mnie dzisiaj muffiny jogurtowe, obłędne z jabłkami , cynamonem i kruszonką. Będzie ich teraz więcej, bo moje dziecko do szkoły już poszło, a wolę mu dać takiego słodycza w formie domowej babeczki, ciasta, batona, niż te kupne. Niestety kiedyś już pisałam, że rodzice chyba nie chcą dbać o swoje dzieci, jak widzę pełną śniadaniówkę słodyczy (wafelków, chipsów, czekoladek), a kanapki(...)tortowa) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 250 ml jogurtu naturalnego 100 g cukru trzcinowego 2 jajka 125 g masła 1/2 łyżeczki cynamonu (można dać więcej) 2 duże jabłka Kruszonka: 100 g mąki 50 g masła 4 łyżki cukru trzcinowego Masło roztapiam, studzę. W jednej misce mieszam suche składniki, w drugiej mokre, dodaję przestudzone, roztopione masło. Do mokrych dodaję suche
kruche babeczkidodam do niego wiórków kokosowych, nie są tu potrzebne. A kolejny raz na pewno będzie, bo sernik jest pyszny, niezbyt słodki, doskonały na letnie, słoneczne dni. Polecam. Składniki: Ciasto: • 225 g (1 i 1/2 szklanki) mąki • 3 łyżki gorzkiego kakao • 1/3 szklanki cukru pudru lub ksylitolu • 1 łyżeczka proszku do pieczenia • 150 g zimnego masła • 1 jajko Masa serowa(...)mąkę, dodać kakao, cukier puder, proszek do pieczenia i pokrojone w kostkę masło. Miksować do powstania drobnej kruszonki (ja użyłam thermomixa, ale można też posiekać składniki na stolnicy lub rozetrzeć je palcami). 2. Dodać jajko i szybko zagnieść składniki w jednolite ciasto, w razie potrzeby zwilżyć dłonie zimną wodą. Z ciasta uformować kulę i włożyć do lodówki. 3. Piekarnik rozgrzać
W mojej kuchnipozostałe składniki na ciasto (oprócz masła), mieszam łyżką i gdy składniki wstępnie się połączą dodaję roztopione i przestudzone masło. Jeszcze przez chwilę mieszam, tak żeby masło wchłonęło się w ciasto. Następnie ciasto wykładam na blat lekko podsypany mąką i wyrabiam przez kilka minut, tak żeby ciasto stało się gładkie i lśniące. Tak przygotowane ciasto przekładam do miski(...)miskę z ciastem możemy wstawić do piekarnika nagrzanego do około 30°C. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Po 30 minutach: Po 30 minutach, ciasto odpowietrzam. Ciasto ugniatam kilkukrotnie w misce, ponownie miskę nakrywam folia spożywczą i odstawiam do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 30 minut, tak żeby ciasto podwoiło swoją objętość. Końcowe przygotowanie drożdżówek: Wyrośnięte ciasto wykładam na blat
Uwaga Babcia Piecze ChlebJabłka i gruszka pod kruszonką z masła orzechowegoTa kruszonka to mistrzostwo.Ciężki weekend przede mną, dużo nauki przede mną (jak nigdy w tym roku :O ),dodatkowo jeszcze jadę dzisiaj do babci na imieniny, upieczenie dla niej ciasta i tysiąc innych rzeczy, no cóż mam nadzieje, że się ze wszystkim wyrobię :PPrzepis:30g mąki żytniej20g mąki pszennej30g masła orzechowegołyżeczka cukru pudrułyżeczka
More food, love and dreamsjuż w drodze, a nie mamy już czasu na upieczenie klasycznego ciasta, które musi jeszcze wystygnąć. Składniki na 4 porcje: 250g mąki 125g cukru 125g masła lub margaryny szczypta soli 300g mrożonych owoców Do miski wsypujemy mąkę, cukier, szczyptę soli i mieszamy. Przeczytaj cały przepis - Owoce pod kruszonką at AleTorcik
AleTorcikmleka 3,2% 10 dkg cukru kryształu 1 płaska łyżka cukru z prawdziwą wanilią 5 dkg margaryny 2 żółtka 10 drobno posiekanych truskawek (świeżych lub mrożonych) szczypta soli Na kruszonkę: 50g cukru kryształu 50g margaryny 100g mąki pszennej Dodatkowo: 3 łyżki oleju do nacierania dłoni 1 żółtko 1 łyżka mleka Sposób przygotowania: Mleko lekko podgrzewamy i mieszamy wraz z pokruszonymi(...)kosteczkę truskawki. Całość dobrze wyrabiamy i odstawiamy do wyrośnięcia na ok 30 minut. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 12 części. Tłustymi dłońmi formujemy na kształt bułeczki i układamy na okrągłej blasze robiąc ok dwu centymetrowe odstępy. Smarujemy roztrzepanym żółtkiem z dodatkiem mleka. Kruszonka: Cukier, margarynę i mąkę łączymy ze sobą. Odkładamy na 5 min do zamrażarki. Następnie startą kruszonką
Kuchnia w czekoladziemnie średnio raz w tygodniu. Są łatwe, puszyste i naprawdę znakomite. Idealny pomysł na coś słodkiego, gdy w lodówce brakuje jajek . Robiłam już w formie bułeczek maślanych z kruszonką oraz nadziewane z marmoladą różaną. Jak dla mnie obie wersje są super. Na przyszłość planuję jeszcze wersję z białym serem. Obiecuję, że Wam się tym pochwalę. Polecam :) SKŁADNIKI(...)drożdże. Porządnie wyrabiamy aż ciasto odejdzie od ręki (można także mikserem z hakiem). Miskę z ciastem przykrywamy folią i odstawiamy w ciepłe oraz nieprzewiewne miejsce do podwojenia. Następnie ponownie delikatnie wyrabiamy i dzielimy na mniejsze części. Jeśli chcemy zrobić bułeczki maślane robimy kulki i układamy w tortownicy robiąc odstępy. Jeżeli mamy ochotę na ślimaczki, ciasto rozwałkowujemy w prostokąt i smarujemy
Pani na deserpominąć a ci którzy chcą spróbować podaję przepis na kruszonkę: 100 g masła lub margaryny 20 łyżek mąki 8 łyżek cukru pudru 16 g cukru waniliowego ( 1 opakowanie) Wszystkie składniki mieszamy ze sobą i rozkruszamy w ręku a następnie sypiemy na wyłożone owoce. --------------------------------------------------------------------------------------------------------- Ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy 40 minut w temperaturze 180 stopni
Na słodko lub wytrawnieKońcówka truskawek..i trza je wykorzystać do pysznych bułeczek..niedawno z takiego samego ciasta i nadzienie robiłam odrywaną drożdżówkę [klik]. 2 i 3/4 szkl. mąki pszennej 1/4 szkl.cukru (55 g) 2 i 1/4 łyżeczki drożdży suszonych (10 g) lub 20 g świeżych drożdży szczypta soli 1/3 - 1/2 szkl.mleka(...)porobiły się grudki. Po wyrośnięciu ciasto wyjąć z miski na stolnicę, rozwałkować i wycinać kółka.Przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.Odstawić na kilka minut do wyrośnięcia. Za pomocą szklanki w każdym wyrośniętym placuszku zrobić dołki na nadzienie.Dołeczek posypać bułką tartą, włożyć masę truskawkową,boki bułek posmarować białkiem .Wierzch posypać kruszonką. Bułki piec w piekarniku rozgrzanym
Moje domowe kucharzenieoryginale była chyba pszenna) 100 ml letniego mleka 30 g roztopionego masła 1 jajko szczypta soli Nadzienie: 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej ok 300 g truskawek 2 łyżki cukru Kruszonka: 30 g masła 60 g mąki 10 g cukru Wykonanie: Mąkę (270 g) przesiać do misy robota i zrobić w niej wgłębienie. Wlać odrobinę mleka i wkruszyć(...)ciasto. Odstawić na około godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto odgazować i podzielić na kilka części. Uformować bułeczki i dnem szklanki w każdej zrobić wgłębienie. Przykryć i odstawić na 30 minut do wyrośnięcia. Z masła, mąki i cukru wyrobić palcami kruszonkę. Truskawki umyć, osuszyć i odszypułkować. Pokroić na kawałki i zasypać cukrem
Sto kolorów kuchniszklanki mleka 2 jaja+2 żółtka 1 łyżka domowego cukru waniliowego 1/2 szkl. cukru szczypta soli kilka kropli aromatu cytrynowego 1 jajko (do posmarowania bułek) Na kruszonkę: 120 g mąki pszennej 60 g cukru 60 g miękkiego masła Na nadzienie: 2 00g jagód 2 łyżki cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej (wszystkie składniki wymieszać) Wykonanie: Zrobić rozczyn(...)równe części, a można zwyczajnie odrywać kawałki ciasta, formując w dłoniach płaski placuszek. Następnie układać bułeczki sklejeniem do dołu na blaszce uprzednio wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą i odłożyć na pół godziny w ciepłe miejsce, do ponownego wyrośnięcia. Przed pieczeniem posmarować rozkłoconym jajkiem, posypać kruszonką. Piec w temperaturze 180ºC przez około 25 minut
Walijskie PichcenieBędziemy potrzebować : z podanych proporcji wyjdzie 10 jagodzianek na ciasto: 500 g mąki pszennej 250 ml letniego mleka 60 g cukru kryształ 60 g roztopionego masła lub margaryny 30 g drożdży świeżych 1 całe jajko + 1 żółtko szczypta soli farsz: około 400 g jagód 4 łyżki cukru kryształu na kruszonkę : 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżka cukru kryształu 1 łyżka(...)cukier i wszystko razem mieszam w misce łyżką aż składniki się połączą następnie dodaję rozpuszczone i przestudzone masło i jeszcze przez chwilę mieszam łyżką aż się tłuszcz wchłonie w ciasto Tak przygotowane ciasto wykładam na blat lekko podsypany mąką i wyrabiam ciasto dłonią około 3 – 4 minut aż będzie ładnie odstawało od dłoni Wyrobione ciasto wkładam do miski lekko oprószonej
Uwaga Babcia Piecze Chlebrozczynem. Potem jeszcze raz wyrabiamy.3. Dodajemy masło, wyrabiamy ponownie, odstawiamy do podrośnięcia.4. Z ciasta robimy 7 kulek, układamy na natłuszczonej blaszce na kształt kwiatka, w miejsce połączenia się kulek nakładamy powidła lub dżem ( u mnie były to powidła śliwkowe).5. Białkiem smarujemy bułeczki, posypujemy kruszonką i pieczemy przez 15-20 minut w 180 st.C.Smacznego!!!Źródło: Czym dziś w kuchni
Kuchnia domowa Anicukru pudru 1 jajko 80 g masła 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia wykonanie: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Rozwałkowujemy, przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia foremki (ok.21×32 cm). Podpiekamy w ok. 180 st. C. składniki na kruszonkę: 100 g mąki 50 g cukru pudru 50 g masła wykonanie: Wszystkie składniki przekładamy np. do miseczki i dłońmi wyrabiamy kruszonkę. składniki
Domowy Smak Jedzeniaorzechowe z kremem maślano-czekoladowym Kruche babeczki orzechowe Sałatka z kaszy bulgur z kurczakiem curry i ananasem Kwiat jabłoni – ciasto orzechowe z jabłkami i kremem z białej czekolady Makowiec na kruchym spodzie Mini tartaletki makowe Piernikowy murzynek z gruszkami Kruszonka lasowiacka Placek z gotowanym serem i jabłkami - kuchnia podkarpacka Kruche kwiatki waniliowe jogurtowe i czekoladowe
Trzeci talerz