanego na poniższych zdjęciach. Końcowe złącze również zawinąć na spód. Warkocz można zapleść z 3 wałeczków :) Zaplecioną chałkę zakryć ścierką i odstawić na około pół godziny. W tym czasie można przygotować kruszonkę. Wszystkie składniki

Zrób to smacznie
Dyniowa chałka domowa 186

chałkę dyniową, który znalazłam na blogu razadobrze.blogspot.co.uk. Dyniowa chałka domowa jest cudnie mięciutka i wilgotna z pomarańczową nutą. Z przepisu przygotowałam dwie chałki, z czego jedną z cynamonową kruszonką… Chałka dyniowa jest wypiekiem, który naprawdę warto przygotować tej jesieni :)! Zapraszam Dyniowa chałka domowaSkładniki: na dwie średnie chałki500 g mąki pszennej25 g świeżych drożdży (u mnie 2 opakowania(...)miejsce.  2. Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat. Podzielić na dwie części. Każdą część podzielić na trzy części i z każdej części uformować wałek. Zapleść warkocz i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem lub w małej keksówce, wyłożonej papierem do pieczenia. Zostawić do wyrośnięcia na 30 minut. 3. Wyrośnięte chałki posmarować mlekiem. Można posypać cynamonową kruszonką i wstawić do piekarnika nagrzanego

UgotujmyTo.pl
Chałka z kruszonką – przepis 152

kruszonkę: 60g mąki pszennej 30g masła 30g cukru Dodatkowo: 1 roztrzepane jajko do posmarowania Przygotowanie chałki: Drożdże mieszamy z ciepłym mlekiem, 2 łyżkami mąki, oraz łyżeczką cukru. Zostawiamy na 15 minut w ciepłym miejscu, przykryte ściereczką. Pozostałą mąkę wsypujemy do miski, dodajemy cukier, sól, roztrzepane jajko, ciepłą wodę, roztopione masło oraz wyrośnięty zaczyn. Całość wyrabiamy, aż ciasto będzie gładkie(...)objętości, na godzinkę. Po godzinie, kiedy ciasto znacząco urośnie, wykładamy je na blat i uderzamy dłonią kilka razy, aby je odgazować. Gotowe dzielimy na 3 równe części, formujemy wałeczki i zaplatamy warkocz, podwijając końce pod spód. Chałkę przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30min. Składniki na kruszonkę wrzucamy do miski i ręką wyrabiamy

NiePieprz.pl
Jeżynowe scones Lorda Somersby. 142

byłyby nią jeżynowe scones zajadane na śniadanie do porannej herbaty, tej w złoconej porcelanie.  Lekkie, puchate scones zagniatane szybciutko wprawnymi rękami pulchnej i rumianej kucharki.  Mięciutkie trójkąty ciasta, które przeszło aromatem jeżyn i kryje ich smak pod chrupiącą skórką.   Ideał, zupełnie jak Lord i jego najnowszy wynalazek Somersby Blackberry Beer Drink. JEŻYNOWE SCONES LORDA SOMERSBY(...)lekko wymieszać, by masło zaczęło łączyć się z resztą - ma przypominać sypką kruszonkę. W osobnej miseczce rozmieszać jajko i połączyć z Somersby Blackberry Beer Drink . Przelać do miski z suchymi składnikami i dodać owoce. Przy pomocy widelca wymieszać. Nie należy robić tego zbyt długo ani starannie - ciasto może, a właściwie powinno być grudkowate.  Tak przygotowaną masę przenieść na wyłożoną

KUCHARNIA
Mini serniczki na owsianym spodzie z jabłkami i kruszonką 159

zrobię je w bardziej wyszukanej formie i w przeciwieństwie do poprzednich przepisów wzbogacę je o spód i jakieś pyszne dodatki - padło na podsmażone z cynamonem jabłka i orzechowo-owsianą kruszonkę. Powstały więc serniczki w jesiennej wersji i naprawdę w takim połączeniu smakują rewelacyjnie. To nawet takie mini serniko-szarlotki :D Oczywiście użyłam zdrowszych zamienników, więc nie ma w nich białego(...)kokosowy. Wymieszać - ciasto ma wyjść lekko wilgotne i kleiste. Ciastem wylepić spód foremek na muffinki (użyłam silikonowych). Podpiec około 10 minut. Masa sernikowa: Do miski przełożyć twaróg, wbić jajko, dodać ksylitol i zmiksować do połączenia się składników. Następnie dodać budyń oraz wanilię i delikatnie zmiksować lub wymieszać. Ser wyłożyć na podpieczony spód, zostawiając miejsce na jabłka i kruszonkę. Jabłka

Healthy food explorer
Drozdzowki z porzeczkami i kruszonka, dla Hipcia 174

taki ze sklepu z pewnością też się sprawdzi. Drożdżówki z porzeczkami i kruszonka, dla Hipcia 550 g mąki pszennej 20 g świeżych drożdży 50 g cukru 60 g masła, rozpuszczonego 1 jajko 250 ml mleka, ciepłego ale nie gorącego słoiczek dżemu porzeczkowego (lub konfitury) kruszonka: po 40 g miękkiego masła, mąki i cukru do posmarowania: łyżka mleka Drożdże mieszamy(...)cukrem i solą a gdy lekko przestygnie z jajkiem. Do zaczynu dodoajemy mieszanke mleczną oraz mąkę. Wyrabiamy gładkie ciasto. Przekładamy ciasto do miski i przykryte zostawiamy w temperaturze pokojowej na 1-1,5 h aż do podwojenia swojej objętości. Z wyrośniętego ciasta formujemy małe okrągłe kuleczki (w sumie ok 14tu), rozpłaszczamy je na dłoni. Nakładamy po łyżeczce dżęmu a nastepnie

Dzieje kuchennej Wiewióry
476. Niemiecki wypiek. 342

Niemiecki pudding z makaronem na słodko z kruszonką, domowymi truskawkami ze słoika(potem)inspiracjaNiemieckie śniadanie, na dzień spędzony nad niemieckim, jak miło :3 xdKtoś mówił, że piątek 13 jest pechowy? Pfff, pikuś. Sobota 14 to dopiero coś. Spalić ciasto po 20min pieczenia? Tak to tylko ja z mamą potrafimy xd Mama panikuje, a Natalia z determinacją próbuje je odratować. Jakoś(...)następnie dodajemy pozostałe składniki. Powstałą masę wylewamy na makaron, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok.35min. Jakieś 10-15min przed końcem pieczenia posypujemy makaron kruszonką.Kruszonka.Masło roztapiamy na patelni. Prażymy na nim migały, aż lekko zbrązowieją. Dodajemy bułkę tartą,cynamon. i cukier

More food, love and dreams
Szybkie mini szarlotki 211

Jak jesień to tylko jabłka, jak jabłka to szarlotki, jabłeczniki i pod kruszonką <3 Dziś zapraszam na mini szarlotki z lodami waniliowymi <3 Czytaj

Ana Mari's world
Jabłka pod kruszonką waniliową z lodami 172

Weekend więc obowiązkowo musi być coś słodkiego. Dziś prosty, szybki deser z jabłkami i kruszonką. Składniki: 10 jabłek ½ kg mąki 30 dag cukru 4 torebki cukru

Tradycyjna Kuchnia
Ślimaczki drożdżowe z twarogiem i rodzynkami 192

śniadanie. Drożdżowy placek z owocami i kruszonką zaś wspaniale pasuje do popołudniowej kawy czy herbaty. Poniżej kolejna wariacja w temacie moich wypieków drożdżowych . Mam nadzieję, że posmakuje :) Składniki na 11-12 sztuk średnich drożdżówek: ZACZYN: 50g masła – stopionego 180ml mleka [3/4 szkl.] – ciepłego 25g świeżych drożdży 1 łyżeczka mąki 1 łyżeczka cukru CIASTO: 400g mąki pszennej - użyłam luksusowej

Grunt to przepis!
szybkie, smaczne, łatwe crumble z wiśniami, pomarańczami, jabłkiem i posypkami... 181

wysmarowana masłem i posypana tartą bułką, na dno wsypać równomiernie owoce na owoce rozsypać kruszonkę i piec w 200 C, termoobieg około 20-25 minut crumble zostawić do wystudzenia w blaszce, cukier puder 3 łyżki wymieszać z ciut mlekiem na nie za gęsty lukier , polać ciasto i posypać posypkami Decorada Delecta, zostawić do stężenia lukru - deser jest smaczny, kruchy

W Mojej Kuchni Lubię
Bułeczki maślane z waniliową kruszonką 163

szkl mleka Kruszonka: 1/5 kostki masła 3 łyżki cukru kilka kropel aromatu waniliowego 3 łyżki mąki żółtko do posmarowania W dużej misce wymieszać wszystkie suche składniki. W garnuszku rozpuścić masło, wlać mleko i podgrzać aby było ciepłe. Jajko rozbełtać. Ciepłe mleko z masłem i jajko wlać do miski z suchymi składnikami, wymieszać i zagnieść gładkie i elastyczne ciasto. Zagniatać(...)minut aż ciasto zacznie odchodzić od ręki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok 1 godzinę. Po tym czasie jeszcze raz zagnieść i podzielić na 7 części. Uformować kule. Ułożyć w dużej tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia zaczynając od środka. Nakryć ściereczką i odstawić na 20 minut. Składniki na kruszonkę rozetrzeć w palcach. Bułeczki posmarować roztrzepanym żółtkiem

Smakołyki Asi