ciasto z kruszonka - 4855 przepisów (strona:264/324)

Sernik słono słodki. 171

łyżki mleka kolorowa posypka   Przygotowanie; Tortownice o średnicy 26 cm, wykładamy papierem do pieczenia. Krakersy przekładamy do malaksera i miksujemy na piasek. Dodajemy rozpuszczone masło i mieszamy. Kruszonką o konsystencji mokrego piasku wykładamy dno tortownicy. Na warstwę z krakersów rozsmarowujemy masę kajmakową.( Delikatnie aby nie pokruszyć spodu) Do miski przekładamy twaróg, śmietanę a także jajka i wszystko blendujemy(...)dodajemy mąkę, cukier a na końcu wlewamy rozpuszczone masło. Miksujemy do połączenia składników. Masę wylewamy na spód z krakersów. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy w 170C około 50 min. Ciasto studzimy a po kilku godzinach polewamy polewą kajmakową. Kajmak należy rozpuścić w garnku z mlekiem i ciągle mieszać aby się nie przypalił. Kiedy lekko przestygnie polać nim ciasto i posypać

Radość kipiąca uśmiechem.
Sernik śmietankowy 252

własną recepturę jego pieczenia. Do Polski ciasto to przywędrowało za sprawą Jana III Sobieskiego, który po powrocie z Bitwy pod Wiedniem przekazał przepis na sernik, który być może właśnie z tego powodu, nazwany został sernikiem wiedeńskim. I tak o to sernik podbił serca i podniebienia Polaków. Bez spodu, na kruchym spodzie, z kruszonką, lukrem, migdałami, czekoladą. Przepisów wiele. Ja zachęcam

Jacob Tastes
Ale chała! 170

cynamon, a do pomarańczy gałkę muszkatołową. Ciasta podzielić na kawałki, z których można wyplatać różne formy. Od tradycyjnego warkocza, do fikuśnych serduszek. Piec w temp. 175 stopni, ok 30 min, aż góra się zezłoci. Przed wstawieniem do piekarnika, można wierzch posmarować mlekiem i dodatkowo obsypać przyprawami. Lub też pokusić się o dorobienie kruszonki. Wyrośnięta chała nie spleśniała przez tydzień

Karczma Honorietty
Na dobry początek tartaletki z rabarbarem 157

wykładamy na nie po porcji ciasta, zaginając je także na boczne ścianki. Rabarbar mieszamy z kilkoma solidnymi łyżkami dżemu lub konfitur z czerwonych owoców - ja użyłam jakiejś malinowej taniochy light z Tesco i wyszło świetnie ;)  Owoce pakujemy do foremek i wstawiamy do piekarnika na ok. 25 min. ;) Bonus: Tartaletki można posypać kruszonką. Do jej przygotowania potrzebne są: ok. 100g

Spektrum Smaku
Bułeczki dyniowe z powidłami 133

stolnicy podsypanej mąką ponownie wyrobić. Ciasto podzielić na 10-12 części. Każdą część rozpłaszczyć w dłoniach, na środku umieścić łyżeczkę powideł i dokładnie zlepić, formując bułeczkę. Bułeczki układamy w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zlepieniem do dołu, ciasno obok siebie. Gdy zapełnimy całą formę, ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.  Kruszonka: 60 g masła 100 g mąki

kulinarnyswiatdomi
Cytrynowa kostka – owsiane ciasto z mleczno-cytrynowym kremem 160

Kruchutkie, cytrynowe, kremowe. Kocham tak proste i tak wyraziste ciasta. Idealne dla niespodziewanych gości albo wtedy, gdy mam ochotę na coś słodkiego ale nie mam czasu tkwić w kuchni dłużej niż 20 minut.   Naszykujcie sobie blachę do pieczenia o wymiarach ok. 18-27cm lub trochę mniejszą, ewentualnie minimalnie większą. Wyłóżcie ją papierem do pieczenia, piekarnik nastawcie(...)masła i płatków, ucieramy razem. Mnie wygodnie i szybko udało się to zrobić w robocie planetarnym, ale spokojnie można i ręcznym mikserem. Masa będzie przypominać okruszki – zupełnie jak kruszonka. Podzielcie ją na 2 części. Wysypcie na dno formy jedną część i lekko ją uklepcie, np. dnem szklanki. Cytryny sparzcie wrzątkiem, wytrzyjcie do sucha, zetrzyjcie z nich całą skórkę i wyciśnijcie

Karo in the Kitchen
Babeczki z budyniem 175

Zostało mi dużo budyniu i kruszonki więc upiekłam babeczki (nie lubię słowa muffinki..) przy okazji wypróbowując moją nową formę.  Przepis dodała Milena M w grupie na facebooku Składniki: 2 szkl. maki 1/2 szkl. cukru 1/2 szkl. oleju Szklanka mleka 1 jajko 2 łyżeczki proszku do pieczenia Wszystko wymieszać. Nakladac do foremek łyżkę ciasta, na to trochę mniej niż łyżkę

W kuchni bez szafek
Ciasto bananowe z goją i żurawiną- idealne i zdrowe na Święta 121

ciasto pokochacie na pewno! Jest syte, wyjątkowo zdrowiem nadziane.Jak je zobaczyłam na blogu  Gotuj Zdrowo  to postanowiłam od razu zadziałać! Składniki na formę o średnicy 27 cm 4 dojrzałe banany półtorej szklanki maślanki 3 jaja od kurki wolnej 450 g mąki orkiszowej lub pszennej,ale może być nawet kokosowa czy jaglana. 1 płaska łyżeczka kurkumy 1 płaska łyżeczka(...)płaska łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka proszku do pieczenia pół szklanki migdałów Skworcu pół szklanki suszonej żurawiny Skworcu pół szklanki wiórków kokosowych orzechy laskowe lub włoskie według uznania do kruszonki 1 czubata łyżka cukru trzcinowego nierafinowanego 10 daktyli bez pestek 3 łyżki suszonych jagód goji  Skworcu Najpierw nagrzej piekarnik do około 180 stopni. Jednego banana pokrój w plasterki i połóż

Z Kuchni Do Kuchni
TOP 7 najlepszych jesiennych przepisów! 190

śliwkami zapieczone pod migdałową kruszonką - po prostu wspaniałe. M I E J S C E  II Owsiane muffinki z twarożkiem i gruszkami Zdecydowanie moje ulubione! Pełnoziarniste, zdrowe, bez białej mąki i cukru. Idealne jako przekąska na drugie śniadanie czy podwieczorek. and the winner is... M I E J S C E  I Ciasto marchewkowe z rodzynkami i polewą

Kuchnia Ellie
Jabłka zapiekane pod budyniem i owsianą kruszonką z lodami 230

Prosty deser do przygotowania w kilkanaście minut. Idealne danie do przygotowania na szybko kiedy zaskoczą niespodziewani goście. Ciepłe, delikatne jabłka, kwaśne powidła śliwkowe, gęsty

Mango Papaja
Ciasteczka zbożowe z konfiturą 159

cukru, proszku do pieczenia robimy kruszonkę. Dodajemy żółtko, śmietanę, sok z cytryny i wszystko mieszamy, ugniatamy, formujemy ręką. Powstanie nam lekko kleista masa, z której formujemy kuleczki a w nich robimy dziurkę po czym lekko spłaszczamy. Do dziurki wkładamy niewielką ilość konfitury. Pieczemy około 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Do ciasta/ masy możemy dodać drobno posiekane orzechy

WYSPA SZCZĘSLIWA
Muffinki leśny mech 158

posypujemy pokruszonym ciastem. Wypiekałam wspólnie z: Grunt to przepis -  najprostsze muffinki malinowe Domowa cukiernia Ewy -  babeczki z kolą i kremem śmietanowym Słodkie okruszki... -  małe szarlotki (muffinki) Smaczne przepisy -  muffiny pomarańczowe Na ciasteczkowych papierach -  Muffinki kokosowe z malibu Kulinarna Maniusia -  Muffinki cytrynowe z czekoladą Ewa Czarnik -  Muffiny z jabłkiem, cynamonem i kruszonką W mojej

Ewusiowe Smaki
Krówkowy sernik 193

Uwielbiam serniki i cukierki krówki. Połączone w jedno tworzą rewelacyjne ciasto, które szybko znika ze stołu. Tortownica 18 cm Spód: 3/4 szklanki maki pszennej 2 łyżki cukru 1 łyżka kakao 75 g masła 1 żółtko 1 łyżka śmietany 18% Masa serowa: 3 jajka 100 g cukru 20 g masła 1,5 łyżki mąki pszennej 600 g twarogu z wiaderka(...)masy krówkowej Polewa: 150 g mlecznej czekolady 100 g cukierków ,,krówki” Spód: Do misy miksera wsypujemy mąkę, kakao, cukier, żółtko, masło i śmietanę. Wszystko mieszamy do utworzenia się grubej kruszonki. Wklepujemy ją delikatnie na dno tortownicy wysmarowanej masłem i oprószonej mąką. Masa serowa: Jajka ubijamy na puszystą masę z cukrem. Ciągle miksując dokładamy małe kawałeczki masła i kolejno po łyżce

VioletoweKucharzenie
Skubaniec drożdżowy 218

lubię herbaty, serio, jedynie zimną jestem w stanie ją przełknąć. Ale trzeba ją czymś zagryźć, wiadomo, a wg mnie idealnie do tego nadają się ciasta drożdżowe. To dzisiejsze jest półsłodkie, a nawet mniej i podkręcone cynamonem oraz gałką muszkatołową. Trzeba na nie uważać, bo można się zapomnieć w odrywaniu tych kuleczek. Składnik na tortownicę 22 cm: 500 g mąki pszennej(...)około 20 minut aż się obudzą. Przesiej mąkę do dużej miski i dodaj do niej olej. Mąkę wraz z olejem rozetrzyj w palcach, tak aby powstało coś na kształt kruszonki (po prostu dobrze to połącz, ok?). Dodaj do mąki z olejem mleko w proszku i sól. Dobrze wymieszaj. Dołóż do mącznej mieszani obudzone drożdże i stopniowo dodawaj ciepłą wodę. Pomagaj

greenscarf
Tarta truskawkowa zwana galette 190

pierwszego spojrzenia - genialnie łatwe ciasto, pyszne w swej prostocie. Naprawdę zachwycające... Galette czyli tarta truskawkowa w stylu rustykalnym Składniki: 200 g mąki razowej 3 łyżki cukru pudru 100 g masła 1 jajko 300 g truskawek 2 łyżki cukru muscovado Do dzieła!!! Mąkę, cukier puder i masło miksujemy aż powstanie nam coś na kształt kruszonki - wtedy wbijamy jajko i miksujemy

sierotka maRysia w kuchni