jogurtu greckiego kruszonka: 50 g masła 50 g cukru pudru 100 g mąki PRZYGOTOWANIE: Masło roztapiamy – nie zagotowujemy, studzimy. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy drożdże cukier i sól – mieszamy suche składniki. Dodajemy mleko, jogurt jajko i roztopione masło, mieszamy a następnie wyrabiamy na jednolite ciasto dobrze wyrobione Odstawiamy na 30 minut pod przykryciem w ciepłe(...)miejsce. Dzielimy ciasto na pół. Każdą połówkę ciasta z kolei dzielimy na 3 części, z których formujemy wałki podobnej długości. Wałki układamy koło siebie, złączamy trzy końce i zaplatamy warkocz. Odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na 30 minut Nastawiamy piekarnik na 200 stopni. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiłyżka płynnego miodu,1 płaska łyżeczka soli.Mąkę, sól i masło rozetrzeć palcami, podobnie jak na kruszonkę. Dodać kminek (użyłam kminu rzymskiego, czyli kuminu), miód i wodę. (Jeśli mamy skrystalizowany miód, wystarczy lekko go podgrzać aż się rozpuści.) Zagnieść elastyczne ciasto. Wody ma być tyle, żeby było odpowiednio miękkie do rozwałkowania. Ciasta nie zagniatać
Codzienna kuchnia niecodziennabardzo smaczne) Kruszonka: 1/2 szklanki mąki pszennej, najlepiej krupczatki 1/6 kostki masła 3 łyżki cukru Mleko lekko podgrzewamy, dodajemy pokruszone drożdże, 1 łyżeczkę cukru. Rozczyn dobrze mieszamy i pozostawiamy do podrośnięcia. Masło rozpuszczamy i studzimy. Jajka i żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym. Mąkę wysypujemy na miskę, dodajemy rozczyn drożdżowy, masę jajeczną i wyrabiamy ciasto. W trakcie wyrabiania stopniowo(...)się i pozrastały. I tu mała uwaga, ciasto trochę się będzie kleiło, możemy pomóc sobie odrobiną mąki – trochę mąki na dłoni ułatwia sprawę, ale pamiętaj im mniej mąki tym lepiej, więc nie dokładaj jej dużo.Formę z bułeczkami przykrywamy ściereczką i folią spożywczą i odstawiamy do napuszenia.W tym czasie przygotowujemy też kruszonkę: mąkę mieszamy z cukrem. Masło podgrzewamy
Kocham CzekoladęJakoś nie mogę się przestawić z ciasta drożdżowego na inne wypieki, ale rodzince tak posmakowały, że zażyczyły sobie buły z budyniem. Więc co innego miałam zrobić, musiałam chcąc, czy nie chcąc je upiec. Były już na blogu buły, były z dżemem, kruszonką, oraz manną, więc teraz czas na budyń. Bułeczki wyszły smaczne, mięciutkie i nie za słodkie. Może(...)końcu za pieczenia świąteczne, już nie mogłam się tego doczekać :). A więc i oto przepis na budyniowe pyszności, dla budyniowych łasuchów (czyli mojej siostry).Składniki:(na ok.10 sztuk)Ciasto:3 szklanki mąki40 g drożdżyłyżeczka soli5 łyżek cukru250 ml ciepłego mleka4 łyżki olejuNadzienie:Budyń waniliowy bez cukru (na 500 ml mleka)350 ml mlekaroztłuczone jajko do posmarowaniaWykonanie:Ciasto:Do dużej miski
Moje pyszne gotowanietwarogu 1 żółtko 3 łyżki cukru Kruszonka: 1/2 szklanki mąki 4 łyżki cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 60g zimnego masła 1.Do miski przekładamy mąkę, mieszamy ją z suchymi drożdżami. W drugiej misce mieszamy mleko, cukier, jajko i żółtko. Składniki płynne przelewamy do składników suchych, dodajemy masło, sól. Zagniatamy na gładkie ciasto. Pozostawiamy do wyrośnięcia na około 1h. 2. Wyrośnięte(...)ciasto ponownie zagniatamy, dzielimy na 9 równych części. Formujemy okrągłe bułki, układamy w dużych odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ponownie pozostawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut. 3. Twaróg rozgniatamy widelcem z cukrem i żółtkiem. 4. W każdej bułce, dnem szklanki robimy wgłębienie. Do każdego wgłębienia wkładamy łyżkę twarogu, pokrojone truskawki. Posypujemy kruszonką. 5. Pieczemy przez
Szefowa kuchnizależy od rozmiaru 1/4 szklanki mleka (do namoczenia herbatników) Jak zrobić ciasto Raffaello bez pieczenia? Herbatniki wraz z migdałami mielimy w malakserze. Po tym dodajemy roztopione masło i jeszcze trochę mielimy malakserem, aż powstanie masa przypominająca mokry piasek. Tak powstałą kruszonką wylepiamy dno wyłożonej papierem do pieczenia blachy i równamy. Odstawiamy do lodówki. Żelatynę zamaczamy wodą i odstawiamy na kilka(...)mieszamy łyżką. Tak powstały krem wykładamy na spód herbatnikowy i dokładnie równamy. Na górę kremu układamy namoczone w mleku herbatniki, jeżeli jest potrzeba, łamiemy herbatniki, aby cały wierzch ciasta był nimi przykryty. Robimy polewę. W rondelku łączymy wszystkie składniki polewy i ciągle mieszając, podgrzewamy do powstania gładkiej, jednolitej masy. Nie zagotowujemy, bo polewa się zważy. Studzimy. Polewę wylewamy na herbatniki
Kuchnia Łukaszakruszonkę - składniki zagniatamy i wstawiamy do lodówki. Rodzynki parzymy wrzątkiem, po czym przelewamy zimną wodą i odstawiamy na sitku, żeby odciekła woda. A teraz bułeczki... Drożdże, cukier i cukier waniliowy rozpuszczamy w ciepłym mleku i odstawiamy na około 5 minut. Mąkę przesiewamy przez sito, dodajemy sól i mieszamy. Dodajemy masło, żółtka i mleko z drożdżami. A teraz wyrabiamy ciasto(...)minut. Po tym czasie formujemy z ciasta małe kuleczki. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia bądź smarujemy tłuszczem i układamy bułeczki. Gdy będą gotowe odstawiamy na chwilę, żeby jeszcze nieco podrosły - około półgodziny maksymalnie. Po tym czasie nie pozostało już nic innego jak posmarować rozkłóconym jajem i posypać obficie kruszonką. Pieczemy w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez
Sajkofanka smakuKiedy ciasto podwoi swoją objętość, lekko go wyrabiamy, dzielimy na 6 części, formujemy wałeczki i zaplatamy jak warkocze 2 chałki. Wkładamy je do wysmarowanych masłem i obsypanych bułką tartą keksówek, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 20 minut do podrośnięcia.4. W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik i mieszamy składniki kruszonki.5. Wyrośnięte chałki smarujemy rozmieszanym jajkiem i posypujemy kruszonką.6. Pieczemy
Kuchnia domowa Anitwarogu 1 żółtko 3 łyżki cukru Kruszonka: 1/2 szklanki mąki 4 łyżki cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 60g zimnego masła 1.Do miski przekładamy mąkę, mieszamy ją z suchymi drożdżami. W drugiej misce mieszamy mleko, cukier, jajko i żółtko. Składniki płynne przelewamy do składników suchych, dodajemy masło, sól. Zagniatamy na gładkie ciasto. Pozostawiamy do wyrośnięcia na około 1h. 2. Wyrośnięte(...)ciasto ponownie zagniatamy, dzielimy na 9 równych części. Formujemy okrągłe bułki, układamy w dużych odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ponownie pozostawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut. 3. Twaróg rozgniatamy widelcem z cukrem i żółtkiem. 4. W każdej bułce, dnem szklanki robimy wgłębienie. Do każdego wgłębienia wkładamy łyżkę twarogu, posypujemy garstką jagód. Posypujemy kruszonką. 5. Pieczemy przez
Szefowa kuchnibyć zimna! ) ubijamy na sztywno, a następnie delikatnie łączymy z masą czekoladową, chłodzimy.KRUSZONKA PIERNIKOWA:W garnku roztapiamy masło z miodem i cukrem pudrem.Dodajemy przyprawę do piernika , mieszamy , studzimy.Mąkę przesiewamy z odrobiną soli , sodą i kakao.Dodajemy jajko i przestudzoną ( taką letnią ) masę.Wyrabiamy gładkie ciasto, rozwałkowujemy na ok. 4 mm i wkładamy do piekarnika na ok. 13 minut.Studzimy , drobno(...)Pieczemy ok. 10-13 minut w 180C.CAŁOŚĆ:Ciasteczka piwno-miodowe smarujemy po całości kremem kasztanowym, a następnie przekładamy musem z białej czekolady ( ja wyciskam ze szprycy ) i dekorujemy kruszonką piernikową.PYCHA!Smacznego
Ostra na Słodkorodzynek,Lub tłuczonych prażonych orzechów,Lub kto co lubiMieszam wszystkie składniki w misce, po czym przekładam do pojemnika od maszyny do pieczenia chleba. Ustawiam na program do wyrabiania ciasta drożdżowego.Półtorej godziny później wyjmuję z maszyny super urośnięte i wyrobione ciasto.Ciasto gniotę chwilę na stolnicy, w celu odgazowania, ewentualnie podsypując mąką, aby nie kleiło się do rąk.Warkocz chałki(...)ruloników, w zależności od humoru. Końcówki zawijam pod spód chałki.Blachę do pieczenia wykładam papierem i kładę na niego gotową chałke. Smaruję rozbełtanym masłem i posypuję kruszoną, duuuużą ilością kruszonki ;)(Kruszonkę robi się tak, że wrzuca się wszystko do kubka i miesza widelcem aż powstaną grudki).Po ok. pół godzinie chałka jest już wielka i chce uciekać z blachy – oznacza
Z butelką mleczka w tleposmarowania bułeczek Kruszonka; 2 łyżki cukru 2 łyżki masła 2 łyżki mąki pszennej Przygotowanie; Mleko podgrzewamy, do miski przesiewamy mąkę, w środku robimy wgłębienie, wsypujemy do niego cukier a także kruszymy drożdże. Zalewamy ciepłym mlekiem. Delikatnie po wierzchu oprószamy mąką. Odstawiamy aż drożdże urosną. Następnie mieszamy łyżką, dodajemy jajka a także rozpuszczone masło. Wyrabiamy ciasto aż będzie gładkie i elastyczne(...)odsączamy z wody na sitku. Ciasto dzielimy na porcje. Formujemy okrągłe bułeczki, Na środku każdej robimy wgłębienie, najlepiej szklanka. Stawiamy ją na bułeczce i dociskamy. Do wgłębienia wsypujemy około pół łyżeczki cukru i odrobine mąki ziemniaczanej, a na końcu 2-3 łyżki porzeczek. Bułeczki przekładamy na foremkę. Brzegi smarujemy rozmąconym jajkiem, posypujemy kruszonką ( mieszamy ze sobą wszystkie składniki tworząc mokry
Radość kipiąca uśmiechem.łyżka cynamonu bułka tarta Kruszonka 185 gram mąki pszennej 100 gram cukru 125 gram masła 1 opakowanie cukru waniliowego Zagnieść składniki i odstawić do lodówki. Przygotowanie: 1. Mąkę, proszek i cukier puder przesiewamy do miski przez sitko. Dodajemy masło, żółtka, śmietanę - zagniatamy. Blaszkę (u mnie była duża) wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wykładamy na spód. Wstawiamy na 20 minut
Kuchnia smakówposmarowania 1/2 łyżeczki soli Kruszonka: 1 łyżka mąki 1 łyżka cukru 1/2 łyżki masła Drożdże rozpuść w ciepłej ( nie gorącej! ) wodzie . Wlej do michy miksera, dodaj olej , żółtka i cukier . Wszystko połącz ze sobą Następnie wsyp przesianą mąkę i dodaj sól . Wymieszaj najpierw wszystko dokładnie drewnianą łyżką, a później wyrabiaj mikserem z podłączonym hakiem do ciasta drożdżowego przez 5 minut(...)Ciasto wyłóż na stolnicę oprószoną uprzednio mąką i wyrabiaj ręcznie przez kolejne kilka minut, aż stanie się elastyczne . Na koniec włóż z powrotem do miski, posmarowanej olejem . Ciasto odstaw na całą noc do lodówki do wyrośnięcia . Rano wyjmij je i podziel na 4 równe porcje. Uformuj z nich wałeczki o długości około 25 cm i zapleć z nich warkocz według
Food Squarejajko 1/4 kostki masła czyli 50 gr posypka, mak, kruszonka, sezam 1. Z drożdży 1 łyżki cukru i 1 łyżki mąki robimy zaczyn w ciepłym mleku. Odstawiamy do ruszenia. 2. Do miski wsypujemy mąkę, wbijamy jajko oraz dodajemy pozostały cukier. Kiedy zaczyn nam wyrośl, przelewamy go do mąki i zagniatamy ciasto. Podczas zagniatania dolewamy partiami roztopione masło oraz gdyby konsystencja(...)była za sucha to jeszcze parę łyżek letniego mleka. Wyrobione ciasto, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 20-30 min do podwojenia objętości. 3. Kiedy ciasto podwoi swoja objętość, zagniatamy je ponownie i dzielimy na 4 części, każdą cześć dzielimy na 3 i zaplatamy chałeczki. 4. Kiedy mamy już wszystkie chałeczki gotowe. Przekładamy je na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia
Gotowanie...to proste !